Mai multi ministri se intalnesc cu delegatia FMI

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 15:14
2122 citiri
Mai multi ministri se intalnesc cu delegatia FMI

Mai multi ministri se intalnesc, sambata dupa-amiaza, cu reprezentantiei delegatiei FMI in Romania.

Potrivit Realitatea Tv, intalnirea are loc la sediul Ministerului Economiei. Ministrul Societatii Informationale si Comunicatiilor Dan Nica, le-a spus jurnalistilor ca la intalnire participa membri ai Guvernului care pastroresc ministere economice.

"Sunt lucruri care trebuie facute si tin de calendar si respectarea legislatiei din Romania, pentru ca toata lumea vrea sa le faca foarte repede, dar nu poti sa faci nimic care ar incalca termenele prevazute in legislatie, fie ca vorbim de listari la bursa, fie ca vorbim de privatizari sau orice altceva, calendarul este cel prevazut in lege si care este obligatoriu de respectat. Nu e un ragaz, este o ajustare a termenelor in conformitate cu prevederile legale sau cu elemente care au aparut, de exemplu contestatii. Romania este tara contestatiilor, dar nu ai ce face, trebuie sa astepti decizia instantelor", a spus Dan Nica, la intrarea in sediul Ministerului Economiei.

Potrivit postului de televiziune citat, misiunea FMI a sosit la sediul ministerului in jurul orei 14:00. Prima care a ajuns la intalnire a fost ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca acordul Romaniei cu Fondul Monetar International a fost prelungit cu doua luni, pentru lunile mai si iunie.

"Eu am cerut extinderea acordului, pentru a finaliza partea de reforme structurale, fara ca sa ne mai grabim, ca la Oltchim. Nu cred ca va fi o problema aprobarea acestui lucru", a precizat prim-ministrul, confirmand o informatie aparuta mai devreme pe surse oficiale.

Acordul stand by de tip preventiv era valabil, initial, pana in luna aprilie, iar Ponta a reiterat ideea incheierii unui nou acord.

"Dupa ce il finalizam pe acesta si daca ne-am incheiat toate lucrurile asumate, incepem negocierea pentru unul nou, tot de tip preventiv, care ne va ajuta, asa cum ne-a ajutat si acesta, alaturi de stabilitatea politica, sa ne imprumutam foarte ieftin si sa pastram un curs euro-leu foarte bun", a subliniat Ponta.

Prin acordul stand-by, incheiat in martie 2011, Romania are la dispozitie aproximativ 3,7 miliarde de euro, bani pe care ii poate accesa doar in cazul unor urgente. Pana in prezent, tara noastra nu a apelat la aceasta suma.

Analistii sunt de parere ca acordul cu FMI ofera Romaniei credibilitate pe plan international, acest lucru reflectandu-se si in scaderea costurilor la care Romania se poate imprumuta din pietele financiare.

Nicu Grigoras, analist la Intercapital Invest, a precizat recent, pentru Ziare.com, ca intreruperea acordului cu FMI ar avea consecinte negative grave asupra perceptiei de risc asupra Romaniei.

"In secunda imediat urmatoare, trendul de apreciere al cursului de schimb s-ar inversa si presiunile de depreciere pe leu ar fi foarte mari, cu repercursiuni directe in presiunile inflationiste, dobanzile cu care statul se imprumuta ar creste foarte repede diminuandu-se astfel sansele unei cresteri economice rezonabile pentru anii urmatori. Niciun guvern responsabil nu ar putea sa isi asume astfel de consecinte, indiferent cat de restrictive ar fi conditiile impuse pentru incheierea unui nou acord cu FMI", a spus Grigoras.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#intalnire ministri economici FMI, #acord FMI Romania , #ministri
Comentarii
Poza boxyro
boxyro
rank 5
In ce limba or vorbi cu delegatia FMI?