Adio, pica... guvernul!

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 21:19
23528 citiri

A venit momentul in care eroarea de proiectare a functionarii Guvernului, incepand cu anul 2017, sa dea o asemenea abatere in economia si societatea romaneasca incat mecanismul a intrat in procesul de autodistrugere.

Practic, inainte de a-si da obstescul sfarsit, angrenajul guvernamental descentrat se dezmembreaza piesa cu piesa, atat pe plan extern, cat si pe plan intern, improscand in toate directiile schije nimicitoare catre poporul roman, aliatii externi si interesele economice ale tarii.

Monstrul creat, acest Frankenstein al democratiei romanesti, a iesit de sub controlul creatorilor sai, iar acum alearga haotic in cautarea unor Toader si Iordache care au nimicit Justitia, Valcov si Teodorovici care au dinamitat economia, Dragnea si Dancila care au schingiuit statul de drept.

Romania a primit o lectie dura de democratie, in care vointa populara ademenita cu minciuni si promisiuni fantasmagorice a cedat votul in speranta unui trai mai bun, o viata mai frumoasa si o perspectiva mai optimista.

Ajunsi in acest punct, dezamagirea este coplesitoare, iar efectele distructive par ireversibile. Totusi, asa cum este noua arhitectura politica, economica si sociala, tara are suficiente resurse sa puna capat flagelului din ultimii 3 ani, sa genereze o schimbare majora la nivel politic si sa coaguleze intr-o rezultanta robusta toti vectorii de progres.

Mai mult decat o lectie usturatoare, putem invata ceva din aceasta etapa de haos generalizat: nu exista lideri atotputernici, ci doar dictatori in devenire, economia se construieste in viata reala si nu in ungherele in care stau ascunse gastile de partid, iar minciunile electorale sunt un atac la integritatea fiecarui cetatean.

Este o diferenta mare intre a-ti da votul si a ti se fura votul! Dupa 30 de ani de construire a democratiei, zi de zi, ceas de ceas, cu bune si rele, putem spera ca am parcurs toate etapele maturizarii democratice pentru a fi capabili sa intelegem ca puterea votului este in mainile noastre si nu in incercarile de manipulare ale unor personaje care sfarsesc fie in puscarie, fie in dizgratia colectiva a unui popor greu incercat.

Pai, daca tot s-a pornit, sa lasam deci sa pice acest guvern si impreuna cu el toate ramificatiile unui antimodel de dezvoltare si sa incepem sa construim. Coordonatele unei relansari temeinice stau in gasirea unei solutii de guvernare stabile, predictibile si in interesul tarii si al oamenilor.

Cateva teme de baza constituie lista scurta a unei guvernari responsabile:

  • aruncarea la cos a politicilor publice total depasite si nearmonizate si inlocuirea lor cu strategii coerente, generatoare de progres, ancorate in valorile societatilor moderne si ale Uniunii Europene;
  • reformarea totala a aparatului guvernamental si administrativ, pe bazele eficientei, meritocratiei si profesionalismului;
  • planificarea, proiectarea si implementarea unui sistem de gestionare a fondurilor europene pentru perioada urmatoare, 2021-2027, care sa se concretizeze in autostrazi, spitale, fabrici, scoli;
  • relansarea economica bazata pe productivitate si competitivitate, in care inovatia, creativitatea si spiritul antreprenorial sa ocupe un loc central;
  • edificarea unui sistem de educatie performant, apt sa genereze o dezvoltare economica si sociala sustenabila, in care cunoasterea sa fie principala resursa de crestere economica;

Pentru a se putea trece la etapa de reconstructie, aceste lucruri trebuie explicate inca de pe acum. Dragi politicieni din noul val, va rog sa nu cadeti in aceeasi capcana in care au cazut si predecesorii vostri!

Rolul politicului este de a facilita dezvoltarea economica si sociala. Nu cautati expertiza la acest nivel in laboratoarele de partid, pentru ca nu exista si nici nu trebuie sa existe!

Asteptam de la noua politica doar o orientare ferma spre cetatean, onestitate si capacitate de a genera premisele unei dezvoltari robuste. Restul il fac specialistii, oamenii cu pregatire si expertiza in domeniile lor de activitate, cu rezultate concrete la activ, cu o pregatire adecvata si cu o capacitate sporita de asumare a responsabilitatii.

Lansati cele 5 directii de dezvoltare enumerate mai sus, facilitati dezvoltarea capacitatii institutionale si atrageti specialistii care pot dezvolta aceste directii, iar in cele din urma vegheati la independenta si asigurarea functionalitatii procesului.

Invadarea abrupta a economiei si administratiei de catre politic nu aduce nimic bun, iar pentru aceasta este bine ca viitorii guvernanti sa inteleaga ca rolul lor este de a facilita progresul si nu de a-l plasmui.

Sunt profesionisti care stiu sa faca asta, important este ca factorii de decizie guvernamentala sa creeze cadrul propice ca acesti specialisti sa poata genera mult dorita dezvoltare.

In aceste momente de cumpana, in care schimbarea este iminenta, cred ca acest gen de abordari vor sa le auda oamenii de la viitorii guvernanti si nu sloganuri de partid resapate, lozinci de campanie desuete si deziderate inchipuite in CEx-uri, congrese si alte birouri permanente.

Puneti-va in slujba cetateanului, restul il facem noi!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#motiune cenzura Dancila, #dezvoltare economica, #reforme Romania , #motiune cenzura