Opinii: Cine-i dracul, cine-i tac-su?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 18:10
6197 citiri
Opinii: Cine-i dracul, cine-i tac-su?

Motiunea de cenzura de pe 27 octombrie pare sa se fi dezumflat deja, dupa ce PD-L a securizat pozitia guvernului Boc prin decizia de a nu participa la vot.

In aceste conditii, mi-e greu sa cred ca se vor gasi suficienti parlamentari democrat-liberali care sa infrunte fatis partidul. Se stie doar ca tradatorii nu exceleaza prin curaj.

Pare a fi constient de acest lucru inclusiv Adrian Nastase: "Eu cred ca in acest moment, in conditiile in care PD-L isi va impiedica parlamentarii sa ajunga la prezidiu pentru a vota si ii va tine in banci, in conditiile acestei aritmetici parlamentare, asa cum a fost masluita de catre reprezentantii puterii prin transferuri de jucatori, practic vom vota numai noi, cei de la PSD, cei de la PNL si cei de la PC. In conditiile astea numarul de voturi va fi insuficient. Eu nu cred ca exista ratiuni pentru un optimism prea mare".

In mod paradoxal, situatia aceasta ar trebui sa fie o mare usurare pentru opozitie si nu doar pentru ca ma indoiesc sa-si fi dorit prea tare sa preia tocmai acum guvernarea. Cel mai grav ar fi fost spectacolul pe care cele doua partide l-ar fi dat sau, poate, cine stie, chiar il vor da in ipoteza ca le-ar fi fost pusa in brate formarea noului guvern.

Caci nici n-au ajuns inca in situatia aceea, ca intre PSD si PNL s-a starnit previzibila sfada pe tema premierului. Crin Antonescu stie bine ca sub un premier PSD, liberalii ar fi sufocati rapid asa ca s-a grabit sa puna pe masa negocierilor o lista cu potentiali independenti: Klaus Iohannis, Stere Farmache (BVB) si Mariana Gheorghe (OMV Petrom).

Dar social democratii nu mai au nici interesele din toamna trecuta si nici pe Mircea Geoana in frunte. Asa ca dl. Iohannis nu mai este dezirabil, celelalte propuneri nici nu au intrat in discutie, iar refuzul a venit de la Victor Ponta ironic si usturator: "Liberalii nu au avut mana buna la independenti. Toti au plecat la Basescu".

Cine sa fie premierul din perspectiva PSD? Victor Ponta, desigur, o radicalizare care arata clar cam de pe ce pozitii ar concepe social democratii coabitarea cu liberalii.

Greu de dus pentru orgoliosul Crin Antonescu, care a reactionat, la randul sau, destul de aspru. Nu numai ca a respins varianta Ponta premier, ci a lansat acuzatii grave la adesa social democratilor: "PSD vorbeste despre reformarea statului, dar (...) au despre stat aceeasi conceptie pe care a avut-o pana acum, tot statul asta. Sa-l mai reformam cum il reformeaza si domnul Basescu, adica ii punem pe ai nostri, nu pe ai lor, si mai facem niste miscari cosmetice (...) nu sunt unul care sa-mi inchipui ca PSD venit la putere e acelasi cu PSD din opozitie, ca PSD cu serviciile si cu Parchetele in mana e la fel ca PSD de pe scarile Parchetelor si cu telefoanele la servicii".

Nici ca putea grai Crin Antonscu adevaruri mai mari. Si atunci ce cauta in aceasta combinatie? "Eu pot sa fac Guvern, fie si cu PSD, fiindca actualul Guvern e o nenorocire mai mare decat trei PSD-uri la un loc. Dar il fac pana la primavara", a explicat domnia sa.

E o iluzie sa creada ca daca scapa de dracu' si da de tac'su, dupa cum Crin Antonescu pare a fi constient ca se va intampla, PNL sau Romania vor avea ceva de castigat. Situatia de pe vremea cand minoritari fiind aveau totusi premierul e dusa pe vecie.

Iar un guvern PSD condus de Victor Ponta, cu un ministru PSD la Finante si Liviu Dragnea la Interne, va avea un singur scop: intarirea pozitiilor PSD prin orice mijloace pana la anticipate cat mai rapide care sa le aduca social democratilor suficiente procente pentru a se debarasa de liberali si a guverna de unii singuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#motiune cenzura, #Guvern PNL PSD, #Crin Antonescu Victor Ponta , #motiune cenzura
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Este nevoie de o campanie de trezire a poporului la realitate.
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Tin sa le multumesc direct , la ora de maxima audienta si incapul la (sic!) afis domnilor Ponta si CAntonescu care au inventat neparticiparea la vot ! Ne-au aratat cum se face ! Bravos , domnilor , sunteti gheroi !