Subsecretar de stat, criticat de Institutul Elie Wiesel pentru omagierea unor fosti "legionari activi"

Joi, 07 Mai 2015, ora 13:38
4237 citiri
Subsecretar de stat, criticat de Institutul Elie Wiesel pentru omagierea unor fosti "legionari activi"

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" isi exprima "ingrijorarea si totodata dezaprobarea" pentru organizarea in data de 5 mai 2015 intr-o institutie publica, Muzeul de Istorie a Municipiului Bucuresti, si cu participarea unui reprezentant al statului, a unui "eveniment dedicat memoriei unor reprezentanti ai Miscarii Legionare".

Este vorba despre "seara de film in memoria partizanilor fagaraseni" organizata de Fundatia "Ion Gavrila Ogoranu" in colaborare cu Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"In prezidiu, alaturi de domnul Octav Bjoza, subsecretar de stat (la Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist, n.red.), s-a aflat domnul Florin Dobrescu, presedinte executiv al Partidului Totul pentru Tara.

Cu acest prilej au fost omagiati Ion Gavrila Ogoranu si Valeriu Gafencu, legionari activi in timpul si dupa Rebeliunea din ianuarie 1941. Astfel de evenimente publice, care promoveaza valorile sau memoria unor persoane care au fost membri ai unei miscari politice fasciste, reprezinta un risc pentru consolidarea unei democratii civice la care aspiram.

Memoria celor care s-au opus regimului comunist nu se confunda cu memoria membrilor unei miscari criminale si totalitare", se arata in comunicatul citat.

Pe site-ul Fundatiei Ion Gavrila Ogoranu sunt prezentate detalii si imagini de la evenimentul organizat in data de 5 mai, cand unul dintre invitati "a aratat ca nu este normal ca astazi, anumite grupari, sa incerce defaimarea lui Ogoranu sau a lui Valeriu Gafencu, precum si faptul ca societatea civila trebuie sa fie unita pentru contracararea acestor fenomene".

La randul sau, Octav Bjoza a povestit cum i-a cunoscut pe Gavrila Ogoranu, Olimpiu Borzea si alti luptatori anticomunisti din zona Fagarasului si "a aratat ca mai sunt putini fosti detinuti politici in viata, cerand celor tineri sa profite de prezenta lor in aceasta lume pentru a cunoaste adevarul despre istoria recenta a Romaniei", se arata pe site-ul citat.

Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor detinuti Politici, a fost prima persoana decorata de presedintele Klaus Iohannis dupa castigarea alegerilor prezidentiale, fiindu-i conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Cavaler.

Decizia noului sef al statului a generat o serie de critici publice, inclusiv din partea Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului MCA Romania, dupa ce in mass-media au aparut imagini de la comemorarea unor legionari la care a participat si Octav Bjoza.

"MCA Romania ia act, cu dezamagire, de decizia presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler unui detinut politic care se afiseaza public cu un partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului", aratau contestatarii.

Iohannis, criticat pentru decorarea lui Bjoza: Poate fi interpretata ca o omagiere a legionarilor (Video)

Iohannis, despre criticile primite pentru decorarea lui Octav Bjoza

C.B.

Citeste si:
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Încă de când USR PLUS a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu alături de AUR, premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis au criticat vehement...
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Sursa: Ziare.com