S-a dat liber la pescuit rechini: Remes, Muresan, Nastase (Opinii)

Marti, 14 Februarie 2012, ora 22:20
5041 citiri
S-a dat liber la pescuit rechini: Remes, Muresan, Nastase (Opinii)

Recenta condamnare a fostilor ministri Remes si Muresan la cate trei ani cu executare, precum si mai putin recenta condamnare a fostului premier Nastase la doi ani, tot cu executare, dau un semnal pozitiv acolo unde semnalele Romaniei erau numai negative: justitia.

Fireste, toti trei au dreptul la recurs si nu este exclus ca avocatii, buni profesionisti si bine platiti, sa gaseasca acele portite de scapare pe care omul obisnuit, judecat rapid si aruncat in intunericul temnitelor, nici nu le banieste: viciiie de forma, abaterile de la procedura, exceptiile, prescrierile si inca multe altele.

Bila alba a justitiei

Dar nu mi se pare important daca avocatii le vor gasi sau nu respectivele portite clientilor lor. Nici nu cred ca ar incerca cineva vreo satisfactie vazandu-i pe fostii demntari asezati dupa gratii. Este suficient faptul ca mesajul a fost dat, iar alte persoane asezate in fotolii confortabile stiu ca cine va face ca dansii, ca dansii o pot pati.

Oricum, obrazul nu se spala usor, nici pecetea nu se sterge de pe frunte, iar echipa Nastase-Muresan-Remes nu se mai prea poate prezenta in public fara sa fie aratata cu degetul, ca o curiozitate.

Observand ce uriasa bila alba a obtinut in timp scurt, este de asteptat ca justitia va profita de ocazie, ca sa-si arate in continuare muschii. Sala de asteptare e plina. Sta acolo cam demult domnul Catalin Voicu, unul care voteaza in Parlament, judecat in libertate, ca si cum n-ar prezenta un pericol public daca, eventual, ar vota legi in favoarea propriei sale cauze.

Umbrela antiglont a imunitatii

Tot in sala de asteptare sta din nou domnul Nastase, pregatit sa-i vina randul pentru al treilea proces. Lipseste insa domnul Mitrea, bine pitit sub umbrela antiglont a imunitatii, cu care a dat candva un spectacol public, facandu-se ca se lipseste de ea cu vreo luna inainte sa si-o ia inapoi.

Nu-mi este clar daca si doamna Placinta sta tot in sala de asteptare sau daca acolo ii tine randul numai fiul dumneaei, intrucat - ce ghinion - imunitatea nu e ereditara si nu se transmite.

De altfel, numele celor banuiti sau urmariti n-are importanta. Important mi se pare faptul ca justitia a inceput sa functioneze, iar omul de pe strada descopera la TV ca nu-i trimis la zdup numai cel care a sterpelit o gaina din curtea vecinului, ci si cel care a intrat cu mainile pana la cot in visteria statului, servindu-se direct din impozitele varsate de noi acolo.

Ca urmare, se prefigureaza o noua generatie de demnitari, atenti la riscurile care i-ar pandi la o adica. Mi se pare cam de neconceput ca vreunul din tinerii numiti recent in guvernul Ungureanu sa negocieze un contract de 25 miliarde lei vechi, pe o sacosa de caltabosi, o damigeana de palinca si 15 mii euro cash.

Cine va deschide custile cu lei?

Intuitia imi spune ca incepe sa se aseze in scaune o generatie noua, care a si invatat sa faca deosebire intre paza buna si primejdia rea, dar mai ales sa nu triseze la poker, atat timp cat nimeni nu stie unde sta camera ascunsa.

Ca justitia a inceput sa-si faca datoria, este evident, ca aici a pus umarul si Europa, cam strangand-o cu usa, iarasi se vede cu ochiul liber (si ce-i rau in asta?), dar alegerile sunt dupa colt, Opozitia asteapta hamesita sa insface ciolanul si nimeni nu stie unde va duce asta.

Se pune legitima intrebare: daca se vor confirma sondajele si va intra Ponta in cascaval (intrucat Antonescu mai are de asteptata pana sa ajunga, eventual, presedinte), va avea el puterea si interesul sa scoata din palarie o echipa tanara?

Sau, neavand incotro, va deshide custile cu lei, ca s-o zbugheasca de acolo Nastase, sa iasa la lumina Catalin Voicu, sa zburde in libertate Miron Mitrea si sa faca domnul Hrebenciuc prestidigitatii, readucand in scena vremurile de odinioara, cand scotea iepuri din palarie domnul Iliescu, iar publicul aplauda, confundand trucul cu realitatea?

Vegetarienii nu stau la coada la ciolan

Daca sondajele spun adevarul, mi se pare aproape imposibil ca vechii elefanti si mastodonti, care asteapta de ani de zile sa serveasca ciolan cu fasole, sa se declare brusc vegetarieni, cedand portiile unor ilustri necunoscuti, numai de dragul primenirii.

Chiar daca ar face-o, patriarhul partidului, domnul Iliescu le-ar da cate un ghiont tuturor noilor veniti, asa cum i-a dat lui Geoana, in baza principiului continuitatii si al experientei, pe care le clameaza de cate ori are ocazie.

Recunosc ca acest scenariu fantezist este un vis urat, dar variante la asemenea vise nu sunt decat PPDD, PMR si inca vreo cateva imagini onirice, inca nenominalizate. Acestea insa nici macar nu sunt vise. Sunt cosmaruri.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#condamnare Decebal Remes, #condamnare inchisoare executare , #ministri