Ioan Ghise: Traian Basescu a vandut interesele romanilor

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 19:31
3476 citiri
Ioan Ghise: Traian Basescu a vandut interesele romanilor
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a vandut interesele nationale ale romanilor, este de parere senatorul PNL Ioan Ghise.

El explica declaratia prin faptul ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-ar fi inteles de unul singur cu Fondul Monetar International, iar, ulterior, Guvernul s-a chinuit sa transpuna intelegerea in doua ordonante.

"Nu poti sa imprumuti 20 de miliarde de euro fara aprobarea Parlamentului. Ei au facut-o. Cand am aprobat bugetul pe 2010 in Parlament, am avut in vedere cheltuielile de personal. O parte din cheltuielile de personal, vor sa le scoata afara. Este o deturnare de fonduri. Nu mai vorbesc de pensii. Este considerat de CEDO un drept patrimonial si nu poate fi redusa. Statul va pierde procesele", a explicat Ghise, intr-o emisiune la Antena 3.

"Ne aflam intr-o dictatura personala a presedintelui Traian Basescu. E ingrijorator faptul ca doar 10% din cetateni constientizeaza acest lucru. Isi impune vointa prin incalcarea legii. Presedinele Basescu s-a inteles cu FMI, care are cu totul alte prioritati decat are Romania. A iesit in fata natiunii dupa ce s-a inteles cu FMI, ne-a anuntat cele doua decizii catastrofale, cu care noi nu o sa fim de acord cat o sa fim pe pamant. Dupa care, guvernul s-a chinuit sa transpuna in doua documente vointa presedintelui", a adaugat Ghise.

La randul sau, deputatul PSD Robert Negoita, prezent si el in cadrul emisiunii, crede ca FMI "crediteaza guverne corupte sau coruptibile".

Potrivit spuselor sale, Romania ar putea urma modelul altor state din regiune, care au reusit sa treaca prin criza.

"Una dintre masurile pe care le-au luat bulgarii este ca la frontiere au externalizat serviciul de vamesi la nemti sau la englezi. De atunci le-au crescut veniturile de acolo cu 25%. Polonezii nu au avut nevoie de FMI, au folosit fondurile europene", a explicat Negoita.

Masuri alternative

Cei doi politicieni sustin ca presedintele Basescu si PD-L nu vor sa aplice alte masuri, in afara celor prezentate, deoarece acest lucru ar afecta clientela politica.

"O pensie de pana la 10 milioane de lei ar trebui sa aiba impozit 0, intre 10 - 20 de milioane, de 5 -10%, iar ce trece de 20 - 30 de milioane, pana la 70%. La fel si pe salarii. Nu vor sa faca asa, vor sa taie de la toata lumea", a explicat Negoita.

Deputatul PSD este de acord, de exemplu, cu taierea subventiilor pentru energie si caldura. Insa, pe langa acestea, ar trebui luate si alte doua masuri: posibilitatea ca fiecare client final sa poata face contract direct cu producatorul si toata productia de gaze din Romania sa fie data la consum local.

"Noi producem mai multe gaze decat consumam. O alta masura ar fi tot ce se produce in Romania sa se dea in consum catre cetateni si am avea un pret la jumatate. De ce azi, in 2010, mai facem import de gaze cu 400 euro/mia mc, cand avem gaze", a spus Negoita.

Motiunea de cenzura nu are sanse sa treaca

Atat senatorul PNL, cat si deputatul PSD, cred ca motiunea de cenzura pe care cele doua partide o vor initia saptamana viitoare, dupa asumarea raspunderii asupra masurilor de austeritate de catre Guvern, nu are mari sanse sa fie votata.

Motivul? UDMR reprezinta 7 procente din Parlament si membrii sai vor fi loiali Guvernului PD-L.

"Planurile se fac in functie de situatia concreta. PSD si PNL au 44%. Noi trebuie sa plecam de la o realitate, care este aritimetica parlamentara. Sapte la suta, UDMR, vor fi loiali guvernului. Sunt mici sanse ca motiunea de cenzura sa treaca, chiar daca vor fi mici accidente pe parcurs", a incheiat Ghise.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Robert Negoita, #Ioan Ghise, #asumare masuri austeritate, #motiune cenzura , #motiune cenzura
Comentarii
Poza vasile_sf
vasile_sf
rank 2
Alt prost care-si da cu parerea. Sustinerea impozitului progresiv dovedeste inca o data ca PNL NU ESTE PARTID DE DREAPTA ci doar umbra PSD. Deci, sa se bata cu PSD pentru voturile Sugetarilor si Sindicaca.