Inca o sedinta importanta la PSD: Dancila a discutat cu Tariceanu despre motiune, Firea a vorbit despre prezidentiabil

Luni, 10 Iunie 2019, ora 11:26
5235 citiri
Inca o sedinta importanta la PSD: Dancila a discutat cu Tariceanu despre motiune, Firea a vorbit despre prezidentiabil
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Permanent National al PSD are sedinta luni, incepand cu ora 11:00, la sediul din Kiseleff. Social-democratii discuta despre pregatirea congresului extraordinar si noile propuneri de vicepremieri, Eugen Teodorovici si Stefan Radu Oprea fiind printre variante, au spus surse din partid.

Gabriela Firea a declarat luni, cu privire la prezidentiabilul PSD, ca formatiunea are suficienti lideri care pot reprezenta cetatenii si ca este normala o analiza in care sa propuna partidul persoanele care vor fi testate, nu sa se autopropuna politicienii.

"Nu mi s-a propus. Deocamdata am fost anuntati ca se va realiza o larga cercetare stiintifica in tara pentru a arata ce a determinat scaderea la jumatate a procentului la alegerile europarlamentare si apoi principalii lideri ai artidului sa fie testati. Despre mine nu am cerut niciodata nimic", a declarat Gabriela Firfea, inainte de sedinta PSD.

"Mi se pare un disconfort pe colegi sa se autopropuna. E mai normal ca partidul sa isi masoare liderii. Cum sa spui: dragi colegi, va rog sa ma introduceti in sondaj", a adaugat Firea.

Intrebata daca ar trebui sa fie un candidat din exteriorul formatiunii, Firea a afirmat: "Cred ca PSD are in acest moment cativa lideri care pot sa ii reprezinte pe romani cu cinste".

In acest timp, presedintele interimar al PSD, Viorica Dancila, a discutat cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, despre motiunea de cenzura care va fi depusa in curand de catre partidele de Opozitie.

Discutiile au avut loc in biroul liderului ALDE din Parlament.

Congresul

Referitor la congresul in care social-democratii vor alege conducerea PSD si vor schimba statutul, in BPN de luni vor fi discutii despre chestiuni organizatorice documentele care vor fi aprobate, participantii, etc, au precizat sursele citate.

La sedinta CEx de vineri au fost stabilite trei comisii: comisia de statut, comisia care face programul politic, condusa de Marian Oprisan, si comisia care face programul de guvernare, condusa de Mihai Fifor.

Un plan avut in vedere ar fi ca PSD sa faca propunere interimara pentru functia de vicepremier pentru parteneriate strategice, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea lui Titus Corlatean pentru acest post in Executiv, au explicat sursele mentionate.

De asemenea, Viorel Stefan ar urma sa demisioneze, iar PSD sa propuna ca vicepremier interimar pe altcineva. Viorel Stefan a fost numit membru al Curtii de Conturi a Uniunii Europene, mandat care incepe de la 1 iulie.

Prin urmare, variante posibile pentru cele doua interimate ar fi Eugen Teodorovici, in locul lui Viorel Stefan, iar pentru portofoliul de vicepremier pe parteneriate strategice Stefan-Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, au adaugat sursele din PSD.

Unii social-democrati au sugerat ca ambele propuneri pentru vicepremieri plini sa fie facute concomitent, aproape de perioada expirarii interimatului, interval care dureaza 45 de zile, potrivit legii, au explicat sursele citate.

Prin urmare, partidul ar putea propune alti doi social-democrati pentru cele doua functii in Guvern, dupa congresul din 29 iunie sau in pregatirea evenimentului la care va fi aleasa conducerea PSD si va fi modificat statutul in sensul revenirii la alegeri prin delegati.

La CEx al PSD de vineri a fost stabilit congresul extraordinar pe 29 iunie. Paul Stanescu a demisionat din functia de presedinte executiv interimar al partidului, insa a anuntat ulterior ca ar putea candida pentru functia de vicepresedinte PSD.

Surse social-democrate au declarat, pentru Mediafax, ca Viorica Dancila le-a transmis colegilor din CEx ca nu vrea sa candideze la prezidentiale si ca il va sprijini pe cel pe care il va nominaliza PSD. Printre cei care ar fi interesati sa intre in cursa sunt Eugen Teodorovici, Olguta Vasilescu si Marian Oprisan, au declarat surse politice.

Partidul ia in calcul si varianta unui prezidentiabil din afara partidului.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, vineri, o scrisoare premierului in care a expus motivele refuzului de numire a lui Titus Corlatean in functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, argumentand ca acesta a gestionat defectuos activitatile ca ministru de Externe.

In schimb, seful statului a semnat decretele pentru numirea Anei Birchall la Ministerul Justitiei, a Roxanei Minzatu la Fonduri Europene si a Nataliei Intotero la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#BPN PSD Congres vicepremieri propuneri , #motiune cenzura