PNL duce ultimele negocieri inainte de motiune. UDMR inca nu stie cum voteaza, Ponta nu vrea un Guvern Orban

Luni, 25 Iunie 2018, ora 16:05
5211 citiri
PNL duce ultimele negocieri inainte de motiune. UDMR inca nu stie cum voteaza, Ponta nu vrea un Guvern Orban
Foto: Arhiva Ziare.com

Motiunea de cenzura se apropie, iar cei de la UDMR nu s-au hotarat deocamdata cum voteaza. Presedintele Uniunii spune ca decizia se va lua tocmai miercuri dimineata, exact in ziua in care se va vota motiunea, afirmand ca ceea ce Orban numeste "negociere" a fost o cafea, acum mai bine de o luna.

La randul sau, Ludovic Orban sustine ca este deschis, dupa caderea Guvernului, la negocieri cu toate fortele politice civilizate, in timp ce Victor Ponta arata ca ProRomania nu ar sustine un Guvern Orban.

Sa le luam pe rand.

UDMR se mai gandeste

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, luni, ca formatiunea sa va decide miercuri dimineata ce face la motiunea de cenzura care va fi votata de plenul reunit in aceeasi zi.

"Miercuri dimineata, la ora 9:00, vom avea sedinta comuna a grupurilor reunite, acolo vom lua o decizie formala legata de motiunea de cenzura. Pana atunci, nu. Pana atunci, vom discuta cu colegii nostri, vom vedea ce se va intampla, dar decizia o vom lua miercuri dimineata", a declarat Kelemen Hunor.

El a spus ca ultima data s-a intalnit cu liderul PNL, Ludovic Orban, in 28 mai, la o cafea, pentru 12-13 minute si i-a transmis ca UDMR este interesata de ceea ce se va intampla cu guvernarea dupa motiunea de cenzura, cine va fi premierul, precum si programul de guvernare, ministrii pentru portofoliile cele mai importante.

Kelemen a spus ca, daca aceste raspunsuri sunt convingatoare, trebuie discutata apoi relatia PNL-UDMR si ce cred liberalii despre relatiile romano-maghiare.

"Si daca am rezolvat si aceasta problema, atunci vin eu in fata colegilor de la UDMR si le spun ca da, trebuie sa dam un vot", a continuat Kelemen.

Liderul UDMR a relatat ca Orban l-a intrebat si ce crede despre anticipate, iar el i-a spus ca in opinia sa nu se poate ajunge acolo.

"Mi-a promis ca atunci cand va avea raspunsuri ma va contacta, azi am avut o convorbire scurta, probabil ca ne vom vedea in zilele urmatoare", a relatat Kelemen Hunor.

Orban, deschis la negocieri cu "fortele politice civilizate"

La randul sau, Ludovic Orban a anuntat in urma sedintei Biroului Executiv al PNL ca negocierile cu diverse grupuri parlamentare, in vederea sustinerii motiunii de cenzura, se poarta pana in momentul votului, dar si ca, dupa o eventuala cadere a Guvernului, formatiunea este deschisa discutiilor cu toate fortele politice civilizate.

"PNL este deschis, dupa caderea Guvernului, la negocieri cu toate fortele politice civilizate, decente, care vor binele Romaniei, pentru conturarea unei solutii benefice pentru Romania, care sa reaseze Romania pe drumul firesc euroatlantic, pe un drum democratic, care sa respecte valorile si principiile fundamentale care stau la baza functionarii UE, pe un drum care sa permita fiecarui cetatean roman sa aiba sansa la o viata mai buna", a spus presedintele PNL.

El a mai anuntat ca niciun parlamentar liberal nu va absenta de la motiunea de cenzura si ca acestia vor vota la vedere in cadrul sedintei de miercuri.

Ponta: Nu votam un Guvern Orban. L-am propus pe Sorin Cimpeanu

Cat despre presedintele partidului Pro Romania, Victor Ponta, acesta a subliniat, tot luni, ca formatiunea sa nu sustine un Guvern condus de liderul PNL, Ludovic Orban, si l-a propus pentru aceasta functie pe fostul ministru al Educatiei Sorin Cimpeanu.

"Nu votam un Guvern Orban. L-am propus pe Sorin Cimpeanu (pentru functia de premier - n.red.), despre care n-am auzit de la niciun pesedist decat vorbe de lauda", a precizat Victor Ponta.

De asemenea, el a precizat ca va sustine orice efort de inlocuire a actualului Guvern si face apel la initiatorii motiunii de cenzura sa discute cu parlamenarii din alte partide pentru a transmite ca inlocuirea Guvernului PSD nu trebuie facuta cu un Guvern PNL.

"In aceasta saptamana am avut o intalnire a structurilor noastre interimare de conducere si am decis urmatoarele: in primul rand, ne dorim si vom sprijini ideea inlocuirii Guvernului actual cu un Guvern mult mai competent, cu un Guvern capabil sa conduca Romania in anul Centenarului, sa reprezinte Romania anul viitor in timpul Presedintiei Europene, oameni pregatiti pentru functia pe care o ocupa in acel Guvern (...)

Vom sprijini orice efort de inlocuire a actualului Guvern. (...) De aceea facem un apel catre initiatorii motiunii, PNL si USR, de a discuta si azi, si maine, si miercuri cu toti cei dispusi din PSD, ALDE, cu noi, de la PRO Romania, cu ceilalti din celelalte partide, pentru a incerca sa spunem foarte clar: nu dam jos guvernul PSD sa il inlocuim cu un guvern PNL", a subliniat fostul premier.

Amintim ca PNL, USR si PMP au depus, saptamana trecuta, la Parlament, motiunea de cenzura intitulata 'Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!'. Documentul a fost semnat de 152 de parlamentari.

Birourile permanente ale celor doua Camere au decis ca motiunea de cenzura sa fie prezentata luni in Parlament, iar miercuri sa fie dezbatuta si votata.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#negocieri motiune cenzura Guvern Dancila, #motiune cenzura Guvern Dancila , #motiune cenzura