Dupa chipul si asemanarea sobolanilor golani

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 20:31
4953 citiri
Dupa chipul si asemanarea sobolanilor golani
Foto: Ziare.com

In asteptarea previzibilului esec al motiunii de cenzura ma chinuiau varii intrebari. Omul, mi-am zis, incepe, dupa un timp de coabitare, sa semene cu propriul sau caine. Dar oare natiunile? Cui seamana ele?

Cand isi plimba patrupedul prin capitala, Eugen Barbu semana leit cu propriul sau canis. Dar popoarele? Se modifica ele in functie de fizionomia liderilor lor? Au preluat oare germanii trasaturile Angelei Merkel, dupa 12 ani in care cancelara le-a stat in frunte, mimand dreapta, dar luand-o perpetuu la stanga, cu tot cu crestin-democratia, dar si cu restul unei Europe tot mai sfasiate dupa ea?

Modul in care arata Batranul Continent, cu tot cu cleptocratia romana in sud estul sau, li se datoreaza si tacerilor, aparent consimtitoare, si contradictiilor unor politici europene care au insistat asupra experimentului aruncarii in aer a natiunilor si democratiilor clasice, in interesul globalizarii.

In inima acestei Europe tot mai asertive, mai ferme declarativ, mai antiamericane, dar si mai putin recognoscibile valoric, Germania nu-si ofera, iata, o armata functionala, in stare sa ajute la nevoie vecinii si partenerii din NATO amenintati de Moscova. Ori statul evreu. Asta, desi Berlinul reitereaza la orice ocazie ca "securitatea Israelului constituie parte a ratiunii de stat a Germaniei". Concomitent, Republica Federala ajuta diplomatic Teheranul desi teocratia iraniana ameninta Israelul cu genocidul.

Intre inconsecventele ei cele mai uimitoare, UE insista, salutar, de cand se stie, asupra drepturilor omului, natiunilor si minoritatilor. Dar principalele ei puteri incheie afaceri rentabile, gen North Stream 2, cu o Rusie care le incalca brutal si sistematic, amenintand tocmai statele pe care conductele ei le izoleaza si le scot din joc.

Inseamna toate aceste inconsistente, pentru europeni moral mutilante, ca rusii insisi, din care nu putini s-au lasat ingenuncheati cu placere de noul tar, in numele inaltarii Rusiei la rangul de superputere, vor sfarsi prin a arata ca respingatorul ex-KGBist Vladimir Putin?

Din cate imi amintesc, romanii n-au ajuns sa-i semene lui Ceausescu doar pentru ca Pingelica i-a chinuit un sfert veac. Au a le multumi, pentru acest noroc, occidentalilor si posturilor straine, intre care Europa Libera si Deutsche Welle, care i-au informat cand riscau sa se inece scufundati in minciuna si fictiune. Dar si disidentilor, care, daca le adaugam si rezistenta incapatanata, dar discreta a multora, ca Babu Ursu, ori Mihai Sora, nici macar n-au fost atat de putini cum se crede indeobste.

Net mai multi li se opun azi lui Dragnea si cleptocratiei care incearca, din rasputeri, sa-i surghiuneasca intr-un nou ceausism. Intrucat nu vor reusi, nu cred ca romanilor le va creste mustata, strungareata, ori negi de ministru antijustitie, chiar daca raman in tara. Si nu emigreaza interior.

Totusi, multi se lasa intimidati, ori prostiti de agitpropul antenist. Pe multi ii inspamanta goarnele provocatoare, potrivit carora ar trebui sa ne asteptam la violente. Si vocile care afirma ca, de vreme ce Romania se afla pe tobogan, n-ar mai "tine" iesitul in strada, care ar risca sa provoace represiunea, ci doar "tactici de gherila".

Ar vrea ciuma rosie sa fie asa. I-ar placea mult sa reuseasca intimidarea si sa fie lasata in pace. In cor cu liderul ei, hulitorii si manipulatorii din subordinea cleptocratiei ii vitupereaza pe adversarii politici, afurisindu-i ca "sobolani" ai "statului paralel", spre a-i convinge pe potentialii protestatari, staruind sa #reziste, dar usor de infricosat, sa se desparta de ei si sa evite orice posibila confruntare. In lipsa de insuficienta raspandire a adevarului, minciunile ii smintesc pe multi.

Altii, nu putini, cred ca ar fi inteligent si profitabil sa se faca frate cu oligarhia si colportorii tv ai fictiunii totalitare a statului paralel pana vor trece puntea. UDMR, de pilda, a batut palma cu PSD, parlamentarii maghiari acceptand, in numele unui profit concret, un troc si oneros si, pana la urma, perdant, ca sa nu sustina o motiune salvatoare pentru democratie si statul de drept. Or, poti lustrui cat vrei sfertul tau de fruct. Daca viermele il infuleca pe dinauntru, va putrezi si partea ta de mar.

Kelemen Hunor se crede, totusi, destept. Dupa cum imi spunea, recent, un amic si doct si onest, dar de stanga, "e bine sa fii nu numai drept, ci si destept". I-am replicat ca, uneori, e bine sa nu fii prea destept. De aceasta data cetatenii Romaniei ar fi bine sfatuiti sa evite excesul de inteligenta manifestat in fite si radicalisme de doi lei (potrivit carora toti ar fi o apa si-un pamant) si sa se conformeze unui imperativ moral la care se supun nu doar militanti radical anticleptocratici, precum Malin Bot.

Ci si cei mai intelepti oameni ai natiunii. Intre care rostitori ai adevarului ca Ana Blandiana. Si Mihai Sora. Ca prezenta la proteste a unor repere morale de statura si anvergura spirituala a acestor "golani", "huligani" si "sobolani", ii va irita la maximum pe Gobbelsii regimului national-comunist resuscitat de Liviu Dragnea in beneficiu propriu, nu era greu de prezis.

Unor idealuri mai greu de intinat, oricate ventilatoare de laturi s-ar pune in actiune si unor oameni nu doar scoliti si onesti, ci si creatori de opere literare si filosofice perene, oare ce sa le contrapui eficient? Analfabeti, hoti, paviani, ovine si suine, precum si ex-PRMisti incapabili s-o rupa intr-o limba europeana, dar experti in a rasturna adevarul si a incrucisa fauna postcomunista cu varii specii securiste de Mangalita?

Cleptocratiei nu i-au ramas in tolba decat jandarmii, in genul celor care l-au busculat deunazi pe Mihai Sora in Piata Victoriei. Precum si sageata celei mai pure insolente. Ca sa iasa din incurcatura, impertinenta portavoce a unei latrine specializate in linsaje mediatice a recurs la sfruntare, intrebandu-se, obraznic, "cine e acest Mihai Sora?"

La "1 an, 5 luni si 22 de zile de cand ii suportam", filosoful, pentru care politica si morala sunt congruente, s-a explicat, lamurindu-si protestele antiPSDiste fara sa se coboare la a-i raspunde direct insolentului guitator de la Antene.

La varsta de 102 ani, inteleptul participa, iarna-vara, pe frig ori pe arsita, la proteste. Pentru ca,"in tot acest rastimp, singura lor preocupare a fost sa-si salveze pielea, sa-si puna la adapost averile, sa injoseasca, prin faptele si vorbele lor, ideea insasi de democratie".

Pentru ca, "la centenar, Romania nu arata bine", autorul "Sarii pamantului" s-a autodeclarat, "chitaind," "o constiinta de cetatean". Si-un "sobolan".

Intrucat pozitia mea e leit a lui, voi chitai si eu cot la cot cu alti "sobolani". Si cu Mihai Sora. Cu el cred ca am face bine, ca romani si ca europeni, sa semanam.

Autor: Petre M. Iancu

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#motiune cenzura Guvern Dancila, #PSD sobolani, #proteste PSD , #motiune cenzura