Chinezi, in Parlamentul Romaniei?

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 18:48
3870 citiri
Chinezi, in Parlamentul Romaniei?

Ioan Paul Marginean, presedintele fondator al asociatiei "Tara Iancului, iubirea mea", doreste ca minoritatea chineza din Romania sa fie reprezentata in Parlament.

Intr-o scrisoare din 3 septembrie 2011, adresata premierului Emil Boc, presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Reprezentantilor, Roberta Anastase, asociatia condusa de Marginean, Tara Iancului, iubirea mea propune modificari legislative care ar permite chinezilor sa fie reprezentati in Parlament.

"In spiritul Constitutiei noastre democratice, minoritatile nationale sunt reprezentate in Camera Deputatilor a Romaniei prin 40 de deputati (11,9 %) din care 18 sunt delegati din oficiu in cadrul totalului de 334 delegati. Din cele 18 mandate, 4 mandate au fost acordate unor comunitati care reprezintau sub 2.000 cetateni: macedonieni (731); ruteni (262); albanezi (520); armeni (1780).

Ne punem si Va punem firesc intrebarea: comunitatea de etnie chineza care reprezinta azi in Romania peste 2.200 de cetateni nu ar trebui sa fie reprezentata din oficiu de un deputat in Camera Deputatilor?", se arata in scrisoarea asociatiei non-profit si apolitice.

Mai mult, asociatia reclama existenta unor elemente discriminatorii in legile privind minoritatile nationale din Romania. "Va rugam analizati foarte atent intreg esafodajul legislativ privind minoritatile nationale din Romania (L.373/2004, HG 589/2001, Proiectul de Statut al Minoritatilor s.a.) si veti constata elemente discriminatorii, nelegale si poate neconstitutionale in raport atat cu unele dintre comunitatile etnice existente (ex. chinezi, arabi) cat si cu romanii populatie majoritara", se arata in scrisoare.

Textul continua cu exemplul Poloniei, unde minoritatile nationale sunt recunoscute dupa 100 de ani pe teritoriul tarii. "Daca ar fi sa luam exemplul vecinilor nostri polonezi (nu acela ca minoritatea romanilor nu este recunoscuta in Polonia) si sa aplicam definitia minoritatilor conform legislatiei lor (adoptata dupa 11 ani de dezbateri), minoritatile nationale ar fi putea fi recunoscute si in Romania doar daca ar avea o existenta de cel putin 100 de ani pe teritoriul tarii.

In acest caz, spre exemplu, comunitatea maghiara ar putea fi recunoscuta ca minoritate nationala abia incepand cu data de 1 decembrie 2018, iar natiunea romana transilvana, cea pentru care au luptat si s-au jertfit incepand cu Horia zeci si zeci de mii de inaintasi (declarata oficial intre anii 1437 si 1918, prin Unio Trium Nationum, ca "tolerata", adica minoritara) ar putea fi considerata ceea ce a fost in realitate: desi majoritara ca numar si cu obligatii majoritare, a fost tratata oficial aproape 500 de ani si in fapt aproape o mie de ani ca o minoritate, fiind azi minoritatea declarata oficial cu cea mai mare vechime din istoria si de pe teritoriul Romaniei si ar putea ocupa un loc de drept, distinct, din oficiu, in Camera Deputatilor. S-ar face poate astfel un act de dreptate, asemanator, la alta scara bineinteles, cu acela prin care ani in sir, la O.N.U reprezentant al Chinei era considerat Taiwanul".

In fine, presedintele asociatiei, Ioan Paul Marginean, propune initierea in regim de urgenta a unor reglementari legislative, cel mai bine inainte de alegeri: "Va propunem sa initiati in regim de urgenta reglementari legislative prin care orice minoritate nationala din Romania sa fie recunoscuta oficial ca atare (cu toate drepturile depline conferite de lege, inclusiv dreptul de a fi reprezentata in Camera Deputatilor in baza art.62 din Constitutie), numai pe baza unei documentatii aprioric depusa, analizata si ulterior aprobata de catre Parlamentul Romaniei, dupa criterii bine stabilite si nediscriminatorii si nu hotarata de catre un Consiliu al Minoritatilor subordonat unui minister. Ar fi credem benefic pentru tara daca acest deziderat s-ar realiza inaintea viitoarelor alegeri", se mai arata in documentul citat.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...