Reactii dure dupa modificarea codurilor penale: In miez de noapte, ca borfasii!

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 22:36
10549 citiri
Reactii dure dupa modificarea codurilor penale: In miez de noapte, ca borfasii!

Politicienii din Opozitie au avut reactii dure dupa ce ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca Guvernul Grindeanu a adoptat prin Ordonanta de Urgenta modificarea codurilor penale.

Parlamentarii Uniunii Salvati Romania au avut unele dintre cele mai vehemente luari de pozitie dupa anuntul lui Iordache.

"Hotul vine noaptea. OUG au fost adoptate. Este inacceptabil ce se intampla in seara asta! Iese cu scandal", a transmis deputatul Iulian Bulai.

La randul sau, fostul ministru din Guvernul Ciolos, Cristian Ghinea, a acuzat adoptarea Ordonantei in sedinta de guvern de marti seara.

"Le-au adoptat la guvern. In miez de noapte ca borfasii. #GuvernulPenal", este mesajul lui Ghinea.

Si senatorul USR Vlad Alexandrescu a avut o opinie asemanatoare cu cele ale colegilor sai de partid: "PSD si ALDE au dat OUG in faptul noptii ca talharii."

Liderul USR, Nicusor Dan, are si el o reactie dura si spune ca PSD a trecut o linie rosie, el indemnand oamenii la protest.

"PSD si aliatii lor au trecut azi linia rosie. Printr-o sedinta de noapte, cu o ordine de zi neanuntata, guvernul a adoptat ordonanta care ii dezincrimineaza pe Dragnea, Oprea, Udrea, Sova, Mazare, Titus Corlatean, si pe toti ceilalti. Acceptam sau protestam. De deznodamantul acestei chestiuni depinde cum va arata Romania in urmatorii ani. Va invit sa protestam pana la capat."

PNL: Aceasta atrocitate de ordonanta isi va produce efectele din secunda doi

Presedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, la Digi 24, ca "e infiorator ce s-a intamplat". "Am sperat pana in ultima clipa ca nu vor avea acest tupeu", a aratat Turcan, anuntand ca liberalii vor depune miercuri motiune de cenzura impotriva Guvernului, cu privire la proiectele referitoare la justitie.

Liderul liberal a mai spus ca miscarea de marti seara a Guvernului transmite un semnal negativ partenerilor europeni.

"Romania e intr-o procedura de monitorizare pe justitie, e parte a unui cadru european de reguli si principii. Nu poti sa beneficiezi de fonduri europene si tu sa raspandesti nesiguranta, lipsa de predictibilitate si un statut favorabil pentru infractori", a subliniat Turcan.

La randul sau, fostul presedinte PNL Alina Gorghiu a declarat, la Digi 24, ca a primit cu stupoare aceasta veste.

"Nu mi-am pus problema ca in stilul acesta, la ceas de seara, hoteste, vor emite o ordonanta de urgenta despre care cam toti aveam impresia ca va veni in Parlament, in dezbatere parlamentara. Aceasta atrocitate de ordonanta isi va produce efectele in secunda doi. Toti cei care au fost vehiculati de presa ca sunt intr-un fel favorizati de aceasta ordonanta devin beneficiarii de la miezul noptii. De la dl Iliescu, la dl Sova, la Sebastian Ghita, la Hrebenciuc, dl Oprea, dl Dragnea, multi altii care sunt beneficiarii acestei ordonante. Nu este o ordonanta de care sa beneficieze cei din societatea cu probleme, ci este o ordonanta croita dupa chipul si asemanarea celor din PSD", a spus Gorghiu.

Si prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a venit cu un mesaj dur pentru ministrul Justitiei Florin Iordache si pentru seful PSD Liviu Dragnea.

"Rusine, dle ministru Iordache! Rusine, dle Dragnea! Votul din decembrie nu va permite bataia de joc la adresa intereselor pe termen lung ale natiunii!", a scris Predoiu pe Facebook.

Kovesi: lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca nu poate sa comenteze efectele actelor normative adoptate marti seara de Guvern, deoarece nu cunoaste continutul acestora, insa a precizat ca proiectul transmis in cursul aceleiasi zile spre avizare CSM este mai rau decat cel initial si lipseste de relevanta lupta impotriva coruptiei in Romania.

La randul sau, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a afirmat ca ordonanta de urgenta prin care sunt modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt ofensatoare pentru autoritatea judecatoreasca si ca este nevoie ca ordonanta sa fie atacata la Curtea Constitutionala.

"Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, va pot spune ca ordonanta de urgenta este o ofensa adusa autoritatii judecatoresti, fiind discretionara, vadit neconstitutionala si trebuie atacata urgent la Curtea Constitutionala. Despre consecintele ei grave am avertizat in comunicatul de ieri (luni - n.red) al Ministerului Public", a declarat Augustin Lazar intr-un punct de vedere remis News.ro.

Totodata, judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, sustine ca mii de dosare penale vor fi inchise in zilele urmatoare, din cauza adoptarii Ordonantei prin care se modifica in favoarea infractorilor Codurile penale.

"Nici nu pot anticipa toate efectele Ordonantei date in aceasta seara. Cert este ca vor fi mii de dosare inchise in urmatoarele zile. Nu vom afla niciodata daca persoanele cercetate sunt vinovate de savarsirea infractiunilor disparute in noaptea asta din Codul penal si ma indoiesc ca prejudiciile vor putea fi recuperate vreodata", a spus Danilet.

Europarlamentarul Cristian Preda a avut, de asemenea, o opinie cat se poate de transanta.

"Hotii au decretat ca nu sunt hoti. Noaptea, pe furis. Pentru ca dispretul cu care ne trateaza sa usture si mai tare. O vor plati scump. Jos guvernul pungas!"

Si presa externa a relatat despre adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale, pentru dezincriminarea abuzului in serviciu.

Agentia Associated Press, citata de Washington Post, New York Times, Fox News, Houston Chronicle, Daily Mail, New Jersey Herald, Colorado Springs Gazette, Lebanon Express, Star Tribune si KHQ, noteaza ca decizia anuntata marti seara de ministrul Justitiei, Florin Iordache, reprezinta o lovitura pentru lupta de ani de zile de combatere a coruptiei in Romania.

Amintim ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat marti seara ca Guvernul Grindeanu a adoptat prin Ordonanta de Urgenta modificarea codurilor penale.

Ulterior, mii de romani nemultumiti au iesit in strada.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#reactii ordonanta guvern, #guvern ordonanta abuz serviciu, #modificare coduri penale , #ministri