Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Joi, 20 Martie 2014, ora 20:54
3169 citiri
Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a elaborat si va pune in dezbatere publica doua proiecte de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Anuntul a fost facut de liderul PPMT, Toro Tibor, joi.

Este vorba despre doua proiecte legislative la care au lucrat cei din PPMT, unul privind o lege-cadru si un altul privind infiintarea unei regiuni cu statut special, transmite Mediafax.

Basescu: Romanii nu au atatea drepturi in Ungaria, nu primim lectii de la politicienii maghiari

"Am adresat o rugaminte colegilor de la UDMR, sa faca public rezultatul acelui efort deosebit pe care il depun de un an incoace - la Congresul lor din martie anul trecut au luat decizia de a forma o comisie si de a elabora un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Sa faca public unde au ajuns cu aceasta activitate de codificare. (...)

Nu am primit niciun raspuns relevant in acest sens si PPMT a hotarat sa initieze o dezbatere publica pe acest subiect. Dorim sa lansam un pachet de proiecte legislative privind aceste deziderate. Credem ca dreptul la autonomie este un drept constitutional, care trebuie sa fie in Constitutia Romaniei, acum facem public un set de doua proiecte legislative, care pune in practica acest drept constitutional la autonomie", a declarat Toro Tibor, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu Mures.

"Cand e la guvernare, UDMR ne ignora si nu vorbeste deschis despre autonomie"

De asemenea, Toro Tobor a spus ca e posibil ca cei de la UDMR sa ignore proiectul PPMT sau sa isi prezinte proiectul propriu. In cel de-al doilea caz, PPMT ar fi dispus sa discute cu UDMR despre o armonizare a celor doua proiecte.

Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)

"Am cerut colegilor nostri de la UDMR, care actualmente sunt in coalitia de guvernamant, sa vorbeasca in mod deschis despre acest subiect. Atunci cand sunt la guvernare sau in apropierea puterii nu vorbesc despre acest subiect, numai cand sunt in Opozitie. Credem ca nu se mai poate tolera acest limbaj dublu si cred ca numai atunci putem fi intelesi de catre majoritate daca vorbim in mod deschis", a mai spus Toro Tibor.

Potrivit presedintelui PPMT, proiectele de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc vor fi publicate si pe pagina de Internet a formatiunii, vineri, urmand ca apoi sa fie puse in dezbatere publica.

Ne indreptam spre autonomia Tinutului Secuiesc? Istoric: E cea mai mare temere a mea!

Tototdata, Toro Tibor a spus ca PPMT vrea sa dea un exemplu in acest sens si ca dupa acelasi concept, ar putea fi infiintate si alte astfel de regiuni cu statut special, cum ar fi Banatul sau Dobrogea.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#proiecte lege autonomie Tinut Secuiesc, #Toro Tibor PPMT autonomie, #proiecte lege dezbatere publica , #minoritati
Comentarii