Motiunea de cenzura a cazut la vot: Banderole tricolore si bannere obscene

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 13:03
10296 citiri
Motiunea de cenzura a cazut la vot: Banderole tricolore si bannere obscene
Foto: Realitatea TV

Motiunea de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia in pericol", a zecea de cand Emil Boc este premier, a cazut joi la votul in Parlament, in conditiile in care senatorii si deputatii de la putere nu si-au exprimat optiunea.

Deputatul Mihai Voicu (PNL) a anuntat cifrele finale. La vot au fost prezenti doar 338 de senatori si deputati din cei 467. Au fost inregistrate 213 voturi valabil exprimate, dintre care 209 au fost in favoarea motiunii, iar 4 impotriva ei.

Motiunea a fost depusa de USL dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe legea privind comasarea alegerilor in 2012.

Ziare.com a prezentat principalele momente ale dezbaterilor in format live text:

- Motiunea de cenzura a fost respinsa cu 209 voturi "pentru" si doar 4 "impotriva".

- Deputatul PSD Adrian Nastase a comentat si el decizia coalitiei de guvernare de a comasa alegerile, spunand ca ea reprezinta de fapt o "smecherie".

"Decizia de comasare inseamna de fapt mobilizarea primarilor PDL pentru rezultate mai bune la alegerile parlamentare. E vorba de o smecherie, nu e vorba de o economie de 20 milioane de dolari sau euro, nu suma asta e miza reala pentru comasarea alegerilor", a declarat Adrian Nastase.

- Victor Ponta a comentat inca o data, pe holurile Parlamentului, ca Emil Boc a "vorbit ca prostu'" in plen si a explicat inca o data ca regimul Basescu seamana cu regimul comunist, iar Elena Udrea va sfarsi la fel ca Elena Ceausescu, amandoua dand dovada de lipsa crasa de cultura.

"PDL egal PCR si putem sa o scriem pe toate zidurile din aceasta tara, oamenii nu mai au voie in Romania nici macar sa voteze, nu au dreptul sa isi trimita copiii la scoala, in spitale nu mai au dreptul sa mearga ca nu mai au bani. Parlamentul aici se comporta ca Marea Adunare Nationala. Daca Boc dorea sa comaseze Pastele cu Craciunul, aceste oi care stau in banci si voteaza ar fi fost de acord", a mai spus Ponta.

- La ora 12.40, votul s-a incheiat, iar urnele au fost scoase din sala pentru a fi numarate bilele pro si contra. Motiunea a cazut cu siguranta, in conditiile in care parlamentarii PDL nu si-au exprimat votul.

- Dupa ce cateva zeci de parlamentari ai Opozitiei au votat, deputatul PNL Mihaita Calimente a intrerupt votul, acuzand de la tribuna ca in Constitutie nu exista prevazuta situatia "prezent, nu voteaza" in care se gasesc democrat-liberalii. Cu toate acestea, votul merge mai departe.

- Parlamentarii democrat liberali si cei din UNPR sunt prezenti in sala, pentru a asigura cvorumul de sedinta, dar nu voteaza. In schimb, cei ai UDMR au anuntat ca vor vota, dar impotriva motiunii. Pentru a trece, motiunea trebuie sa fie sustinuta de 234 de senatori si deputati, in conditiile in care Opozitia nu are decat 215 parlamentari.

- Presedintele de sedinta, Roberta Anastase, anunta ca dezbaterile s-au incheiat si la ora 11.55 se trece la vot secret cu bile.

- Premierul Emil Boc raspunde de la microfon acuzatiilor aduse de Opozitie, spunand ca cel mai mare pericol pentru Romania este in acest moment "populismul economic". Discursul sau este intrerupt de cei prezenti la balcoane, care striga "Rusine sa va fie!".

"Am reusit sa ne stabilizam economic. Ce vreti sa facem in 2012, sa compromitem aceasta stabilitate? Cred ca populismul economic este mult mai periculos. Vrem sa avem o participare buna la vot si romanii sa decida. Sa nu blocam economia!", a mai spus Emil Boc, criticandu-i pe liderii Opozitiei ca nu sunt consecventi: "daca alegerile comasate sunt in noienbrie, e un atac la democratie, dar daca le facem in primavara, nu mai e antidemocratic".

"Veti ajunge in primavara la 40%, condusi de demagogia lui Ponta si somnul lui Antonescu", i-a mai ironizat Boc pe cei din Opozitie, care au protestat zgomotos.

"USL face un exercitiu de ipocrizie!", a mai spus Emil Boc, adaugand ca primarii USL sunt de acord cu comasarea, iar USL nu a depus amendamente la primul punct din legea comasarii alegerilor, aratand astfel indirect ca sunt de acord cu ea.

- Liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo Andras Levente, anunta de la tribuna ca UDMR va vota impotriva motiunii de cenzura.

- Mircea Geoana a comentat la B1 TV abordarea originala a PSD: "Sunt efecte de scena, dar cred ca in acest moment lumea se intereseaza de alte probleme, locuri de munca, venituri. Acest tip de dialog, care nu are legatura cu subiectul, face rau si Puterii si Opozitiei. Eu sunt un tip mai sobru, domnul Ponta e o generatie mai tanara, sunt mai zvapaiati".

Fostul lider PSD a mai criticat "absenta unei conversatii serioase" si a spus ca motiunea de cenzura este legitima. "Voi vota pentru motiune si de acum incolo eu si prietenii mei vom vota dupa meritul unei legi. Daca va fi o idee desteapta, voi vota in favoarea ei chiar daca vine de la Guvern, si voi vota impotriva lucrurilor care mi se par demagogice si fara sens. Astazi voi vota impotriva comasarii care este antidemocratica", a mai spus Geoana.

- Parlamentarii care s-au inscris la dezbateri isi prezinta rand pe rand de la tribuna opiniile in privinta comasarii alegerilor si a demersului Opozitiei.

"Argumentul numarul unu al PDL este o cafea si o apa plata pentru democratie. Prima scuza care le-a iesit pe gura pentru explicarea anomaliei comasarii alegerilor a fost cea financiara. S-a invocat economisirea unei sume de aproximativ 20 de milioane de euro. Adica un euro pe locuitor. Sau, grotescul, ca sa fie complet, o cafea si o apa plata pe cap de roman", a declarat senatorul PSD Adrian Tutuianu.

- Studentii din Militia Spirituala au afisat in balcoane mai multe bannere in semn de protest. Pe acestea scrie "Parlamentarii Romaniei, teroristii democratiei" "V-ati saturat de democratie?" sau "Opozitia a gasit o pozitie: capra".

- Crin Antonescu considera ca Emil Boc si-a dat in vileag filosofia de inspiratie fascista. "Dumneavoastra aveti un fuhrer, aveti la dispozitie un popor, stiti cine e responsabil si cine nu, stiti ca cine nu e de acord e dusmanul poporului si ca urmare nu mai avem nevoie de alegeri", a criticat Antonescu comasarea alegerilor.

"Astazi avem de a face cu doua filosofii in Parlament. In fine filosofia actualei Puteri, antidemocratica, este asumata explicit", a adaugat el, cerand, ca si Ponta, alegeri anticipate.

Antonescu, atac dur la Boc: Aveti un fuhrer, cine nu e de acord e dusmanul poporului

- Multi dintre cei prezenti isi fac de lucru fie discutand cu colegii, fie folosindu-si telefoanele si iPad-urile.

- Victor Ponta ataca Puterea: "Dupa ce a luat multe drepturi romanilor, la educatie, sanatate, protectie sociala, Puterea ia astazi alt drept: acela de a putea sa aleaga cine ii conduce in cadrul unor alegeri democratice. Angajarea raspunderii reprezinta nu numai un pericol pentru democratie, ci un precedent extrem de periculos. Inseamna ca oricand vor putea sa amane alegerile. Dupa acest regim al tovarasului Basescu, Romania va ramane multi ani in criza.

Mult mai ieftin ar fi sa scapam de tovarasul Boc, ar fi o economie mult mai mare daca am scapa de cheltuielile cu TVR, televiziunea aservita poporului pedelist. Sa ii aducem aminte tovarasului Emil Boc despre soarta lui Emil Bobu, tovarasului Traian Igas de soarta lui Tudor Postelnicu si tovarasului Traian Basescu de soarta tovarasului Nicolae Ceausescu. Toti acesti tovarasi si tovarase, romani, maghiari si de alte nationalitati vor impartasi soarta ilustrilor lor inaintasi", a spus liderilor PSD.

Ponta, despre comasare: Mai ieftin ar fi sa scapam de Boc

- Deputatul PDL Cezar Preda ii ironizeaza pe pesedisti: "Sunt in jersee, au banderole(...) E incredibil in ce zona s-a dus politica! Ei se distreaza mimand sau contopindu-se cu idealurile Revolutiei".

- Pozitia PDL este prezentata de deputatul Gheorghe Tinel. Mai multi ministri sunt prezenti, conform cerintelor. Printre acestia: Teodor Baconschi, Catalin Predoiu, Elena Udrea, Leonard Orban si Valeriu Tabara.

- Premierul Emil Boc a luat cuvantul de la tribuna Parlamentului pentru a explica inca o data necesitatea comasarii alegerilor. "Miza alegerilor comasate in 2012 o constituie greutatile pe care le presupune anul 2012. Va fi un an dificil, atat din punct de vedere extern, cat si intern", a explicat premierul, prezentand cativa dintre parametrii economici care creioneaza profilul anului viitor.

"Comasarea alegerilor parlamentare si locale in 2012 este si o sansa pentru a avea un interes sporit al alegatorilor pentru aceste alegeri, or sa vina si mai multi la vot, de aceea cred ca nu putem vorbi de un deficit de democratie", a mai precizat Emil Boc.

Premierul a facut apel la parlamentari sa dea dovada de responsabilitate si sa respinga motiunea de cenzura.

- Nu toti pesedistii poarta banderole, printre acestia fiind si senatorul Miron Mitrea, dar si deputatul Adrian Nastase. Social democratii au venit si cu afise pe care scrie "Libertate!".

- In timp ce motiunea este citita in plen, pe holul Parlamentului se canta colinde traditionale.

- "E 22 decembrie si simbolul nostru e tricolorul. Ca o ironie a soartei (sic!), tocmai astazi PD vrea sa desfiinteze democratia", a explicat liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa la B1TV. Intrebat de ce nu poarta pulover rosu, ca Petre Roman la Revolutie, deputatul a raspuns glumind ca nu locuieste in Bucuresti si a ales sa poarte ce avea la el. Mircea Dusa a refuzat sa dezvaluie cine a venit cu aceasta idee neobisnuita. De asemenea, intrebat de ce partenerii de la PNL nu au venit si ei cu tricolor pe brat, Mircea Dusa a raspuns: "Cei de la PNL sunt mai lorzi".

- Cum joi se aniverseaza 22 de ani de la evenimentele din 22 decembrie 1989, membrii PSD si-au pus banderole tricolore pe brat si au adus stegulete gaurite in mijloc, in amintirea zilelor Revolutiei (foto).

- Este citit din nou textul motiunii, in timp ce sala incepe sa se umple. Intr-un colt s-au strans parlamentarii UDMR.

- Premierul Emil Boc a sosit in sala de plen la ora 9.05, dar multi dintre parlamentari inca nu sunt prezenti.

Conform programului votat de Birourile Permanente reunite, dezbaterile vor incepe la ora 9.00 si vor dura circa doua ore, dupa care va urma votul.

In cazul in care cel putin 234 de senatori si deputati vor vota in favoarea motiunii, legea va fi considerata respinsa si Guvernul Boc va cadea.

In caz contrar legea va merge la promulgare, iar alegatorii vor vota o singura data la anul, cel mai probabil in luna noiembrie, si pentru autoritatile locale si pentru Parlament.

Motiunea de cenzura a fost depusa de USL saptamana trecuta, dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea. Cum Opozitia nu dispune de numarul necesar de parlamentari, fiind doar 215 senatori si deputati PSD, PNL si PC, USL ia deja in calcul ultima forma de impotrivire: contestarea ei la Curtea Constitutionala.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#motiune cenzura, #motiune cenzura comasare alegeri, #motiune cenzura 2011 , #motiune cenzura
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Iliescu si tot PSD-ul au distrus Romania ! azi sunt "patrioti" !
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5