Presa de azi: Masurile disperate ale PD-L inaintea motiunii si a vizitei FMI

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 07:48
3116 citiri
Presa de azi: Masurile disperate ale PD-L inaintea motiunii si a vizitei FMI
Foto: athenian-legacy.com

De teama motiunii, dar si in contextul vizitei delegatiei FMI in Romania, PD-L incearca din rasputeri sa-si tina parlamentarii aproape pentru a fi evitate eventualele "tradari".

Unii lideri ai PD-L au trecut insa la declaratii amenintatoare. Constient fiind ca motiunea ar putea sa treaca, Cezar Preda a vorbit, marti, pentru prima data, de alegeri anticipate. Si Sebastian Lazararoiu a declarat, la randul sau, ca "PD-L va avea un esec daca nu se va reforma in interior", dupa cum titreaza 'Evenimentul Zilei'.

Speriati ca vine motiunea, "premierul ii scoate in oras pe parlamentarii PD-L", anunta 'Romania Libera', in editia de marti, precizand ca "Emil Boc strange randurile pentru sustinerea Guvernului". Despre "masurile disperate ale PD-L inaintea motiunii" amintesc si jurnalistii de la 'Adevarul'.

Despre vizita FMI, care vine intr-un context nesigur, scrie 'Gandul', precizand ca "Guvernul negociaza cu FMI scaderea taxelor pe salarii" si facand calcule vizavi la "ce castigi si ce pierzi" din toate acestea. Indiferent de tensiunile clasei politice, un lucru este cert pentru 'Jurnalul National': "evaluarea din partea FMI este una stricta".

Adevarul: Masurile disperate ale PD-L inaintea motiunii

Speriati ca ar putea pierde scaunele puterii, democrat-liberalii au inceput sa faca nenumarate calcule din care reies zece posibili "dezertori", printre care figureaza si cei care au votat la motiunea din primavara: Mircia Giurgiu, Clement Negrut, Daniel Oajdea, dar si Teo Trandafir.

Pe aceeasi lista se afla si Mihaela Sandru, Bogdan Cantaragiu, precum si Daniel Geanta, "aflat deja cu un pas in afara partidului", scrie Adevarul.

PD-L nu este singurul partid care face calcule. In urma socotelilor facute de PNL si PSD, 226 de voturi ar fi relativ sigure, fata de necesarul de 236. In aceste conditii, social-democratii isi continua "vanatorea" de voturi prin negocieri om la om.

Deocamdata, PSD si PNL pot conta doar pe trei parlamentari care au declarat ca se vor alatura Opozitiei la vot: Calin Potor, Ioan Munteanu si Mircea Irimescu.

Conducerea Senatului s-a pregatit si ea pentru motiune si a luat deja masuri pentru mobilizarea parlamentarilor in perioada dezbaterii motiunii de cenzura, interzicand orice deplasare.

Evenimentul Zilei: Sebastian Lazaroiu: PD-L va avea un esec daca nu se va reforma in interior

Rand pe rand, democrat-liberii sunt constienti ca, daca nu fac reforma in partid, isi vor pierde electoratul. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu considera ca PD-L va avea un esec la viitoarele alegeri daca nu se reformeaza in interior.

"Este valabil si pentru celelalte partide. Reforma presupune un lucru simplu: sa lase oamenii noi sa ajunga in fata", a afirmat Lazaroiu, citat de Evenimentul Zilei.

Acesta considera ca partidele s-au schimbat in ultimii 10 ani si a trecut vremea liderilor care "vin sa bata cu pumnul in masa".

"La PSD se fac cosmetizari, chestii de fatada, il impingem pe asta mai tanar mai in fata, dar in spatele lui suntem tot noi. Lumea nu mai poate fi pacalita asa. Oamenii s-au schimbat mult in ultimii 20 de ani si cred ca asteptarile lor s-au modificat mult si ele. Nu cred ca in 2014 la alegerile prezidentiale se mai poate merge pe acelasi model de candidat ca pana acum. Acest model a functionat pana acum, dar din 2014 va fi diferit, poate chiar din 2012", a mai spus consilierul lui Traian Basescu.

Romania Libera: Vine motiunea. Premierul ii scoate in oras pe parlamentarii PD-L

La suprafata, oficialii PD-L pariaza pe esecul motiunii de cenzura, dar in realitate, liderii partidului se tem de eventualele surprize din partea rebelilor din partid.

Pentru a mai aplana conflictul intern din partid, conducerea PD-L se va intalni, duminica, la restaurantul McMoni's, din Capitala, unde sunt asteptati mai multi parlamentari ai formatiunii.

Conform unor surse din PD-L, citate de Romania Libera, intalnirea are ca scop stabilirea strategiei pentru 27 octombrie intr-o "atmosfera relaxata".

In ciuda faptului ca intalnirea are loc abia la finele saptamanii, strategia Puterii pare deja batuta in cuie: alesii vor fi in sala pentru a asigura cvorumul de sedinta, dar nu vor vota pentru a evita eventualele accidente.

PD-L iarta dar nu uita, iar aceasta reiese din faptul ca invitatia la masa nu a fost adresata tuturor, "tradatorii" de data trecuta facand obiectul unor discutii separate.

"Pe mine nu m-a chemat nimeni, ceea ce inseamna ca orice decizie s-ar lua acolo nu mi se impune si mie. Daca partidul decide sa nu se voteze la motiune, eu nu ma voi supune neaparat deciziei, ci voi face ce-mi dicteaza constiinta, bineinteles, dupa ce voi face o analiza pe textul motiunii", a declarat deputatul PD-L, Daniel Oajdea, unul dintre disidenti.

Gandul: Guvernul negociaza cu FMI scaderea taxelor pe salarii. Ce castigi si ce pierzi

Pana la intalnirea de duminica, Guvernul mai are de trecut un hop: vizita FMI in tara noastra. Guvernul va negocia cu oficialii FMI, a caror vizita oficiala incepe miercuri, noi masuri de austeritate.

Pentru a convinge Fondul ca micsorarea contributiilor sociale si a cotei unice este o masura buna, care nu afecteaza bugetul, Guvernul ar putea propune impozitarea tuturor pensiilor si scaderea, din nou, a indemnizatiilor pentru mame, scrie Gandul.

Oricat s-ar zbate PD-L pentru a luat masuri pe placul Fondului, reprezentantii FMI sunt insa reticenti privind aceste propuneri, motivul principal fiind ca Guvernul nu a estimat inca, in mod concret, impactul acestor propuneri asupra bugetului si nici nu a propus masuri care sa compenseze scaderea veniturilor la buget in urma relaxarii fiscale.

Adoptarea celor doua masuri de reducere a contributiilor ar urma sa aduca o "gaura" de circa 2,2 miliarde de euro in bugetul de stat, conform estimarilor PD-L, adica 1,8% din PIB. Sursele PD-L sustin ca vor incerca sa convinga FMI sa permita Romaniei un deficit bugetar mai mare de 4,4% din PIB, cat este convenit in momentul de fata.

Respectarea acestei tinte este oricum o provocare deosebita pentru Guvern atat timp cat doar la bugetul de pensii de stat se va inregistra un deficit de 3,5 miliarde de euro, daca nu se aplica Legea pensiilor in forma actuala, respectiv aproape 3% din PIB, ceea ce inseamna ca, daca veniturile raman la acelasi nivel ca anul acesta, statul poate cheltui cu doar 1,2 miliarde de euro mai mult decat incaseaza.

Jurnalul National: Evaluare stricta din partea FMI

Ce vor reusi sa-i convina membrii Guvernului pe reprezentantii FMI ramane de vazut. Cert este insa ca FMI gaseste o tara intoarsa pe dos, cu proteste la Finante, in invatamant, dar si un mediu politic agitat in urma depunerii de catre Opozitie a motiunii de cenzura, care are ca scop demiterea Cabinetului Boc.

Pe scurt, Romania a devanit o tara in care opinia publica este ingrijorata de nivelul foarte mare al datoriei publice care va presa asupra generatiilor viitoare, conform Jurnalul National.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, se declara si el ingrjorat de toata aceasta situatie, insa incearca sa pastreze calmul.

"Noul acord nu trebuie sa aiba la baza un segment de imprumut, este clar ca in momentul de fata Romania nu mai are nevoie de imprumut de la FMI. Nu mai are nevoie fiindca rezervele bancii centrale sunt suficient de puternice pentru a putea asigura in perioada urmatoare o stabilitate a cursului si pentru a acoperi deficitul balantei de plati", a declarat Mihai Tanasescu.

Acest acord va trebui sa cuprinda, potrivit lui Tanasescu, niste criterii care trebuie definite si revizuite, astfel incat Romania sa reuseasca sa-si consolideze stabilitatea fiscala si sa-si defineasca un model de crestere economica sanatoasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#motiune PSD, #cadere guvern, #vizita FMI , #motiune cenzura
Comentarii