Zegrean: Presedintele poate sa refuze numirea ministrilor ori de cate ori gaseste motive de nelegalitate

Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 20:45
3951 citiri
Zegrean: Presedintele poate sa refuze numirea ministrilor ori de cate ori gaseste motive de nelegalitate

Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, a declarat, luni, ca presedintele Klaus Iohannis poate sa refuze numirea unui ministru ori de cate ori gaseste motive de nelegalitate in propunerile facute.

Fostul presedinte CCR este de parere ca cei care au facut din nou numirile Olgutei Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltarii si pentru Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor nu au sperat ca ele vor fi acceptate de presedintele Klaus Iohannis.

"Eu cred ca nici cei care au facut propunerea nu au sperat ca va fi acceptata de presedinte, fiindca pur si simplu se forteaza lucrurile, absolut in zadar pentru ca presedintele a anuntat ca nu ii va numi. Daca o data nu e numit, a doua oara nu e numit, a treia oara cu ce e mai bun decat primele doua dati?!

Mai mult, intr-o decizie recenta, Curtea Constitutionala a preluat dintr-o decizie mai veche in care se spune ca presedintele poate sa refuze ori de cate ori gaseste motive de nelegalitate in propunerile facute. Deci, suntem in situatia in care presedintele, probabil, a gasit astfel de motive si de aceea refuza sa ii numeasca", a spus Augustin Zegrean.

Zegrean a mai spus ca l-a ascultat pe Klaus Iohannis, cand a declarat cum ar trebui sa fie ministrii propusi si crede ca "aici trebuie cautat raspunsul".

"Astazi (n.r. - luni) l-am auzit si eu pe presedinte spunand ca guvernul ar trebui sa faca propuneri care sa il convinga pe domnia sa, respectiv pe domnul presedinte si pe ceilalti, si sa spuna ca propunerile facute sunt in regula si ca oamenii propusi pot sa indeplineasca misiunea care li s-a incredinta prin numire. Aici trebuie cautat raspunsul si se pare ca presedintele l-a gasit", a mai declarat fostul presedinte al CCR.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va respinge din nou propunerile guvernului pentru preluarea ministerelor Dezvoltarii si Transporturilor, Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

"Aceste doua propuneri vor fi refuzate in cursul acestei saptamani", a declarat Klaus Iohannis.

Intrebat care sunt motivele pentru care nu ii accepta pe cei doi, seful statului a spus ca "veti vedea cand veti citi scrisorile".

Klaus Iohannis i-a sfatut pe membrii guvernului sa citeasca cu atentie legislatia invocata de el in scrisorile trimise saptamana trecuta, in care a motivat refuzul de a-i numi pe Lia Olguta Vasilescu, Ilan Laufer si Mircea Draghici in functiile de ministri, iar pe cei din PSD sa faca propuneri de ministri care sa il convinga ca institutiile vor fi bine conduse.

"Nu am primit niciun fel de alte propuneri si discutiile pe care le-am purtat nu au vizat ale propuneri. Guvernul sa citeasca cu atentie legislatia invocata de mine si PSD sa vina cu propuneri care sa ma convinga ca ministerele vor fi bine conduse", a spus Iohannis.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: MEDIAFAX