Peste 30 de consilii locale au adoptat memorandumul de autonomie

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 23:06
3903 citiri
Peste 30 de consilii locale au adoptat memorandumul de autonomie
Foto: Arhiva

Memorandumul privind infiintarea regiunii administrative "Tinutul Secuiesc" cu statut autonom, initiat in februarie de CNS, a fost adoptat pana acum de 33 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, 25 de hotarari fiind atacate de prefecti in instanta.

Datele au fost oferite, vineri, de Gazda Zoltan, presedintele Consiliului Secuiesc - Scaunul Sepsi (zona Sfantu Gheorghe), pentru Mediafax.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, a confirmat ca a atacat toate hotararile in instanta apreciind ca nu este de competenta autoritatilor locale sa aprobe asemenea documente referitoare la organizarea administrativ-teritoriala a statului sau la stabilirea limbii oficiale.

Astfel, in judetul Covasna, memorandumul a fost adoptat de consiliile locale din Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Baraolt, Ozun, Chichis si Comandau.

In ceea ce priveste proiectul de autonomie lansat, joi, de UDMR, Gazda Zoltan a declarat ca este un "rezultat" obtinut de uniune "dupa 25 de ani", dar s-a aratat sceptic cu privire la implementarea acestui proiect.

"In schimb, regret enorm ca nu au luat ca baza statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, elaborat in urma cu zece ani de Consiliul National Secuiesc. Cei de la UDMR au spus ca acest proiect este putin prafuit, insa ar fi putut sa il curete de praf", a spus liderul local al CNS.

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici" (Video)

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc - Opozitia iese la atac: Cultiva ura

In luna februarie, CNS a cerut celor 153 de consilii locale din judetele Harghita, Mures si Covasna sa adopte cate o hotarare ce urma sa fie trimisa forurilor internationale in care sa solicite crearea unei regiuni administrative a Romaniei, care sa poarte denumirea de Tinutul Secuiesc si sa aiba un statut autonom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#memorandum autonomie Tinut Secuiesc, #consilii locale autonomie secui , #minoritati