Cine sa preia Justitia? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:27
5164 citiri
Cine sa preia Justitia? (Opinii)

Numele viitorului ministru al Justitiei a devenit cartoful fierbinte al momentului. Sigur este vorba in primul rand despre chestiunea procurorilor sefi, dar nu numai.

In fata este, precum un iceberg, un raport MCV, vital pentru viitorul Romaniei. Asadar, cam cum trebuie sa arate viitorul ministru al Justitiei ca sa iesim din blocaj?

In primul rand, ar trebui sa fie un nume acceptat de toate partile in discutie, de la componentele USL si Traian Basescu, pana la Buxelles. Conform CCR, Traian Basescu poate respinge o data, motivat, propunerea pentru un minister. A doua oara nu mai are iesire si, teoretic, liberalii ii pot vari pe gat un indezirabil, care, la randul lui, sa inceapa nebunia procurorilor sefi ceruta de Antena 3: doi pe zi propusi, doi pe zi respinsi.

Aripa Voiculescu avanseaza ca iesire din acest joc o noua suspendare. Dar suspendarea presedintelui pentru exercitarea unei prerogative constitutionale clare, cum este desemnarea procurorilor sefi, ar atrage o reactie europeana si mai apriga decat anul trecut. Unde mai pui ca este o chestiune legata de cea mai mare exigenta europeana - Justitia. Nu cred ca o tara cu problemele financiare ale Romaniei isi permite asa ceva.

De fapt, presedintele nici nu este cea mai mare problema. Cea mai mare este problema este la Bruxelles. Daca viitorul ministru al Justitiei nu este acceptat de Comisia Europeana, raportul MCV este compromis. Si de consecinte privind aderarea la Schengen, fondurile europene etc.

Si Titus Corlatean, si Mona Pivniceru au fost tratati cu raceala la Bruxelles si efectele s-au vazut. Pana la urma, procedura tansparenta de desemnare a procurorilor sefi, nesolicitata niciunui alt ministru pana acum, a fost si rezultatul neincrederii in titularul de la Justitie.

Este clar ca un om politic nu are cum sa indeplineasca aceste exigente. Cel putin pentru ca desemnarea procurorilor de catre un om politic ne aduce in situatia imposibila in care s-a aflat Victor Ponta. Dupa toata aceasta isterie, este vital sa avem un ministru al Justitiei independent. Dar nu orice independent.

Liberalii l-au avansat, pe surse, pe secretarul de stat Ovidiu Putura. Tot ei admit insa ca dl. Putura nu are anvergura necesara. N-o are nici Victor Alistar, clientul ANI. Ar avea-o Corneliu Barsan, judecator la CEDO, dar are si o sotie anchetata de DNA.

Ca sa impuna procurorii sefi si ca sa bifeze macar o parte dintre cerintele din cadrul MCV e nevoie de un independent de mare calibru, mare credibilitate interna si externa, cu experienta, care sa isi poata asuma pentru inceput numele procurorilor sefi, sa le poata justifica credibil si sa puna capac pe acest scandal.

Iar apoi sa stie de unde sa apuce problemele din Justitie ca sa le scoata la capat, adica un ministru care stie ca tintele MCV sunt cat se poate de fixe si care sunt ele. Greu, foarte greu, cu atat mai mult cu cat Bruxelles-ul a devenit mai mult decat suspicios cu orice experiment romanesc si prefera solutiile verificate, cum este si d-na Kovesi.

Daca liberalii ar fi avut in ograda un astfel de ministru, ar fi anuntat numele lui imediat dupa demisia Monei Pivniceru. In plus, este foarte greu de crezut ca un ministru iesit de sub pulpana lui Dan Voiculescu, precum Mona Pivniceru, poate fi acceptat nu numai de Traian Basescu, ci si de Bruxelles.

Cu mult mai realist ar fi ca schimbul de ministere sa se produca intr-adevar, PSD sa preia Justitia si Victor Ponta sa aseze acolo un ministru stabilit de comun acord cu Comisia Europeana si caruia ambele partide sa ii puna in brate toti cartofii fierbinti care urmeaza. Sigur ca PNL nu ar renunta usor la ministerul de care depinde principalul lor obiectiv - controlul asupra Justitiei.

Dar pragmatic si realist vorbind, nici PNL nu are nimic de castigat din prelungirea scandalului. Si e mai mult decat atat, daca PNL forteaza inca un ministru al Justitiei indezirabil la Bruxelles, va deconta consecintele care nu pot fi decat foarte rele pe toate planurile. Iar decontul ii va fi servit lui Crin Antonescu in campania prezidentiala, daca va mai ajunge acolo.

Pana la urma e foarte simplu pentru cine vrea sa inteleaga: banii sunt la FMI si UE, care au criterii foarte clare, tinte cat se poate de fixe, in functie de care ii dau sau nu. Noi avem nevoie de bani ca de aer, pentru ca sistemul nostru corupt si-a atins limita.

Ca sa primim banii, trebuie sa respectam criteriile, dar ele lovesc in interesele personale ale politicienilor corupti carora le pericliteaza nu numai bunastarea, ci si libertatea.

Asa ca in ultima instanta, numele viitorului ministru al Justitiei ar putea sa stabileasca daca urmeaza cateva falimente individuale sau un imens faliment national.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#ministrul Justitiei MCV procurori, #ministrul Justitiei Ponta, #ministrul Justitiei PNL , #ministri