Greseala fortata a motiunii de cenzura

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:52
4575 citiri
Greseala fortata a motiunii de cenzura

La intrebarea daca PNL a gresit depunand o motiune de cenzura tocmai la inceput de sesiune legislativa fara a avea, dupa toate aparentele, nicio speranta ca va reusi sa smulga actualei majoritati suficiente voturi pentru a avea succes, raspunsul este unul rabinic. Si nu, si da.

Daca vrem sa fim mai transanti, PNL nu avea alta sansa in raport cu propria prestatie mediocra in Opozitie.

Pe de-o parte, mi se pare firesc ca Opozitia sa reactioneze dur la o situatie absolut aberanta despre care chiar sustinatorii lui Victor Ponta mai recunosc cu jumatate de gura ca poate provoca prejudicii majore de imagine si credibilitate Romaniei, in plan extern, dar si intern.

Sigur ca dl Ponta beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana cand o instanta de judecata va stabili, daca va stabili, definitiv si irevocabil daca este sau nu vinovat. Dar noi avem prostul obicei sa extindem acoperirea pentru aceasta notiune strict juridica si in zone in care ea nu actioneaza.

Un premier trimis in judecata pentru fapte penale grave, evaziune, sapalare de bani si fals nu demisioneaza pentru ca isi recunoaste vinovatia. Asta o face sau nu in fata magistratilor.

Demisioneaza pentru a pune la adapost de orice suspiciune o functie atat de importanta, actul guvernamental si imaginea Romaniei. Demisioneaza pentru a nu contamina cu problemele sale penale functia pe care o ocupa. Este un gest de responsabilitate si grija pentru statul roman. Iar daca el nu intelege acest lucru este normal ca Opozitia sa reactioneze.

Un alt argument este ca, prin acesta motiune, PNL vrea sa traga o linie clara intre el si partidele de la putere tocmai in chestiunea atat de invocata a interesului national. Adevarul e ca nu prea poti sa fii si cu interesul national, si cu premierul care lezeaza acest interes. Este, asadar, o modalitate de a pune reflectorul pe ipocrizia, mai ales a UNPR.

Pe de alta parte, insa, demersul Opozitiei este minat de vicii de fond si tactice.

Vedeti, PDL are avantajul de a nu fi sustinut niciodata un urmarit penal intr-o functie guvernamentala. Este un adevar. In schimb, sa nu uitam ca vechiul PNL l-a inscaunt ministru al Transporturilor pe Relu Fenechiu, dupa ce acesta a fost trimis in judecata si a continuat sa-l sustina pana cand acesta a fost condamnat in prima instanta. Dl. Chiuariu a fost presedintele Comisiei Juridice a Senatului si membru in Comisia de revizuire a Constitutiei pana la condamnarea definitiva. De ce i-ar aplica vechiul PNL o alta masura lui Victor Ponta?

Apoi, din punct de vedere tactic, motiunea de cenzura este un glont pretios si unic intr-o sesiune parlamentara. De aceea, trebuie folosit cu multa chibzuinta, atunci cand exista o sansa reala de succes, nu ca un exercitiu de imagine. Calculand politic, era greu de imaginat ca inaintea unui congres crucial, in care presedintele partidului va fi ales pentru prima data de tot poporul pesedist, un lider al PSD va accepta iesirea partidului de la guvernare.

Dupa cum era greu de crezut, ca indiferent de calcule personale, UNPR va alege sa se desprinda definitiv de PSD si sa mearga singur in alegerile de anul viitor, pentru ca asta se va intampla, daca partidul generalului voteaza motiunea in opozitie cu PSD.

Deci cred ca ar fi fost cu mult mai inteligent daca PNL astepta macar trecerea congresului PSD, moment in care Liviu Dragnea ar fi avut o marja mai mare de manevra si de negociere.

Asa ma tem ca PNL isi iroseste acum unicul glont al sesiunii, de care mai tarziu ar fi putut sa aiba o reala nevoie. Si nu numai atat. Un vot de neincredere ratat devine un vot de incredere. Daca PNL rateaza aceasta motiune, nu numai ca accentueaza imaginea de Opozitie impotenta, dar, in oglinda, ii da sansa lui Victor Ponta de a afisa inca o data clar ca are sustinere. Ii ofera pe tava un vot de incredere in acest moment delicat. Daca i-ai oferit acest exercitiu de reconfirmare a majoritatii, e greu apoi sa-i mai ceri demisia.

Mi-e greu sa cred ca politicienii PNL nu s-au gandit la toate acestea. Dar intr-un fel cred ca au fost fortati sa actioneze. Dupa ce au intrat sub zodia consensului, dupa ce au curs acuzatiile de refacere a USL, dupa ce au refuzat Primaria Capitalei oferita pe tava pentru a o ceda UNPR, aveau nevoie de un exercitiu de Opozitie cat de cat consistent macar formal.

Daca Opozitia era foarte ferma pana acum si nu traia sub suspiciunea blatului, cred ca ar fi avut la dispozitie si alte metode de lupta politica fara a-si irosi munitie importanta si limitata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiunea de cenzura PNL, #vot de incredere Ponta , #motiune cenzura