De ce avem in guvern un analfabet, un falit si un clovn?

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 09:40
34464 citiri

Acum cateva zile, a fost numit un nou ministru al Economiei. Publicul larg a aflat despre el, in afara faptului ca e pesedist, doua lucruri: in urma cu un deceniu, proaspatul demnitar a fost anchetat, alaturi de un clan de hoti din Maramures, pentru furtul unei drujbe, iar prin 2012 a falimentat o firma.

Cu 24 de ore inaintea anuntului despre amintitul portofoliu, ministrul Educatiei se aratase incapabil sa explice cand anume se scrie "copii" si cand "copiii".

Tot el li se adresa unor elevi de gimnaziu, intr-un mod demn de Farfuridi sau Branzovenescu: "chiar daca nu am vorbele la mine, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot sa spun ca i-am petrecut in scoala romaneasca, alaturi de functiile pe care le-am ocupat vremelnic, ma fac si ma determina sa venim cu solutii concrete".

Despre incontinenta verbala a ministrului Agriculturii s-au scris sute de pagini, pentru ca s-a consemnat tot ce a livrat ipochimenul. S-a ras copios, fiindca se pare ca avem de-a face cu un clovn. Vorbele lui n-au cap si coada.

Omul nu s-a sfiit sa se dea in spectacol luandu-se la intrecere cu un reporter la alergare, mancand dintr-un portbagaj sau explicand, in mijlocul unui lan de porumb, ca "e firesc, e natural" sa-si angajeze fiica in ministerul pe care-l conduce.

De ce avem in Guvern un analfabet functional la Educatie, un falit la Economie si un clovn la Agricultura?

Parerile sunt impartite. Unii zic ca PSD n-are alti membri mai buni decat cei pe care-i vedem in Palatul Victoria. Cine e mai ingaduitor cu partidul arunca vina asupra liderului Dragnea, care ar avea nevoie de oameni slabi, usor de controlat.

Mai e si o alta parere, cu bataie mai generala: intrucat politica e murdara si mult hulita, cine e decent sta departe de ea. Cinicii spun ca oricum nu conteaza. Pentru pesimisti, totul era previzibil, iar viitorul va fi si mai rau. Optimistii cred, dimpotriva, ca mai jos nu se poate cobori, asa ca va veni necesarmente si vremea progresului...

Aceste opinii circula si printre sustinatorii Puterii, si printre opozanti. De altfel, ce e mai interesant este ca toata lumea pare sa se fi impacat cu situatia. Lehamitea a cucerit sufletul colectiv. Asa ca putini se mai intreaba, de pilda, de ce presedintele a inghitit fara comentarii numirea in Guvern a unor insi precum cei descrisi mai sus.

Adevarul e ca niste reactii exista. Dar ele nu sunt intotdeauna chiar utile. De pilda, seful celui mai important partid de Opozitie vorbea deunazi despre mutarea unui ministru, de profesie filolog, de la Economie la Aparare. Iata ce spunea dansul: "probabil, absolvind filosofia si stand mult in biblioteca, a avut acces, in biblioteca se gasesc carti din mai multe domenii si probabil stie titlurile, le-a citit titlurile".

Forta de convingere a unui asemenea discurs e nula. In cel mai bun caz, auzindu-l, penelistii de la "baza partidului" isi dau coate si exclama, veseli nevoie mare: "uite ce bascalie face sefu'!".

Problema e ca, in acest fel, opinia publica e departe de a fi lamurita de ce un analfabet nu trebuie sa pastoreasca scoala, de ce un falit nu va putea redresa economia si de ce un clovn e bun la circ, nu la minister.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...