Ce face Romania sa ne pastreze?

Duminica, 29 Iunie 2008, ora 20:57
6637 citiri
Ce face Romania sa ne pastreze?

"Eterna si fascinanta Romanie" e departe de a fi macar placuta. Oare doar departe? Nu, nici macar. E la ani lumina departare de decenta. De ce-i fascinanta? Pentru ca face ce face, este vedeta primelor pagini ale ziarelor straine: candidati morti castiga cursele electorale, minore pana la varsta de buletin devin mame, oameni mor stupid din cauza unor pasarele in piuneze. Iar fascinatia asta a Romaniei este eterna...

Pentru ca e atat de fascinanta tara noastra, pentru ca e greu sa ne plictisim in Romania, pentru ca nicicand nu vom mai avea parte de o tara atat de atipica, preferam s-o iubim de la departare. Mai rarut ca-i mai dragut. Nu spun eu asta, ci romanii care i-au spus din mers "Sayonara" si au plecat spre o farama de normalitate. Potrivit unor date statistice oficiale, numarul romanilor care au ales sa plece nu depaseste un milion.

Cum se prezinta situatia de fapt? Conform aprecierii uniunii sindicale din Romania, este vorba de 3,4 milioane, sau potrivit altor evaluari, 2 milioane. Diferentele se explica in primul rand prin muncile sezoniere si munca la negru, precum si sederile ilegale, foarte numeroase dupa aderarea tarii la UE, mai ales ca majoritatea statelor membre din vest practica inca restrictii la imigrare.

Milioane de oameni au intors spatele unei Romanii a tuturor posibilitatilor. Romanii au ales sa se hraneasca cu vise americane, canadiane, australiane sau neozeelandeze, miscati pana in portofel de spiritul si litera spagii din propria tara, salariul-fantoma care nu apare pe cartea de munca, principiul sfant ca daca furi un ou esti un bou si daca furi mult si bine ajungi departe.

Canada tot inghite legal capete scolite, Australia ia maini iscusite, America vrea imigranti cistigati la Loteria Vizelor sau genii recoltate din universitatile romanesti, iar Noua Zeelanda crapa usa celor cu loc de munca asigurat. Romania a ramas fara forta de munca in constructii, fara medici, fara studenti, fara viitor, ca o mama careia i-au murit copiii in razboi.

De ce am muri cu Romania de gat?

Ce face Romania sa ne pastreze? Cu ce sunt convinsi romanii dusi la limita rabdarilor sa ramana si sa continue sa inghita aceeasi mancare expirata? Ce face statul roman sa opresca emigarea, macar pentru taxele pe care le platim? Face oare ceva, in afara de promisiuni? Ca e fascinanta si eterna Romania? Uite ca nu-i destul. Dovada sunt romanii de afara si cei care ne promitem ca intr-o zi, cat mai curand, scapam de Romania.

Fiecare bacalaureat arata nivelul de pregatire din ce in ce mai precar al absolventilor de liceu. In ceea ce priveste notele de 10, foarte putini sunt cei care au si invatat pentru ele. Acum sunt la moda castile cu bluetooth si cineva care sa dicteze, parintii sus-pusi si, ca intotdeauna, protocolul.

Despre oamenii de cultura ai Romaniei, fie pleaca, fie traiesc sub limita decentei. Si, de parca asta n-ar fi destul, dupa ce mor sunt cei mai cei si, in consecinta, sunt decorati post-mortem. Se pare ca doar dupa ce mor merita distinctii...

Politicienii romani, pe care tot noi ii platim, deja nici promisiuni nu mai fac. Fie ca e vot uninominal, fie ca nu, acelasi scaun, daca nu altul mai bun, ii asteapta la fiecare patru ani. Si, cum toate in tara merg bine, doua minti luminate s-au gandit sa cenzureze presa prin legea "fifty-fifty": jumatate stiri pozitive, jumatate stiri negative. Ca strazile din Bucuresti sunt asflatate in fiecare an pentru ca se strica ce fel de stire ar fi oare?

In ceea ce priveste economia, intr-un top recent al celor mai vulnerabile 16 economii emergente la socurile inflationiste realizat de agentia de evaluare financiara Fitch Romania se claseaza pe locul 11. Si cu toate astea, Guvernul Tariceanu cere romanilor sa se intoarca in tara si celor din tara sa ramana, uitand parca adevarul: romanii din afara sunt cei care echilibreaza PIB-ul Romaniei.

Despre lumea mondena a Romaniei, e simplu: nu avem vedete! Avem doar plagiatori, avem doar "fetite cu fite" care imita tot ce vad in afara. In cazul asta, mi se pare absolut normal sa prefer varianta originala. Grav e insa ca aceste "staruri" devin modele pentru multi copii romani. Asadar nu e chiar greu sa ne imaginam ziua de maine.

Cum ne seduce Romania sa ramanem? Prin frica de moarte. Ne spuneau, parintii, cand eram mici, sa ne asiguram cand traversam: "si in stanga, si in dreapta, si in sus, si in jos". Cei care n-am murit pana acum in accidente rutiere cauzate de o infrastrucura sub orice critica, in gropi sapate noaptea de baronii borduriadelor, in metrouri care deraiaza, sub pasarele in piuneze, omorati cu un ciocan in plina zi pentru cei 50 de lei din portofel suntem norocosi.

Vox pop

"As pleca din Romania oricand. De prea multi prosti. De-aici se trag toate problemele noastre: si gunoiul, si politica si sistemul educational. Pe astia cu 'prea putine conditii de promovare' nu ii cred, ai sanse si de angajare si de promovare. Si slava Domnului, ajungi sa castigi destul de bine daca te interesezi. Sunt si burse/internshipuri. Na, ca n-or fi ca in afara, la numar si la calitate... Acolo tot prostu' are acces peste tot. Aici si astia mai rasariti trebuie sa se chinuie putin", a explicat Loredana, studenta in anul III la Facultatea de Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti.

La randul sau, Mihai, angajat la o multinationala din Germania, spune ca cei care raman in tara i se par un soi de comandanti care prefera, din te miri ce motive reale si nu inchipuite, sa se scufunde odata cu navele lor. "E extraordinar fenomenul asta! Romanii se aolesc tot timpul ca Romania e varza, ca nu-ti ofera perspective, si cu toate astea nu fac nimic. Ce-i drept, e mai comod sa ne lamentam decat sa riscam!".

"Hai sa vedem... In Europa de Vest, desi suntem apreciati ca specialisti, noi, romanii, nu suntem prea bine priviti. Tratamentul pe care il primim este ceva la modul "Bine c-ati venit, fir-ati ai dracului, cand plecati?". Eu, personal, sunt destul de dezgustat de Uniunea Europeana, care ne trateaza ca pe lumea a treia (sau chiar a patra !!!) si cred ca, din nefericire, tot in Romania ne putem implini destinul. Cu o singura conditie: sa nu mai acceptam toate magariile pe care diversi guvernanti incearca sa ni le bage pe gat si sa participam activ la viata publica", a spus si Romeo, fost angajat la o multinationala din Cehia.

Hai sa emigram...

In 1990, dupa caderea regimului Ceausescu, emigrarile anuale au crescut brusc la 97.000 de persoane (printre care se aflau si multi sasi transilvaneni), dupa care au scazut mult, ajungand in 2006 la 14.000 de persoane. Banii proveniti din castigurile obtinute de romanii care muncesc in afara se cifreaza, potrivit unui consilier din Ministerul Economiei, la 7 miliarde de euro in 2007.

In pofida acestei contributii de cateva procente la PIB, guvernul roman se arata interesat de reintoarcerea concetatenilor sai. Se are in vedere luarea unor masuri pentru pregatirea profesionala si completarea lipsurilor existente in constructii si alte sectoare. Numarul fortei de munca straine, in special din Turcia si China, s-a limitat pentru anul viitor la 10.000.

Temerile si polemicile legate de extinderea liberei circulatii a persoanelor se explica si prin asocierea Romania - rromi. Intr-adevar, Romania este tara cu cea mai mare populatie de rromi.

Este vorba de 700.000 de persoane, sau chiar de 1,5-2,5 milioane, dintre care foarte putini mai duc o viata nomada. Problema nu este nicidecum bagatelizata. Guvernul intreprinde masuri pentru a imbunatati situatia rromilor. Se vorbeste despre incluziune, pentru a evita impresia unei asimilari fortate.

Dintre masuri fac parte, de exemplu, locuri rezervate pentru studii, crearea de gradinite, dar renuntarea la formarea unor clase separate. Aceasta activitate este coordonata de o autoritate aflata sub directa subordonare a primului ministru, condusa de secretarul de stat Gruia Bumbu, care considera ca este dificil sa se imbine traditia cu modernul. Nu promite rezultate pe termen scurt, dar considera de bun augur ca masurile si obiectivele vor fi aplicate si in cadrul UE.

A pleca sau a ramane in tara este o dilema nu intre a face asta sau a face ailalta, ci intre a face ceva sau a nu face nimic. Dilema este intre a lua o hotarare si a nu lua nici o hotarare. Este riscant sa facem ceva ce ne-ar schimba total viata, in bine sau in rau. Mai mult, este riscant sa luam decizii care s-ar putea sa nu fie dintre cele mai fericite.

Este mai usor sa nu facem nimic. Este mai usor sa ne complacem in status quo. Nu numai ca este mai usor, dar in plus in felul asta nici nu riscam sa apucam pe un drum gresit, nu? In fond, doar o viata avem, de ce s-o riscam? Daca alegem sa plecam, la revedere si-un praz verde, cum spune romanul, iar daca nu, poate ar trebui sa nu ne mai lamentam si sa ne asumam hotararea!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tot mai mulți români preferă relațiile fără angajamente. Care sunt principalele cauze pentru care și-au schimbat valorile
Tot mai mulți români preferă relațiile fără angajamente. Care sunt principalele cauze pentru care și-au schimbat valorile
Căsătoria a devenit din ce în ce mai neatrăgătoare pentru foarte mulți români, care preferă să aibă relații romantice care nu presupun obligații. Potrivit unor date furnizate de...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#Tariceanu, #romani, #Romania, #stat, #politicieni, #tara, #portofel, #emigra , #minoritati