Steag secuiesc de 2 metri la Miercurea Ciuc: Ardelenii, orfanii Ungariei

Marti, 04 Iunie 2013, ora 22:30
2669 citiri
Steag secuiesc de 2 metri la Miercurea Ciuc: Ardelenii, orfanii Ungariei
Foto: Monitorul de Cluj

Peste doua sute de persoane au participat, marti, la Miercurea Ciuc, la comemorarea semnarii Tratatului de la Trianon, primarul Raduly Robert Kalman declarand ca 4 iunie este doar "o alta zi in care lupta secuilor pentru subzistenta continua".

Comemorarea de la Miercurea Ciuc a inceput la statuia Gloria Victis din fata Consulatului General al Ungariei din resedinta harghiteana, unde s-au intalnit membrii "Miscarii Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM), ai Miscarii "Tinerii Maghiari din Ardeal" (EMI) si ai Organizatiei de tineret a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) "MINTA", purtand drapelul Ungariei, steaguri negre si drapelul arpadian - apartinand primei dinastii domnitoare a Regatului Ungariei.

Lor li s-au alaturat Cavalerii Ordinului Vitejilor, husarii de la Uniunea "Matyas" din Ciucul de Jos si localnici, printre ei aflandu-se si primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Dupa un moment de reculegere, husarii au dat onorul si au pornit in mars, in fata celor peste doua sute de participanti, pana la parcul din centrul orasului, unde reprezentantii organizatorilor si preotii bisericilor istorice maghiare au sustinut discursuri in care au vorbit despre semnificatia Tratatului de la Trianon pentru maghiari.

La finalul alocutiunilor, participantii au intonat imnul secuilor si pe cel al Ungariei.

Reprezentantul "Miscarii Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM) - organizatia Miercurea Ciuc, Gereb Zoltan, a declarat ca Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai "rusinoase" momente ale istoriei si "o tragedie pentru natiunea maghiara".

"Suntem datori sa comemoram Dictatul de la Trianon, care este unul dintre cele mai rusinoase momente ale istoriei, suntem aici ca sa atragem atentia oamenilor asupra acestui lucru. 4 iunie 1920 este o adevarata tragedie pentru natiunea maghiara", a declarat Gereb Zoltan.

Locuitorii din Ardeal, "orfanii Ungariei

La randul sau, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Harghita, Szilagyi Arpad, a afirmat ca locuitorii din "Ardealul dat Romaniei" sunt "orfanii Ungariei".

"Prin Tratatul de la Trianon, Ardealul a fost dat Romaniei, iar noi ne simtim ca intr-o familie in care parintii au murit si copiii poarta doliu. Noi suntem orfanii Ungariei, nu avem niciun motiv sa sarbatorim, sa ne bucuram, este o zi de tristete pentru noi", a spus Szilagyi Arpad.

La randul sau, primarul municipiului Mirecurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a afirmat ca 4 iunie este doar o alta zi in care lupta secuilor pentru "subzistenta" continua.

"E o zi ca oricare alta, o zi de lupta care tine din 1920, in care ne zbatem sa subzistam in noua organizare mondiala care s-a nascut la Trianon. Pentru noi este greu de gasit o solutie mai buna decat s-a promis in 1918, la 1 Decembrie, la Alba Iulia. Practic, 93 de ani sunt pierduti, dar lucrurile pot fi oranduite acum, la regionalizare si la schimbarea Constitutiei, in spiritul celor ce le-au fost promise stramosilor nostri de catre stramosii majoritari din aceasta tara", a afirmat Raduly.

Comemorari ale Tratatului de la Trianon au fost organizate in majoritatea localitatilor din judetul Harghita.

Drapel secuiesc de doi metri, arborat in centrul municipiului Sfantu Gheorghe

Un drapel secuiesc de doi metri a fost arborat, marti, in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, la initiativa organizatiei locale a PCM, urmand sa ramana acolo "pe termen nelimitat".

Drapelul secuiesc lung de doi metri si lat de 1,12 metri a fost arborat, la initiativa PCM Sfantu Gheorghe, pe un catarg in Parcul Elisabeta din centrul municipiului.

Liderul PCM Sfantu Gheorghe, Balint Jozsef, a declarat ca Primaria a dat toate aprobarile necesare pentru arborarea drapelului, astfel ca acesta va ramane in centrul municipiului "pe termen nelimitat".

La randul sau, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a afirmat ca nu stie pana la ce data a fost eliberata autorizatia, dar "orice spatiu public din Tinutul Secuiesc este potrivit pentru arborarea steagului secuiesc".

In martie, un drapel secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat in centrul orasului Baraolt (Covasna), la initiativa organizatiei locale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Langa drapel au fost amplasate si doua tablite, in limba maghiara si in limba romana, inscriptionate cu un fragment din Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1918, referitoare la "deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare".

Totodata, in februarie, un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat in centrul municipiului Miercurea Ciuc, tot de catre reprezentantii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obtinere a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Tratatul semnat in 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franta), dupa Primul Razboi Mondial, consfintea unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania. In urma aceluiasi act, Slovacia si Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul - Austriei, iar Croatia si Slavonia - Iugoslaviei.

Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealalta statele Antantei, printre care Romania si cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia si Iugoslavia (la vremea respectiva Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor).

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#comemorare Tratat Trianon, #manifestare Miercurea Ciuc maghiari, #mars comemorare tratat maghiar, #maghiari steag secuiesc Trianon , #minoritati