Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Motiunea de cenzura a picat, Guvernul Dancila ramane in functie (Video)

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 18:50
58255 citiri
Motiunea de cenzura a picat, Guvernul Dancila ramane in functie (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Motiunea de cenzura depusa de Opozitie a fost dezbatuta si supusa votului, miercuri, in Parlament, fara vreo sansa de reusita, mai ales dupa ce UDMR a anuntat ca nu participa la vot.

Pentru caderea Guvernului Dancila au votat doar 166 de senatori si deputati din totalul de 465, prin urmare, motiunea a fost respinsa si Guvernul ramane in functie.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au lipsit de la sedinta care s-a desfasurat intr-o cladire la portile careia mii de oameni au huiduit, au scandat si au cerut demisii.

In premiera, pentru jurnalisti a fost amenajat un tarc in care li s-a cerut sa stea, iar in Biroul Permanent s-a discutat modificarea intempestiva a regulamentului, astfel incat deputatii care nu asculta de presedintii comisiilor sa poata fi scosi cu forta de la sedinte, iar ulterior suspendati chiar si pentru 30 de zile.

Sedinta a fost marcata de acuze si atacuri reciproce intre Putere si Opozitie. Ca de fiecare data, Viorica Dancila a facut mai multe greseli, chiar daca a citit de pe foi.

In paralel cu evenimentele din Parlament, in strada au protestat cateva mii de persoane, care au huiduit si scandat lozinci impotriva Puterii, nemultumiti de guvernarea Dancila-Dragnea.

Dupa incheierea sedintei de plen, parlamentarii Opozitiei s-au alaturat protestatarilor si cu totii au pornit in mars spre Piata Victoriei.

Vezi filmul protestului de la Parlament

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii din Parlament in format LIVE text:

18:40 - Se anunta rezultatul votului:

  • Prezenti: 332 din 465
  • Pentru: 166
  • Impotriva: 4
  • Abtineri: 0

Pentru ca motiunea sa fie adoptata si Guvernul Dancila sa pice era nevoie de 233 de voturi, prin urmare motiunea a fost declarata respinsa.

Sedinta de plen s-a incheiat.

18:38 - Deputatul USR Cristian Seidler transmite live pe Facebook numararea bilelor albe si negre, care sunt asezate in cutii de carton. Momentul reprezinta o premiera.

18:26 - Guvernul a publicat pe site discursul tinut de Viorica Dancila.

Iata si alte declaratii care au starnit comentarii din partea internautilor:

  • "Cand nu ati mai putut nega beneficiul majorarilor de pensii si salarii, v-ati legat de aspectul fizic, de coafura sau de tinuta adversarilor politici. Cand nu ati mai avut cum sa negati performantele economice ale acestei guvernari, recunoscute de catre FMI, Banca Mondiala, ati inceput sa faceti comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregatire al opozantilor dumneavoastra".

  • "Stiti bine, sau poate ca nu stiti, ca aceasta inflatie de 5,4% raportata la perioada similara din anul precedent este o inflatie pur statistica"

  • "Ramane intrebarea legitima pe care si-o pune oricine: Daca ar trece aceasta motiune, ce s-ar intampla cu aceasta tara? Cum vor trai cetatenii ei? Le va fi mai bine sau le va fi mai rau?!"

Citeste aici Discursul integral al premierului Viorica Dancila.

18:24 - Votul s-a incheiat, urnele sunt duse in alta sala pentru verificarea si numararea voturilor, anunta presedintele de sedinta, Gabriel Vlase.

18:20 - Membrii Guvernului Dancila au parasit plenul Parlamentului si au mers in biroul lui Liviu Dragnea pentru a afla rezultatul, informeaza Realitatea TV.

18:16 - Votul continua. In strada, manifestantii ii asteapta pe parlamentarii Opozitiei, impreuna cu care sa porneasca in mars spre Palatul Victoria, sediul Guvernului.

17:45 - Incepe votul secret, cu bile. Primii care voteaza sunt membrii Guvernului care sunt si parlamentari. Acestia sunt prezenti, dar nu voteaza, asa cum s-a decis la partid.

Urmeaza la vot senatorii, apoi deputatii.

17:43 - Traian Basescu nu se lasa si vine la microfon pentru a o avertiza pe Viorica Dancila ca a facut o grava confuzie.

"Doamna Dancila spune ca Romania e reprezentata in Consiliul UE de presedinte. Gresit, doamna! Presedintele ne reprezinta in Consiliul European, iar in Consiliul UE ne reprezinta Guvernul. Plecati macar cu aceasta informatie din Parlament", spune fostul presedinte al Romaniei.

17:42 - Gabriel Vlase, presedintele de sedinta, anunta ca dezbaterile s-au incheiat, nu mai da nimanui drept la replica, incepe votul.

17:38 - Viorica Dancila revine la microfon, conform procedurii, pentru a raspunde acuzelor. Chiar daca citeste din nou, premierul face greseli vorbind despre "un concurs de care tipa mai tare" si "presidentia Consiliului UE".

In sala de plen se aplauda sau se huiduie, dupa caz.

"Romania nu se poate guverna cu glumite, doamnelor si domnilor, ci cu actiuni concrete, iar eu am certitudinea ca noi schimbam Romania in bine, in fiecare zi", a sustinut Dancila.

17:35 - Catalin Predoiu si Traian Basescu primesc drept la replica.

"Orice functionar din timpul mandatului meu era cu 5 clase peste ce aveti dvs aici in spate", spune Catalin Predoiu, in aplauzele Opozitiei.

"Dle senator Serban Nicolae, erati mult mai bun ca sofer al lui Voicu (Catalin Voicu, condamnat - n.red.), decat ca orator in Senat", a spus Traian Basescu. Replica lui a fost difuzata si in strada, iar protestatarii au aplaudat, strigand "Bravo, Base!".

17:28 - Senatorul PSD Serban Nicolae vorbeste de la tribuna Parlamentului, lansand o serie de invective si batjocuri la adresa PNL, USR, Klaus Iohannis, "Kovesi, Guseth si Ciolos", catalogand greva japoneza a USR drept "greva maidaneza" si referindu-se la Ludovic Orban ca la "capul tulbure" din fruntea PNL.

"Va asemanati si v-ati adunat, dar pentru ca aritmetica rade, asa cum v-ati adunat sunteti din ce in ce mai putini si din ce in ce mai...", incheie Serban Nicolae, in aplauzele furtunoase ale colegilor sai de partid si alianta.

17:20 - Fostul ministru de Finante in Guvernul Ciolos Anca Paliu a respins pe Facebook cateva dintre acuzatiile aduse de Viorica Dancila in discursul sau.

"Doamna premier, stiu ca e greu sa acceptati, dar veniturile fiscale au scazut in guvernarea PSD-ALDE, de la 6,3% din PIB in 2016, pe vremea tehnocratilor, la 5,9% in 2017 si 5,2% din PIB in 2018, la luna aprilie.

Si ati introdus banii pentru agricultura de la UE in fonduri europene. De aceea, pare ca aveti absorbtie. Din 4,2 miliarde de lei numai 580 milioane sunt fonduri de coeziune. O denaturare ieftina a cifrelor.... hartia suporta orice tampenie.

Oare cine va scrie minciuni, doamna?", a scris Anca Paliu.

17:17 - Sorin Cimpeanu (Pro Romania): "Nu putem sustine inlocuirea Guvernului Dancila cu un Guvern Orban".

"Avem nevoie de viziune, de competenta, de coerenta. Propunem incetarea ipocriziei, falsei competente, acuzelor nefondate. Romania are resursele umane care sa ofere o guvernare decenta. Va invit sa ne asezam la masa, ca sa gasim solutii realiste, proRomania", spune fostul ministru al Educatiei.

17:14 - Varujan Pambuccian, liderul reprezentantilor minoritatilor, anunta ca nu a ajuns la un consens cu colegii sai.

"Mai mult de atat nu am ce sa va spun, decat ca vom participa la vot, vom asigura cvorumul si fiecare va vota dupa cum crede ca e mai bine", a spus Pambuccian.

17:06 - Pe site-ul Camerei Deputatilor sunt publicate scrisorile deschise prin care deputatii USR ii cer liderului grupului PSD, Dan Suciu, sa demareze procedura de revocare a lui Liviu Dragnea din functia de presedinte al Camerei, dupa a doua condamnare la inchisoare, primita zilele trecute.

Traian Basescu, Dan Barna si Victor Ponta primesc drepturi la replica si se ataca reciproc.

Iulian Dumitrescu (PNL) cere demiterea Guvernului. "In scaunul lui Bratianu sta doamna Viorica Vasilica Dancila. Ganditi-va ce ar insemna ca acest guvern sa preia de la 1 ianuarie presedintia Consilului UE", spune liberalul.

17:00 - Din partea ALDE vorbeste Varujan Vosganian, care subliniaza ca partidul sau "sustine programul de guvernare", insa "orice masura care excede programul de guvernare va avea din partea noastra sprijin conditionat", adica va trebui discutata inainte de adoptare.

Deputatul ALDE a vorbit si despre schimbarile din Justitie.

"Codul Penal pedepseste hotia de bani, dar la fel de vinovati sunt cei care sunt hoti de timp si de destine (...) Lucrurile astea nu trebuie sa se mai intample, pentru asta infaptuim noi reforma in justitie", a explicat el, facand trimitere la cei condamnati.

16:50 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, vine la microfon si subliniaza ca actualul guvern este al unei "majoritati legitime si consolidate, formate in urma unor alegeri parlamentare", iar o motiune de cenzura este un demers politic important, care a fost incununat de succes "ultima data in 2012".

"Votarea unei motiuni de cenzura nu poate fi rezultatul unor aranjamente de culise", subliniaza Kelemen Hunor, catalogand demersul de azi al Opozitiei ca pe un "exercitiu democratic si legitim".

"Asistam la o incercare de schimbare a majoritatii formate in 2016. E legitima, dar nu stim pe ce majoritate se bazeaza si nu stim ce vor sa faca", mai spune liderul UDMR, care a anuntat dimineata ca parlamentarii maghiari nu vor vota astazi nici pro, nici contra motiunii.

16:40 - Conform deputatului USR Cristian Ghinea, partidul sau este singurul care si-a adus toti senatorii si deputatii la sedinta de azi. De la PNL ar lipsi 17 parlamentari, iar de la PMP unul.

16:35 - Din partea grupurilor PSD ia cuvantul vicepremierul Viorel Stefan (PSD) . Acesta ia apararea Guvernului din care face parte si critica "dezinformarile" lansate de Opozitie.

16:27 - Fostul presedinte Traian Basescu, senator PMP, spune ca, daca nu pica azi, Guvernul Dancila ar trebui demis de propria majoritate.

"Va putea doamna Dancila sa stea alaturi de cancelarul austriac si sa discute problema Brexit? Dar despre migratia la nivelul UE va avea ceva idei? Dar despre proiectele strategice ale UE va fi in masura sa spuna ceva? Iar daca de la 1 iulie doamna Dancila intra in scena, de la 1 ianuarie intra tot Guvernul. (...) Vi-l imaginati pe Andrusca in capul mesei, cu toti ministrii UE, discutand despre taxele vamale pentru SUA?", a spus Basescu de la microfon.

"Dati-va singuri Guvernul jos, ca voi puteti sa o faceti, si puneti un guvern cu care sa nu ne fie rusine in UE, pentru ca vom conduce UE. Retineti ca aceasta sansa o vom mai avea peste 14 ani, daca ne facem de ras acum, asa vom ramane 14 ani", a mai spus fostul presedinte al Romaniei.

16:20 - In timp ce dezbaterile continua in Parlament si protestele in strada, DNA anunta ca Sevil Shhaideh, fost ministru si unul dintre apropiatii lui Liviu Dragnea, a fost trimisa in judecata in dosarul Belina pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

In schimb, cazul Rovanei Plumb a fost clasat, dupa ce Camera Deputatilor a refuzat, prin vot, sa dea curs cererii DNA de incepere a urmaririi penale.

16:18 - Ia cuvantul Dan Barna, liderul USR. "Astazi decidem si ce fel de tara vom fi. Vrem sa fim tara lui Dragnea, care si-a insusit din banii pentru protectia sociala a copiilor si apoi si-a cerut iertare nu de la copii, ci de la infractori?", a spus, printre altele, Dan Barna, avertizandu-i si pe colegii parlamentari din majoritatea PSD-ALDE: "sa nu spuneti ca nu a fost si responsabilitatea voastra".

Liderul USR a criticat faptul ca Jandarmeria a retinut protestatari, dar si membri ai USR care strangeau semnaturi in cadrul campaniei "Fara penali in functii publice".

"Aceasta este Romania lui Dragnea si doamnei Dancila, o tara in care romanii sunt asmutiti unii asupra celorlalti", a subliniat liderul USR.

16:08 - Raluca Turcan (PNL) spune ca guvernarea actuala este una a "bunului plac", care apara infractorii.

"Seful dvs direct si-a cerut scuze infractorilor si condamnatilor, insa nu si-a cerut scuze propriului electorat, bolnavilor, investitorilor sufocati de birocratie, romanilor care au rate la banci si platesc sute de lei in plus pe luna", a spus, printre altele, Raluca Turcan.

16:08 - Incep dezbaterile. Parlamentarii Puterii parasesc sala de plen.

16:04 - Viorica Dancila a respins acuzatiile privind asaltul Puterii asupra Justitiei.

"Se vorbeste in motiune despre asa-zisa amputare a instrumentelor de ancheta. Nu conteaza realitatea si adevarul, conteaza doar punerea unor ectichete (...) Se inventeaza situatii in care victima agresiunilor sexuale, chipurile, va fi obligata sa dea declaratii de fata cu agresorul (...)

E ciudat sa mi se ceara socoteala pentru ce se intampla in Parlament, dar nu ma deranjeaza, eu sunt si presedinte executiv al PSD. Sustin 100% efortul colegilor parlamentari de a reforma sistemul judiciar", a sustinut Viorica Dancila, afirmand ca modificarile controversate la Codurile Penale si la Legile Justitiei se fac, de fapt, pentru punerea in acord a legislatiei cu deciziile UE si CCR.

Opozitia scandeaza la unison "Demisia! Demisia!". Colegii de guvern o aplauda pe sefa lor in picioare.

"Va multumesc si va doresc gandul bun in acest an al Unirii. Dumnezeu sa ne ajute pe toti!", a replicat Dancila inainte de a pleca de la microfon.

15:40 - "Puterea de cumparare a crescut pentru toti. Nu doar bugetarii traiesc mai bine in timpul guvernarii PSD-ALDE, ci si angajatii din mediul privat", sustine Viorica Dancila.

15:33 - Discursul premierului este transmis si la difuzoarele aduse in strada. Manifestantii huiduie.

"Aceasta dezinformare este pur si simplu o minciuna", mai spune Dancila, starnind comentarii acide pe retelele de socializare.

15:28 - Desi citeste, Viorica Dancila a facut deja cateva greseli spunand, de exemplu, Banca Monetara, in loc de Banca Mondiala.

"Romania este tigrul economic al Europei", subliniaza ea.

Dancila lasa modestia la o parte si lauda realizarile guvernului PSD-ALDE. Cand incearca sa minimalizeze efectele cresterii inflatiei, alesii Opozitiei huiduie si cer din nou demisia Guvernului.

"Dupa modificarile de anul trecut, majorarile de preturi s-au diminuat aproape in totalitate", afirma Viorica Dancila.

15:20 - Declaratiile premierului sunt intrerupte de scandari ale Opozitiei prin care i se cere insistent demisia. "Am rabdare", spune Viorica Dancila, continuand sa citeasca.

Premierul se lauda cu cresterea salariilor si pensiilor, dar si cu scaderea somajului, acuzand Opozitia ca ar fi facut, la vremea ei, exact pe dos.

Viorica Dancila isi continua discursul, subliniind ca "insinuarea ca nu mai sunt bani de pensii" este o "dezinformare grava".

15:13 - Ia cuvantul Viorica Dancila, care citeste de pe foi, ca de obicei.

Foto: captura video Privesc.eu

"Am citit cu atentie textul motiunii si va marturisesc ca sunt dezamagita. Am sperat ca va exista o abordare constructiva", spune premierul, acuzand Opozitia ca, "lipsita de argumente", submineaza "eforturile Guvernului".

"Refuzati sa admiteti chiar si cele mai evidente lucruri bune, care s-au intamplat in aceasta guvernare", spune Dancila, in aplauzele alesilor PSD-ALDE.

Alesii USR scandeaza: "Demisia! Demisia!", iar Viorica Dancila reactioneaza: "Ii rog pe romani sa aiba rabdare pentru acest circ prezentat in Parlamentul Romaniei".

14:48 - Protestele continua. Premierul Viorica Dancila va urma la microfonul Camerei Deputatilor. Alesii Opozitiei au afise si un banner pe care scrie "Luptam pana la capat pentru Romania".

In balcoanele salii de plen au fost lasati sa intre sustinatori ai PSD, in timp ce sustinatorilor USR li s-a interzis accesul in cladire, sustin acestia.

14:38 - Deputatul Victor Ponta, fost premier si lider PSD, in prezent presedinte al Pro Romania, face declaratii pe holurile Parlamentului, explicand ca motiunea nu are "nicio sansa azi, pentru ca nu exista alternativa".

"Din toamna vom incerca noi sa construim o alternativa alaturi de parlamentari social-democrati si poate ca atunci PNL, USR ne vor sprijini (...) Singurul lider de partid cu care n-am vorbit a fost chiar Ludovic Orban", s-a lamentat Victor Ponta, adaugandu-l ulterior si pe Liviu Dragnea, ca sa nu se inteleaga gresit.

14:18 - Protestatarii scandeaza in afara zidurilor Parlamentului. Un membru al USR reclama faptul ca i se interzice intrarea in cladire pentru ca poarta banderola "Fara penali in functii publice", cu toate ca are legitimatie de acces.

14:15 - Motiunea de cenzura "Demiterea guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala" este citita in plen, conform procedurii, de senatorul USR Radu Mihail.

14:10 - Sedinta este condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Gabriel Vlase si de vicepresedintele Senatului Claudiu Manda. Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, cei doi presedinti ai camerelor si ai coalitiei de guvernare, lipsesc.

Sunt prezenti 242 de senatori si deputati. Se voteaza ca fiecare parlamentar sa aiba dreptul la 10 secunde pentru a se exprima de la tribuna. Prin urmare, grupul PSD va avea dreptul sa vorbeaza 37 minute, PNL - 16 minute, USR - 7 minute, UDMR - 5 minute, ALDE - 5 minute, PMP - 2 minute.

14:07 - Premierul Dancila a venit in sala de plen, impreuna cu membrii Guvernului. Sansele motiunii sunt nule. Pentru ca Guvernul sa cada ar fi nevoie de 233 de voturi, insa PNL-USR si PMP au doar 153.

Alesii Opozitiei au venit in sala cu bannere si afise prin care cer demisia Guvernului Dancila si pastrarea parcursului european al Romaniei. Liberalii si-au pus la reverul hainei un tricolor, anunta Digi24.

14:00 - Parlamentarii incep sa se adune in plen.

"Le oferim un trandafir si o scrisoare fiecarei femei din PSD si ALDE si le rugam sa isi faca datoria si sa respecte juramantul depus. Nu putem avea in fruntea statului un condamnat penal", a anuntat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

13:48 - Autoritatile au mobilizat un numar impresionnt de forte de ordine in fata Palatului Parlamentului. Protestatarii striga: "Jandarmeria apara hotia". Cativa dintre ei forteaza gardurile montate de jandarmi pentru protectia Parlamentului.

Peste cateva minute ar trebui sa inceapa sedinta plenului reunit la care se va dezbate si vota motiunea de cenzura.

13:40 - Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a anuntat convocarea unei sesiuni extraordinare in perioada 2-19 iulie, cand, conform declaratiilor anterioare date de liderii PSD, se va modifica si Codul Penal.

13:39 - Claudiu Nasui (USR) anunta ca modificarile la regulament sustinute de PSD "nu au trecut", deocamdata.

"Ele apartin dl Nicolicea, s-au dus la comisia pentru regulament, condusa tot de dl Nicolicea. Vom ataca la CCR daca trece asa ceva, e rusinos ca asa ceva a putut fi propus in Parlamentul Romaniei", spune Claudiu Nasui.

13:30 - Europarlamentarul Catalin Ivan, ex-PSD, sustine ca UDMR ar fi obtinut de la PSD unele favoruri legate de Codul Administrativ.

"UDMR nu voteaza motiunea de cenzura impotriva Guvernului, UDMR obtine inca o concesie in Codul Administrativ: folosirea limbii maghiare in institutiile statului si pe toate inscriptiile publice. Trocul politic dintre Dragnea si UDMR va face ca limba maghiara sa se foloseasca in institutiile locale, chiar daca ponderea minoritatii este mai mica de 20% din numarul locuitorilor. (...) Altfel spus, devine a doua limba oficiala in Transilvania, doar pentru ca Dragnea sa aiba siguranta sustinerii UDMR pentru guvernul lui.

UDMR a procedat intotdeauna in acest mod. Isi vinde votul in schimbul unor interese concrete si directe. Fara jena. Surpriza nu vine de la ei, ci de la PSD, care nici macar in anul Centenarului nu se poate abtine de la a face troc cu interesele romanilor pentru interesele sefului. Astazi, grupul PSD a cerut retrimiterea la comisii a Codului administrativ ce trebuia sa primeasca in aceasta saptamana votul final al Camerei Deputatilor conduse de Liviu Dragnea", scrie Catalin Ivan pe Facebook.

13:05 - Tot in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor se discuta despre modificarea regulamentului, astfel incat deputatii sa poata fi suspendati de la lucrari pentru 30 de zile, semnaleaza Claudiu Nasui, liderul deputatilor USR.

13:00 - Deputatul USR Claudiu Nasui semnaleaza faptul ca Eugen Nicolicea (PSD), presedintele Comisiei Juridice, propune modificarea regulamentului, astfel incat parlamentarii care nu raspund la solicitarile presedintelui unei comisii sa fie scosi cu forta din sala de sedinta.

12:50 - Cateva mii de oameni protesteaza in fata Palatul Parlamentului, in asteptarea dezbaterii si votului la motiunea de cenzura. Ei scandeaza "Demisia!", "DNA sa vina sa va ia!", "Nu vrem sa fim condusi de hoti!".

12:30 - Sedinta CSAT, la care s-au aflat fata in fata presedintele Iohannis si premierul Dancila, s-a incheiat fara surprize.

Citeste Mesajul lui Iohannis dupa sedinta CSAT, unde s-a discutat despre militarii trimisi peste hotare si Rosia Montana

12:15 - Eugen Nicolicea (PSD), presedintele Comisiei Juridice, explica de ce a fost restrictionat accesul jurnalistilor pe holurile Camerei Deputatilor: "Avand in vedere comportamentul pe care l-au avut invitatii si reprezentantii presei, s-a cautat sa se evite astfel de incidente. Nu stiu, vi s-a parut normal sa nu se poata sa se treaca dintr-un loc in altul, sa incurce cine a incurcat traseul unui premier si al unui presedinte (Viorica Dancila si Liviu Dragnea - n.red.)? Altadata, pe viitor, aveti gria de comportament (...) Aveti sala special amenajata si voi stati aici tolaniti, ca la autogara".

11:30 - Deputatul USR Adrian Prisnel semnaleaza faptul ca li s-a interzis accesul in Parlament consilierilor sai.

"Consilierii mei stau de 1h la intrare in Parlament. Secretariatul General al Parlamentului refuza cererile de acces din partea USR, in timp ce cei de PSD intra fara probleme. Dictatura lui Dragnea. Si-a transformat Parlamentul in mosia lui", scrie acesta pe Facebook.

11:00 - La Camera Deputatilor, unde se va dezbate motiunea, au fost introduse anumite restrictii, in premiera. Un lift a fost special dedicat parlamentarilor, iar pentru jurnalisti a fost amenajat un "tarc" special. Decizia a fost luata dupa ce Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, si alti cativa parlamentari ai PSD-ALDE au fost asaltati de jurnalisti cu intrebari miercurea trecuta.

09:50 - Presedintele Kelemen Hunor a anuntat ca UDMR a decis sa participe la dezbateri, dar nu si la vot.

"Vom participa la dezbatere, dar vom fi absenti in momentul votului. Se va demonstra ca Puterea are majoritate si fara noi si ca nici macar cu voturile noastre nu ar fi trecut motiunea de cenzura.

Motiunea e esentiala, majoritatea se poate schimba prin motiune de cenzura, dar ca sa se intample e nevoie de ceva mai mult decat o critica, mai mult sau mai putin coerenta, trebuie si o viziune de viitor, un program de guvernare, o echipa (...) Nu vom participa la vot, nu vom fi prezenti in sala", a anuntat Kelemen Hunor.

Calculele motiunii

Motivele s-au acumulat de-a lungul celor 5 luni cu Viorica Dancila in fruntea Executivului si PNL, USR si PMP au depus pe 20 iunie motiunea de cenzura intitulata "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!".

Presedintele liberal Ludovic Orban a anuntat initial ca, in cazul in care motiunea trece, el va fi propunerea de premier. Nu a prezentat insa niciun potential program de guvernare si, cateva zile mai tarziu, a si dat inapoi spunand ca nu tine neaparat sa fie el alternativa.

Asadar, cu aceasta imagine, sa vedem care sunt sansele ca motiunea sa treaca.

Pentru ca demersul sa fie un succes este nevoie de minimum 233 de voturi. Daca nimeni nu ar lipsi de la sedinta de miercuri, PNL, USR si PMP ar avea impreuna 154 de voturi. Asta dupa ce, cu o zi inainte de motiune, senatoarea liberala Siminica Mirea a schimbat taberele si a trecut la PSD. Totodata, in ultima perioada, au fost cativa alesi de la PNL si PMP care s-au dus fie la PSD, fie la ALDE.

Acum a intrat in scena calculelor si Victor Ponta, in al carui partid, in ultima perioada, au venit mai multi fosti colegi din PSD. Din tabara sa ar fi 11 voturi. Insa Ponta a spus ca, desi sustine ca Guvernul Dancila trebuie sa plece, in niciun caz nu va sustine ca in loc sa ajunga Guvernul Ludovic Orban, venind in schimb cu solutia Sorin Cimpeanu premier.

Grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, numara de asemenea 17 parlamentari. Nu exista insa pana acum nicio pozitie exprimata in legatura cu votul la motiune.

Si, nu in ultimul rand, UDMR. Uniunea maghiarilor are 30 de parlamentari. Liderul Kelemen Hunor a spus ca in ziua motiunii se vor decide cum voteaza. Iar ziua premergatoare si-au dedicat-o discutiilor cu ambele tabere, ca de obicei. Intai au negociat cu PNL, insa au iesit de la discutii cu aceleasi concluzii ca in cazul motiunii impotriva lui Tudose: liberalii nu au un conturat un plan sa preia guvernarea, n-au un premier, n-au un program si nici sanse sa castige in fata PSD-ALDE la acest moment.

Apoi a vorbit cu liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, unde pe masa nu a fost doar subiectul motiunii, ci si de o eventuala ordonanta de urgenta pe Codurile Penale si o posibila suspendare a presedintelui Klaus Iohannis. "In acest moment, sansele motiunii de cenzura, pana cand aceasta coalitie PSD-ALDE merge impreuna, sunt minime", a concluzionat Hunor, spunand, totusi, ca e luata in considerare varianta abtinerii de la vot.

Insa chiar si daca parlamentarii UDMR ar vota cot la cot cu PNL, USR, PMP si cei coagulati in jurul lui Ponta, tot ar mai fi nevoie de 21 de voturi din partea alesilor coalitiei PSD-ALDE.

Liberalii au transmis ca negociaza pana in ultimul moment, USR a chemat cetatenii in fata Parlamentului, sa le arate celor de la Putere ca cei care i-au ales nu sunt de acord cu actiunile lor si cer demiterea Guvernului Dancila.

Insa e greu de crezut ca cineva de la Putere va vota, avand in vedere ca atat Dragnea, cat si Tariceanu au decis ca parlamentarii din partidele lor sa stea in banci, astfel incat sa asigure cvorumul, dar fara riscul ca vreunul dintre ei sa voteze altfel decat s-a stabilit pe linia de partid.

Cum au aratat cifrele la celelalte motiuni de cenzura

Pana acum guvernele PSD s-au confruntat toate cu motiuni de cenzura, iar singura care a trecut a fost cea initiata chiar de social-democrati impotriva lui Sorin Grindeanu. Atunci, PSD a convins 241 de parlamentari sa voteze, marcand o premiera in istoria Romaniei cand coalitia de guvernare si-a demis propriului Executiv. PSD si ALDE aveau impreuna 247 de parlamentari.

A urmat Guvernul Tudose. Opozitia a depus motiune de cenzura dupa implementarea revolutiei fiscale, dar fara succes. In favoarea caderii Guvernului Tudose au votat doar 159 de senatori si deputati. UDMR s-a abtinut atunci de la vot, motivand ca liberalii condusi de Ludovic Orban nu au venit cu o alternativa la actuala guvernare. Iar PNL a facut acum acelasi lucru.

In final tot social-democratii l-au dat jos si pe Tudose si au pus-o in fruntea Guvernului pe Viorica Vasilica Dancila.

Bilantul de 5 luni cu Viorica Dancila la Palatul Victoria

Si iata cum si acest Executiv, la fatidicul termen de 5 luni, se confrunta cu o motiune de cenzura. Si argumentele Opozitiei nu sunt nici putine, si nici superficiale.

Au fost efectele revolutiei fiscale, ce au scos in strada oameni din toate domeniile, care, desi li s-a spus ca vor avea salarii dublate sau triplate, s-au trezit ca au pierdut sute de lei. In sanatate chiar s-a ajuns in pragul grevei generale.

Au fost imprumurile masive facute dupa ce cheltuielile bugetare au atins niveluri alarmante. In lunile de cand e la putere PSD, datoria publica a crescut cu 24 de miliarde de lei, arata PNL.

Un alt motiv este erodarea constanta a atributiilor presedintelui Romaniei, care ajunge sa semneze "ca notarul" pentru numiri in functii foarte importante, de la conducerea de institutii cheie in economie, la cele din sistemul judiciar. Ultima astfel de actiune a fost luata cu sprijinul CCR, care, in urma sesizarii ministrului Justitiei Tudorel Toader, a decis ca Iohannis e obligat sa o revoce din functia de sef al DNA pe Laura Codruta Kovesi.

A fost si episodul mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim, care a atras reactii dure de la numerosi parteneri europeni, dupa ce Liviu Dragnea a anuntat la Antena3 ca Guvernul a semnat un memorandum in acest sens. Cum Guvernul a spus ca documentul nu a fost facut public pentru ca a fost secretizat, Ludovic Orban a depus plangere penala pentru tradare atat pe numele lui Dancila, cat si al lui Dragnea, avand in vedere ca seful PSD nu e membru in Executiv, deci nu ar fi trebui sa stie de el.

Tot acest episod ce a culminat cu vizita in Israel a lui Dragnea si Dancila, unde s-au facut aceleasi promisiuni, au pus Romania in situatia in care Guvernul spune un lucru, iar presedintele tarii opusul.

PSD a facut inca un pas si spre indeplinirea planului trasat de Liviu Dragnea pentru ceea ce el numeste reforma Justitiei. Mii de magistrati au protestat, institutii europene, Departamentul american de Stat, ambasade si organisme institutionale au avertizat ca Romania da inapoi in lupta impotriva coruptiei, l-au criticat direct pe ministrul Toader si au cerut liderilor politici sa isi regandeasca abordarea.

Cu toate acestea, PSD a mers inainte si a trecut prin Parlament modificarile la Codul de Procedura Penala care, odata promulgate, ar pune in pericol cetatenii care respecta legea. Si apoi autoritatile au folosit forta impotriva celor care au protestat pasnic fata de acest lucru.

Asaltul asupra Justitiei a culminat cu sprijinul acordat de social-democrati de la inaltimea functiilor pe care le ocupa in statul roman pentru Liviu Dragnea, cand acesta a fost condamnat, in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive ale secretarelor PSD la Directia Copilului Teleorman.

Premierul Dancila a spus ca Justitia nu e impartiala si Romania nu e stat de drept, ministrul Justitiei a sustinut ca magistratii au incalcat Constitutia cand l-au condamnat pe Dragnea, ministrii rand pe rand s-au incolonat cu mesaje similare, iar unii au varsat chiar si lacrimi in fata camerelor de filmat.

Si motivele au continuat si dupa depunerea motiunii. Cum in procedura parlamentara lucrurile tot mai pot fi contestate de Opozitie si seful statului, Dragnea a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, cand a fost reconfirmat presedinte al PSD in ciuda noii condamnari, ca ia in calcul sa modifice Codurile Penale prin ordonanta de urgenta emisa de Guvern. Chiar daca ulterior a dat putin inapoi si si-a nuantat declaratia, amenintarea inca persista si nimeni din Executiv nu i-a contestat intentia.

La toate acestea, daca mai era nevoie, se adauga si prestatia foarte slaba a membrilor Cabinetului, in frunte cu Viorica Dancila, care la fiecare aparitie schilodeste limba romana, face gafe de protocol, iar Guvernul a ajuns sa posteze materiale video fara sonor de la intalnirile sale cu omologi straini ca sa evite noi subiecte de bancuri.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#motiune cenzura Guvern Dancila, #motive demitere Guvern Dancila, #calcule motiune cenzura Dancila , #motiune cenzura