Guvernul Ponta, de neclintit pana la alegerile din 2016. De ce nicio motiune nu va trece

Duminica, 21 Iunie 2015, ora 07:49
10569 citiri
Guvernul Ponta, de neclintit pana la alegerile din 2016. De ce nicio motiune nu va trece
Foto: Guvernul Romaniei

Motiunea de cenzura a picat rasunator pe 12 iunie, la o distanta de peste 80 de voturi, iar Opozitia a anuntat o noua motiune, pentru toamna. Nu exista insa sanse reale politice pentru ca aceasta sau oricare din urmatorul an si jumatate sa poata trece.

Asa cum a spus si premierul Victor Ponta, "s-a inchis discutia despre majoritate, nu au majoritate", lucru demonstrat si de rezultatul votului.

Din totalul de 554 de senatori si deputati, au fost prezenti 417, la votul din 12 iunie. Au votat 214 parlamentari - 194 de voturi au fost pentru, 13 contra, iar 7 voturi au fost anulate.

Greu de crezut ca intre cei 137 de alesi absenti ar fi fost atatia cat sa provoace prin votul lor caderea Guvernului si cu toate acestea nu s-au putut prezenta la cea mai serioasa actiune politica a Opozitiei, de dupa ruperea USL.

Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie. Ponta se bucura, Opozitia anunta o noua motiune la toamna

Totusi, copresedintele PNL Alina Gorghiu s-a aratat increzatoare, dupa vot, ca Guvernul Ponta are zilele numarate si ca "o motiune de cenzura in toamna, impotriva Guvernului lipsit de legitimitate, cu siguranta va avea succes".

In acelasi timp, cu o seara inainte, Alina Gorghiu spusese, la Digi 24, ca nu este dispusa sa negocieze vreo functie intr-un eventual viitor Guvern liberal, inchizand astfel usa in nas unor posibili dispusi la sustinerea motiunii: "N-am sa vand pentru un vot nicio functie in viitorul Guvern, nu voi negocia nicio functie guvernamentala cu nimeni dintre cei aflati in majoritatea de la putere". In plus, arma sa de convingere a fost doar un apel la constiinta alesilor privind importanta votului prin corespondenta si credibilitatea Romaniei - tema motiunii de cenzura.

Motiunea de cenzura a picat, Ponta ramane in scaunul de la Guvern: Cifrele votului (Video)

Cum stau insa Opozitia, Puterea si micile grupuri parlamentare, din punctul de vedere al reprezentarii in cele doua Camere ale Legislativului?

Exista, in prezent, 554 de parlamentari - 387 de deputati si 167 de senatori.

Puterea

Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor este compus din 182 de membri - PSD are 143, iar UNPR are 39. Asa cum a spus el insusi, vicepremierul Gabriel Oprea si presedinte al UNPR il sustine "total" pe Victor Ponta, "uman si politic": "Uman, pentru ca suntem prieteni. Este un baiat destept, un bun prim-ministru".

Dupa declaratia actualului prim-ministru interimar, este greu de crezut ca formatiunea care a sustinut toate guvernele care au condus Romania in cei 5 ani de existenta a ei - UNPR - va trada tocmai acum.

Trecand la Grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR), ale carui formatiuni componente tocmai si-au anuntat fuziunea, acesta contine 26 de deputati. S-au facut astfel 208 de parlamentari ai majoritatii de la putere doar in Camera Deputatilor.

La Senat, aici grupul parlamentar al PSD cuprinde 79 de membri - PSD are 54, UNPR are 15, 9 sunt independenti iar unul este de la PP-DD - Ioan Iovescu. In ce priveste grupul Liberal Conservator (PC-PLR), acesta are 14 senatori. S-au facut astfel 93 de parlamentari ai majoritatii de la putere si in Senat, iar in total sunt 301 - numar suficient pentru ca nicio motiune a Opozitiei din actualul Legislativ sa nu treaca.

Opozitia

De partea cealalta, principalul grup solid al Opozitiei este PNL - care are 112 membri in Camera Deputatilor si 60 de membri in Senat. In total, 172 de parlamentari ai PNL.

Acestora li se mai adauga cei 11 deputati in Grupul parlamentar Democrat si Popular - noua de la PP-DD si doi de la PSRO -, care s-au pozitionat in opozitie fata de coalitia de guvernare.

De asemenea, din cei 22 de neafiliati, 7 fac parte din PSRO, in timp ce PMP are 5, iar din fostul PDL sunt 3 deputati. Acestora li se adauga si Remus Cernea si doi fosti PNL-isti, care au anuntat, cu o zi inaintea motiunii, ca o vor vota. Teoretic, alti 18 parlamentari care ar sustine o viitoare alta motiune de cenzura.

In ce priveste senatorii, sunt 6 neafiliati, dintre care 5 sunt in partidul lui Mircea Geoana, PSRO, care este de asemenea impotriva Guvernului Ponta. Al saselea este fostul liberal Ioan Ghise, care nu si-a ascuns niciodata sustinerea pentru coalitia aflata la guvernare. Asadar, dintre cei neafiliati, Puterea mai poate conta pe sprijinul a inca 34 de senatori si deputati. In total, 206 parlamentari.

Minoritatile nationale si UDMR

Au mai ramas in discutie 4 deputati neafiliati, precum si 17 deputati minoritari si 25 de parlamentari UDMR. Exceptandu-i pe parlamentarii minoritatilor nationale, care sustin Guvernul aflat la putere, raman 29 de alesi in discutie. In ce priveste pe cei de la UDMR, presedintele Kelemen Hunor a spus, inainte de votul din 12 iunie, ca "nu vom vota impotriva motiunii de cenzura, asta este lucrul cel mai important", aratand ca formatiunea sa "nu ar fi ezitat niciun moment" votarea motiunii, "daca am fi avut impreuna cu PNL-ul acele voturi prin care se poate schimba Guvernul".

Astfel, cei 25 de parlamentari UDMR, in cazul unui eventual vot mai strans pe o viitoare motiune de cenzura, ar fi de partea Opozitiei, respectiv al PNL in acest caz.

Putere - Opozitie, scor 319 - 231. Motiunea pica oricand

Asadar, Puterea se bucura de sprijinul a 302 parlamentari, plus 17 deputati ai minoritatilor parlamentare, in total cel putin 319 voturi in caz de nevoie, la o motiune de cenzura, cu peste 40 mai mult decat minimul necesar Opozitiei pentru a pica Guvenul, in conditiile in care zeci de alti parlamentari ar putea sa se abtina de la un eventual vot al unei motiuni de cenzura.

De partea cealalta, Opozitia are 206 parlamentari, plus 25 de la UDMR - in total 231, departe de necesarul de 278 de votanti ai unei posibile viitoare motiuni de cenzura.

In aceste conditii, PNL si sustinatorii sai au practic sanse nule de a da jos Guvernul pana la alegerile de peste un an si jumatate, chiar si daca ar fi parlamentari sustinatori ai Puterii care din diferite motive si-ar pierde/ar renunta la mandat sau s-ar organiza alegeri pentru colegiile de deputati si senatori ramase fara parlamentar in cei doi ani si jumatate de la debutul actualei Legislaturi, acum fiind cu 34 de alesi mai putini decat cei ajunsi in Parlament in urma votului din decembrie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune cenzura Guvern Ponta, #parlamentari sustinere Guvern Ponta, #parlamentari sustinere Opozitie, #parlamentari putere, #parlamentari Opozitie, #calcule motiune cenzura , #motiune cenzura
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
"Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu..." spune guvernul si merge mai
Poza Kim Jong II Pon Ta
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
Se poate cu PARUL şi numai cu PARUL trebuie, ca să fie şi învăţătură