Opinii: Criza democratiei de zero voturi

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 23:54
3517 citiri
Opinii: Criza democratiei de zero voturi
Foto: Arhiva

In mod normal, asumarea raspunderii guvernului este o forma exceptionala de adoptare a unei legi, la care nu se recurge decat atunci cand fie guvernul nu reuseste sa-si impuna in Parlament proiectele esentiale, fara de care nici nu considera necesar si posibil sa-si continue mandatul (un fel de totul sau nimic), fie este obligat de circumstante speciale la o urgenta maxima.

Pentru guvernele Boc insa, asumarea raspunderii a devenit regula. Prin comparatie cu cele doua cabinete anterioare, ele au inregistrat un numar record de asumari.

Este, pe de-o parte, o situatie surprinzatoare pentru un cabinet care are majoritate parlamentara si ar putea sa-si treaca legile prin procedura obinsuita, asa cum a si recomandat CCR in cazul Legii educatiei.

Pe de alta parte, remarcam ca ea nu este folosita doar pentru chestiuni de maxima urgenta, ci pentru legi cu mare greutate si implicatii majore, care ar trebui sa aiba parte de dezbateri serioase si de un minim consens, pentru a nu fi apoi modificate, din nou, la prima schimbare de putere.

E drept, avem o Opozitie total neconstructiva, care nu doreste decat sa faulteze orice act al majoritatii, indiferent daca e bun sau rau, necesar sau pagubos. Este o misiune foarte prost inteleasa. Dar o majoritate bine organizata si disciplinata poate trece peste acest impediment fara probleme, atat sub aspectul cvorumului, cat si sub cel al majoritatii necesare adoptarii.

Problema este asadar a coalitiei de la putere, incapabila sa-si mobilizeze parlamentarii la voturile decisive si, din acest motiv, obligata sa legifereze de la Palatul Victoria.

In plus, guvernul este mereu in criza de timp. Legea salarizarii, de exemplu, fara de care nu putea fi adoptat bugetul si fara de care nu puteam primi transa de la FMI, nu a fost gata decat in ceasul al 13-lea cand, practic, alta procedura de adoptare in termenul convenit nu mai exista.

Asumarea raspunerii, devenita regula pentru marile proiecte guvernamentale, este insa extrem de periculoasa pentru democratie, caci eludeaza un element esential, dezbaterea parlamentara, dribland cel mai important organism al unui stat democratic, Parlamentul.

In aceste conditii, nu e de mirare ca romanii nu inteleg mare lucru din viata politica si din regulile statului de drept. Dupa cum nu este de mirare nici instabilitatea legislativa, care pune societatea romaneasca mereu in situatia mesterului Manole.

Si abuzul acesta de asumari atrage dupa sine si alte derapaje, la fel de periculoase. Este demonetizata, cu largul concurs al Opozitiei, si notiunea motiunii de cenzura. Avem motiuni respinde cu zero voturi pentru, sau, cum s-a intamplat joi, cu zero voturi pentru si zero voturi impotriva.

Cu alte cuvinte, nici guvernul nu a vadit vreo urma de sustinere, dar si motiunea a fost abandonata de chiar initiatorii sai. Puterea s-a aparat astfel de posibile defectari din propria tabara, ceea ce arata cat de fragila este, de fapt majoritatea, in vreme ce Opozitia s-a folosit de pretextul unui incident regretail si dramatic pentru a masca o inca o infrangere.

De fapt, joi, in loc de o procedura plina de substanta, in loc de dezbateri incinse, in loc de parlamentarism autentic, nu am avut decat un fapt divers cu adevarat notabil, politizat urgent de Opozitie si televizuni.

Este vorba despre nenorocirea unui om care s-a aruncat de la balconul Parlamentului (in treacat fie spus, cu toata compasiunea pentru Adrian Sobaru, totusi angajatii TVR nu au avut de suferit in mod real din cauza crizei si a masurilor de austeritate, singura lor restrangere fiind anularea cresterilor salariale de care beneficiau de doua ori pe an).

Toate acestea sunt simptomele adancirii unei crize, chiar mai grava decat aceea economica. Se adanceste criza democratiei romanesti, institutiile si procesele ei esentiale sunt aruncate in derizoriu de incompententa unei clase politice manate strict de obsesii si interese proprii. Iar pretul ar putea fi cu mult mai mare decat ne putem imagina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune cenzura Guvern, #sarit balcon parlament , #motiune cenzura
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Democratie originală KGB = 0, tot atatea voturi! Ex nihilo, nihil!!!!!!