Disperarea lui Dragnea si o motiune extrem de periculoasa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 07:37
28943 citiri
Disperarea lui Dragnea si o motiune extrem de periculoasa

Rezolutia de la Baile Herculane a lui Liviu Dragnea arata un om disperat si iesit din logica politica. Liviu Dragnea nu mai lupta nici macar pentru putere, lupta pentru libertatea proprie, lupta sa-si tina capul la suprafata dupa potopul care l-a inundat din dosarul Tel Drum.

Asadar, din start, eu pe dl Dragnea nu mai pot sa-l evaluez in logica politica, ci mai degraba in aceea a unui sef de grup infractional organizat care a luat ostatic un partid pe care il foloseste ca arma in lupta cu justitia. Logica politica, cu specific local, inseamna putere si bani care sa o cumpere. Logica lui Drangnea este anti-justitia.

Si atunci, ma intreb, oare motiunea PNL e o solutie inteligenta?

Teoretic, sigur ca treaba unei opozitii serioase este sa sanctioneze Guvernul pentru derapaje grave prin motiune de cenzura. Dar face asta o opozitie care este gata sa preia guvernarea, ceea ce eu ma tem ca nu este nici pe departe cazul nostru. Si atunci, ma intreb la ce bun aceasta motiune, care in caz de reusita cred ca i-ar folosi cel mai mult lui Liviu Dragnea.

De ce?

Pentru ca l-ar scapa de un premier cu care in mod evident nu se intelege, care ameninta sa-i traga partidul de sub fund, dar pe care nu-l mai poate schimba prin propria vointa pentru ca a jucat deja aceasta carte cand a rasturnat Guvernul Grindeanu. Pentru ca marele pericol pentru justitie nu mai vine de la Guvern, ci din Parlament, acolo unde majoritatea anti-justitie e tranpartinica. Pentru ca eventuala plecare a PSD de la guvernare i-ar da posibilitatea lui Dragnea sa se concentreze pe anti-justitie fara grija lui Tudose, a ROBOR, a cursului leului, a inflatiei, a Bruxelles-ului, a Washington-ului.

Care sunt cele doua variante, posibile, in caz de motiune?

A. Motiunea nu trece. Ea se transforma atunci intr-un exercitiu de forta pentru actuala majoritate care isi demonstreaza din nou invincibilitatea si un prilej de vaicareala a actualei opozitii care sa isi exhibe debilitatea si sa planga cum ar face ea, dar nu poate pentru ca e prea mica. De parca micimea ar fi o virtute, nu o consecinta a modului lamentabil in care s-a prezentat la alegeri.

Cum motiunea arata ca o compunere populista, eu cred ca PNL nu vrea decat sa foloseasca o oportunitate de a dovedi ca mai exista, nu mizeaza pe o victorie, dar sa nu-i faca Liviu Dragnea vreo surpriza.

B. Motiunea trece si guvernul e rasturnat. Ce poate urma legal si tehnic? Practic nu exista decat trei variante: majoritatea actuala instaleaza un nou guvern, actuala opozitie trece la guvernare sau anticipate. Sa le luam pe rand.

1. Anticipatele mi se par o varianta exclusa penrru ca niciun parlamentar nu le vrea. A trecut abia un an dintr-un mandat pentru care oamenii au investit in campanie, nu si-au scos banii si nu se face sa renunte tocmai cand veniturile le-au fost marite spectaculos.

Teoretic, opozitia ar avea perspectiva de a lua mai multe locuri, insa si PNL, si USR si-au schimbat conducerile, raporturile de putere interne s-au schimbat. Foarte probabil ca unii dintre actualii parlamentari, aflati in dizgratia noilor conduceri, sa nu mai pupe locuri eligibile pentru a fi inlocuiti de preferatii noilor echipe de conducere.

Deci a doua varianta de premier a presedintelui va fi votata cu larga majoritate si sa fie un cimpanzeu sau o matura. Dar guvernul instalat sub amenintarea anticipatelor va fi unul fragil, sabotat, mereu sub presiunea motiunii.

2. Invingatorii, adica PNL si USR sa preia guvernarea. Sigur, nu ii obliga nimeni, dar ar fi de altfel de un penibil desavarsit ca a patra oara consecutiv si dupa ce au rasturnat ei insisi guvernul, PNL, in primul rand, sa se duca la Cotroceni pentru a spune ca nu are nicio varianta.

Cu ce majoritate? Pe actuala configuratie nu e alta varianta decat o oaste de stransura cu oamenii lui Victor Ponta, cu UDMR, cu ceva de prin ALDE, cu Traian Basescu, cu minoritatile, fiecare cu pretul lui si cu pretentiile lui ulterioare, cu atat mai mari cu cat fiecare vot va fi extrem de valoros.

Exista si varianta guvernului minoritar, adica unul care sa stea la mana PSD - ALDE, sa fie sicanat, sa nu faca nimic si sa mai si zboare cand va vrea majoritatea sau nu va consimti sa dea tainul celor de care depinde supravietuirea.

Dar macar are PNL o varianta viabila de premier? Eu nu am vazut la PNL nici macar licarirea unei variante, dupa eliminarea din ecuatie a lui Catalin Predoiu. Cezar Preda spune ca solutia ar fi Ludovic Orban.

Dar dl Orban este inculpat, este intr-o faza de cercetare penala judecatoreasca. Cum sa il pui pe presedinte sa-l desemneze, dupa ce dl Iohannis de-abia a repetat, a nu stiu cata oara, ca o persoana condamnata sau cercetata n-are ce cauta la varful statului?

Pe de alta parte, nu cred sincer ca dl Orban ar fi foarte incantat de o partajare de putere care vedem ce rezultate are ea in PSD.

Cat despre varianta tehnocrata, sper ca s-a vazut deja ca ea nu este o solutie pe termen mai lung de cateva luni si dincolo de niste obiective foarte precise si tehnice, cum ar fi organizarea alegerilor.

Dar dincolo de toate aceste argumente, de ce sa preia PNL toate bombele plantate de PSD in economie, a caror explozie este inevitabila, pentru a o deconta fix cum a decontat guvernul Boc in 2010 problemele acumulate de altii? Numai carasul are o memorie atat de scurta. Ca sa salveze justitia? Pe de-o parte nu ma indoiesc ca liberali ca Virgil Guran numai asta nu au in cap, pe de alta parte, repet, pericolul pentru justitie nu e la Guvern in primul rand, ci in Parlament si motiunea nu are efect asupra lui.

3. PSD - ALDE mentin majoritatea si propun presedintelui un nou premier. Nu cred ca Liviu Drangea va mai fi dispus la exercitiul negocierii tocmai pentru ca presedintele are un spatiu de manevra foarte limitat din motivele de la punctele 1 si 2.

PSD poate fi chiar avantajat sa plece de la guvernare inainte ca bombele economice sa explodeze pentru ca apoi sa urmareasca incendiul din tribune, de unde sa critice extrem de vocal si sa spuna cum nu s-ar fi intamplat asa ceva daca guverna. Adica sa adune capital masiv pe seama decontului prostiilor pe care tot el le-a facut in lunile de guvernare. Ba sa se mai si lamenteze ca statul paralel a alungat PSD de la guvernare si a incalcat votul popular, blocand programul de guvernare perfect.

Stiti, eu nu cred ca atunci cand vrei sa iei statul de drept cu asalt iti pui atatia clopotei. Eu cred ca ii pui pentru ca mai apoi sa te poti folosi de ei. Sa ii folosesti ca pretext pentru esec: uite de ce ne-au inlaturat, pentru ca le-am declarat razboi!

Singurul obiectiv pe care Dragnea il are cu adevarat, rasturnarea justitiei, nu presupune neaparat sa guverneze, pentru ca nu de la guvern vin acum initiativele. Ci sa aiba majoritatea anti-justitie in Parlament si nu ma indoiesc ca isi va gasi suficienti clienti inclusiv in tabara PNL.

Daca presedintele refuza prima varianta, a doua poate fi una cumplita si nu ma indoiesc ca are Liviu Dragnea un infinit rezervor pentru asa ceva in partid. O refuza presedintele si pe aceasta?

Conflictul la CCR a devenit deja un exercitiu cotidian, iar CCR este doar o anexa a PSD. Ar fi atat de usor pentru CCR sa spuna ca, dupa modelul ministrilor, presedintele nu poate refuza decat o data, motivat o propunere de premier.

Efectul nu ar fi doar punctual, ci o intreaga schimbare de arhitectura constitutionala care l-ar pune pe presedinte intr-o pozitie strict formala, mereu sub semnul celei de-a doua propuneri de nerefuzat. Cea mai importanta carte a presedintelui ar fi anulata.

Si atunci, daca tragem linie, la ce bun?

Daca PNL vrea sa faca ceva, primul lucru ar fi sa inceapa sa preseze PSD prin profilarea ca varianta viabila si dezirabila: premier din umbra, ministri din umbra, permanenta talonare a fiecarui gest, a fiecarei decizii guvernamentale insotita de solutia PNL. Ceea ce combinat cu presiunea strazii ar pune PSD intr-o situatie imposibila cu propriile bombe in brate.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#PNL motiune de cenzura, #Dragnea Tudose PSD , #motiune cenzura