Motiunea a trecut. Guvernul Grindeanu a fost demis cu ajutorul minoritatilor nationale. Vezi filmul unei zile istorice

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 13:52
86613 citiri
Motiunea a trecut. Guvernul Grindeanu a fost demis cu ajutorul minoritatilor nationale. Vezi filmul unei zile istorice
Foto: Ziare.com

Pentru prima oara in istoria Romaniei, un guvern a fost demis de propriul partid. Guvernul Sorin Grindeanu a picat, miercuri, in urma votului motiunii de cenzura. Mingea este acum la presedintele Klaus Iohannis, unde majoritatea parlamentara va merge cu propunere de premier, in perioada urmatoare.

241 de parlamentari au fost in favoarea motiunii, cu 8 peste minimul necesare. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne. Primele calcule arata ca parlamentari ai minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a sustinut de la tribuna ca, desi Guvernul Grindeanu "a performat binisor", el isi doreste mai mult, astfel ca motiunea trebuie votata. In schimb, Grindeanu a acuzat jocurile facute de conducerea PSD si inainte de izbucnirea scandalului, dar si mai ales in ultima saptamana, aratand ca Dragnea a facut zeci de promisiuni de posturi de ministru sau secretar de stat alesilor ca sa obtina sprijinul lor la motiune.

Chiar si Victor Ponta a anuntat ca Dragnea i-a propus sa-si aleaga unde vrea sa fie ministru, doar sa sustina motiunea.

Pentru ca motiunea sa treaca, era nevoie ca 233 de parlamentari sa voteze azi in favoarea acesteia. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa exista alesi din ambele partide care au fost in favoarea lui Sorin Grindeanu.

Iata si care au fost reactiile lui Grindeanu si Dragnea, precum si ale altor politicieni, in orele de dupa votul pe motiunea de cenzura

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea votului motiunii de cenzura si principalele declaratii. Ramaneti alaturi de noi, pentru a urmari reactiile dupa picarea Guvernului si evenimentele premergatoarea unei alte nominalizari de premier din partea PSD.

13:57 - La aceasta ora, toti parlamentarii au plecat din plen, sala a ramas goala.

13:51 - Se anunta rezultatul oficial al motiunii de cenzura. Au fost 251 de voturi, dintre care 241 au fost "pentru" si 10 "impotriva". Sunt aplauze furtunoase in sala.

13:49 - Televiziunile de stiri transmit imagini cu Victor Ponta care a ramas singur in bancile Parlamentului.

Foto: Digi24

13:46 - Presedintele PSD a avut o scurta reactie, citat de Stiri pe surse: "Ma bucur ca a trecut motiunea, dar in acelasi timp mahnit ca s-a ajuns aici. De acum incolo trebuie sa reconstruim".

13:40 - Dragnea nu a facut declaratii la revenirea in sala, acolo unde este felicitat de numerosi parlamentari PSD.

13:36 - Deputatul PSD Mircea Draghici a anuntat ca motiunea a trecut cu 241 de voturi. Sunt aplauze in sala. Guvernul Grindeanu a picat.

Foto: Ziare.com

13:32 - Tariceanu a anuntat ca va propune ca Remus Borza, care a anuntat ca va vota contra motiunii, sa fie exclus din ALDE.

13:31 - Ministrul de Finante, deputatul PSD Viorel Stefan, a votat secret, transmite Digi 24.

13:30 - Victor Ponta spune ca nu are de ce sa aiba probleme penale, desi a votat in calitate de sef al SGG, arugmentand ca este in continuare membru al Camerei Deputatilor: "Nu am cerut eu sa votez primul. Sa ma aresteze dl Dragnea si RTV. Ce este ilegal ca am votat ca deputat? Eu cred ca acum se despart apele".

13:27 - S-a incheiat votul. Televiziunile de stiri sustin ca au votat 248 de parlamentari, din 255 cati erau in sala. Daca acest numar este corect, atunci Grindeanu are nevoie ca 16 voturi sa fie impotriva motiunii.

13:22 - "O parodie de motiune in care s-a transferat o problema interna a PSD-ului in institutiile statului, din pacate. Si nu la orice institutii, ci la Guvern si Parlament. (...) Dupa parerea mea, indiferent care va fi rezultatul votului de astazi, PSD trebuie trecut in opozitie. Amandoi ar trebui sa plece, uitati-va la Liviu Dragnea - a creat un sistem politic de dominare a deciziei in Romania specific perioadei comuniste", a mai declarat Traian Basescu.

"Liviu Dragnea a creat un sistem politic de dominare a deciziei in Romania, specific perioadei comuniste, adica a adus din nou partidul in toate si in toate cele ce sunt. La guvern, el lucra direct cu ministrii lui Grindeanu, in Parlament e o singura voce a lui si parlamentarii PSD voteaza ca maimutele, in agentii in teritoriu nu se intampla decat ce vrea partidul. Institutiile statului nu mai sunt autonome fata de partid, exact ca inainte de revolutie", a adaugat fostul sef al statului.

13:19 - Liviu Dragnea urmareste cu atentie votul.

13:12 - Senatorul PSD Serban Nicolae este de parere ca motiunea de cenzura va trece si ca "haideti sa nu mai cocolosim candidatul la functia de prim-ministru".

13:09 - Rezultatul votului motiunii de cenzura ar urma sa fie anuntat oficial in jurul orei 14:00.

Foto: Ziare.com

13:02 - Cei care supravegheaza votul sunt senatorii PNL Alexandru Peres si Florin Roman, senatorul USR Mihai Gotiu, deputatul USR Cristian Ghinea si senatorii Claudiu Manda si Mihai Fifor.

12:51 - Votul este in desfasurare in Parlament, iar printre cei care au votat pentru motiunea de cenzura este si ministrul demisionar al Externelor, senatorul ALDE Teodor Melescanu, care astfel a votat impotriva sa.

12:49 - Presedintele PMP Traian Basescu face declaratii in afara salii de plen: "Pana azi noapte tarziu i-au tot sunat, pana si marele Vanghelios (Marian Vanghelie - n.red.) s-a bagat in seama sa contacteze parlamentari PSD. Poate il primeste PSD inapoi".

12:48 - "Indiferent de rezultatul motiunii, locul PSD este in opozitie. Acest partid nu va guverna niciodata pentru oameni. Intre Dragnea si Ponta nu este nicio diferenta", a scris pe Facebook Siegfried Muresan, europarlamentar si purtator de cuvant al PPE.

12:45 - Deputatul ALDE Remus Borza a anuntat, la Realitatea Tv, ca va vota impotriva motiunii de cenzura.

12:42 - Victor Ponta a votat primul, la vedere, impotriva motiunii de cenzura. Anterior, senatorul USR Mihai Gotiu a urcat langa urne si le-a inspectat pe amandoua, uitandu-se in interior.

12:41 - Ponta are o scurta discutie cu Dragnea, in care ii spune despre "ordonanta pe Justitie". Dragnea ii raspunde: "Esti aici cu rang de ministru, ce ai?".

12:40 - Tariceanu anunta inceputul votului. Sorin Grindeanu a iesit din sala.

12:37 - Sorin Grindeanu a luat din nou cuvantul:

"Prin acest discurs, mi-am dat seama ca oricine ar putea sa devina prim-ministru nu are nicio sansa sa-si exercite functia de prim-ministru. Niciuna! (...) Dl Simon are o gura foarte mare pentru ca i s-a propus o functie de ministru".

"In sala sunteti vreo 5 prim-ministri si 50 de ministri. Daca exista asa de mare incredere, ia sa faceti vot secret!", a mai spus Grindeanu, fiind aplaudat din sala.

Urmareste aici, in format LIVE, declaratiile lui Sorin Grindeanu

Foto: Ziare.com

12:36 - "Nu participam la aceasta mascarada creata de doua gasti din PSD. Va felicitam ca aveti suficienta intelepciune, pentru ca ati votat trecerea dvs in opozitie. Felicitari, dragi PSD-isti!", a spus si presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

12:32 - Ia cuvantul liderul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian: "Nu este razboiul nostru, nu l-am pornit noi, nu ne intereseaza. Initial, am vrut sa nu participam la vot, insa singura solutie la care am ajuns este urmatoarea: Vom vota fiecare cum crede de cuviinta, fara ca niciunul dintre noi sa stie cum a votat celalalt. Este singura solutie prin care trecem un grup prin baricadele pe care le-ati creat si dus dincolo de partid, fara sa ne intereseze absolut deloc niciuna dintre baricade. Nu negociem nimic, nu ne intereseaza acest razboi".

"Ne pare rau ca va cream frustrari, dar nu vom intra in acest joc", mai spus Pambuccian.

Si Pambuccian a depasit cu putin timpul alocat, de doua minute, insa nu i-a fost taiat microfonul.

Foto: Ziare.com

12:30 - Deputatul PNL Daniel Fenechiu ia cuvantul din cele doua minute cedate de UDMR. Acesta cere demisia lui Dragnea si Grindeanu.

"Liviu si Sorin nu s-au certat pentru OUG 13, s-au certat pentru programul de guvernare", a spus Fenechiu.

12:29 - Presedintele PMP, Traian Basescu ia si el cuvantul:

- PSD, impreuna cu ALDE, se dovedesc inapti pentru guvernare. De aceea, indiferent care va fi rezultatul, drumul pe care trebuie sa il luati, dragi majoritari, este in opozitie.

- Va multumesc!

Foto: Ziare.com

12:26 - "Dle Dragnea, nu fiti asa suparat ca PRU v-a luat cateva voturi, ci bucurati-va ca v-a dat ocazia sa lucrati cu ALDE. Va asigur ca toti parlamentarii ALDE sunt in Parlament si vor vota motiunea de cenzura", spune Varujan Vosganian, reprezentantul ALDE. Acesta a depasit cele 4 minute alocate, insa nu i-a fost taiat microfonul.

Foto: Ziare.com

12:21 - Grindeanu si Ponta isi consulta des telefoanele mobile si apoi discuta intre ei. Grindeanu mai noteaza din cand in cand cateva lucruri pe o foaie.

12:20 - Tariceanu a taiat microfonul si reprezentantului USR, deputatul Dan Barna.

12:16 - Tariceanu i-a taiat microfonul Ralucai Turcan, argumentand ca aceasta a depasit timpul alocat.

12:14 - "Este iresponsabil ca PSD poarta razboaie prin institutii politice. Doi s-au baricadat la Guvern. (...) Toata aceasta criza apare ca o reglare de conturi in stil mafiot. (...) Nu vom vota aceasta motiune. Tot ce ati facut in ultimele 6 luni reprezinta o bataie de joc la adresa romanilor. Este atata ura in aceasta coalitie, incat ea nu poate aduce nimic bun", mai spune prim-vicepresedintele PNL.

12:13 - "Ati spus ca dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceti bine si clarificati, de la tribuna Parlamentului, care au fost aceste lucruri incorecte", transmite Turcan premierului Grindeanu.

12:10 - Parlamentarii PSD au iesit din plen, la discursul Ralucai Turcan.

Foto: Ziare.com

12:07 - Au incheiat discursurile Grindeanu si Dragnea, a luat cuvantul fostul presedinte interimar al PNL Raluca Turcan.

Foto: Ziare.com

12:02 - In timpul discursului lui Dragnea, Victor Ponta a postat un mesaj pe Facebook, acuzand ca nu i-a fost permis sa se adrese in Parlament:

"In decembrie 2004 am avut primul meu discurs in Parlamentul Romaniei - dupa 14 ani ca deputat si membru PSD am solicitat azi in cadrul dezbaterilor sa iau cuvantul pentru 3 minute (din timpul alocat Guvernului si PSD)! Raspunsul conducerii Parlamentului a fost NU! Din fericire, in 2017 exista Facebook - si mai exista jurnalisti care nu pot fi cumparati! Asa ca o sa postez aici, dupa finalizarea dezbaterilor - tot ceea ce nu mi-a dat voie Conducerea Parlamentului sa spun in plen", a scris pe Facebook Victor Ponta.

11:53 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ia cuvantul:

"Am impresia ca in sala sunt multi dintre cei care au nostalgia Epocii de Aur si festivalului 'Cantarea Romaniei'", spune Tariceanu, inainte ca Dragnea sa ia cuvantul.

- Astazi nu este o zi fericita pentru mine si cred ca nici pentru dvs.

- N-am dorit sa ajungem aici. Lucrurile sunt foarte simple: adoptarea motiunii inseamna continuarea guvernarii PSD - ALDE, asa cum au vrut romanii in decembrie (aplauze in sala - n.red.).

- Vrem sa oprim o guvernare care nu si-a asumat programul de guvernare si promisiunile noastre, ale tuturor.

- Am ales sa fim sinceri cu romanii. Nu a fost totul in regula. Premierul si Guvernul caruia i-am incredintat impreuna cel mai ambitios program de guvernare de dupa '89 n-a performat asa cum am sperat. N-a mers rau, a mers binisor. Dar binisorul nu este de ajuns.

- Oamenii au votat cu asa de mare incredere, pentru ca vor sa ardem ceva etape in aceasta tara.

- Am preferat sa luam aceasta decizie grea, ca sa punem lucrurile la punct.

- Nu se astepta nimeni ca colegul nostru sa actioneze cu atat de multa indaratnicie, cu atat de multa rea-credinta.

- Nu cred ca exista un membru cinstit sau onest care sa oscileze intre interesul unui grup privat si interesul acestei tari. Este vorba despre binele pentru aceasta tara. Suntem cel mai mare si cel mai sustinut partid din Romania si asta derajeaza de 20 de ani.

- Unii credeam ca prin cateva voturi ne vor transforma intr-un grup politic framantat de patimi personale.

- Esecurile repetate au avut niste cauze, cele mai importante fiind tradarea si interventia brutala si continua a unui sistem care nu se poate impaca cu ideea ca Romania este si poate fi o tara democratica.

- Am decis impreuna ca nu vom mai intra in jocuri obscure nici cu alte partide, nici cu alte institutii. Am renuntat la alianta toxica cu UNPR.

- Am decis ca vom castiga alegerile pe propriile puteri si asa s-a intamplat. Am jucat corect si romanii au simtit asta.

- Unii au luptat in alegeri pentru un alt partid, PRU.

- Nu doresc sa repetam greselile din trecut. Nu doresc sa mergem inainte oricum. Puteam sa ne facem ca supraveghem Guvernul si premierul, iar premierul si Guvernul sa se faca ca lucreaza.

- Cei care au vor sa confiste rezultatul acestor alegeri si care s-au incuiat pe dinauntru in cladirea Guvernului spun ca Liviu Dragnea este prea autoritar. Sunt autoritar poate pentru ca am spus ca vreau sa separam politica de servicii? Ca vreau ca Justitia sa fie independenta?

- Apropo de Justitie, nu putem sa ne prefacem ca ce s-a intamplat luni si marti cu 3 colegi ai nostri reprezinta doar o coincidenta - au fost chemati la DNA, ca martori.

- Ieri, un coleg de-al nostru a fost luat cu mascatii de acasa. Asta este calea pe care sa mergem in continuare, iar aceasta tara sa ramana captiva celor care nu participa in alegeri?

- Suntem autoritari pentru ca am cerut sa se respecte programul de guvernare?

- Mi s-a obiectat ca la guvern vrem sa facem si alte lucruri.

- Am crezut mult in Sorin Grindeanu - si-mi asum asta. Din pacate, acum, se agata de scaun in cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorita celor cu care s-a baricadat in Palatul Victoria.

- A ajuns acolo pentru ca cele doua partide, in mod statutar, au decis sa-i acorde un vot de incredere. Va fi acuzat, mai tarziu, de o atitudine lipsita de onoare.

- La toate intalnirile nocturne la care ati fost cei cativa colegi, despre ce s-a discutat? Despre functii, despre ministere, despre dregatorii si despre cateva afaceri?

- S-a discutat acolo despre Romania? Categoric, nu. Nimeni nu a spus asta, dintre cei care au fost acolo.

- La toate intalnirile nocturne, s-au promis lucruri irealizabile.

- Am vorbit cu un coleg azi-noapte tarziu si l-am intrebat: "Tu ce spui maine acasa? Ca ai votat impotriva Romaniei pentru o functie sau pentru o afacere?".

- Sub conducerea mea, PSD nu va accepta nicio alianta subterana toxica. Vom face aliante doar cu romanii. PSD cere premierului si ministrilor sa lucreze pentru romani.

- Programul nostru de guvernare este lucrul in care cred si credem cu totii. Pentru continuarea acestui program, va cer astazi sa votati motiunea, care ne doare pe toti, dar care trebuie sa treaca pentru ca lucrurile sa revina la normalitate, la legalitate si la constitutionalitate si pentru ca tara sa primeasca un guvern mai devotat misiunii lui.

11:44 - Deputatul PSD Nicolae Banicioiu a anuntat ca nu voteaza motiunea: "Nu voi vota aceasta motiune pentru ca mi se pare de-a dreptul ciudat sa iti dai jos propriul Guvern. Nu pot sa merg la aventura asta, imi pare rau. (...) Dar de ce sa fiu exclus din PSD? De ce? Totusi eu am fost intr-un singur partid politic, PSD. Cine sa ma dea afara? Pentru ca am o parere diferita?".

11:35 - Sorin Grindeanu a luat cuvantul:

- In decembrie 2016, urmaream cu totii cu sufletul la gura cum Klaus Iohannis numeste sau nu un premier de la PSD. Prima optiune de la PSD, dna Sevil Shhaideh, a fost respinsa. Romania a stat fara buget si in incertitudine doua saptamani.

- In ianuarie 2017, dl Liviu Dragnea m-a rugat sa accept functia de premier. Stiti care a fost primul meu raspuns: "NU!".

- Dupa care, prietenii mei din PSD, colegi de-ai nostri, care se afla aici in fata mea, ati insistat ca ar fi bine sa accept pentru stabilitatea Romaniei, pentru PSD.

- Am mai spus "da" pentru ca Dragnea a spus ca este prietenul meu, ca facem un Guvern din ministri competenti. Am acceptat ministrii pe care mi i-a propus Dragnea.

- La nici 6 luni de la acel moment, aflu brusc ca Guvernul nu prea-si face treaba, ca ministrii sunt buni, dar nu prea, ca tara, desi are performanta economica foarte buna, totusi nu e brusc in Vest, si totul se baza pe o analiza pe care nu a vazut-o nimeni la partid - o analiza despre care tot mai multi colegi spun ca nu e corecta si ca n-a trecut prin nicio structura a PSD.

- La sfarsitul lunii mai, dl Dragnea spunea ca il multumesc toate ministerele.

- In acelasi timp, auzeam tot de acolo ca trebuie sa facem o analiza temeinica, si sa facem remaniere, si iar analiza, si iar remaniere.

- O parte dintre colegii ministri mi-au spus ca resimt aceasta presiune.

- Cu toate acestea, Guvernul trebuia sa fie remaniat.

- Va spun cat se poate de deschis ca nu inteleg de ce suntem azi aici, in Parlament. Nu inteleg de ce atat scandal in interiorul PSD, la nici 6 luni de cand am castigat alegerile cu scor zdrobitor, si lucrurile si guvernarea merg foarte bine.

- Nu inteleg de ce trebuie sa dam jos guvernul cu o motiune a noastra si sa ajungem iar la mana presedintelui Klaus Iohannis.

- Ma aflu in cel mai de neinteles moment. Repet: Nu inteleg de ce. Va rog sa va ganditi foarte bine de ce ne aflam astazi cu totii aici, cu toata Romania uitandu-se la noi, cu toata Europa uitandu-se la noi.

- Am facut multe campanii electorale, dar niciodata nu am avut parte de o asemenea campanie ca aceea pe care unele colege si unii colegi din partid le-au facut la adresa mea. Ma intreb cine i-a impins sa faca aceste lucruri. Pacat!

- Am luat decizia sa nu demisionez. Este o decizie foarte grea, dar am increderea ca desfasurarea evenimentelor imi va da dreptate.

- Nu am demisionat, pentru ca PSD risca sa piarda guvernarea si sa ajunga iar la mana presedintelui Klaus Iohannis.

- In noiembrie 2015, cand PSD avea majoritatea, Dragnea s-a dus la presedinte cu un premier PSD si a fost respins.

- In decembrie 2016, dl Dragnea a vrut sa fie dansul premier, dar nu s-a putut. A propus-o pe dna Sevil Shhaideh, fara sa consulte partidul. Iar presedintele a spus din nou "nu".

- Asa se va intampla si acum: Presedintele va spune "nu", si vom pierde din nou guvernarea.

- Cine ne garanteaza ca, daca aceasta automotiune va trece, presedintele va numi premier PSD?

- Romania se afla la o rascruce - ne puteam intoarce la epoca dinainte de '89 sau sa ne aparam viitorul nostru si al copiilor nostri. Este un risc major: Ne putem intoarce in trecut. Nu imi doresc lucrul asta.

- In 2007, PSD a depus o motiune impotriva guvernului condus de dl Tariceanu. Si atunci au fost voci in PSD care au spus ca este o mare greseala.

- Si atunci, in PSD, vocea ratiunii a avut de castigat si motiunea nu a trecut. Si cred ca a fost un gest politic corect.

- Mi-as fi dorit sa vorbim astazi de cu totul si cu totul alte lucruri.

- Ca premier al acestei tari, imi cer scuze ca trecem prin asta.

- Impreuna, am reusit in aceste luni, sa cream peste 110 mii de locuri de munca. Am atras investitii directe de 1,3 miliarde de euro. S-au crescut salarii, pensii. Sunt lucruri bune, toate, dar pentru a continua mai departe avem nevoie de stabilitate si predictibilitate. Asta veti auzi din gura oricarui investitor in urmatoarele zile. Nu este alta formula de a asigura incredere mediului de afaceri decat stabilitatea politica.

- Am transmis mediului de afaceri sa priveasca cu incredere catre Romania, fiindca au de ce.

- Furtunile vin si trec, la fel ca oamenii care le provoaca, dar Romania are nevoie in continuare de dezvoltare si increderea oamenilor de afaceri.

- In ultimele zile, m-am intalnit cu foarte multi colegi de partid si mi-au spus ca au procedat corect. Si vreau sa ii felicit pe colegii mei din PSD, inclusiv pe cei din Ardeal, care au avut curajul sa spuna clar (rumoare in sala - n.red.) ce s-a intamplat in ultimele zile si ca nu trebuia procedat asa.

- PSD se va duce la Cotroceni sa il roage frumos pe presedintele Klaus Iohannis, sa puna un premier PSD-ist.

- Astazi dezbatem in Parlament daca vrem sa dam singuri jos propriul guvern. Sunt convins ca, dupa votul de azi, PSD nu se va rupe, iar Grindeanu ramane in PSD.

- Fiecare bila pe care o introduceti in urna poate face PSD sa piarda guvernarea, iar Iohannis sa decida iar si sa declanseze o criza politica fara precedent.

- Sa nu va fie frica! Ce o sa faceti daca votati impotriva motiunii de cenzura? O sa va dea afara pe toti cei 50 afara din partid? Jocul excluderilor din partid trebuie sa inceteze. Nu cred ca ajuta Romania in niciun fel sa facem 233 de concesii, pe care este posibil sa le platim noi, ca romani.

- Va multumesc!

11:30 - Victor Ponta a declarat pe holul Parlamentului, in timp ce in plen e citita motiunea de cenzura, ca din PSD i s-ar fi oferit functii in viitorul guvern daca nu-l mai sustine pe Sorin Grindeanu.

Intrebat daca Dragnea personal i-a facut aceasta oferta, Ponta a refuzat sa raspunda.

El a spus ca dimineata prin biroul sau de la Parlament s-a perindat foarte multa lume: "Cam toata lumea a fost la mine in birou, ca sa va spun adevarul".

11:26 - Mihai Fifor citeste din nou motiunea de cenzura, care are titlul "Romania nu poate fi confiscata".

11:25 - UDMR anunta ca nu va vota la motiunea de cenzura.

11:24 - 385 de parlamentari sunt prezenti in sala.

11:22 - Deputatul PNL de Alba, Corneliu Olar, a venit in fata plenului imbracat in costum popular. El e aplaudat din sala, Tariceanu cere de la tribuna sa fie indepartat. "Nu stiu cum a intrat", spune Tariceanu, desi Olar este parlamentar, aflat la al doilea mandat.

11:21 - Deputatul USR Vlad Emanuel Durus sustine ca Victor Ponta i-a rugat pe parlamentarii formatiunii sa ajute la combaterea vreunei fraude.

"Ponta catre noi: 'Rog USR-ul sa vegheze sa nu fure PSD-ul voturile'. De ras si de plans.: ))))", a scris pe Facebook Vlad Emanuel Durus

11:20 - A inceput sedinta, cu 20 de minute intarziere.

11:13 - Ministrul demisionar de Externe Teodor Melescanu a anuntat ca va vota motiunea de cenzura, insa a explicat ca e un vot impotriva lui Sorin Grindeanu, nu impotriva activitatii sale ca ministru.

11:11 - Cativa oameni cu steaguri tricolore si afise cu mesaje precum "Rezist", "Demisia", "Anticipate" se afla la intrarea in Parlament si spun ca nu sunt lasati sa intre pentru a asista la plenul reunit, desi au facut solicitari oficiale in acest sens, informeaza News.ro.

11:07 - Rovana Plumb a spus ca va vota motiunea de cenzura. Se pare ca PSD si ALDE au decis sa voteze cu bilele la vedere.

"Sunt membra a acestui partid de peste 20 de ani, voi vota pentru stabilitatea acestei tari. Voi vota cu toata constiinta", a declarat Rovana Plumb. Intrebata daca va vota cu bilele la vedere, asa cum se aude ca au stabilit conducerile PSD si ALDE, Plumb a raspuns: "O sa votez cum s-a solicitat si cum s-a votat acum in discutia biroului".

Ea a mai spus ca a discutat cu Victor Ponta miercuri dimineata, dar a refuzat sa spuna ce.

11:04 - Victor Ponta a anuntat la votarea in plen ca va vota cu bilele la vedere, impotriva motiunii de cenzura.

11:01 - Dragnea intra in plen. El a confirmat ca a avut o discutie cu Grindeanu miercuri dimineata, insa nu a vrut sa dea detalii sustinand ca a fost o discutie privata. Intrebat daca a vorbit cu presedintele Klaus Iohannis, Dragnea a spus "cu presedintele vorbim dupa motiune".

10:59 - Grindeanu intra in plen. El se opreste sa faca o scurta declaratie.

"Cu domnul Dragnea am avut (o discutie in aceasta dimineata - n.red.), am incercat sa gasim o solutie, dansul continua sa riste cerand sa demisionez inainte de a intra in sala de vot. Lucrul asta nu e posibil, asa ca mergem la vot", a spus Grindeanu.

10:56 - Liberalii au afise pe care scrie "Rusine PSD".

10:52 - Intr-o lunga postare pe Facebook, ministrul demisionar al Culturii, Ionut Vulpescu explica pozitia sa fata de motiune si fata de toata situatia din PSD.

10:14 - La Parlament a ajuns si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. El este insotit de ministrul de Externe Theodor Melescanu si de deputatul ALDE Daniel Chitoiu.

10:10 - Primarul Capitalei Gabriela Vranceanu Firea e de asemenea in Parlament in ziua motiunii, chiar daca nu e parlamentar. Firea a precizat, la Antena 3, ca este acolo pentru a da asigurari ca toti parlamentarii de Bucuresti si de Ilfov vor vota pentru caderea Guvernului Grindeanu.

"Am fost invitata la sedinta la care participa toti presedintii de organizatii. Am venit sa spun ca parlamentarii PSD de Bucuresti si Ilfov vor vota pentru motiune", a spus Firea.

Ea a reluat si motivele pentru care a fost si este printre cei mai mari contestatari ai lui Grindeanu: "Din momentul in care am sesizat lipsa de colaborare si comunicare pentru premierul Romaniei, am facut-o pentru bucuresteni. Nu e normal ca o aglomerare urbana de 3 milioane de locuitori sa fie tratati cu spatele".

10:03 - Sorin Grindeanu se afla in biroul din Parlament al lui Victor Ponta. Ponta este are azi o dubla calitate - si de sef al Secretariatului General al Guvernului Grindeanu, si de deputat si presedintele Comisiei pentru afaceri europene.

09:54 - La ora 10:00 este de asteptat sa inceapa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale PSD si ALDE.

09:50 - Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la Parlament.

*******

Cum s-a ajuns aici si cum se vor desfasura lucrurile azi

Liviu Dragnea a negociat cu UDMR pentru a se asigura ca motiunea va trece si cu voturile Uniunii, insa concesiile pe care era dispus sa le faca pentru aceste voturi au provocat nervozitate printre parlamentarii PSD din Transilvania si nu numai. Intr-un final, negocierile au esuat.

Premierul Sorin Grindeanu se afla in situtia inedita in care se va prezenta in fata Parlamentului pentru testul votului de incredere cu o banca ministeriala aproape goala, intrucat cvasitotalitatea ministrilor si-au anuntat demisiile din Guvern.

Singurul care i-a ramas alaturi din echipa initiala este ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, la care se adauga Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului in locul lui Mihai Busuioc.

Sedinta va debuta cu o noua lectura a textului motiunii de cenzura, aceasta fiind citita prima data in plen duminica trecuta. PSD si ALDE au finalizat, duminica la pranz, textul motiunii de cenzura, document care are putin peste trei pagini si care se intituleaza "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor".

Dupa citirea din nou in plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta pozitia guvernului sau fata de motiune, dupa care va urma dezbaterea in plen. Fiecarui grup parlamentar ii va fi atribuit un numar de minute stabilite, in functie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvantul, inainte de a se trece la vot.

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu este semnata de 222 parlamentari de la PSD si ALDE. De la PSD, deputatii Victor Ponta si Alin Vacaru au refuzat sa semneze. De asemenea, 11 deputati PSD nu au fost prezenti duminica. De la ALDE, lipsesc trei semnaturi.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guvern Grindeanu picat, #Grindeanu vot motiune, #Dragnea vot motiune, #motiune cenzura guvern Grindeanu, #vot motiune cenzura Grindeanu, #vot Parlament motiune cenzura , #motiune cenzura