Opinii: Nicio sesiune fara motiune...

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 09:53
1999 citiri
Opinii: Nicio sesiune fara motiune...

Sloganul din titlu ii apartine lui Ion Iliescu, cel ale carui opinii par inca sa aiba mare trecere in PSD, desi el insusi nu mai ocupa nici o functie oficiala in principalul partid de opozitie.

Prin urmare, parlamentarii PSD si-au propus sa nu lase sa treaca nicio sesiune parlamentara fara a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului (al catelea?) condus de Emil Boc, initiativa la care liberalii par a se ralia in mod neconditionat.

S-ar putea spune: "E dreptul lor constitutional!". Numai ca efectul recursului repetat si previzibil la arma motiunii de cenzura este tocirea acestei arme. Nu este nevoie de cine stie ce intuitie pentru a ghici deznodamantul motiunii care va fi discutata miercuri in Parlament.

Chiar si unul dintre liderii partidelor care sustin motiunea, mai precis presedintele liberal Crin Antonescu da sanse 55% ca motiunea sa fie respinsa. In paranteza, am putea sa ne intrebam cum oare a ajuns domnul Antonescu la acest procent? Si oare de ce nu 53,75% sau 57,1%?

Iar daca procentul respectiv nu s-a bazat pe nimic altceva decat pe o apreciere pur subiectiva, ce l-a impins sa o faca publica? Doar nu spera in secret ca motiunea va esua si l-a luat gura pe dinainte! Decalaratiile liderului PSD Victor Ponta in ceea ce priveste numarul, intotdeauna mic, dar mai mare decat zero, al voturilor care mai lipsesc pentru ca motiunea sa treaca nu conving nici ele.

Revenind la deznodamantul motiunii, am putea compara situatia de acum cu cea de la jumatatea lunii iunie de la asumarea raspunderii pentru legile austeritatii. Este adevarat ca atunci miza era diferita, caderea guvernului ar fi insemnat automat si respingerea legilor in virtutea carora s-au operat taierile din salariile bugetarilor si nu numai inlocuirea ocupantilor fotoliilor de la Palatul Victoria.

Totusi, nemultumiri sociale exista si acum cand respectivele taieri s-au materializat. Pe miscari sindicale de amploare si pe o puternica presiune a strazii mizeaza si astazi partidele de Opozitie. Dar daca privim cu atentie nu putem sa nu remarcam o anume resemnare.

Principalele formatiuni aflate la guvernare PDL si UDMR au luat hotararea de a nu participa la vot. La fel minoritatile nationale. In interiorul PDL-ului vocile critice la adresa guvernarii nu se prea mai aud. Ba inca, guvernul planuieste sa-si asume raspunderea pe Legea Educatiei chiar a doua zi dupa ce se va vota motiunea de cenzura, aratand ca nu se prea teme.

Oare pe ce se bazeaza starea de optimism din tabara puterii, respectiv de resemnare din tabara Opozitiei? Desi ar exista unele semne firave ca revenirea economica a statelor din vechea Uniune Europeana ar influenta in bine soarta ecomomiei romanesti, ca de exemplu evolutia comenzilor din industrie aflate pe un trend ascendent (conform Eurostat), este foarte improbabil ca situatia in ceea ce priveste motiunea sa aiba vreo legatura cu aceste evolutii.

Este clar cifrele acestea nu tin de foame, iar o eventuala revenire va fi atat de lenta incat nu se va vedea in buzunarele cetatenilor inainte de 2012, anul cand va veni decontul alegerilor, in caz ca nu vor fi anticipate. Este de asemenea clar ca modul in care este guvernata Romania este haotic, constand dintr-un lung sir de greseli si o lipsa cronica de viziune in ceea ce priveste urmatorul pas de facut; intr-o zi se mareste TV-ul cu 5 procente, peste o luna, doua el scade cu 19, si asa mai departe.

Toate acestea sunt vazute de populatie si vor fi fara indoiala sanctionate electoral. Dar vestea proasta pentru membrii Opozitiei este ca majoritatea voturilor pierdute de Putere nu se vor acumula in dreptul lor, ci vor ingrosa numarul celor care nu se vor prezenta la urne. Si asta pentru formulari de genul "trebuie sa actionam neintarziat, in apararea intereselor Romaniei si ale cetatenilor ei" ne suna extrem de fals. Pentru ca nimeni nu poate acorda incredere asigurarilor ca salariile vor reveni la valoarea lor de dinainte de reduceri. Pentru ca increderea populatiei in partide este chiar mai mica decat cea in presedinte. De aceea nu credem ca motiunea va trece!

Pana la urma, indiferent de rezultatul motiunii, mai important chiar decat rezultatul eventualelor alegeri anticipate este refacerea interesului cetatenilor pentru politica si cresterea increderii pe care acestia o acorda institutiilor democratiei, printre care se numara si partidele politice. La aceasta credem ca toate partile implicate ar putea si ar fi bine sa contribuie. Dar fara un comportament radical modificat al principalilor actor politici de la noi, ne temem ca acest lucru nu este posibil.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#motiune cenzura Guvern, #voturi motiune cenzura, #picat Guvern Boc , #motiune cenzura
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"In paranteza, am putea sa ne intrebam cum oare a ajuns domnul Antonescu la acest procent? Si oare de ce nu 53,75% sau 57,1%?"
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
Principalele formatiuni aflate la guvernare PDL si UDMR au luat hotararea de a nu participa la vot