Basescu cere devansarea motiunii - vezi reactiile PD-L, PSD si PNL

Joi, 10 Iunie 2010, ora 16:29
3495 citiri
Basescu cere devansarea motiunii - vezi reactiile PD-L, PSD si PNL
Foto: Arhiva

Solicitarea presedintelui legata de devansarea dezbaterii motiunii de cenzura a starnit reactii aprinse in randul partidelor politice. In timp ce democrat-liberalii sprijina ideea reunirii Parlamentului chiar si in weekend, sustinand ca altfel ar exista riscul ca procedurile sa fie incalcate si ulterior contestate de Opozitie, liderii PSD si PNL il acuza pe Traian Basescu ca se amesteca in treburile Parlamentului.

Astfel, liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, si secretarul Camerei Deputatilor Sever Voinescu au declarat ca democrat-liberalii sprijina ideea convocarii urgente a Birourilor Permanente ale celor doua Camere pentru stabilirea unei noi date la care sa fie dezbatuta si votata motiunea de cenzura, eventual sambata sau duminica.

"Suntem dispusi sa se dezbata cat mai devreme oricand, inclusiv sambata. Noi am cerut de la inceput sa fie dezbatuta cat mai repede posibil, putea sa fie si a doua zi dupa ce a fost citita", a declarat Mircea Toader.

Deputatul Sever Voinescu a adaugat ca presedintele a atras atentia ca, in temeiul unor interpretari ale Constitutiei de catre CCR, data de marti stabilita pentru motiunea de cenzura e in afara termenului constitutional.

"Noi dorim sa convocam urgent Birourile reunite si sa examinam solicitarea presedintelui pentru a lua decizia corecta. Interesul nostru este ca acest vot pe motiune sa nu fie contestat. Culmea este ca ar putea fi contestat ulterior chiar de cei care vor pierde in mod clar. Dupa aceasta interpretare, termenul corect ar trebui sa fie sambata", a spus Voinescu.

In opinia lui Voinescu, ziua in care se va vota motiunea de cenzura are "nu numai o importanta politica, ci si una generala, avand in vedere gravitatea masurilor pe care le discutam".

"E important sa avem un vot dincolo de orice dubiu. Eu nu spun daca termenul e gresit sau nu, eu socotesc ca e cazul ca Birourile reunite sa se aplece si sa decida data corecta. E important sa avem un vot dincolo de orice contestare", a mai precizat Voinescu, adaugand ca Roberta Anastase doreste sa convoace Birourile Permanente ale celor doua camere, dar totul depinde si de vointa sefului Senatului, Mircea Geoana.

"Singura mea grija ca membru al Biroului Permanent este sa ma asigur ca votul e dat dincolo de orice contestare formala sau pe fond", a conchis Voinescu.

PSD: Basescu se crede pe vapor. Vrea sa ne enerveze, sa votam cand lumea se duce la strand

Social democratii sustin ca cererea lui Traian Basescu de devansare a dezbaterii motiunii este una neregulamentara, facuta in scopul de a-i enerva pe parlamentari.

"Nu imi inchipui cum intr-o scrisoare adresata Parlamentului incepe cu 'va atrag atentia'. Presedintele nu vorbeste nici cu copiii lui, nici cu angajatii sai. Se poate ocupa de o actiune care tine constutitional de atributiile sale. Daca isi va da demisia de la Cotroceni si se va angaja secretar general la Camera poate sa spuna care sunt termenele", a declarat fostul premier Adrian Nastase la Antena3.

Acesta sustine ca legea prevede ca dezbaterea motiunii se face intre 3 si 20 de zile dupa citire si ca apelul lui Traian Basescu nu are niciun sens.

"Asemenea atitudine este inadmisibila. In ceea ce priveste membrii Birourilor Permanente, niciunul din ei nefiind idiot nu si-a propus dezbaterea motiunii sambata sau duminica. Dezbaterea motiunii de cenzura se face dupa 3 zile, deci notiunea de "dupa" poate sa insemna un termen destul de larg.

Sper ca la Parlament sunt niste oameni rezonabili care nu au luat-o razna. Presedintele din nou ne minte, a fost o decizie luata dupa un pahar de vin luat aseara (n.red-miercuri) la CCR. Ne invoca doua decizii in care se vorbeste de un termen in interiorul la 20 de zile. Se invoca ca termenul de 20 de zile nu poate fi depasit. Sa se faca diferenta dintre un termen de pana in 20 de zile si peste 3 zile", a adaugat el.

Fostul premier considera ca Parlamentul nu s-a transformat intr-o "institutie de catelusi" care trebuie sa faca dupa cum spune Traian Basescu.

"Aceasta scrisoare este jignitoare, umilitoare si nu este bazata pe absolut nimic pe ceea ce inseamna impartirea puterilor in stat", a completat social-democratul.

Mai mult, Nastase considera ca Traian Basescu si-ar dori dezbaterea motiunii intr-o zi de weekend, cand "lumea se duce la strand", iar oamenii nu se gandesc la proteste.

Si deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedintele comisiei juridice, de disciplina si imunitati, a declarat pentru Ziare.com ca cererea presedintelui este neregulamentara.

"Este neregulamentara atata timp cat in plen, in sedinta ordinara, s-a stabilit calendarul. Nu vedem de ce ar trebui mutata cu 2 zile mai devreme. Cred ca a propus asta ca parlamentarii Puterii sa nu dea cu ochii de protestarii care au anuntat ca vor veni in fata Parlamentului. Mai cred ca a propus asta deoarece sambata multi parlamentari sunt plecati in teritoriu si nu s-ar intruni numarul suficient de voturi", a precizat social democratul.

Mai mult Iordache a precizat ca dezbaterea se poate face dupa trei zile dupa ce motiunea a fost citita in Parlament, nu in termen de trei zile.

Si deputatul social democrat Madalin Voicu a declarat pentru Ziare.com ca Basescu se crede pe vapor si este rupt de realitate, de aceea a cerut devansarea termenului.

"E un comandanat care se vrea mai dominator si mai autoritar decat ii permite statutul de presedinte. Aceasta cerere face parte din mizeriile politice ale lui Traian Basescu. In ultimul timp nu mai am multa intelegere pentru comportamentul lui", ne-a spus acesta.

Senatorul PSD, Dan Sova, a declarat si el pentru Ziare.com ca presedintele vrea cel mai probabil sa ii enerveze pe parlamentari.

"Basescu nu stie ce inseamna termenele. Exista o clasificare a acestora in Codul de Procedura Civila, articolul 101, si cred ca orice copil le stie ca sunt vechi de cateva sute de ani. Desi acum acestia ar putea contesta si termenul la care am depus noi motiunea, vreau sa spun ca am facut asta pentru ca sa nu ni se spuna ca am facut-o prea tardiv. Deoarece era posibil orice abuz. Cred ca vrea prin aceasta cerere sa ne enerveze, nu cred ca vrea altceva", ne-a spus Sova.

Ponta: Ce sunt smecheriile astea de Cotroceni?

Si presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru NewsIn ca partidul sau nu sprijina devansarea motiunii de cenzura, cum a fost solicitata de seful statului, precizand ca social-democratii nu sunt de acord nici cu convocarea Birourilor reunite ale celor doua Camere.

Ponta a fost intrebat daca social-democratii vor sustine ideea devansarii motiunii de cenzura, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu. "Nu, categoric nu, ce sunt smecheriile astea de Cotroceni?", a intrebat retoric liderul PSD.

"Ultima motiune de cenzura, din toamna, cand a fost demis Guvernul Boc, a fost dezbatuta si votata dupa sase zile. In Constitutie se spune ca motiunea de cenzura trebuie dezbatuta dupa trei zile, adica pot fi si sase sau sapte", a mai spus Ponta.

"Este o procedura interna a Parlamentului sa se opereze numai cu zile lucratoare, in plus Birourile Permanente au stabilit in unanimitate ca motiunea sa fie dezbatuta marti, un termen perfect regulamentar. Dl. presedinte a consumat hartia degeaba, intr-o perioada in care trebuia sa facem economie. E pacat de hartia consumata", a comentat presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, pentru NewsIn.

PNL: O diversiune incalificabila

Senatorul liberal Puiu Hasotti a declarat joi ca Traian Basescu prin cererea de devansare a motiunii incearca sa decredibilizeze din nou Parlamentul si este o diversiune incalificabila.

"Situatia este mult mai grava. Ideea este pentru a decredibiliza inca o data Parlamentul. Parlamentarii PD-L sunt blocati in Bucuresti si se doreste convocarea sambata pentru ca se stie ca multi alti parlamentari au program in strainatate. Ii rog pe colegii mei din Biroul Permanent sa nu se prezinte la birourile permanente daca or sa fie convocati, dar sper ca Mircea Geoana sa nu faca asta. Este o diversiune incalificabila pe care o face Basescu", a spus Hasotti la Antena 3.

Secretarul liberal al Camerei Deputatilor Mihai Voicu a calificat drept "inacceptabila" implicarea presedintelui Traian Basescu in programul Parlamentului, amintind ca decizia de dezbatere a motiunii de cenzura in ziua de 15 iunie a fost sustinuta si de PD-L.

"Decizia de a convoca Camerele reunite in sedinta comuna pentru a dezbate si vota motiunea de cenzura a fost luata in Birourile Permanente reunite, in unanimitate, pentru marti, inclusiv cu voturile reprezentantilor PD-L din cele doua Birouri. Mai exista si o problema de fond, mi se pare absolut inacceptabil ca a nu stiu cata oara presedintele sa incerce sa faca programul Parlamentului", a declarat Voicu, pentru Agerpres.

"Membrii PNL din cele doua Birourile ale celor doua camere nu vor participa la un asemenea simulacru de sedinta si la aceasta bataie de joc la adresa Legislativului. Nu se va putea convoca (sedinta conducerii Parlamentului) ca n-are cum", a precizat si viceliderul grupului PNL din Camera, Eugen Nicolaescu, pentru NewsIn.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu motiune cenzura, #motiune cenzura 2010 , #motiune cenzura