Opinii: Motiunea sindicala sau sindicatele politice?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 10:29
5031 citiri
Opinii: Motiunea sindicala sau sindicatele politice?
Foto: Arhiva

Dreptul oamenilor de a protesta nu poate fi contestat intr-o democratie. Dupa cum nimeni nu poate nega ca protestatarii care vin miercuri in Bucuresti au in mare masura dreptate. Peste tot in Europa au fost luate masuri de austeritate, dar niciunde ele nu au avut ferocitatea celor din Romania.

Nici in Franta, nici in Grecia, nici in Spania, nici in Marea Britanie, tari tulburate de proteste mai mult sau mai putin intense, veniturile oamenilor nu au scazut cu mai mult de 5% si nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat in cazul unor amputari de 40 pana la 60 la suta din venituri.

E drept, acolo nu exista problemele structurale ale Romaniei, nu exista un aparat bugetar imens si clientelar. Insa faptul ca noi am ajuns in aceasta situatie este vina clasei politice, inclusiv a cabinetului Boc, care, dupa ce a baltit electoral un an si jumatate, s-a napustit cu toate masurile de austeritate deodata.

La fel ca un om cu multiple boli, pe care daca incepi sa-l tai deodata in toate partile il omori repede si organismul social intra in soc daca tratamentul este prea agresiv. Asadar, protestatarii, bugetari sau nu, au toate motivele sa fie profund nemultumiti de lipsa de viziune, de reformismul aproape inexistent si de haosul ce carcaterizeaza actul guvernamental.

Dar daca toate acestea sunt perfect normale, este pe deplin anormala combinatia puturoasa dintre sindical si politic la care asistam astazi. Ceea ce se intampla in strada este un protest sindical sau unul politic? Ambele pot fi perfect valide, dar nu intr-o singura manifestatie.

Revendicarile sindicale nu au voie, chiar potrivit legii, sa fie de natura politica si nu cred ca exista vreun loc in lumea democratica in care sindicate autentice sa iasa in strada pentru a sustine o motiune de cenzura si sa ameninte cu intrarea in greva generala in cazul respingerii ei.

Dupa cum este cu totul regretabil si compromitator pentru miscarea sindicala sprijinul logisitc, a se citi in bani, primit de la partidele din Opozitie, in special de la PSD.

Asta nu inseamna ca sindicatele si lumea politica nu pot sa conlucreze. Se intampla frecvent in Franta si Marea Britanie, de exemplu. Insa in niciuna dintre aceste tari partidele nu platesc sindicatele sa iasa in strada pentru a pune presiune, eventual prin violenta, pentru caderea Guvernului.

Partidele sustin, daca socotesc necesar, revendicarile sindicale punctuale prin mijloace politice, inclusiv prin motiunea de cenzura, dar care isi consuma procedura strict intre peretii Parlamentului. Dupa cum sindicatele pot sustine transparent in alegeri un partid in al carui program revendicarile lor se regasesc.

La noi insa ingemanarea dintre politic si sindical a devenit letala pentru onestitatea miscarii sindicale, ceea ce nu e de mirare daca ne gandim ca o gramada de lideri sindicali, mai ales din CNSLR Fratia, au devenit politicieni de prim rang, in frunte cu Victor Ciorbea, Miron Mitrea si Marian Sarbu.

Cele doua danseaza impreuna, in scopuri comune adesea cu totul independente de interesele sindicalistilor de rand. Ca dovada, multe dintre problemele structurale de astazi, inclusiv povestea stimulentelor, sunt consecinta acestui parteneriat pervers si reciproc avantajos.

Guvernul Boc ar merita sa fie rasturant pentru prestatia sa jalnica, dar nu sub presiunea strazii, ci prin mijloace parlamentare, democratice. Altfel, am putea asista astazi la un periculos salt in timp, catre anii '90, cand mineriadele faceau ordine in stat, un salt pe care politiceni tineri precum Victor Ponta si Crin Antonescu ar trebui sa-l respinga cu hotarare.

In plus, protestul politico-sindical de astazi are toate sansele sa compromita total o miscare sindicala si asa devenita nereprezentativa si dubioasa, amestecata in tot felul de afaceri si devalizari, dupa cum ne-a aratat excelentul reportaj difuzat duminica de ProTV, in emisiunea "Romania, te iubesc!".

Ar fi o alta involutie periculoasa, caci sindicatele au rolul lor intr-o societate democratica. Ar trebui sa fie un un partener de dialog reprezentativ si serios, in absenta caruia nemultumirea populara poate arata ca un rau scapat din indigurire.

Ioana Ene

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#motiune cenzura, #motiune cenzura Guvern Boc, #proteste sindicate motiune cenzura , #motiune cenzura
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
In nici o tara puterea nu incearca sa opreasca oamenii sa-si exercite dreptul de a protesta
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamna Ioana Ene ! Ce matinala sunteti ! Ca de obicei , cu o cana de cafea si un cartof fierbinte . Asta nu e miscare sindicala , e mineriada .