Motiunea de cenzura a picat: Guvernul Boc a scapat inca o data (Video)

13731 citiri
Motiunea de cenzura a picat: Guvernul Boc a scapat inca o data (Video)
Foto: Ziare.com

Guvernul Boc a trecut cu bine de inca o motiune de cenzura, numarul de voturi exprimate miercuri seara in Parlament fiind mai mic decat era nevoie pentru ca Executivul sa fie demis.

La motiune au fost prezenti 389 de deputati si senatori din 470. Numarul total de voturi valabil exprimate a fost de 218. Au fost 212 voturi "pentru", patru voturi "impotriva" si doua voturi anulate. Un singur parlamentar al Puterii a votat pentru, deputatul PD-L Mircia Giugiu, insa premierul Boc a anuntat excluderea sa din partid.

Motiunea a fost depusa de Opozitie ca urmare a deciziei Guvernului de a-si angaja raspunderea pe noul proiect de Cod al Muncii, ale carui prevederi au nemultumit sindicatele si o parte din patronate.

Ziare.com v-a prezentat desfasurarea evenimentelor din Parlament:

23:45 - Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a parasit odata cu alti parlamentari sala de plen si a declarat presei ca rezultatul votului la motiune era previzibil.

"Ma asteptam ca aceasta motiune sa pice, si pana la urma faptul ca au existat atat de putine voturi arata faptul ca exista oameni responsabili, care inteleg ca piata muncii din Romania are nevoie de un altfel de Cod al Muncii", a declarat Roberta Anastase.

23:30 - Premierul Emil Boc a anuntat victoria reformelor, punctand, din nou, atuurile noului Cod al Muncii. El a anuntat, totodata, ca deputatul PD-L Mircia Giurgiu, care a votat pentru motiune, va fi exclus din partid.

23:20 - Crin Antonescu, liderul PNL, a declarat dupa votul la motiunea de cenzura ca nu este dezamagit.

"Eu plec mai multumit decat altadata la capatul acestei zile, pentru ca astazi in buna masura Parlamentul a fost ceea ce trebuia sa fie in mod deosebit, adica un loc de dezbatere pe teme serioase nationale. (...) Aritmetica era previzibila, nu am dat sperante nimanui, dar lupta pe care noi suntem obligati s-o ducem in Parlament ca reprezentanti in minoritate a unei coplesitoare majoritati continua", a spus liderul liberal.

23:12 - Desi parlamentarii stabilisera ca propunerea senatorului PNL Puiu Hasotti privind declaratia pe tema afirmatiilor premierului ungar Viktor Orban sa fie votata dupa votul pe motiunea de cenzura, o mare parte din parlamentari au plecat dupa anuntarea rezultatelor la vot. Propunerea nu va putea fi votata, in caz de lipsa de cvorum.

23:20 - PNL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala Romana Codul Muncii.

22:50 - Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc a picat. Pentru a trece erau nevoie de 236 de voturi pentru, insa numarul de voturi exprimate a fost mai mic.

La motiune au fost prezenti 389 de deputati si senatori din 470. Numarul total de voturi valabil exprimate a fost de 218. Au fost 212 voturi "pentru", patru voturi "impotriva" si doua voturi anulate.

22:47 - Si deputatul PD-L Daniel Oajdea a votat pentru respingerea motiunii.

22:45 - Senatorul PD-L, Orest Onofrei, si senatorul UDMR Verestoy Attila, au votat pentru respingerea motiunii de cenzura.

22:15 - Votul pe motiunea de cenzura a inceput cu intarziere la Parlament, dupa aproape trei ore de discutii pe tema propunerii senatorului Puiu Hasotti.

21:30 - La prezidiu a urcat si Ludovic Orban. El a cerut ca numele sau sa nu mai fie confundat cu al premierului Ungariei, Viktor Orban.

21:25 - Sulfina Barbu, deputat PD-L, a luat cuvantul si a facut un apel la Opozitie sa permita votul pe motiunea de cenzura. "Constat ca ati venit cu alta tema si ca nu sunteti interesati de ceea ce se intampla aici si de Romania. Santajati UDMR, pentru ca nu a iesit de la guvernare. Ceea ce se intampla aici este deplorabil", a declarat Sulfina Barbu.

21:24 - Presedintele PNL Crin Antonescu a urcat la tribuna Parlamentului. Acesta i-a cerut Robertei Anastase sa permita votul pe declaratia lui Puiu Hasotti.

21:20 - Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu a luat si el cuvantul, cerand responsabilitate de la colegii sai parlamentari in legatura cu o replica a Parlamentului fata de declaratiile lui Viktor Orban, aratand ca nu este bine ca aceasta sa se faca "sub imperiul emotiilor", fiind mai util pentru toata lumea sa se dea intai votul pe motiunea pe cenzura si apoi sa se incepa discutiile pe tema declaratiilor antiromanesti.

21:15 - Adrian Nastase a declarat ca raspunsul Romaniei la declaratiile lui Viktor Orban este "o chestiune de demnitate nationala".

21:00 - Marko Bela a luat cuvantul si a declarat, in fata parlamentarilor, ca "este la fel de madru ca si ei ca este cetatean al acestei tari".

20:40 - Gyorgy Frunda a luat cuvantul si a facut un apel la calm, sustinand ca parlamentarii trebuie sa isi expuna argumentele in mod civilizat, "fara sa strige la cei de la pupitru".

Acesta a subliniat ca declaratia parlamentara ceruta de Puiu Hasotti trebuie sa parcurga procedurile - sa fie dezbatuta de Comisia de Politica Externa, sa fie dezbatuta si votata in Biroul Permanent si apoi votata in plen.

20:30 - Sedinta a fost reluata, iar liderul de grup al PSD, Mircea Dusa, a luat cuvantul.

20:20 - Desi Mircea Geoana a pornit votul cu privire la declaratia lui Puiu Hasotti, inregistrandu-se 219 voturi pentru, Roberta Anastase i-a luat microfonul din mana, sustinand ca ea conduce sedinta.

19:40 - Propunerea lui Hasotti a declansat un adevarat scandal, presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase certandu-se cu presedintele Senatului Mircea Geoana pe cine conduce sedinta si cine decide ce se voteaza in plen si ce nu.

19:20 - Puiu Hasotti, liderul grupului parlamentar al PNL, a cerut ca in sedinta comuna sa fie adoptata o pozitie a Parlamentului roman cu privire la declaratiile premierului ungar, Viktor Orban. Acesta a declarat recent ca si-ar dori ca Ardealul si Ungaria sa fie cum au fost odata si ca ungurii din Romania sa ia atitudine.

19:15 - Partidul Democrat-Liberal a cerut o pauza de consultari de 15 minute.

19:00 - Emil Boc a parasit sala de plen.

18:50 - Emil Boc a luat din nou cuvantul, respingand cu tarie orice acuzatii ca noul Cod al Muncii inseamna sclavagism. Acesta a prezentat parlamentarilor succesele guvernarii de pana acum, sustinand ca parlamentarii puterii "au datoria sa nu compromita doi ani de eforturi de stabilizare a economiei".

18:40 - Ministrul Muncii, Nelu Ioan Botis, a luat cuvantul la prezidiu, sustinand ca noul Cod al Muncii este un cod al performantei si ca romanii trebuie sa se eliberze de mentalitatea ca trebuie "doar sa fie prezenti la locul de munca".

18:19 - "Sunt putini cei care au curaj. Traim intr-un sistem la fel de represiv ca inainte de 1989. Nu poti sa ceri oamenilor sa aiba curaj, daca vom avea cea mai mare proba de lasitate, din partea parlamentarilor. Oamenii nu protesteaza pentru ca le este frica si sunt descurajati ca Guvernul actual controleaza tot. Orice masura ia Guvernul Boc, chiar daca este una buna, nu va avea sustinere", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta, la Realitatea TV.

18:05 - Elena Udrea a parasit plenul Parlamentului, fara sa faca declaratii presei.

17:40 - Fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, a luat cuvantul de la tribuna Parlamentului.

17.00 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, a avut un discurs extrem de acid la adresa Guvernului si a presedintelui Traian Basescu, despre care a spus ca raspund la comanda premierului ungar Viktor Orban si ca, prin "nesimtirea" de care dau dovada "cu zambetul pe buze" ii injosesc pe romani. "Sunteti ingrozitor de caraghiosi!", a spus Antonescu, acuzandu-i pe Boc si pe Basescu ca il au ca stapan pe Viktor Orban.

Crin Antonescu: "Premierul" Basescu rade intr-una, ca prostu'!

16.50 - Deputatul PD-L Theodor Paleologu a facut miercuri, in interventia sa la dezbaterea motiunii de cenzura pe Codul Muncii, un apel la PNL sa nu voteze cum le dicteaza liderul de partid, ci dupa valorile liberale, astfel incat sa poata reprezenta o alternativa de dreapta, fie impreuna cu PD-L, fie singuri. Liberalul Puiu Hasotti i-a raspuns insa ca are o atitudine "penibila".

16.45 - Oamenii de ordine pazesc balcoanele salii de plen, iar jurnalistii nu pot sta decat in anumite zone. Masura a fost luata pentru a se evita un nou caz Sobaru.

16.35 - Emil Boc a parasit sala de plen la nici 5 minute de cand a inceput Victor Ponta sa vorbeasca.

16.30 - Victor Ponta a luat cuvantul in plen, precizand ca "remarca o neaparata nevoie de un alt prim-ministru". "Alianta pe care domnul Boc s-a bazat este sugestiv descrisa 'alianta dintre hoti si prosti'. A conduce o asemenea alianta e degradant", a declarat acesta.

Ponta indeamna Guvernul sa sara de la balcoane precum Adrian Sobaru.

16.00 - "Aceasta motiune de cenzura nu are nicio sansa, nu are nicio legatura cu Codul Muncii. Putinele referiri cu privire la Codul Muncii fie sunt contradictorii, fie sunt copiate, fie reprezinta fraze goale, fara continut. Sunt doar atacuri politice si reprezinta sloganuri populiste, rasuflate si demagogice. Aliantei socialiste nu ii pasa de locurile de munca ale romanilor", a declarat Emil Boc, in plenul Parlamentului.

Boc: Alianta Socialista vrea ca romanii sa ramana cu mana intinsa dupa pomeni electorale

15.42 - Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat ca niciun deputat UDMR nu va vota. "Noi avem un grup disciplinat si fiecare va face cum spune grupul". El a adauga ca l-a convins "cu argumente" si pe Gyorgy Frunda sa faca acelasi lucru, desi acesta anuntase ca va vota impotriva motiunii.

15.40 - Victor Ponta a spus, referindu-se la parlamentarii Puterii: "Intrebati-i pe cei prezenti in sala daca asta e limita lor de fiinte rationale carora Dumnezeu le-a dat un creier sa gandeasca cu el si sa se deplaseze. Sa stai ca oile in staul mi se pare cea mai mare umilinta. Ma anngajez aici in fata dumneavoastr ca guvernul USL, dupa ce vom castiga alegerile, nu va sta in banci".

15.30 - Textul motiunii este citit din nou in fata senatorilor si deputatilor prezenti, dar si a ministrilor, de catre deputatul PSD Ioan Cindrea.

15.22 - Sedinta Parlamentului a inceput cu intonarea imnului de stat. Ea este prezidata de cei doi presedinti ai camerelor, Roberta Anastase si Mircea Geoana.

15.20 - Inceperea sedintei plenului reunit al Parlamentului pentru citirea si dezbaterea motiunii de cenzura intarzie. In sala nu sunt prezenti decat jumatate dintre parlamentari, in schimb au venit deja mai multi membri ai Guvernului in frunte cu premierul Emil Boc.

15.17 - Presedintele Consiliului National al PSD, deputatul Adrian Nastase, a declarat ca este rezervat in ceea ce priveste sansele motiunii sa treaca, precizand ca premierul Emil Boc "si-a sigurat voturile platindu-le inainte".

15.15 - Emil Boc a declarat inainte de inceperea sedintei de plen ca va sustine Codul Muncii in Parlament, despre o posibila demisie a sa nefiind vorba deocamdata. "Pun mandatul pe masa Parlamentului, numai sa promovez Codul Muncii".

Intrebat daca isi va da demisia dupa asumarea raspunderii pe Codul Muncii, a raspuns:"Never say never". Totodata, el a spus ca acest cod e alcatuit "pentru a avea mai multe lucruri de facut in tara asta".

15.10 - Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, intrebata daca Emil Boc isi va da demisia dupa asumarea raspunderii guvernului pe Codul Muncii: "Nu cred ca-si va da demisia".

15.00 - Victor Ponta si Crin Antonescu au dat declaratii in exclusivitate la Antena3. "Oamenii sunt disperati, au nevoie de o speranta. Noi ne facem datoria, incercam sa schimbam acest guvern", a declarat Victor Ponta.

De asemenea, Crin Antonescu a criticat "atitudinea atat de rusinoasa" a parlamentarilor Puterii care refuza sa voteze si stau in sala.

14.45 - Ponta si Antonescu, insotiti de numerosi colegi parlamentari au mers in piata, printre miile de protestatari, inainte de a intra la sedinta de plen.

14:30 - Deputatul PD-L Daniel Oajdea a declarat la Realitatea TV ca va participa la vot, desi partidul sau a decis ca senatorii si deputatii democrat-liberali sa asigure doar cvorumul de sedinta fara sa puna bilele in urna. Oajdea a explicat ca desi va incalca aceasta recomandare, va vota impotriva motiunii de cenzura.

O decizie similara pare sa fi luat si senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a anuntat ca va vota impotriva motiunii de cenzura, in ciuda faptului ca si UDMR a decis sa nu participe la vot.

14.20 - Crin Antonescu a anuntat ca la toti parlamentarii USL vor vota motiunea de cenzura. Singura exceptie va fi deputatul liberal Ciprian Dobre, care este imobilizat la pat in urma unui accident si nu va fi prezent.

In textul motiunii se critica vehement faptul ca premierul Emil Boc a decis pentru a 11-a oara sa isi angajeze raspunderea pe un proiect de lege, ocolind dezbaterile parlamentare. De asemenea, specialistii PSD, PNL si PC prezinta la finalul textului motivele pentru care critica noul Cod al Muncii propus de Guvernul Boc.

Motiunea de cenzura pe Codul Muncii a fost depusa - vezi ce contine

Motiunea de cenzura a fost semnata de 210 parlamentari PSD, PNL si PC, dar pentru a fi considerata adoptata ea trebuie sa fie votata de 236 de deputati si senatori. In prezent, coalitia de guvernamant formata din PD-L, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale detine 248 de parlamentari, in timp ce PNL, PSD si PC numara doar 216 voturi, dintre care unul este cel al senatorului PSD Catalin Voicu aflat de mai bine de un an de zile in arest.

Conform presei, 4 dintre parlamentarii independenti au anuntat ca au de gand sa voteze motiunea de cenzura, ceea ce face ca scorul intre Putere si Opozitie sa fie ceva mai strans.

Insa liderii ambelor tabere au declarat pana in prezent ca sunt sanse extrem de mici ca motiunea sa treaca si Guvernul Boc sa cada din nou. Cu toate acestea, surprizele nu pot fi niciodata excluse, mai ales ca exista precedente in acest sens.

Pe de alta parte, presiunea sindicatelor este de asteptat sa fie foarte mare. Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca aduc miercuri in Piata Constitutiei din apropierea Palatului Parlamentului peste 50.000 de protestatari nemultumiti de prevederile noului Cod al Muncii, dar pana la urma nu au fost decat circa 8.000.

Emil Boc, la a opta motiune

Premierul Emil Boc se confrunta miercuri cu ce-a de a opta motiune de cenzura. Una singura a dus la caderea unuia dintre Cabinetele conduse de el, cea din 13 octombrie 2009, care a fost depusa imediat dupa iesirea PSD de la guvernare si cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale.

Motiunea "11 impotriva Romaniei" a fost depusa de PNL si UDMR si sustinuta de o parte din PSD. "Motiunea este un semnal de atentionare la adresa actualului Guvern, la faptul ca nu mai are majoritate in Parlament, ca nu este reprezentativ si legitim", a declarat Calin Popescu Tariceanu, cel care a depus motiunea la Parlament.

De altfel, si fostul premier liberal s-a confruntat cu motiuni de cenzura, 6 la numar in cei 4 ani de mandat, in timp ce predecesorul sau, Adrian Nastase, a avut de infruntat numai doua.

Conform presei, Emil Boc nu va sta linistit nici daca motiunea de cenzura de miercuri, pe Codul Muncii, va trece. Surse din PD-L sustin ca este foarte posibil ca acesta sa fie convins sa isi depuna demisia, pentru a permite instalarea la Palatul Victoria a unui premier tehnocrat, care sa ia cat mai rapid masurile necesare de relansare a economiei si sa recastige increderea in Guvern a electoratului.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#motiune cenzura Codul Muncii, #Codul Muncii, #protest sindicate 2011 , #motiune cenzura
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
BOC SI AI LUI CONTINUA SA PROSTEASCA PE ROMANI !