Daca pica Dancila, atunci...

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 12:26
18622 citiri

...se poate intampla unul dintre urmatoarele trei lucruri, si anume fie se formeaza o noua majoritate, fie se accepta un guvern minoritar, fie se gaseste un acord pentru a organiza alegeri anticipate.

O noua majoritate e posibila (a) daca toate partidele parlamentare se aliaza impotriva PSD si trimit ministri intr-un nou guvern sau (b) daca pesedistii, dupa debarcarea Vioricai Dancila, se aliaza cu un grup parlamentar care sa asigure cele 30 de mandate de care e nevoie pentru a face 50%+1.

Nu este usor ca PMP si USR, UDMR si ALDE, ProRomania si PNL sa accepte un program coerent de guvernare de un an, asumandu-si in plus trimiterea de ministri in Palatul Victoria.

Sa fie mai usor ca Ponta si Tariceanu sa se reconcilieze cu un PSD fara Dragnea si ultima sa marioneta?

Greu de dat un raspuns ferm, desi e clar ca numarul mai redus al partenerilor ca si faptul ca s-au frecventat mult in ultimul deceniu ar facilita cooperarea fostilor aliati din USL.

E sigur, insa, ca o majoritate noua si stabila e foarte dificil de gasit.

Guvernul minoritar e, de asemenea, o solutie. Monocolor sau cu 2-3 partide, el ar presupune negocierea fiecarui text de lege cu formatiunile parlamentare care nu ar trimite membri in Guvern.

PNL n-a respins un scenariu de acest fel. UDMR a mai avut, in 2007-2008, experienta unui asemenea cabinet, ai carui ministri proveneau din partide care aveau impreuna 22% din mandate. E greu de crezut ca un guvern minoritar alcatuit doar de PSD sau doar de ALDE ar fi acceptat.

Pe de alta parte, multi politicieni se tem de solutia unei guvernari minoritare care sa trimita PSD in Opozitie, cu argumentul ca in acest fel noul guvern ar fi sicanat permanent, permitand partidului lui Dragnea o revenire spectaculoasa la anul, cand cetatenii vor fi chemati de doua ori la urne.

In fine, un acord pentru alegeri anticipate ar fi ceva nou in peisajul politicii noastre. Propunerea a venit de la alianta incheiata de PLUS si USR. Constitutia e rigida cand vine vorba despre tinerea unui scrutin inainte de termen: e musai sa esueze doua incercari de a investi un guvern.

Exista, desigur, numeroase variante pentru a gestiona o situatiune de acest fel. E, insa, evident ca respectarea cuvantului dat este indispensabila, indiferent care ar fi solutia aleasa.

Apetitul pentru alegeri legislative inaintea celor locale ar putea interesa partidele de opozitie, fiindca le-ar fi mai usor sa castige o cursa pentru Parlament decat una pentru cele aproape 45 de mii de pozitii din consiliile locale, judetene sau primarii.

Indiferent de formula, se va pune si problema sefiei Guvernului, ca si a identitatii ministrilor, care vor merge la Palatul Victoria dupa Dancila. Nu-i exclus sa se recurga, asa cum s-a mai intamplat in perioada post-comunista, la "tehnicieni" sau la figuri cu notorietate nesemnificativa.

Ce este sigur e ca, daca numirea premierului se face inainte de turul al doilea al prezidentialelor, Klaus Iohannis nu va mai numi un pesedist.

Daca pica Dancila, atunci peste cateva zile vom avea de ales unul dintre cele trei scenarii schitate mai sus. Daca ea rezista in scaunul de premier, discutia va fi reluata la inceputul anului viitor. In aceiasi termeni.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...