Editorial: O posibila cheie a motiunii de cenzura

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 11:36
3184 citiri
Editorial: O posibila cheie a motiunii de cenzura
Foto: Digi Tv

Contrar credintei lui Crin Antonescu, motiunea de cenzura de astazi nu are cele mai mari sanse sa treaca. M-as baza exclusiv pe afirmatiile lui Vasile Blaga, care nu deschide niciodata gura fara sa stie care-i filmul, doar nu-l cheama Roberta sau Popoviciu, dar mai sunt cateva elemente de luat in calcul.

In primul rand, imi este tare greu sa-mi imaginez ca printre caporalii facuti pe genunchi in ultimele doua saptamani de catre activistii USL nu sunt si kamikaze trimisi de oastea portocalie pentru a contribui la intarirea senzatiei ca Guvernul MRU pica.

Daca ar fi altfel, ar inseamna ca Traian Basescu a abandonat terenul de lupta pentru a se pregati pentru editia a doua a lui MasterChef si a atarnat la geamul dormitorului o naframa alba.

Chiar si in varianta ca s-ar strange destule voturi astfel incat Opozitia sa reuseasca pentru a doua oara intr-un mandat sa demoleze un premier, nu vad de ce l-ar nominaliza presedintele pe Victor Ponta ca sa-si instaleze jucariile la Palatul Victoria. Ar insemna sa organizeze USL alegerile locale, adica un risc pe care Puterea nu si-l poate permite.

Un scenariu in care Opozitia ia fraiele, pierde localele, se umple de maro si pierde si generalele este mult prea complicat pentru a fi pus in opera, deoarece se bazeaza pe variabile, asa ca luam finalul care pare cel mai sigur, adica un ministru de Interne gestionar de scrutin controlat portocaliu, si mergem invers pe fir.

Ca acesta sa se afle la butoane exista o conditie: Cabinet PDL. Chiar daca s-ar ajunge la un guvern de coalitie - putin probabil -, partidul lui Emil Boc ar renunta la functia de premier si la toate portofoliile cu exceptia celui de la Interne - ne aducem aminte imprejurarile in care PSD a parasit Puterea, in toamna lui 2009.

Pe urma, de ce sa lase PDL puterea in mainile Opozitiei? Sa-si reteze orice sansa de a-si reface credibilitatea pana in toamna? Ar insemna ca se chinuie degeaba sa repare salariile bugetarilor, sa distribuie bani primarilor proprii, sa construiasca sosele de centura si cateva zeci de kilometri de autostrada, sa gaseasca o solutile pentru CASS-ul retinut pensionarilor. Deci exclus!

Dupa mine, domnii Ponta si Antonescu au cazut din nou in plasa lui Traian Basescu si-si vor lega de piept o infrangere care va cantari greu in campania electorala. Acesta este scopul scenetei pe care o traim. Imi dau seama ca risc sa ma umplu de penibil, deoarece fac ceea ce jurnalistii se feresc, ca sa nu fie impuscati pe forumuri, dar nu audienta si laudele ma intereseaza, ci sa-mi exprim gandul, chiar daca maine mi-l voi schimba.

Dar trebuie sa admiteti ca, desi lucrurile par foarte complexe, ele sunt simple: PDL nu-si permite sa piarda, deci trebuie sa o faca ceilalti.

La un singur lucru nu m-am gandit - am mai dat-o in gard cand mi-am imaginat ca daca Sorin Oprescu este singurul care poate castiga Bucurestiul, PDL va face totul ca sa-i devina candidat: este cumva posibil ca lui Traian Basescu sa nu-i mai pese? Sau sa-l fi lasat mintea? Nu cred. Si atunci ma intorc la Vasile Blaga. Presedintele Senatului nu vorbeste fara el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#motiune cenzura guvern Ungureanu, #demisie Guvern Ungureanu, #desemnare premier Victor Ponta, #Traian Basescu PDL , #motiune cenzura