Anastase i s-ar supune lui Basescu, dar Geoana se opune

Joi, 10 Iunie 2010, ora 17:51
1486 citiri
Anastase i s-ar supune lui Basescu, dar Geoana se opune
Foto: Arhiva

Dezbaterea motiunii de cenzura ramane stabilita pentru ziua de marti, deoarece seful Senatului, Mircea Geoana, a respins cererea sefei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, de a convoca Birourile Permanente reunite pentru joi seara sau vineri dimineata.

Roberta Anastase sustine ca nu poate convoca de una singura aceasta sedinta, atat timp cat Mircea Geoena se opune, asa ca ramane valabil termenul intial.

"Nu mi-am propus niciun plan, nici A si nici B. Mi-am manifestat deschiderea cu privirea la convocarea Birourilor Permanente. De una singura nu pot sa fac asta. Dezbaterea motiunii se va intampla marti, fiind in responsabilitatea presedintelui Senatului acest lucru", a declarat Anastase la Realitatea Tv.

Sefa Camerei Deputatilor sustine ca ea si-ar fi dorit ca dezbaterea sa aiba loc luni, insa Mircea Geoana a fost cel care a insistat ca dezbaterea sa aiba loc marti, pentru ca prima zi a saptamanii sa fie dedicata dezbaterii in Senat.

"Nu pot sa convoc Birourile reunite de una singura. Dincolo de a invoca diverse lucruri, este important sa discutam pe fond despre problemele constitutionale din aceasta scrisoare, care nu au existat la mapa tehnica a sedintei Birourilor Reunite. Despre termen este vorba in aceasta scrisoare", a adaugat Anastase.

Intrebata de ce a votat pentru dezbaterea motiunii pentru o zi care depaseste termenul legal, Anastase a precizat ca a facut-o pentru "a nu crea discutii".

"Am facut-o dintr-o ratiune simpla: de a nu ne opune, ca apoi sa se discute. Propunerea mea era pentru ziua de luni. Informatia noua care vine din aceasta scrisoare este referitoare la doua hotarari ale Curtii Constitutionale. Este o chestiune tehnica. Este o problema de natura organizationala la cele doua camere, in condiitile in care la mapa de lucru nu a existat aceasta informatie", a completat Anastase.

Geoana se opune convocarii Birourilor permanente ale celor doua Camere

Mircea Geoana, presedintele Senatului, nu este de acord cu cererea Robertei Anastase de a fi convocate Birourile permanente ale celor doua Camere joi seara, astfel incat motiunea de cenzura sa poate fi discutata sambata, cum a cerut presedintele Traian Basescu.

"Nu inteleg de ce acum doua zile, cand am discutat in Biroul reunit acest subiect, grupul PD-L nu s-a exprimat", a declarat Geoana, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV. Potrivit spuselor sale, de fiecare data o motiune de cenzura a fost lecturata intr-o saptamana, si votata in urmatoarea.

Basescu cere devansarea dezbaterii motiunii de cenzura

"Este evident un tertip politic si se mizeaza pe faptul ca multi parlamentari sunt plecati in weekend", a spus Geoana, care ii reproseaza presedintelui Basescu ca "nu respecta separatia puterilor in stat". "Mi se pare surprinzator sa actionam pe baza unei scrisori de la presedinte. Eu as fi preferat ziua de luni, dar daca unanimitatea a decis ziua de marti, m-am pliat si eu", a mai spus presedintele Senatului.

Mai mult, fostul lider al PSD a precizat ca in Constitutie se precizeaza ca o motiune de cenzura este votata "dupa trei zile" de la citire. "Dupa trei zile inseamna ca nu putem avea o dezbatere mai devreme de trei zile, iar Biroul Permanent a decis ca motiunea sa fie dezbatuta marti. Si doamna Anastase a fost de acord, singura discutie a fost daca dezbaterea urma sa fie dimineata sau dupa-amiaza", a spus Geoana.

Alina Bardas, Madalina Mitan

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#devansare motiune cenzura, #Geoana motiune cenzura , #motiune cenzura