Trei ministri acuzati de ANI - Ponta: Sunt probleme din trecut. ARD: Demisia! (Video)

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:53
3189 citiri
Trei ministri acuzati de ANI - Ponta: Sunt probleme din trecut. ARD: Demisia! (Video)
Foto: Arhiva

Acuzatiile aduse de Agentia Nationala de Integritate celor patru membri ai Guvernului Ponta gasiti in incompatibilitate sau conflicte de interese au generat reactii total opuse in randurile Puterii si ale Opozitiei. In timp ce premierul Ponta spune ca ele tin de trecut si trebuie asteptate deciziile instantei, ARD cere demisia celor patru demnitari si a premierului.

"Din primele date, am constatat ca sesizarile nu se refera la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor in cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut", arata premierul Ponta intr-un comunicat remis Ziare.com de Guvern.

Totodata, se precizeaza ca prim-ministrul a cerut celor patru demnitari "sa demareze toate procedurile legale permise pentru a-si prezenta punctul de vedere in fata institutiei si, daca este cazul, pentru a contesta acuzatiile care li se aduc".

Seful Executivului subliniaza ca, daca acuzatiile ANI se vor dovedi intemeiate, cei in cauza nu vor mai face parte din echipa guvernamentala, asta in conditiile in care mandatul actualului guvern expira odata cu alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar procesele in instanta, pana la aflarea verdictelor finale, vor dura luni de zile.

Ulterior, aflat in campanie electorala la Pitesti pentru lansarea candidatilor USL, Victor Ponta a reiterat ideea ca acuzatiile ANI nu au legatura cu activitatea ministeriala a trei dintre cei patru demnitari.

"Deocamdata, le-am cerut sa imi prezinte si mie, opiniei publcie si ANI toate argumentele pe care le au. Sunt lucruri vechi, destul de dubioase - ca ar fi fost intr-o firma, ca n-ar fi fost intr-o firma. E campanie, a inceput astazi, asa incat repet un principiu pe care l-am aplicat mereu: oamenii au dreptul sa se apere. Daca se confirma ca au fost in incompatibilitate, atunci isi pierd mandatul.

Cu exceptia domnului Pop, celelalte acuzatii aduse de ANI nu au legatura cu activitatea de zi cu zi a ministrilor", a declarat premierul Ponta.

Trei ministri acuzati de ANI de incompatibilitate si abuz in serviciu

Trei ministri si un secretar al Guvernului, in vizorul ANI - Ce spun acuzatii

ARD: Cerem demisia primului ministru si a celor 4 demnitari

Intr-o conferinta de presa tinuta vineri, purtatorul de cuvant al ARD, europarlamentarul Traian Ungureanu, a cerut, in numele Opozitiei, demisiile celor patru demnitari ai Guvernului USL, dar si a premierului Ponta.

"Raman la pozitia ca oamenii astia trebuie sa se gandeasca la lege. Chiar si premierul Ponta a spus in trecutul apropiat ca acei ministri incompatibili nu au loc in Guvern. USL are o problema cronica, au ministri care nu se pot incadra.

Ar fi mai bine si pentru Romania ca ei sa se dea la o parte.(...) Noi astazi cerem demisia primului ministru si a celor 4 demnitari", a declarat Traian Ungureanu, referindu-se apoi si la recentul scandal de plagiat in care este mentionat numele ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, care se adauga scandalului initial de plagiat care il are ca protagonist pe Victor Ponta.

Conform unor comunicate oficiale remise vineri de ANI, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obtinuti in ultimele cinci luni, astfel ca Agentia Nationala de Intergritate a sesizat Oficiul pentru Spalarea Banilor, dar si Comisia de cercetare a averilor a Curtii de Apel Oradea.

Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost gasit incompatibil de catre inspectorii de integritate, intrucat pe langa functia ministeriala a fost si director la o firma, angajat ca cercetator in stiinte politice in alta societate si a mai incasat salariu de la o banca de celule stem.

Agentia Nationala de Integritate l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe ministrul pentru Dialog SocialLiviu Pop, intrucat in calitate de ministru interimar al Educatiei ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, unde a fost secretar general anterior preluarii portofoliului ministerial.

Astfel, Liviu Pop este acuzat ca a emis, cu nerespectarea hotararilor judecatoresti executorii, Ordinul numarul 4.271, care obliga statul sa retina cotizatia sindicala, respectiv sa o vireze ulterior sindicatelor din invatamant, fiind astfel asigurat un folos patrimonial FSLI.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost gasit incompatibil de catre ANI, care a constatat faptul ca pe langa functia din cadrul Executivului a fost si administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnitatile publice.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#ministri Ponta incompatibili demisie , #ministri
Comentarii