PNL Harghita depre proiectul UDMR: Tinta finala e autonomia Transilvaniei

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 22:30
3327 citiri
PNL Harghita depre proiectul UDMR: Tinta finala e autonomia Transilvaniei
Foto: pnl.ro

Presedintele PNL Harghita, Stelu Platon (foto), spune ca proiectul UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc este unul de independenta, anticonstitutional, apreciind ca acesta "face parte dintr-un program care a inceput in 1918 si care are ca tinta finala autonomia Transilvaniei".

"Acest proiect de autonomie este anticonstitutional clar, este de fapt un proiect de independenta, daca ne uitam foarte atent. Citind acest proiect de autonomie cu date foarte concrete, putem sa observam un lucru extrem de grav: nicaieri nu scrie nimic despre un posibil referendum dupa obtinerea autonomiei, referendum care sa aiba ca subiect independenta Tinutului Secuiesc.

Pentru ca, daca ne referim la contextual international actual, o sa constatam ca Guvernul de la Londra a acordat scotienilor dreptul de a face referendum, o sa observam, de exemplu, ca Guvernul de la Madrid nu a acordat dreptul de a face referendum celor din Catalonia, in vreme ce in acest proiect de autonomie nu exista nicio referire legata de un posibil referendum ulterior", a declarat, vineri, Stelu Platon.

El considera ca prezentarea proiectului de autonomie de catre presedintele UDMR si vicepremierul Romaniei, Kelemen Hunor, la Cluj-Napoca, oras care "a fost si ramane, cel putin simbolic, capitala Transilvaniei", in ziua in care in Scotia se desfasura referendumul pentru independenta, nu este intamplatoare, acest proiect facand parte "dintr-un program care a inceput in 1918 si care are ca tinta finala autonomia Transilvaniei".

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici" (Video)

Stelu Platon a afirmat ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, se contrazice atunci cand sustine ca proiectul de autonomie este "un act constitutional, legal si legitim", intrucat tot el a afirmat, in repetate randuri, ca trebuie modificata Constitutia Romaniei.

"Probabil ca domnul Kelemen Hunor stie ceea ce noi nu stim. Constitutia Romaniei este, probabil, modificata si atunci, da, este constitutional. Noi avem judete, in acesta tara nu s-au putut face regiuni de dezvoltare fiindca trebuia modificata Constitutia, dar putem face o regiune autonoma maghiara pe criterii etnice, cu Parlament, cu presedinte, cu Executiv si toate celelalte? Pe Constitutia actuala, acest proiect este neconstitutional", a precizat presedintele PNL Harghita.

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc - Opozitia iese la atac: Cultiva ura

Odorheiu Secuiesc, capitala

Platon a mai spus ca decizia privind stabilirea sediului Consiliului regional al Tinutului Secuiesc in Odorheiu Secuiesc, potrivit proiectului, ii aminteste de o poza celebra, "draga in foarte multe locuri din asa-zisa Ungarie Mare", cand in anul 1940 guvernatorul Ungariei, Horthy Miklos, calare pe un cal alb, a intrat in Odorheiu Secuiesc.

"Probabil, faptul ca cetatenii din Odorheiu Secuiesc l-au primit cu atata drag si cu mare manifestatie de iubire, astazi, dupa mai bine de 60 de ani, stabilirea sediului Consiliului regional in acea localitate vine ca o recompensa", a apreciat liderul PNL Harghita.

Maghiara, limba oficiala

Despre prevederile referitoare la limba maghiara oficiala in Tinutul Secuiesc si introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie", presedintele PNL Harghita a spus ca nu reprezinta elemente de noutate pentru cei care traiesc in regiune, intrucat in Harghita sunt localitati, scoli si institutii in care nu se mai vorbeste romaneste.

Liderul PNL Harghita a criticat lipsa de reactie "inexplicabila" a decidentilor politici de la Bucuresti fata de proiectul de autonomie al UDMR, afirmand ca acestia sunt mai interesati de voturile etnicilor maghiari decat de soarta romanilor care traiesc in judetele Harghita, Covasna si Mures.

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de catre presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

In proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, ca limba maghiara, alaturi de cea romana, va fi considerata "limba oficiala in regiune", iar redactarea bilingva este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodata, proiectul UDMR prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie".

Proiectul are 97 de articole si este postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Stelu Platon autonomie secui, #UDMR autonomie tinut Secuiesc, #UDMR proiect autonomie , #minoritati
Comentarii