Motiunea de cenzura a picat la vot. Guvernul Tudose nu se clinteste. PNL si-a tras ultimul cartus

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 14:20
23941 citiri
Motiunea de cenzura a picat la vot. Guvernul Tudose nu se clinteste. PNL si-a tras ultimul cartus

Motiunea de cenzura depusa de PNL-USR-PMP a cazut la vot, joi, in plenul reunit al celor doua camere parlamentare.

In favoarea caderii Guvernului Tudose au votat doar 159 de senatori si deputati, iar pentru ca motiunea sa treaca si Guvernul sa fie demis erau necesare 233 de voturi. Motiunea fusese semnata de 148 de parlamentari ai Opozitiei.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au stat in sala doar cat timp premierul Tudose a prezentat realizarile guvernarii, dupa care au plecat, urmati de majoritatea colegilor.

Totusi, cativa parlamentari PSD au participat la sedinta, pentru a asigura cvorumul necesar derularii intregii proceduri, dar niciun parlamentar al Puterii nu a votat.

Kelemen Hunor a explicat ca alesii UDMR se abtin si nu voteaza motiunea depusa de PNL, pentru ca liberalii nu au venit cu o alternativa la actuala guvernare.

Reprezentantii PNL, USR si PMP au adus critici dure Guvernului Tudose, dar ele nu au avut niciun efect asupra parlamentarilor Puterii, care n-au fost convinsi de argumentele lor si nu au votat.

Aceasta a fost singura motiune de cenzura la care PNL mai avea dreptul in aceasta sesiune parlamentara.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT:

14:14 - Sunt anuntate rezultatele oficiale:

  • Voturi pentru: 159
  • Voturi impotriva: 3
  • Abtineri: 23

Din totalul de 465 de senatori si deputati au votat 185, nefiind anulat niciun vot.

Pentru ca nu a fost depasit pragul necesar de 233 de voturi, motiunea a picat.

14:13 - Conform Digi24, au fost 159 de voturi pentru, 3 impotriva si 27 de abtineri.

14:02 - Motiunea de cenzura a picat, fiind votata doar de 156 de parlamentari, informeaza surse citate de Digi24. Sunt asteptate rezultatele oficiale.

13:55 - S-a incheiat si votul senatorilor. Birourile Permanente ale celor doua camere sunt reunite pentru numararea voturilor si stabilirea rezultatelor finale.

13:43 - S-a incheiat votul deputatilor, urmeaza ca si senatorii sa isi exprime optiunile. Ministrii Florian Bodog, Carmen Dan, Teodor Melescanu, Liviu Pop si Paul Stanescu sunt prezenti, dar nu voteaza, asa cum a decis conducerea coalitiei de guvernare.

13:40 - Fostul premier Victor Ponta si liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, lipsesc de la vot.

Ludovic Orban discuta si face selfie-uri cu protestatarii veniti in fata Parlamentului.

13:20 - Premierul Mihai Tudose a fost prins pe holurile Parlamentului de jurnalisti si intrebat daca dosarele lui Liviu Dragnea afecteaza guvernarea. Tudose a negat, fara prea multe comentarii, subliniind ca astazi, in Parlament, coalitia este unita.

Intrebat ce este "statul paralel" invocat des de conducerea PSD, Mihai Tudose a dat un raspuns neasteptat.

"Nu inteleg conceptul, sincer. Eu imi vad de guvernare. Avem un stat de care trebuie sa ne ocupam, cu niste romani carora trebuie sa le facem viata mai buna", a spus Mihai Tudose, plecand din fata jurnalistilor.

13:12 - Dezbaterile s-au incheiat. Incepe votul secret, cu bile. Membrii Guvernului care sunt si parlamentari sunt prezenti, dar nu voteaza.

Cativa parlamentari PSD asigura totusi cvorumul pentru ca sedinta sa poata continua.

13:10 - Premierul Mihai Tudose le-a multumit liderilor UDMR si PMP pentru criticile constructive.

"Exista si opozitie serioasa. Dle Basescu, ati inceput sa imbatraniti, cand erati mai tanar, nu dadeati niciodata ouale inapoi", a spus Mihai Tudose. Gluma de prost gust a fost facuta ca remarca la faptul ca Traian Basescu i-a dat lui Florin Roman cartonul de oua uitat de liberal la pupitru, dupa interventia sa la microfon.

13:06 - Deputatul PSD Ioan Munteanu anunta ca parlamentarii Puterii nu vor vota motiunea de cenzura, reamintind ca la CEx-ul de la Herculane "s-a facut analiza in detaliu si concluzia a fost unanima: ca au fost recuperate multe din ramanerile in urma si astazi suntem aproape de a fi la zi cu toate actiunile respective".

"Suntem convinsi ca motiunea nu are nicio sansa, va fi un esec al Opozitiei. Asiguram premierul, ministrii, Guvernul ca au tot sprijinul parlamentarilor PSD si sunt convins ca si al colegilor nostri din ALDE", a spus acesta.

12:55 - Senatorul PNL Florin Citu prezinta o serie de date statistice care arata imaginea "incompetentei si a iresponsabilitatii" demonstrate de actuala guvernare.

Despre revolutia fiscala, Florin Citu spune: "Ori nu intelegeti unde duce modificarea Codului Fical, ori o faceti intentionat".

"Personal, cred ca o faceti intentionat, ceea ce reprezinta un atac frontal la bunastarea tuturor romanilor (...) Romanii trebuie sa stie cat sunteti de iresponsaabili cu viitorul lor", a subliniat senatorul PNL.

12:56 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune ca Opozitia nu este credibila, pentru ca nu propune solutii alternative si anunta ca parlamentarii maghiari se vor abtine de la vot.

"Daca vrei sa dai jos Guvernul si sa gasesti parteneri, e musai sa faci un efort mai mare, sa spui ce vrei sa faci, in ce directie vrei sa duci tara, sa spui ceva palpabil. Si trebuie sa propui si un premier, e bine sa stim cine sunt o parte dintre ministri. Sunt conditii minimale pentru a fi credibili si luati in serios, o garantie minimala ca nu vom ajunge 'din lac in put'", a spus liderul UDMR.

"Dar nu putem vota nici alaturi de coalitia de guvernare, ar fi bizar sa votam impotriva motiunii noi, cand ei lipsesc de la vot. Ne abtinem si introducem ambele bile in urna neagra", a anuntat liderul UDMR.

12:48 - La microfon vine presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care subliniaza ca o parte dintre problemele semnalate in motiunea de cenzura "sunt vechi".

Printre altele, liderul UDMR a criticat "actiunea aproape criminala a ANAF in 2015-2016, cand sute de firme au fost inchise sau distruse".

"Noi propunem modificarea legislatiei fiscale inainte de bugetul pe anul viitor", mai spune Kelemen Hunor, care vrea sa vina in ajutorul administratiilor locale.

Liderul UDMR mai propune "reducerea birocratiei, a aparatului de stat, de multe ori de stat degeaba" si semnaleaza faptul ca "Romania va avea in viitorul apropiat o lipsa acuta de populatie activa", ceea ce pune in pericol sistemul de pensii.

12:47 - Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au parasit sedinta plenului reunit pentru a participa la o intalnire cu pensionarii PSD, informeaza News.ro.

12:40 - Ia cuvantul presedintele PMP, senatorul Traian Basescu.

"Programul Dragnea-Valcov aduce tara intr-o situatie destul de dificila", spune fostul presedinte al Romaniei, care ii propune premierului Tudose o serie de masuri care sa fie adoptate la anul, cum ar fi "inghetarea cresterilor de cheltuieli si trecerea la un program de reduceri bugetare".

La finalul interventiei sale, Traian Basescu face o propunere de premier, nominalizandu-l pe europarlamentarul Siegfried Muresan, negociatorul pentru bugetul UE al anului viitor.

12:30 - Deputatul PNL Florin Roman vine la tribuna cu mai multe produse alimentare carora li s-au marit preturile. Liberalul ridica in aer oua, carne, ulei si critica Guvernul pentru toate masurile care au dus la scumpiri, inclusiv la carburanti.

Roman prezinta diverse facturi la curent si gaze ale unei familii obisnuite. "Oamenii astia nu mai cred in Romania dvs.", spune liberalul.

"Un privat m-a rugat sa aduc modificarile la Codul Fiscal. Domnule Misa, o sa aveti pe constiinta firmele! Lasati economia in pace!", spune acesta, ridicand in aer un dosar masiv cu acte.

Florin Roman spune, aratand produsele, ca "asta e Romania reala" si ii cere lui Mihai Tudose: "Incetati sa mai fiti arogant si nu mai luati Romania la misto! Sunteti prim-ministrul Romaniei!". Conform televiziunilor de stiri, el i-a oferit premierului un ou de ciocolata.

Foto: captura Privesc.eu

12:22 - Ia cuvantul deputatul Dan Barna, presedintele USR. Acesta reaminteste ca PSD-ALDE a daramat propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu, dar actualul Guvern este mult mai slab.

"Guvernul Tudose a indeplinit doar 11 masuri din cele 343 ale programului de guvernare. Guvernul Grindeanu indeplinise in 5 luni 50 de masuri. Guvernul Tudose a indeplinit doar 3% din programul de guvernare pentru care romanii v-au votat (...)

Mihai Tudose a aratat ca e un premier mai slab chiar decat Sorin Grindeanu, graficele colorate nu tin loc de guvernare. Investitiile publice s-au prabusit, statul de drept si Justitia sunt sacrificate in aceste zile in mod cinic si constient de Liviu Dragnea", a spus liderul USR.

Dan Barna i-a transmis doua intrebari premierului: "Unde am fi fost noi astazi, ca stat, daca nu am fi avut penali in functii publice si nu s-ar fi consumat atata energie pentru acest obiectiv?" si "Ce ar fi facut Guvernul daca nu ati fi functionat ca si casa de avocatura pentru Liviu Dragnea?".

12:17 - Ia cuvantul senatorul PNL Iulian Dumitrescu, care spune ca acest guvern este ilegitim si paralel.

"Guvernul paralel Tudose este paralel cu interesele cetatenilor si e ilegitim, pentru ca Guvernul adevarat este al lui Liviu Dragnea, care a declarat razboi romanilor", a sustinut senatorul PNL, care face referire la "ministrii de unica folosinta".

"I-ati numit sau ati primit numele lor in plic? Daca da, inseamna ca sunteti un premier marioneta, paralel cu interesele romanilor. Daca nu, sunteti si mai greu de inteles (...) Ati merita porecla 'premierul paralel' si ar trebui sa lasati pe altcineva", a spus Dumitrescu.

12:10 - Raluca Turcan acuza lipsa de predictibilitate si haosul introdus in societate de Guvernul Tudose.

"Actiunile sunt indreptate impotriva interesului national, se guverneaza impotriva cetatenilor. Sfidarea si aroganta au atins limite greu de imaginat. Au mai fost aroganti cu dosare penale, insa nimeni nu a indraznit, asemenea dvs, sa schimbe legi, sa destructureze institutii, pentru a scapa (...).

Acest Guvern nu este condus de Mihai Tudose, este condus direct de Liviu Dragnea, pentru ca altfel, probabil, ar fi putut sa faca remanieri, sa nu saboteze interesele Romaniei. Aceasta alianta de guvernare este tinuta captiva de grupuri de interese cu comportament infractional", a spus Raluca Turcan.

12:06 - Ia cuvantul liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, care spune ca parasirea salii de catre social-democrati era un gest "previzibil". "Unde mergeti? Sa va insotiti seful pe treptele de la ICCJ?", i-a intrebat ironic Turcan.

12:03 - Premierul a incheiat. Liviu Dragnea paraseste sala de plen, insotit de toti social-democratii care revenisera pentru a asculta bilantul triumfalist.

12:02 - In timp ce premierul citeste lista cu realizari ale guvernarii PSD-ALDE, in fata Palatului Parlamentului liberalii au adunat circa 5.000 de persoane, transmit televiziunile de stiri.

11:58 - Premierul recunoaste ca investitiile au scazut, dar se scuza spunand ca acest lucru s-a intamplat doar in prima parte a anului, pentru ca nu au exista proiecte anterioare.

11:49 - Premierul Tudose continua sa citeasca lista cu date statistice si ataca dur guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, despre care "spune ca a pus tara pe butuci", iar PSD-ALDE a avut "multe de reparat".

Mihai Tudose a reamintit ca in acest an Romania a inregistrat o crestere economica de 7%, "cea mai mare din UE si a doua din lume dupa China", iar veniturile statului au crescut.

"Am facut intr-un an cat n-ati reusit voi cu tehnocratii", a mai spus el, subliniind ca Romania este "tigrul Europei".

"De la 1 ianuarie, salariile vor creste in mod evident", a mai sustinut Mihai Tudose, respingand criticile aduse de Opozitie privind trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

Premierul sustine si ca pensiile romanilor vor creste.

11:48 - Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu sunt surprinsi de televiziunile de stiri stand in sala, pe locurile rezervate lor in calitate de deputat, respectiv senator.

11:44 - Premierul continua sa prezinte lista de realizari.

"In Educatie, este primul an cand manualele scolare au fost la timp, la inceputul scolii, nu au mai invatat dupa fituici ca pe vremea dvs", a spus prim-ministrul, starnind vociferari puternice din partea parlamentarilor Opozitiei, care i-au reamintit despre situatia de la clasa a V-a.

"Ala de clasa a 5-a, pentru dvs vi-l dam personal. Daca acolo sunteti, e in regula", i-a ironizat premierul, starnind cateva aplauze.

11:40 - Ia cuvantul premierul Mihai Tudose, care spune ca demersul Opozitiei este legitim, dar "din pacate, dvs l-ati transformat intr-o oportunitate de a fi populisti, demagogi, de a face spectacol conform unui scenariu rupt de realitate".

Premierul incepe sa enumere cateva dintre cele mai importante realizari ale mandatului sau, incepand cu domeniul Sanatatii.

11:30 - Faptul ca textul motiunii de cenzura este citit de la tribuna de un senator USR prea putin cunoscut, Ramona Dinu, si nu de un lider marcant al PNL poate fi interpretat si ca o recunoastere prematura a infrangerii de catre Opozitie.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a iesit in strada, alaturi de mai multi colegi si de protestatarii care vor sa inconjoare Palatul Parlamentului pentru a forta demiterea Guvernului.

11:24 - Simona Bucura, deputat PSD, a declarat la Digi24 ca parlamentarii Puterii sunt la lucru, dar refuza sa confirme zvonurile ca vor iesi din sala la vot.

"Apreciem demersul democratic pe care l-au facut colegii nostri din Opozitie, dar consideram ca argumentele si nu zgomotul trebuie sa tina loc in democratie. Nu cred ca cei din Opozitie pot fi credibili", a spus aceasta, prezentand date statistice care arata cresterea economica din acest an si subliniind ca majoritatea e stabila, iar programul de guvernare este foarte bun.

11:20 - Parlamentarii USR poarta banderole prin care ironizeaza sintagma "statul paralel"

11:17 - Parlamentarii PSD ies din sala sau ii sfideaza pe colegii liberali, stand de vorba pe la colturi. Intr-unul dintre grupuri poate fi zarita Ana Birchall, fost ministru.

Membrii Guvernului Tudose au ramas in sala, ocupand locurile rezervate ca de obicei.

11:15 - Un senator din partea Opozitiei citeste textul motiunii de cenzura, conform procedurilor. Urmeaza dezbaterile.

11:13 - Incepe sedinta plenului reunit, in absenta celor doi presedinti ai camerelor, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Locurile acestora la prezidiu sunt ocupate de vicepresedintii Petru Gabriel Vlase si Niculae Badalau, ambii de la PSD.

In sala sunt prezenti 274 de parlamentari, anunta vicepresedintele Petru Gabriel Vlase, cel care conduce sedinta.

11:11 - Presedintele USR, Dan Barna, a declarat ca "matematica nu e in favoarea" Opozitiei.

"Dar avem incredere in argumentele noastre pentru a arata ca acest guvern este chiar mai neperformant decat Guvernul Grindeanu (...) Guvernul functioneaza ca o casa de mentenanta pentru Liviu Dragnea, pentru ca de un an de zile institutiile statului sunt folosite pentru interesele unui om - Liviu Dragnea", a declarat Dan Barna.

11:10 - Senatorii si deputatii se aduna cu greu. In sala va fi prezent si premierul Tudose, alaturi de membri ai Guvernului, conform cutumelor.

11:02 - Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la Palatul Parlamentului ca acest demers este o "obligatie morala pentru PNL", pentru ca este evident ca guvernarea PSD-ALDE "duce spre nicaieri".

"Motiunea are argumente suficient de puternice incat sa convinga orice parlamentar care mai are o farama de constiinta sa voteze (...) Nu intotdeauna e vorba de matematica. Indiferent ce se intampla azi, PNL va continua sa lupte cu aceasta putere abuziva, care are un plan de acaparare a statului si a Justitiei. Poate ca cineva o sa aiba demnitate si curaj si o sa asculte de vointa oamenilor, nu de ordinele lui Dragnea. Vreau sa cred ca in Parlamentul Romaniei sunt mai multi reprezentanti ai cetatenilor decat slugi ale lui Dragnea si Tariceanu".

10:35 - Ionel Danca, purtatorul de cuvant al PNL, a declarat la Digi24 ca in Parcul Izvor au inceput deja sa se adune cei "nemultumiti de modul in care este guvernata tara".

"Avem studii sociologice care arata ca 80% dintre romani cred ca tara se indreapta directia gresita", a punctat acesta.

Cei nemultumiti de "haosul fiscal si atacul la institutiile democratice" vor porni apoi in mars catre Parlament, unde vor face un lant uman. "Este o actiune care necesita un numar mare, 10.000 este numarul necesar pentru a inconjura cladirea", a mai spus Danca.

Purtatorul de cuvant al PNL a recunoscut insa ca nu se asteapta ca Puterea sa tina cont de mesajele transmise din strada. "Nu, pentru ca au aratat in tot acest an o lipsa totala de respect fata de romani. Astazi, miseleste, pe ascuns, la adapostul dezbaterilor despre motiune, incearca in comisia speciala sa dea asaltul la Legile Justitiei, sa confuzeze populatia, sa bruieze orice mesaj pe care Opozitia vrea sa il transmita (...) Lupta continua, ne batem pana la capat.

Ulterior vom continua sa punem presiune, atat in strada, dar mai ales in Parlament. Oamenii trebuie sa inteleaga ca singurul instrument pe care il au la dispozitie este Opozitia. Vom ataca hotararea prin care a fost infiintata comisia speciala condusa de Florin Iordache si apoi modificat regulamentul", a mai spus Danca.

Care sunt sansele sa pice Guvernul Tudose?

Motiunea de cenzura a fost initiata in contextul "revolutiei fiscale" declansate de Guvernul Tudose, care a bulversat intreaga societate, dar si al incercarilor repetate de modificare a Legilor Justitiei, fara un dialog real cu magistratii si fara avizul Comisiei de la Venetia.

Citeste mai multe despre: PNL a depus motiunea de cenzura: Programul de guvernare a fost o iluzie vanduta cu maxima nerusinare.

Sansele ca acest demers sa fie incununat de succes sunt insa minime. Majoritatea PSD-ALDE este una confortabila si pare solida, liderii politici de la cele doua partide declarand la unison ca sprijina masurile adoptate de Guvernul Tudose. In plus, UDMR a anuntat ca nu sustine demersul Opozitiei.

PNL a afirmat, insa, ca vor exista si parlamentari PSD care vor vota motiunea, insa liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, le-a dat "sanse zero" de succes. Conform procedurilor, votul este secret, cu bile.

"Motiunea de cenzura vom vedea daca trece, nu trece. In orice caz, mi se pare ca este un demers democratic, absolut legitim din partea Opozitiei sa vina cu motiune de cenzura daca sunt nemultumiti de ceea ce fac guvernantii. Este un exercitiu democratic bun", a comentat miercuri seara presedintele Klaus Iohannis.

Pe de alta parte, liberalii au anuntat ca vor organiza astazi proteste in toata tara si au invitat romanii sa faca un lant uman in jurul Palatului Parlamentului, pentru a-si exprima astfel dorinta ca Guvernul Tudose sa fie demis.

Guvernul Grindeanu a fost demis in acest an prin motiune de cenzura, insa atunci a fost vorba despre vointa coalitiei de guvernare, care s-a vazut obligata sa recurga la aceasta procedura pentru ca premierul PSD Sorin Grindeanu a refuzat sa demisioneze, la cererea propriului partid. Episodul a fost o premiera pe scena politica romaneasca.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#motiune cenzura PNL Tudose , #motiune cenzura
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Nu, categoric NU! Tâlharii își apără prada, până la ultimul leu până