Gafe celebre ale ministrilor romani de Externe

Duminica, 03 Martie 2013, ora 20:52
4858 citiri
Gafe celebre ale ministrilor romani de Externe

Recent, ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlatean, a simtit cum il ia gura pe dinainte, lansand ideea ca, daca Europa ne tot ia la bani marunti, Romania nu va mai fi interesata sa intre in spatiul Schengen.

Dimensiunea gafei se vede in primul rand punand fata in fata nonsalanta exprimarii lui Corlatean cu eforturile mai multor guverne anterioare de a pregati conditiile grele necesare ca sa aderam la Schengen, nu ca sa ne doara-n cot.

Pe vremuri, erau altfel de oameni

Episodul a continuat, cand Corlatean a cautat s-o dreaga printr-o noua gafa, care nu se potriveste deloc cu precizia din limbajul unui diplomat: "nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati de spatiul Schengen, insa aceasta este o tinta miscatoare".

Si, in ciuda acestei afirmatii, a sustinut ca "ne vom bate pana la capat". Sa te bati pana la capat pentru o tinta miscatoare e ca si cum ai da cu pumnul intr-un nor de fum.

N-as continua fara sa observ ca nu totdeauna ministrii nostri de Externe au fost incurcati la vorba. Pe vremea cand n-aveam nici ministri, nici ambasadori, ci simpli agenti, printul Ion Ghica era primit fara niciun drept, dar cu toate onorurile, ca reprezentant al domnitorului Cuza la marile cancelarii europene.

Ne-a ramas in scrisorile lui catre Vasile Alecsandri emotionanta intalnire a lui cu "cancelarul de fier", Bismark, care i-a ascultat doleantele si a promis sa le dea curs, desi Romania acelor vremuri nu putea fi reprezentata oficial in fata Europei, decat numai prin puterea suverana - Imperiul Otoman.

Ion Ghica se impunea doar prin personalitatea si cultura sa exceptionala.

Sunt emotionante contactele discrete ale lui Mihail Kogalniceanu, care in preajma razboiului din 1877, se ocupa cu delicata misiune de a pregati viitoarea independenta, tot in calitate de simplu agent. Agentul era primit si ascultat la nivelurile cele mai inalte numai datorita aptitudinilor sale diplomatice.

Mult mai tarziu, Romania - devenita independenta - a avut in Europa un ambasador de mare prestigiu, pe Nicolae Titulescu. Chiar si in timpul regimului totalitar, ne putem mandri ca tara s-a distins pe plan diplomatic prin personalitatea de marca a lui Corneliu Manescu, atat de apreciat in Europa, incat pana la urma a cazut in dizgratia Bucurestiului, tocmai pentru acest motiv.

La misto

Vremurile de aur s-au dus, iar acum suportam un ministru de Externe care se intreaba cine-o mai fi si Europa asta, cu ciudatul ei spatiu Schengen.

Din pacate, nu e singura gafa a ministrilor contemporani. Una de proportii apartine fostului oficial Adrian Cioroianu, care si-a permis sa-i faca un semn "la misto" tocmai regelui Spaniei. Intrucat Majestatea sa nu crescuse pe acelasi maidan cu Adrian al nostru, autoritatile din tara au trebuit sa reactioneze, iar domnul Cioroianu a ajuns acum sa faca pe comentatorul TV.

In materie de gafe, nici Teodor Baconschi nu s-a aratat mai prejos, cand a lasat de inteles ca, in caz de alegeri, va aduce o galeata de voturi din strainatate - vreun milion - desi el cu alegerile n-avea nici in clin, nici in maneca.

Se poate trai si fara

Cand e vorba de gafe, nici cu Andrei Marga nu mi-e rusine. Scos din functie, cel care fusese ministru de Externe declara la TV ca nu cunoaste motivele demiterii. Ca sa vezi: unul care s-a jenat sa-si intrebe seful de ce l-a dat afara fusese cogeamitea ministrul si trebuise sa ne reprezinte in fata lumii. Halal diplomat.

Apropos de ministrii de Externe care ne-au facut de ras cu poznele lor dupa ce si-au parasit functia, as mai aminti in treacat si cazul domnului Adrian Severin, care nici acum nu stie sa faca diferenta dintre mita si onorariu, dintre spaga si salariu, dintre spert si comision, dintre retributie si bacsis, dintre diplomat si gainar.

Fireste, aici nu e vorba de o gafa, ci de o sarlatanie in toata regula, pentru care altii, prinsi cu aceeasi mata in sac, si-au dat repede demisia. Faptul ca nu si-a dat-o si Severin al nostru as zice ca e intr-adevar o gafa, daca n-ar fi curat tupeu.

Dar, revenind la Titus Corlatean, ma intorc si la mai marii lui, care i-au sustinut gafa prin propria lor gafa, afirmand ca Haplea: "se poate trai si fara spatiul Schengen". Sigur ca da: se poate si fara Crin Antonescu, fara Victor Ponta, inclusiv fara Titus Corlatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Titus Corlatean gafa Schengen, #gafe ministri externe , #ministri
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Victore, astea nu-s gafe, bre!. Asta-i incompetenta curata.
Poza elena7777777
elena7777777
rank 5