Presa de azi: Ziua in care se "taie" ori Guvernul, ori salariile

Marti, 15 Iunie 2010, ora 07:31
2472 citiri
Presa de azi: Ziua in care se "taie" ori Guvernul, ori salariile

Ziua de foc a Guvernului Boc a sosit, adica ziua motiunii de cenzura, in care care se "taie" ori Guvernul, ori salariile. Teo Trandafir si Daniel Oajdea sunt doua dintre numele care se afla pe lista neagra a PD-L dupa ce au anuntat ca vor vota motiunea de cenzura, adica se alatura celor din Opozitie. Preza pe larg dezbate pe larg acest subiect.

Adevarul: Ziua in care se "taie" ori Guvernul, ori salariile

Parlamentarii hotarasc marti soarta Cabinetului Boc. Daca motiunea de cenzura este respinsa, reducerea salariilor si pensiilor primeste unda verde. Tabara democrat-liberala a primit marti o lovitura de imagine: deputatul PDL Teo Trandafir a anuntat ca voteaza impotriva Cabinetului Boc, scrie Adevarul in editia de marti.

Toate partidele au convocat luni sedinte pentru a-si mobiliza parlamentarii la votul de merti. Democrat-liberalii au decis sa voteze motiunea de cenzura cu bilele la vedere pentru a nu se strecura "dezertori neasteptati".

Chiar daca va trece de examenul motiunii de cenzura, premierul va trebui sa le dea socoteala subalternilor sai din partid, care asteapta remanierea propusa de seful statului si mai multa transparenta in deciziile Guvernului .

Premierul Emil Boc a fost pus la zid de unii democrat-liberali chiar si luni, in ultima intalnire pe care premierul a avut-o cu grupul PD-L din Senat inainte de motiunea de cenzura de marti. "Au fost voci care i-au reprosat din nou premierului lipsa de transparenta de care au dat dovada reprezentantii Executivului in luarea deciziilor importante, care i-au transmis inca o data premierului ca vrem si noi sa fim la curent cu hotararile Guvernului, pentru a sti cum reactionam cand ne trage electoratul la raspundere", a declarat unul dintre senatorii PD-L.

Boc le-ar fi dat asigurari senatorilor, potrivit unor surse din partid, ca, odata pericolul motiunii inlaturat, isi va schimba atitudinea si va da mai multa importanta parerilor parlamentarilor. "Am gresit, altadata va cer parerea. Vom face chiar niste consilii consultative pentru a discuta deciziile!", le-ar fi promis premierul senatorilor.

Deputatul PD-L, Teo Trandafir a declarat pentru "Adevarul" ca va vota motiunea de cenzura si ca se asteapta sa fie data afara din partid. "Voi vota impotriva Cabinetului Boc. Eu nu am nicio legatura cu Guvernul Boc si nu ma intereseaza. Ma intereseaza doar pensiile oamenilor si nu pot aproba masurile anuntate de Executiv", a declarat deputatul PD-L. Alaturi de ea se afla si Daniel Oajdea, care a fost deja propus pentru excludere din partid.

Si deputatul demisionar din PD-L Silviu Prigoana a sustinut ieri ca urma sa decida in cursul noptii trecute cum voteaza la motiune, urmand sa centralizeze rezultatul unui referendum pe care l-a organizat in colegiul sau. "Eu am facut un sondaj in colegiu si am trimis sambata 20.000 de buletine pe care erau scrise doua intrebari -"Sunteti de acord cu reducerea pensiilor cu 15%?" si "Sunteti de acord cu reducerea salariilor cu 25%?"".

I-am lasat pe oameni sa se decida duminica, iar luni sa-mi aduca raspunsurile la adresa pe care am lasat-o pe plic, sa stiu cum sa votez. Abia la noapte le centralizez si decid", a declarat luni Prigoana, pentru "Adevarul".

Puterea: Ce sanse sunt sa cada azi Guvernul

Premierul Emil Boc trebuie sa faca marti fata unei noi motiuni de cenzura. N-ar fi prima oara cand o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc este adoptata. De data aceasta, sansele ca Guvernul sa cada sunt ceva mai mici, scrie Puterea

in editia de marti.

Puterea si Opozitia se infrunta marti in primul act al unei batalii in care taberele sunt - cel putin conform calculelor hartiei - disproportionate numeric. Motiunea de cenzura "Opriti genocidul social" pentru a trece trebuie votata de 236 de parlamentari. Opozitia, adica PSD (44 de senatori si 94 de deputati) si PNL (22 de senatori si 54 de deputati), are 214 voturi, daca toti senatorii si deputatii celor doua formatiuni vor fi prezenti in sedinta comuna de astazi. Din informatiile pe care le detinem, ar mai putea veni inca cinci voturi: de la proaspat exclusul din PD-L Daniel Oajdea, de la doi independenti neafiliati grupului UNPR si de la doi deputati din randul minoritatilor. Practic, Opozitiei i-ar mai trebui 17 voturi pentru a darama Guvernul. Dar, cel putin ieri-seara, surse din PNL sustineau ca "sunt slabe sanse sa mai atragem voturi".

Atat Crin Antonescu, cat si Victor Ponta au anuntat ca PNL si PSD nu vor avea nici un absent, iar liderul social-democrat a plusat, spunand ca PSD-istii care nu vor vota cu bilele la vedere vor fi exclusi din partid. De cealalta parte, UDMR a anuntat ca este solidar cu Guvernul si va vota impotriva motiunii, iar PD-L a renuntat la varianta abtinerii (in fapt, prezenta in sala, fara a vota - n.a.). Independentii inregimentati in UNPR, o parte dintre independentii neafiliati si probabil deputatii minoritatilor nationale nu vor vota. Cele doua grupari guvernamentale, PD-L si UDMR, au impreuna 208 parlamentari, dar, theoretic, nu au emotii atat timp cat tabara adversa nu va strange 236 de voturi.

In tabara Opozitiei, ieri, existau temeri privind o eventuala intentie a PD-L (sau a Guvernului) de a anunta neconstitutionalitatea dezbaterii motiunii de cenzura

"Se va incerca cu disperare gasirea de modalitati pentru ca motiunea sa nu mai fie dezbatuta, pe motive de termene depasite si de neconstitutionalitate", a aratat senatorul Mircea Chelaru, el solicitand colegilor sai de partid sa refuze orice eventual vot pe acest subiect. Presedintele PSD, Victor Ponta, si unul dintre juristii partidului, Dan Sova, au afirmat ca daca PD-L va incerca sa stopeze dezbaterea motiunii, "acest lucru echivaleaza cu o lovitura de stat".

Jurnalul National: Antonescu: Cazurile Oajdea si Trandafir, frumoasele manifestari ale vointei unui parlamantar

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, la Antena 3, ca gesturile deputatilor PD-L Daniel Oajdea si Teo Trandafir sunt frumoase manifestari ale vointei si ale personalitatii cuiva care nu e "un ostean oarecare", ci e un parlamentar.

"Si-au manifestat calitatea, vointa si personalitatea de parlamentari si evident de persoane private care incarneaza aceasta functie", a precizat acesta, scrie Jurnalul National

in editia de marti.

"Pana la urma, in ceea ce priveste cazul domnului Oajdea si cazul doamnei Trandafir, mie mi se pare ca sunt frumoase manifestari ale vointei si ale personalitatii cuiva care nu e "un ostean oarecare", ci e un parlamentar. Deci sunt doi oameni care impotriva unei presiuni care pana la un punct e normala in orice partid mai ales cand e la putere, si-au manifestat calitatea, vointa si persoanlitatea de parlamentari si evident de persoane private care incarneaza aceasta functie", a sustinut Crin Antonescu.

Intrebat la ce presiuni sunt supusi parlamentarii PD-L, liderul PNL a mentionat ca ar putea fi presiuni legate de "bani, putere sau dosare".

"Nu am facut niciodata parte dintr-un partid de tipul acesta cu manifestarile PSD-ului intre 2000-2004 sau ale PDL-ului de astazi. Nu stiu ce presiuni. Probabil ca sunt lucruri legate de bani, de putere, in unele cazuri de dosare care exista, care se pot face omului respectiv, in apropierea lui, nu stiu, nu pot insa intelege de ce foarte multi oameni care nu sunt santajabili, pentru ca nu toti parlamentarii unui partid ca e el PD-L sau altul sunt santajabili, pentru ca nu toti oamenii unui partid chiar in Parlament depind de afaceri sau de sume de bani care se pot castiga sau pierde acolo, de ce au asezat cu toti aceasta atitudine umila", a spus presedintele liberalilor.

Intrebat daca Guvernul Boc cade sau nu cade, marti, prin votul motiuneii de cenzura, Antonescu a replicat: "Sper din tot sufletul sa cada".

Evenimentul Zilei: Elena Udrea: "Daca pica motiunea, sampania o dau eu"

Ministrii sustin ca nu au emotii ca azi ar putea cadea guvernul. Cu toate acestea, negocierile cu parlamentarii puterii care vor sa sustina motiunea de cenzura s-au dus pana in ultima clipa, titreaza Evenimentul Zilei

in editia de marti.

Uninominalii PD-L au dat emotii propriului guvern pana in ultima clipa de dinaintea votarii motiunii de cenzura de marti. Daca in interiorul coalitiei sustinerea guvernului s-a transat inca de luni-dimineata, propriul partid i-a dat serios de furca premierului Emil Boc.

Dupa ce a reusit sa tempereze o parte din nemultumitii saptamanii trecute, Boc a aflat luni seara ca alti doi deputati ai PD-L vor vota contra sa: proaspat aleasa Teo Trandafir si Mircia Giurgiu, PD-L-ist de Cluj. Ca ultima tactica, PD-L-istii au tras tare sa-si convinga luni refractarii sa stea marti acasa, absentand de la vot decat sa se opuna propriului guvern.

"Pica motiunea", era ieri-seara pronosticul ministrului de interne, Vasile Blaga, gata sa garanteze inclusiv pentru Georgica Severin, senator de Prahova care sustinuse public, cu doar doua ore inainte, ca optiunea sa de a vota pentru motiune ramane neschimbata.

Secretarul general al PD-L nu a exclus insa surprizele. "Ai nostri voteaza toti impotriva. Pana si Georgica Severin. Luni cel putin, asta e situatia. Dar sa vedem marti cum va fi", a declarat Blaga pentru EVZ.

La Camera Deputatilor, Elena Udrea a promis sampanie "din partea casei" parlamentarilor daca salveaza guvernul. "Daca pica motiunea, sampania o dau eu", a intervenit ea in pariul pus de Cezar Preda cu Daniel Oajdea pe capul guvernului Boc.

Gandul: Lider PD-L, catre Boc: "Sunteti precum Croitorasul cel Viteaz"

Propunerea de excludere a deputatului Daniel Oajdea din PD-L i-a readus lui Boc critica lipsei de curaj in privinta remanierii. "Fermitatea" premierului a fost taxata de Cezar Preda: "De ce nu ati exclus ministri?", anunta Gandul

in editia de marti.

Remanierea guvernului si inlocuirea ministrilor neperformanti i-a pus fata in fata pe liderii PD-L in ziua premergatoare motiunii de cenzura. Propunerea de excludere din partid a deputatului Daniel Oajdea, cel care a anuntat ca va vota in Parlament impotriva guvernului, l-a determinat pe vicepresedintele PD-L, Cezar Preda, sa-i spuna in fata premierului Emil Boc ca se comporta precum croitorasul cel viteaz, reprosandu-i pasivitatea in privinta prestatiei ministrilor.

"Il facem mare pe Oajdea prin faptul ca il dam afara", a spus Preda in sedinta de luni a Biroului Permanent al PD-L.

N-ati vrut voi sa fiu ferm? Sunt ferm!", a fost reactia lui Boc, intoarsa cu ironie de vicele democrat-liberal: "Da! Sunteti precum croitorasul cel viteaz. Il excludeti pe Oajdea! De ce nu ati exclus ministri?"

Replica ce l-a facut pe Boc sa taca. De altfel, problema remanierii guvernului a fost evitata pe parcursul sedintei, democrat-liberalii fiind indemnati sa isi concentreze atentia asupra motiunii de cenzura de marti.

Problema reinnoirii guvernului Boc a fost in prim-planul mai multor reprezentanti ai partidului. Declansarea remanierii chiar la finalul acestei luni a fost sustinuta de vicepresedintele PD-L, Ioan Oltean, care a anuntat in urma cu doua saptamani ca "sunt multi ministri care nu au confirmat". La finalul saptamanii trecute, un alt deputat democrat-liberal, Mihai Opriscan, ii indica drept remaniabili pe Sebastian Vladescu, Mihai Seitan, Mihai Dumitru si Daniel Funeriu, afirmand ca soarta celor patru a fost deja discutata in cadrul grupului parlamentar.

Romania Libera: Cine se opune eliminarii pensiilor speciale?

Prinsi in razboiul motiunii de cenzura, parlamentarii ar trebui sa se pronunte in aceste zile si asupra Legii unitare a pensiilor. Partea exploziva politic a trecut insa de Legislativ, scrie Romania Libera in editia de marti.

Schimbarea din temelii a sistemului de pensii a fost aprobata de Comisia de Munca

a Camerei Deputatilor fara prea mari

modificari fata de forma Guvernului Boc. Pe parcursul dezbaterilor s-a acceptat, la propunerea deputatilor Dan Mircea Popescu (PSD) si Ioan Botis (PD-L), ca varsta standard de pensionare a femeilor sa fie de 63 de ani, fata de 65 de ani, cat era in varianta Executivului, dar au fost respinse alte amendamente ce ar fi modificat substantial proiectul de lege.

Concret, punctul de pensie va fi pe 1 ianuarie 2011 de 732,8 lei si se va calcula asa cum a dorit Guvernul Boc: va fi majorat anual cu 100% din rata inflatiei, la care se va adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut pe anul precedent, in loc sa fie 45% din salariul mediu brut pe economie (cum cerea opozitia). Totodata, in sistemul unic de pensii vor intra si militarii, dupa ce ministrul Gabriel Oprea a convenit cu premierul Emil Boc sa nu fie afectate pensiile militare sub pragul de 3.000 de lei.

Pentru a se aplica de la 1 ianuarie 2011 ar trebui insa ca, Legea pensiilor sa intre in vigoare cat mai repede, mai ales ca potrivit angajamentelor initiale cu FMI, reforma ar fi trebuit adoptata pana la sfarsitul anului 2009. Nu in ultimul rand, legea ar trebui sa treaca testul constitutionalitatii in cazul sesizarii Curtii si ar putea aduce inca o motiune de cenzura actualului Guvern, pe langa cea programata a fi votata marti.

Pana cand va intra in vigoare Legea unitara a pensiilor, Guvernul Boc si-a propus sa elimine pensiile speciale, cea mai exploziva parte a reformei pensiilor, printr-o formula intermediara. Executivul si-a angajat raspunderea in Parlament si pe un proiect de lege in acest sens, separat de masurile curente de reducere cu 25% a salariilor si cu 15% a pensiilor. Cum opozitia nu a raspuns si la actul normativ privind pensiile speciale cu o motiune de cenzura, in termenul de trei zile prevazut de Constitutie, se considera ca legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor este adoptata, astfel ca o mai desparte de promulgare doar un atac la Curtea Constitutionala. Atac anuntat, de altfel, la unison, de reprezentantii PSD si PNL.

Dar verdictul CCR in problema eliminarii pensiilor speciale constituie un indiciu pentru cum vor aprecia aceiasi judecatori si Legea unitara a pensiilor. In momentul avizarii celor doua proiecte pentru care Executivul si-a angajat raspunderea, Consiliul Legislativ a apreciat ca reducerea substantiala a nivelului pensiei ar reprezenta o atingere a dreptului la proprietate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#motiune cenzura vot, #Teo Trandafir Daniel Oajdea, #motiune cenzura cabinetul Boc , #motiune cenzura