Presa de azi: Cum scapa de concedieri rudele si pilele de partid

Miercuri, 11 August 2010, ora 07:30
6220 citiri
Presa de azi: Cum scapa de concedieri rudele si pilele de partid
Foto: Arhiva

In ciuda apelurilor nenumarate de a strange cureaua, mai multi ministri au cerut suplimentarea bugetului la rectificarea bugetara, linistiti fiind ca averile lor personale nu vor fi desecretizate decat de fatada, asa cum si rudele si pilele de partid stau calme ca scapa de concedieri, desi intelectualii lui Basescu cer oprirea exodului de creiere.

Adevarul titreaza in editia de miercuri ca ministrii poftesc la bugetul de criza, in timp ce Evenimentul Zilei scrie ca averile demnitarilor vor fi desecretizate de fatada. Drept dovada ca nu o duc rau cu banii nici pe perioada de criza ne spune si Puterea in editia de miercuri, care scrie ca fata-sexy a presedintelui CJ Ilfov da party trei zile si trei nopti la Snagov, adica o nunta de cinci stele a copiilor de bani gata de la PD-L.

Tot in aceasta nota, Romania Libera dezvaluie in editia de miercuri cum scapa de concedieri rudele si pilele de partid, iar Gandul incearca sa dezlege misterele donatiilor anticriza ale demnitarilor.

Adevarul: Ministrii poftesc la bugetul de criza

Desi premierul Emil Boc le tot spune ministrilor sa faca economii, se pare ca ei nu fac chiar asa. Adevarul scrie in editia de miercuri ca mai multi ministri au cerut suplimentarea bugetului la rectificarea bugetara, insa bani mai multi vor merge catre ministerele Dezvoltarii, Mediului si Transporturilor. Premierul Emil Boc le-a transmis deja membrilor Cabinetului ca vor primi fonduri suplimentare cei care desfasoara proiecte din bani europeni.

Guvernul va pune la bataie, la rectificarea anuntata pentru 18 august, banii economisiti in urma restructurarii ministerelor, chiar daca procesul de reorganizare nu s-a incheiat inca.

"Fiecare minister a discutat deja cu ministrul de Finante si a facut calculele economiilor rezultate in urma restructurarii aparatului de lucru", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit unor surse guvernamentale, in Coalitie a avut deja loc o discutie cu privire la modul in care se vor imparti banii rezultati in urma restructurarilor.

"Mai multi ministri au cerut suplimentarea bugetului, dar premierul Emil Boc a afirmat ca banii vor merge catre membrii cabinetului care au in desfasurare proiecte finantate din fonduri europene", au declarat sursele citate.

In aceste conditii, in carti pentru majorarea bugetului sunt ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrul Turismului, Radu Berceanu, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, dar si cel al Mediului, Laszlo Borbely. "Transporturile ar putea primi insa doar cateva milioane de lei din cauza ca au avut loc mai multe discutii in Guvern cu privire la modul in care sunt cheltuiti banii de la buget", au mai afirmat sursele oficiale.

Evenimentul Zilei: Averile demnitarilor, desecretizate de fatada

Desi cer bani de la buget, politicienii sunt linistiti totusi ca noi nu o sa aflam cum sta treaba cu averile lor. Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de miercuri ca deputatii si Guvernul se intrec in declaratii pentru transparentizarea averilor, stiind ca senatorii vor lucra la secretizarea lor, cum au facut-o si pana acum.

In perspectiva sesiunii extraordinare de saptamana viitoare, deputatii au dat marti din nou aripi Agentiei Nationale de Integritate, asa cum a cerut Comisia Europeana in recentul Raport de tara.

Modificarile aduse legii in Comisia juridica a Camerei Deputatilor sunt insa, in mare, doar temporare si facute numai pe hartie. Asa se si explica, de altfel, concordia de moment intre toate partidele plus Guvern: decizia privind punctul esential al legii, formularul declaratiilor de avere si cat din acesta va fi facut public apartine Senatului. Or, senatorii s-au ocupat pana acum de fiecare data cu succes de secretizarea averilor, cel putin in punctele forte: bijuterii, tablouri, localizarea suprafetelor terenurilor sau caselor demnitarilor.

In piesa sustinerii suta la suta a desecretizarii averilor a intrat marti pana si premierul Emil Boc, prezent in Parlament, cu toate ca Guvernul a evitat sa-si asume un nou proiect de lege dupa ce Curtea Constitutionala a anulat integral vechiul act normativ.

Pe hartie, noua lege a ANI arata foarte bine. Liderii de sindicat au fost inclusi din nou in categoria celor care isi declara averile, rectificarea declaratiilor se limiteaza la 30 de zile, iar termenul de analizare a acestora de catre ANI s-a prelungit de la un an dupa incheierea mandatului la trei.

De asemenea, au fost reactivate comisiile speciale de pe langa curtile de apel care pot verifica averile nejustificate.

Iar votul unanim al deputatilor are totusi o explicatie simpla: jocul de imagine. Asa cum Guvernul avanseaza doar verbal solutia declaratiei unice publice, dupa ce a evitat sa o treaca prin coalitie unde nu ar fi fost acceptata, si deputatii stiu ca miza unei dispute pe secretizarea averilor nu exista la Camera cat timp ultimul cuvant il va avea Senatul.

"Camera decizionala pe formularul declaratiei de avere va fi Senatul. Sa vedem acolo ce va mai ramane", a explicat, pentru EVZ, Laura Stefan, expert SAR.

Romania Libera: Cum scapa de concedieri rudele si pilele de partid

Se pare ca tot bine o duc si cei care sunt rude si pile de partid. Romania Libera explica in editia de miercuri ca in timp ce restructurarile vor micsora considerabil numarul angajatilor din administratia locala, in multe cazuri clientii politici si rubedeniile primarilor si ale sefilor de consilii judetene vor ramane in functii.

Pana la jumatatea lunii august, autoritatile locale trebuie sa prezinte noua organigrama a angajatilor, pe baza normativelor de cost cuprinse in Ordonanta 63/2010. Potrivit acesteia, localitatile de pana la 3.000 de locuitori trebuie sa aiba numai 33 de angajati, cele pana la 50.000 cel mult 190 de angajati, iar orasele mari cu pana la 400.000 de locuitori maximum 800 de angajati. Primaria Capitalei nu poate depasi 4.400 de oameni, iar primariile de sector 950.

La Iasi, Lucian Simirad, fiul presedintelui Consiliului Judetean, va fi in continuare consilier la Compartimentul Informatizare al institutiei conduse de tatal sau. El a ocupat aceasta functie, in vara anului 2008, la putin timp dupa ce parintele sau a castigat sefia Consiliului Judetean. S-a organizat concurs, fara insa ca Lucian Simirad sa aiba competitor. El lucrase pentru institutiile locale, fiind o scurta perioada de timp, tot in 2008, angajat al firmei Salubris, aflata in subordinea administratiei locale din Iasi.

Puterea: Fata-sexy a presedintelui CJ Ilfov da party trei zile si trei nopti la Snagov

Puterea dezvaluie in editia de miercuri ca fata-sexy a presedintelui CJ Ilfov da party trei zile si trei nopti la Snagov pentru o nunta de cinci stele a copiilor de bani gata de la PD-L.

Manechin. Facultate de drept. Blonda. Fata lui tata. Se marita in weekendul acesta la Snagov, intr-o locatie de 5 stele. Tatal este presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu, cel care a reusit sa castige alegerile pe ritmuri de

manele in 2008, dupa ce s-a reluat scrutinul in mai multe localitati din judet.

Invitati: crema politica a PD-L si copiii de bani gata ai protipendadei.

Pentru ca nimic nu este prea mult pentru fata lui, Cristache Radulescu, presedintele Consiliului Judetean Ilfov si presedinte al organizatiei PD-L din judet, a decis sa faca o nunta cu staif, semn ca problemele crizei economice nu l-au afectat foarte mult. A pus la bataie cateva sute de mii de euro pentru ca totul sa iasa perfect.

Tanara-sexy, Luana Radulescu, de doar 22 de anisori, si-a invitat prietenii la o nunta de pomina de trei zile si trei nopti pe malul lacului Snagov, hotelul si restaurantul de 5 stele "Snagov Club" fiind inchiriate pentru acest eveniment deosebit, ce va avea loc pe 15 august.

Numarul mesenilor se situeaza la cateva sute pentru a se marca cum se cuvine nunta de pomina a odraslei baronului local. Pe langa colegii de partid de la PD-L, dar si cei de la UNPR, printre invitati apar si cei ai Opozitiei. Astfel, nepoata lui Adrian Nastase, Anda Barb, se numara printre cei care vor fi alaturi de insuratei.

Semn ca tinerii sunt interesati de politica este modul in care au prins mesajele lui Viorel Hrebenciuc. Dupa ce acesta a vorbit de rolul flacarii violet in timpul campaniei prezidentiale, Luana Radulescu si Andrei Berbec, pentru ca asa il cheama pe ginere, s-au gandit ca nu ar fi rau daca invitatiile ar fi in aceasta culoare.

Gandul: Misterele donatiilor anticriza ale demnitarilor. Locul 1 - Stafie, Basescu nu mai apare pe lista

Si cum banii misca totul in lume, mai ales in cea a politicienilor, Gandul scrie in editia de miercuri despre donatiile destinate ajutarii bugetului statului care continua.

Dupa ce a dat tonul donatiilor, fiind prima persoana care si-a virat salariul pe luna mai, in valoare de 6.702 lei, in contul de la Trezorerie, numele presedintelui Traian Basescu nu se mai regaseste pe lista donatorilor la bugetul statului pe luna iulie. "Poate nu a vrut sa isi dezvaluie identitatea", isi da cu parerea secretarul de stat din Finante, Gheorghe Gherghina.

Ministerul Finantelor a dat publicitatii marti sumele precum si lista persoanelor care au facut donatii in contul deschis la Trezorerie si au fost de acord cu dezvaluirea identitatii.

Pe lista de la Finante cu persoanele care au fost de acord cu dezvaluirea identitatii se afla ministrul Adriean Videanu, precum si mai multe persoane din ministerul pe care acesta il conduce, de la consilieri personali la directori de directii. In total, 27 de persoane au pus umarul in iulie pentru a ajuta bugetul de stat sa iasa din criza.

Jurnalul National: Intelectualii lui Basescu: "Opriti exodul de creiere!"

Si in tot acest iures intelectualii lui Basescu trag un semnal de alarma asupra exodului de creiere. Jurnalul National titreaza in editia de miercuri ca presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au primit de la artisti si scriitori o scrisoare de protest fata de impozitarea drepturilor de autor.

Epistola este semnata si de fosti sustinatori ai sefului statului, precum scriitorul Mircea Cartarescu, dar alaturi de el mai semneaza zeci de nume cunoscute din viata culturala: Ana Blandiana, Gabriela Adamesteanu, Victor Ioan Frunza etc.

"Impunerea CAS pe drepturile de autor, in dispretul Constitutiei Romaniei si al legilor nationale si internationale care apara proprietatea intelectuala, ne obliga pe noi, pe semnatarii acestei SCRISORI DE PROTEST, creatori si detinatori de drepturi de autor, sa protestam cu fermitate si sa cerem Guvernului Romaniei ori Curtii Constitutionale sa corijeze o decizie neconstitutionala si care ii va face pe cei mai multi dintre detinatorii de drepturi de autor sa traiasca la limita de jos a subzistentei.

Atragem atentia decidentilor din Executivul Romaniei ca vom folosi, pana la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atat pe plan national, cat si pe plan international", ameninta artistii.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pile rude scapa concedieri, #nunta beizadea politica, #averi politicieni descretizate fatada , #ministri