De ce a picat motiunea?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 09:12
24861 citiri
De ce a picat motiunea?

Motiunea de cenzura nu numai ca nu a daramat guvernul, dar s-a si transformat intr-o victorie majora pentru Viorica Dancila si un esec usturator pentru Opozitie.

Dna Dancila a primit exact ceea ce ii trebuia pentru a galopa spre sefia PSD, iar guvernul pe care il conduce a primit un substantial vot de incredere, dovedind pana la urma o majoritate destul de relaxata.

Da, sunt mai multe voturi "pentru" decat la precedenta motiune, dar asta pentru ca ea a fost votata si de UDMR. Dar exista si dovada ca PSD si ALDE au suficiente voturi chiar si fara UDMR.

Voturile lipsa ale motiunii arata ca nu s-a reusit extragerea niciunui parlamentar ALDE si PSD catre actuala Opozitie si nici macar unul dintre reprezentantii minoritatilor nationale se pare ca nu s-a alaturat demersului. Cu o seara inainte de vot, dl Orban spunea ca are 215 voturi si in urna s-au numarat doar 200.

Motiunea aceasta putea sa arate macar ca sustinerea Guvernului e fragila, ca doar cateva voturi despart PSD si ALDE de pierderea puterii. Si mai putea sa arate o alternativa solida si amenintatoare a Opozitiei. Ambele obiective au fost ratate si in loc am avut o demonstratie de forta si unitate a majoritatii.

De ce un asemenea esec major, al doilea dupa pierderea sefiei Camerei Deputatilor? Din mai multe motive.

Pe scurt, pentru ca demersul a fost unul, daca nu chiar mimat, macar unul cu inima stransa, pentru ca niciunul dintre partide nu voia cu adevarat sa preia puterea, din considerente pe care le-am tot detaliat.

S-au simtit obligate sa depuna motiunea pentru ca tot ele, impreuna cu dl Iohannis, au promis toata campania explicit si implicit ca rezultatul unui vot masiv va fi debarcarea PSD de la guvernare. Scorul a fost atat de mare incat Opozitia s-a simtit obligata sa treaca la act.

Dar exact acest demers a demonstrat falsul, pentru ca votul din 26 mai nu a schimbat nimic din configuratia parlamentara. Am mai spus-o: ceea ce poporul a decis in 2016 la europarlamentare nu poate fi o schimbare sanatoasa decat tot printr-o decizie a poporului, la parlamentare, in 2020. E simplu, e de bun simt, pana la urma. Si orice alta sustinere contrara este o minciuna.

Intre aceste momente, schimbarea puterii se poate face doar prin traseism politic. Asa cum a trecut motiunea din 2012. PNL s-a aratat dispus si la asa ceva, dl Orban aproape ca a deschis usa pentru dezertorii din PSD si ALDE. Totusi, nimeni nu a batut palma. De ce?

Din cauza aerului de neseriozitate. Cum a trecut motiunea din 2012? Au fost doua componente. Pe de-o parte, oferte fara numar. S-au oferit de la functii si locuri pe liste pana la covoare si alte plocoane de acelasi fel. O a doua componenta a fost increderea celor ofertati ca promisiunea va fi respectata, iar ei nu vor pica intre scaune, si fara PDL, si fara arginti.

Increderea asta ar fi presupus o proiectie foarte clara pentru viitor: ce guvern, cu ce premier, cu ce majoritate. In 2012, se stia clar ca premierul USL este Victor Ponta si din aceasta calitate a condus campania de racolari.

Acum, ce au vazut eventualii tradatori? Premier incert, majoritate incerta si conflicte uriase intre viitoarele ei posibile componente. Cum sa lasi din mana vrabia pesedista pentru cioara unei guvernari care nu se contureaza nici macar in liniile ei mari? In aceste conditii, era greu de facut pasul si, de aceea, nimeni nu l-a facut.

Pana la urma, marea problema asta mi se pare. Nu faptul in sine ca motiunea nu a trecut, ci faptul ca nu se contureaza o constructie alternativa coerenta: cine vrea sa guverneze efectiv, cine nu vrea, dar e dispus sa asigure majoritatea, cu ce premier?

Altfel cu Dancila ramanem cel putin pana la parlamentare. Iar perspectiva unei guvernari dupa alegerile de anul viitor mi se pare imposibila, daca partidele din Opozitie vor continua sa se razboiasca intre ele mai abitir decat cu Puterea.

Acest razboi continuu va face imposibil si razboiul de gherila care ar trebui dus cu Guvernul Dancila si ineptiile pe care va continua sa le comita ca pana acum, dar fara agresivitatea din epoca Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#motiunea de cenzura Dancila , #motiune cenzura