Ministrii lui Ponta, audiati in comisii, votul pentru investitura, la ora 16.00

Luni, 07 Mai 2012, ora 08:33
1812 citiri
Ministrii lui Ponta, audiati in comisii, votul pentru investitura, la ora 16.00

Ministrii propusi de premierul desemnat, Victor Ponta, vor fi audiati luni, incepand cu ora 10.00, in comisiile parlamentare de specialitate, dupa care, la ora 16.00, plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor urmeaza sa dea votul privind investirea Guvernului.

Dupa ce toti cei care au fost propusi sa ocupe functia de ministru vor fi audiati si vor primi avize din partea deputatilor si senatorilor din comisii va urma, de la ora 16,00, o sedinta de plen comun a celor doua Camere legislative unde urmeaza sa se dea votul privind investirea noului Guvern si va fi prezentat programul de guvernare.

Pentru ca Guvernul Ponta sa fie investit in Parlament, USL are nevoie de 231 de voturi pentru, in plen.

Premierul desemnat, presedintele PSD Victor Ponta, a declarat duminica seara ca Guvernul pe care il propune se bazeaza pe 232 de voturi in Parlament ale membrilor USL, dar si pe voturile reprezentantilor minoritatilor nationale cu care urmeaza sa semneze un protocol, precum si pe cele ale deputatilor si senatorilor UNPR.

PSD si UNPR au semnat miercurea trecuta un protocol de colaborare care are ca obiectiv principal acordarea votului de investitura de catre progresisti in Parlament Guvernului condus de Victor Ponta si cuprinde patru puncte principale.

Potrivit protocolului, grupul parlamentar PSD din Camera Deputatilor va vota in favoarea initiativei UNPR privind introducerea taxei de solidaritate pe averile foarte mari, grupurile parlamentare vor colabora la nivelul Birourilor permanente din Senat si Camera Deputatilor, ambele grupuri vor sustine adoptarea unei legi electorale pe baza careia in viitorul Parlament sa acceada numai candidatii care sa castige alegerile in colegiile in care s-au inscris, iar cele doua partide se vor consulta inainte de adoptarea in Parlament a legilor de esenta social-democrata.

USL urmeaza sa semneze luni un protocol cu grupul minoritatilor nationale in vederea sustinerii Cabinetului Ponta.

Care sunt ministrii propusi de Victor Ponta

Ministrii propusi sunt: ministrul Finantelor Publice si viceprim-ministru - Florin Georgescu, ministrul Apararii Nationale - Corneliu Dobritoiu, ministrul Administratiei si Internelor - Ioan Rus, ministrul delegat pentru Administratie - Victor Paul Dobre, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Daniel Chitoiu, ministrul Afacerilor Externe - Andrei Marga, ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban, ministrul Transporturilor si Infrastructurii - Ovidiu Silaghi, ministrul Mediului si Padurilor - Rovana Plumb, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Eduard Hellvig, ministrul Culturii - Mircea Diaconu, ministrul Justitiei - Titus Corlatean, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale - Dan Nica, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Mariana Campeanu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - Ioan Mang, ministrul Sanatatii - Vasile Cepoi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Daniel Constantin, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul - Mircea Dusa, ministru delegat pentru dialog social - Liviu Marian Pop, ministru delegat pentru mediul de afaceri - Lucian Isar.

Initial pentru portofoliul Educatiei a fost propusa prof. univ. Corina Dumitrescu, insa Victor Ponta a decis s-o inlocuiasca cu senatorul Ioan Mang.

Programul propus de USL cuprinde 17 capitole, fiind stabilite, avand in vedere perioada scurta de timp in care va exercita guvernarea, cinci prioritati esentiale.

Este vorba despre: respectarea legilor, fara exceptii, fara derogari sau scuze; repararea inechitatilor sociale; implementarea unei viziuni economice de lunga durata, care sa ofere predictibilitate, locuri de munca si sa protejeze resursele naturale ale tarii; depolitizarea administratiei publice - doar ministrii si secretarii de stat vor fi numiti si sprijiniti politic; toleranta zero fata de coruptie si clientelism si continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....