Presa de azi: Guvernul a scapat. Dar Romania?

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 07:32
3013 citiri
Presa de azi: Guvernul a scapat. Dar Romania?
Foto: Puterea

Motiunea nu a trecut, Guvernul a ramas in picioare, dar se pare ca se cam clatina. Asta in cazul in care ceea ce nu a reusit Opozitia va fi dus la capat prin remaniere, care este tot mai des auzita de pe buzele celor care acum stau pe un loc cald, adica ministrii.

Gandul: Motiunea a picat. Ce se taie

Motiunea de cenzura a picat, marti, la limita: opozitia mai avea nevoie doar opt voturi ca sa-l dea jos pe Emil Boc, in conditiile in care mai multi alesi PD-L si UNPR au intors, in ultimul moment armele contra propriului Guvern .

Boc ramane in functie si trece la aplicarea planului de taiere cu 25 la suta a salariilor si 15 la suta a pensiilor. In paralel, confruntat cu o pierdere dramatica de imagine (PD-L are un minus 10 la suta in doar o luna, in sondajul propriu), premierul va fi obligat sa faca o remaniere, titreaza Gandul

in editia de miercuri.

Liderii PD-L sustinatori ai ideii de restructurare (care ar trebui sa fie validata de Legislativ si care ar presupune comasari de ministere) sunt acum mai prudenti, dupa votul la limita din Parlament. "Peste doua saptamani se face remanierea", a declarat un ministru important din Cabinetul Boc. "Remanierea e obligatorie. Cel tarziu in aceasta vara!" a impins putin termenul un coleg de Cabinet.

In doua saptamani se face remanierea. Intr-o saptamana nu putem, pentru ca trebuie sa discutam la partid si in coalitie", a declarat unul dintre ministrii importanti ai guvernului. Practic, discutiile referitoare la remaniere vor incepe inca din aceasta saptamana, iar concluziile despre cine ramane si cine pleaca sunt asteptate pana la finalul lunii. Totul va trebui pus la punct "cat mai curand posibil. De saptamana viitoare, pana la sfarsitul verii", a precizat un alt ministru democrat-liberal cu greutate in Cabinetul Boc.

Presiunea asupra premierului Emil Boc vine indeosebi din partea parlamentarilor PD-L, care asteapta ca guvernul sa raspunda corespunzator votului prin care acestia au scapat cu fata curata Executivul. "Cel putin trei ministri vor fi inlocuiti", spun surse parlamentare Gandul, in conditiile in care "amanarea nu are cum sa faca bine".

Principalele nemultumiri sunt legate de independentii din Cabinetul Boc: Mihai Seitan, ministrul Muncii, seful Finantelor, Sebastian Vladescu, si ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Romania Libera: Guvernul a scapat. Dar Romania?

Dupa ce si-a salvat portofoliile, Guvernul Boc are la dispozitie numai 13 zile ca sa aplice taierile de salarii si pensii. Aceasta, desi a pierdut majoritatea in Parlament.

Sedinta conducerii FMI care decide daca Romania va primi sau nu transa a patra de 850 milioane euro din acordul semnat in 2009 are loc pe 28 iunie, scrie Romania Libera

in editia de miercuri.

Pana atunci, adica in mai putin de doua saptamani, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se asigure ca taierile de pensii si salarii votate marti de Parlament vor fi si aplicate. Altfel pastrarea acordului cu Fondul va fi pusa sub semnul intrebarii, ceea ce va complica si mai mult situatia economica dificila a Romaniei.

Dupa votul pierdut din Parlament, opozitia are la dispozitie trei zile sa conteste masurile Guvernului la Curtea Constitutionala. Judecatorii Curtii raspund de obicei in termen de cateva saptamani, dar este de presupus ca de vreme ce Guvernul are in acest moment o majoritate de 5-4 in randul celor noua judecatori ai Curtii, lucrurile ar putea avansa de aceasta data ceva mai repede.

Aceasta, cu atat mai mult cu cat, in mai putin de 24 de ore de la nominalizarea ultimului judecator pe locul ramas vacant la Curtea Constitutionala, in persoana reprezentantului PD-L, Mircea Stefan Minea, toti cei doi judecatori desemnati recent in Parlament au fost invitati la Palatul Cotroceni ca sa depuna juramantul si, deci, pentru a-si prelua atributiile.

Daca judecatorii Curtii Constitutionale spun ca cele doua legi asupra carora Emil Boc si-a asumat raspunderea nu sunt constitutionale, ele nu se mai aplica, iar acordul cu FMI sare in aer.

Daca primesc unda verde, ele vor fi promulgate de presedintele Traian Basescu, e de presupus ca in cel mai scurt timp. Totusi, odiseea taierii salarii si pensii nu se va opri aici. Pentru recalcularea sumelor, cele doua legi au nevoie de norme de aplicare, iar Guvernul are la dispozitie, legal vorbind, 15 zile pentru a elabora aceste norme. Practic insa, normele ar trebui sa fie deja pregatite in momentul in care apare decizia Curtii Constitutionale.

Dar problema normelor nu este una simpla, avand in vedere ca una dintre legi se refera la recalcularea pensiilor speciale, cea mai delicata problema politica a reformei sistemului de pensii, si ca Guvernul Boc are la activ o intarziere de cateva luni in elaborarea normelor de aplicare la Legea salarizarii unice, votata in octombrie.

Evenimentul Zilei: Emil Boc ramane in picioare, pleaca secretari de stat

Primii sacrificati dupa motiune vor fi secretarii de stat, redusi la doi pe minister. In cazul ministrilor, se analizeaza plecarea unui prim lot prin comasarea a 5-6 portofolii actuale, scrie si Evenimentul Zilei

in editia de miercuri.

Motiunea de cenzura a fost ieri respinsa marti, opozitiei lipsindu-i doar opt voturi sa rastoarne guvernul lui Emil Boc. Daca ministrii au ramas, deocamdata, pe loc, primii sacrificati pentru a da satisfactie electoratului si activului PD-L vor fi secretarii de stat, al caror numar se va taia azi la jumatate.

La cererea presedintelui Basescu, formulata la Snagov, premierul le-a cerut ministrilor sa vina azi in sedinta de guvern cu cate o varianta de restructurare la varf cu doar doi secretari de stat. Cei mai multi adjuncti au in acest moment Internele - sase -, Externele si Economia - cate cinci -, Finantele, Transporturile, Dezvoltarea, Justitia - cate patru. Vasile Blaga, Catalin Predoiu si Teodor Baconschi sustin insa ca in ministerele lor numarul secretarilor de stat nu se va putea limita la doi.

In ciuda votului strans la motiune, in interiorul PD-L s-au pastrat presiunile inclusiv pentru remanierea rapida. Potrivit unor surse din coalitie, guvernul analizeaza varianta restructurarii la 9-10 ministere, prin comasarea unor portofolii.

Prima taiere de capete va avea insa loc la nivelul secretarilor de stat. Aici, sustin sursele citate, Boc a cerut ca fiecare minister sa ramana cu trei demnitari: ministrul, un adjunct al sau si un secretar de stat pentru relatia cu parlamentul. Sacrificati ar fi aproape 20 din cei 51 de secretari si 6 subsecretari de stat. Exceptie ar face insa Internele si Externele.

"Eu zic ca se poate functiona cu doi: unul pentru relatia cu parlamentul si un adjunct al ministrului", a declarat marti Adriean Videanu pentru EVZ, care sustine ca ar fi dispus sa renunte la trei secretari de stat. Kelemen Hunor spune ca poate renunta la un astfel de post si de la Cultura, "daca-i musai", iar Daniel Funeriu, secundat de trei adjuncti, evita un raspuns transant: "Eu sunt pentru un aparat suplu, dar depinde de forma de organizare".

Deschis la taieri masive se declara si Radu Berceanu: "Cum se va decide asa facem". Pentru aceeasi varianta trage si Elena Udrea, secundata de patru secretari de stat. "Cred ca se poate functiona foarte bine. La nivelul coalitiei trebuie pastrat si algoritmul politic", ne-a declarat ministrul dezvoltarii.

Puterea: BI(n)LELE INVINGE INTOTDEAUNA

Doar opt voturi au lipsit marti in Parlament pentru ca Guvernul Boc sa fie demis. Motiunea de cenzura depusa de Opozitie in urma asumarii raspunderii Guvernului pe masurile de austeritate a fost respinsa de plenul reunit al celor doua Camere parlamentare cu 228 de voturi pentru si 179 impotriva. Pentru ca motiunea sa fie adoptata si Guvernul sa fie demis ar fi fost nevoie de 236 de voturi pentru. Mai multi deputati si senatori din arcul guvernamental au dat un vot de blam Cabinetului condus de Emil Boc, printre cele mai sonore nume numarandu-se Teo Trandafir, Silviu Prigoana, Georgica Severin, Daniel Oajdea, Mircea Giurgiu si Tudor Ciuhodaru. Parlamentarii PSD si PNL au votat in bloc pentru motiunea de cenzura, neexistand nici o defectiune in acest mecanism, ei reusind sa atraga de partea lor 17 voturi de la reprezentantii puterii (PD-L, UNPR, UDMR si minoritati).

Trei dintre alesi au preferat sa introduca in urna guma de mestecat sau medicamente in loc de bile, anulandu-si in acest fel votul pentru motiune. Opozitia a intocmit o "lista a rusinii", cu pozele tuturor celor care au votat impotriva motiunii.

Dezbaterile si votul secret au tinut opt ore, in care reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei s-au acuzat reciproc de furtul banilor publici si de situatia dezastruoasa in care se afla tara. Pe tot parcursul sedintei, in lojele de deasupra salii de plen au fost prezenti aproximativ o suta de reprezentanti ai sindicatelor si pensionarilor, care au scandat lozinci anti-Guvern, dar si in jur de 100 de membri de partid de la PD-L sector 5, care au avut grija sa aplaude interventiile de la tribuna ale ministrilor si parlamentarilor puterii. Cei patru parlamentari ai UNPR care au votat pentru motiunea de cenzura, Tudor Ciuhodaru, Eugenia Barna, Adrian Mocanu si Ioan Munteanu, au fost exclusi din partid de catre Biroul Politic National al partidului care s-a intrunit imediat dupa terminarea sedintei.

Aceeasi soarta o vor avea si parlamentarii PD-L, care nu au sustinut Guvernul. Pentru a fi adoptate masurile de austeritate vor trebui sa treaca si de judecatorii Curtii Constitutionale, care vor da decizia finala in privinta lor. Daca va depasi si acest pas, Cabinetul Boc asteapta o noua transa de la FMI, iar in PD-L se vorbeste de remanierea ministrilor neperformanti.

Jurnalul National: Ordin de la Zeus: "Continuati!"

Emil Boc a vrut sa amane votul pentru CCR pana miercuri. Basescu a sunat personal la Camera Deputatilor luni noaptea: "Continuati!", titreaza Jurnalul National

in editia de miercuri.

Circul provocat de PDL luni noaptea in Camera Deputatilor pe tema reluarii votului pentru judecatorul de la Curtea Constitutionala a avut un spectator invizibil dar implicat, sau mai bine zis, jucator: Traian Basescu. Acesta a intervenit telephonic in repetate randuri in timpul dezbaterilor din Camera, atat la Emil Boc cat si la presedintele de sedinta Ioan Oltean, carora le-a dictat sa continue scandalul si sa nu cedeze nici macar un minut in fata PSD si PNL.

Inainte de a incepe circul, Emil boc si Roberta anastase au negociat cu liderii UDMR care votasera intr-o prima faza pentru numirea lui Valer Dorneanu la CCR.

Pentru ca Basescu voia neaparat sa controleze Curtea Constitutionala de teama ca va cadea ieri guvernul sI legile dictate tot de el referitoare la taierile de pensii si salarii vor fi declarate neconstitutionale, Emil Boc a fost nevoit sa le promita liderilor de la UDMR ca, in schimbul votului, vor primi sefia Societatii Romane de Radio, Oficiul pentru Protectia Consumatorului si imunitate pentru secretarii de stat maghiari la restructurarea posturilor din Guvern.

Maghiarii au cerut si declararea limbii maghiare ca a doua limba officiala in judetele Harghita si Covasna, insa macar acest subiect a fost respins de catre premier. Dupa ce s-a batut palma, Emil Boc i-a spus lui Ioan Oltean, presedintele de sedinta la Camera sa amane subiectul CCR pana maine, adica dupa motiunea de cenzura. Instantaneu, potrivit unor surse din conducerea PDL, a fost sunat de Traian Basescu, care, extreme de furios, i-a ordonat: "Nu amanti nimic! Continuati!".

Adevarul: Bugetari "bolnavi" de functii

O hernie de disc si o spondiloza mai mult sau mai putin dovedite au salvat numerosi sefi de institutii publice amenintati cu concedierea. Alina Tanasescu (35 de ani), sefa Casei de Asigurari de Sanatate Dolj, e platita degeaba din banul public de mai bine de opt luni, de cand e in concediu medical, scrie Adevarul

in editia de miercuri.

Unul dintre cele peste 18.000 de concedii de boala raportate in judetul Dolj este chiar al sefei Casei de Asigurari de Sanatate, Alina Tanasescu. Concomitent cu vantul de schimbare de la varful tuturor institutiilor publice din teritoriu, pe 21 septembrie anul trecut, Alina Tanasescu a adus la CAS un concediu medical din care reiesea ca sufera de hernie de disc. Si nu a mai revenit nici pana in ziua de astazi la serviciu.

M-am operat de hernie de disc, apoi s-a facut o cicatrice in interior si hernia a recidivat. Mi s-a dat concediu medical lunar de catre un medic din Bucuresti pe baza acestei recidive, dar si pe baza analizelor, cum sunt RMN-urile. Cand e vorba de un concediu atat de lung trebuie sa treci pe la o comisie nationala speciala", a spus Alina Tanasescu.

Boala grava de care sufera nu a impiedicat-o insa sa profite de cate un moment de relaxare. La 19 mai, Alina Tanasescu a fost vazuta savurand o inghetata la una dintre terasele din centrul Craiovei. "Sufar de hernie de disc, asta nu inseamna ca trebuie sa stau imobilizata la pat! Mi s-a recomandat multa miscare, asa ca fac sedinte de fizioterapie si kinetoterapie. Nu am venit la serviciu pentru ca nu pot sa stau in picioare si nici pe scaun", a mai spus Alina Tanasescu.

Reprezentantii CAS Dolj spun ca nu este nimic in neregula cu concediul prelungit al presedintei director general Alina Tanasescu si ca aceasta a fost chiar controlata saptamana trecuta, conform noilor norme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune cenzura Guvernul Boc, #remaniere Guvernul Boc, #acord FMI transa noua , #motiune cenzura