Calculele motiunii de cenzura: De cate voturi e nevoie din barca PSD-ALDE

Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 16:44
8504 citiri
Calculele motiunii de cenzura: De cate voturi e nevoie din barca PSD-ALDE
Foto: Arhiva Pixabay

Pentru ca motiunea de cenzura a Opozitiei sa treaca sunt necesare 233 de voturi ale parlamentarilor. PNL, USR, PMP, Pro Romania si UDMR au anuntat ca vor sustine demersuri, insa liderul deputatilor liberali Raluca Turcan a recunoscut ca motiunea nu are in prezent voturile necesare.

Configuratia Parlamentului are un numar total de 465 de deputati si senatori dupa cum urmeaza:

Camera Deputatilor: PSD - 141, PNL - 68, USR - 27, UDMR - 21, Pro Europa - 21, ALDE - 19, PMP - 12, Minoritati - 17, Neafiliati - 3

Senat: PSD - 69, PNL - 25, USR - 13, ALDE - 12, UDMR - 9, Neafiliati - 8

Conform calculului matematic, din totalul de 465 de parlamentari, coalitia PSD-ALDE are la Camera Deputatilor 160 alesi, iar la Senat 81. Prin urmare, coalitia are in total 241 de parlamentari.

In schimb, Opozitia are un numar total de 145 de senatori si deputati din partea PNL, USR si PMP. Daca grupul deputatilor Pro Europa va vota motiunea de cenzura, asa cum a anuntat fostul premier Mihai Tudose, atunci Opozitia va avea un numar total de 166 voturi. La ei se mai pot adauga si cativa senatori neafiliati, dar care provin din fostul grup PMP.

In cazul in care va vota UDMR pentru motiune, ale carei grupuri parlamentare numara un total de 30 de alesi, atunci va fi o sustinere pentru motiune de 196 de voturi.

Kelemen Hunor a afirmat, miercuri, ca partidul sau a decis sa voteze motiunea de cenzura pentru a sanctiona "incapacitatea administrativa si politica a Guvernului in cazul Valea Uzului".

Daca ar sustine demersul Opozitiei si grupul parlamentar al minoritatilor, de 17 deputati, atunci ar fi un numar total de 213 de voturi pentru.

Drept urmare, pentru a avea o sansa, initiatorii trebuie sa atraga toti neafiliatii, adica 11, plus voturi de la PSD si ALDE (cel putin 9)

Viorica Dancila a anuntat, dupa intalnirea de marti cu grupurile parlamentare ale PSD, ca acestia nu vor vota motiunea de cenzura, insa vor asigura cvorumul.

Motiunea PNL, sub numele "Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot!" va fi dezbatuta si votata, marti, 18 iunie, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Liderii Opozitiei sunt de parere ca Executivul condus de Viorica Dancila trebuie demis pentru ca in jurul acestuia sunt baroni locali care isi doresc in continuare ordonante favorabile pe justitie.

Citește și:
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...