Sa ne incolonam spre Congo!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 11:22
9746 citiri
Sa ne incolonam spre Congo!

Motiunea de cenzura a PSD, sustinuta de PNL, ar fi trebuit sa ne arate de ce actuala opozitie merita sa fie acum in Palatul Victoria, in locul PD-L. Ea n-a facut insa decat sa ne arate din nou cat de gol e imparatul in sediul din soseaua Kiseleff.

Documentul, pompos intitulat "Opriti genocidul social!", este, de fapt, o compunere in care PSD face, de-a valma, aprecieri, analize jurnalistice, sofisme de doi lei, populisme gretoase, istorie trunchiata a ultimilor ani si cateva estimari referitoare la efectele masurilor de austeritate, fara a indica insa metoda de calcul sau logica urmata. Dar compunerea aceasta labartata pe pagini intregi nu contine nicio solutie concreta. Nici macar referirea preferata la impozitul progresiv, eliminata probabil de teama reactiei PNL.

Dar compunerea nici macar nu e origiala si autorii ei ar putea fi foarte bine descalificati pentru plagiat.

"Cabinetul Emil Boc si Traian Basescu au procedat cam ca niste clone ale doctorului Ciomu, adica au taiat masiv, doar-doar opresc hemoragia. E ca si cum unui bolnav de cancer, ca sa pastram metafora prezidentiala, doctorul i-ar extirpa doar o mica bucatica din tumora si i-ar taia, in compensatie, cate o bucata din celelalte organe. Scoatem o bucata din plamani, una din rinichi, una din san, una din prostata, pana scoatem gramajul tumorii ce trebuia indepartata", scrie in textul motiunii PSD.

Ei bine, textul acesta si urmatoarele 5 paragrafe sunt luate copy-paste, dar fara ghilimele, dintr-un articol scris de subsemnata si aparut pe Ziare.com in data de 27.05.2010, sub titlul "Cancerul bugetar nu a fost extirpat".

PSD nu este in stare sa atace guvernul decat cu niste versuri de Mihai Eminescu si niste plagiate din presa, fara nicio solutie concreta si fezabila si crede ca asta il face mai bun decat actuala guvernare si il califica pentru a castiga eventuale alegeri anticipate si a prelua fraiele tarii? Si sa fi apartinut PSD, o analiza jurnalistica este total nepotrivita pentru o motiune de cenzura.

In mod normal, aceasta este ori un document extrem de sintetic, de doar o pagina, in care se arata, concret si strict, masura/politica atacata (modelul britanic), ori un document foarte aplicat care contine si solutii. De exemplu, in Germania, motiunea de cenzura include automat si contraoferta. Hibridul partial plagiat al PSD este jenant si descalificant.

PNL nu a fost implicat in elaborarea acestei capodopere. Dar asta nu inseamna ca e mai breaz. De cateva zile, Crin Antonescu se tot autopropune premier al unui guvern minoritar PNL. Retorica domniei sale e buna si originala, insa dincolo de forma, fondul e trist, chiar periculos.

Liberalii vor intreruperea acordului cu FMI si scaderea abrupta a fiscalitatii. Sunt masuri de dreapta excelente pentru o perioada de crestere economica, cum a fost aceea a guvernarii Tariceanu. Atunci insa, liberalii nu s-au incumetat decat sa taie nitel din CAS. La vreme de criza insa, cand sursele de finantare sunt foarte putine si tot mai scumpe, iar veniturile bugetare sunt in picaj, scaderea fiscalitatii poate fi letala. Cam ca manevra unui sofer care, indreptandu-se cu viteza spre copac, roteste brusc volanul 180 de grade. Rasturnarea e sigura.

Si as fi tare curioasa pe cine ar pune dl. Antonescu sef peste Finante. Pe Varujan Vosganian, cel care a reusit, la vreme de crestere economica record, un deficit bugetar record? Si pe ce sprijin parlamentar s-ar baza presedintele PNL? Nu intra in discutie decat PSD, iar rezultatul acestui concubinaj a avut o mare contributie la situatia in care am ajuns. Cert este ca dl. Antonescu recunoaste deschis ca nu se da inapoi de la politizarea Justitiei, chiar la nivel de Curte Constitutionala, pentru ca se afla intr-un razboi politic.

De fapt Romania are acum nevoie de un mix de politici fiscale si economice inteligente, care sa taie fix cat si de unde trebuie, sa stimuleze unde trebuie, sa adauge unde trebuie, adica la investitii, adica un mix de masuri de austeritate si program autentic anticriza, elaborat de politicieni cu viziune si curaj care sa relanseze economia si sa urneasca Romania din groapa. Nu am vazut asa ceva la nimeni

Cat timp alternativa la actuala guvernare dezastruoasa o vor reprezenta politicenii cu ambitii jurnalistice sau chemari de cascadori, eu cred ca nu avem nimic mai bun de facut decat sa ne interesam care sunt conditiile de emigrare in Congo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#motiune cenzura PSD PNL, #asumare austeritate Guvern Boc, #motiune cenzura plagiat , #motiune cenzura