Luni se stabileste calendarul audierilor membrilor Cabinetului Croitoru

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 21:56
962 citiri
Luni se stabileste calendarul audierilor membrilor Cabinetului Croitoru

Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se intrunesc luni, incepand cu ora 13.00, pentru a stabili calendarul procedurilor parlamentare care premerg votul de investitura a echipei Croitoru, care trebuie sa aiba loc pana pe 7 noiembrie.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat, duminica, la Falticeni, ca va convoca Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului pentru a stabili programul audierilor in comisiile de specialitate a ministrilor propusi de premierul desemnat Lucian Croitoru.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a vorbit, inca de vineri, despre convocarea, luni, a conducerii Parlamentului, estimand chiar ca audierile persoanelor propuse de Lucian Croitoru ar putea avea loc tot in cursul zilei de luni.

Liderii PDL par optimisti in privinta derularii procedurilor parlamentare. Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a estimat sambata ca "procesul va fi unul foarte rapid": "luni sau cel tarziu marti - audieri, marti sau cel tarziu miercuri - votul in plen". Videanu le-a sugerat parlamentarilor social-democrati si un motiv pentru care ar putea vota echipa Croitoru: programul de guvernare este 90% cel negociat, dupa alegerile parlamentare din 2008, de PD-L cu PSD.

Pe de alta parte, liderii majoritatii isi sustin in continuare candidatul lor la functia de prim-ministru, Klaus Iohannis, promitand ca echipa Croitoru nu are cum sa treaca de Parlament, mai ales in conditiile in care Legislativul a adoptat si o declaratie politica de sustinere a primarului Sibiului.

Presedintele PSD Mircea Geoana a promis ca audierile ministrilor vor fi "extrem de serioase", referindu-se in special la "cei care sunt piese de rezistenta ale angrenajului Basescu - Boc".

"Vreau sa va asigur ca vor fi audieri extrem de serioase si pentru cei care sunt racolati din diverse zone, dar mai ales pentru vechii si greii de neinlocuit lideri de la PD-L. Pe doamna Sulfina Barbu o asteptam din nou in Parlament ca sa ne intrebam ce a facut in anii precedenti. Eu ma uit in principal la cei care sunt piesele de rezistenta ale angrenajului Basescu - Boc", a spus Geoana.

UDMR a asigurat, prin vocea presedintelui Uniunii, ca parlamentarii formatiunii vor vota impotriva echipei Croitoru, in timp ce PNL urmeaza sa stabileasca daca participa la vot si resping echipa Croitoru sau nu iau parte deloc la procedurile parlamentare. Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat vineri ca, din punctul sau personal de vedere, senatorii si deputatii partidului nu ar trebui sa fie prezenti in Parlament la votul din comisiile de specialitate si plen pentru Cabinetul Croitoru, adaugand insa ca o decizie se va lua in forurile de conducere, care sunt convocate luni dimineata.

"Punctul meu de vedere personal, pe care-l voi pune in discutie colegilor - poate argumente ma vor convinge sa mi-l schimb - este ca parlamentarii nostri nici nu ar trebui sa participe in vreun fel la comisii sau in plen ca sa discute o tema falsa, cata vreme exista o hotarare a Parlamentului care si-a spus foarte clar opinia. Nu-l putem impiedica pe Croitoru sa vina in Parlament, dar nu ne poate obliga nimeni sa mergem in Parlament sa jucam o farsa a lui Basescu, cu Croitoru in rol principal", a argumentat Antonescu. "Vom vota impotriva, cu siguranta, si exista varianta chiar sa nu fim in Parlament", a precizat el.

Sedinta reunita de plen a Parlamentului pentru investirea Guvernului propus de Lucian Croitoru trebuie sa aiba loc, potrivit Regulamentului sedintelor comune, in cel mult 15 zile de la primirea programului si listei Guvernului, adica pana pe 7 noiembrie.

Regulamentul sedintelor comune spune, la articolul 72, ca Birourile permanente stabilesc data sedintei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului si listei Guvernului, luand totodata masuri pentru convocarea deputatilor si senatorilor.

Acelasi document mai precizeaza ca Birourile permanente ale celor doua Camere vor asigura multiplicarea si difuzarea catre deputati si senatori a programului si listei Guvernului, de indata ce acestea au fost primite de la candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru si ca fiecare candidat pentru functia de ministru, inscris in lista Guvernului, va fi audiat, in sedinta comuna, de catre comisiile permanente ale celor doua camere al caror obiect de activitate corespunde sferei de competenta a viitorului ministru.

Premierul desemnat a anuntat vineri ca a trimis la Parlament programul de guvernare si lista de ministri. Lucian Croitoru a anuntat vineri echipa pe care o propune Parlamentului spre investitura, pe o formula de 14 ministere alocate unor reprezentanti PDL si unor tehnocrati, din Guvernul demis fiind pastrati 7 ministri.

Din echipa lui Croitoru fac parte Bogdan Aurescu la Externe, Mihai Seitan la Munca, Familie si Protectie Sociala, Daniel Funeriu la Educatie, Vasile Blaga la ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Radu Berceanu la Transporturi si Comunicatii, Adriean Videanu la Economie si Comert, Gheorghe Pogea la Finante, Catalin Predoiu la Justitie, Cristian Vladescu la Sanatate, Teodor Paleologu la Cultura.

Emeric Florin Saghi este propunerea pentru MAI, Mihai Stanisoara pastreaza portofoliul Apararii, Sulfina Barbu revine la Mediu, Adrian Radulescu preia Agricultura si Dezvoltarea Rurala.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#calendar proceduri de investire, #investire guvern Croitoru, #audieri ministri Croitoru , #ministri