Guvernul Ungureanu a picat - Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 23:02
57419 citiri
Guvernul Ungureanu a picat - Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu
Foto: Tvr Info

Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a picat, vineri, in urma motiunii de cenzura depusa de Opozitie, iar Victor Ponta a devenit premierul desemnat.

Diferenta dintre majoritatea si minoritatea parlamentara, adica intre Putere si Opozitie, a tinut de cateva voturi.

Dupa o sedinta tensionata, cu plansete, jigniri si scandal pe procedura de vot, s-a anuntat rezultatul oficial: Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a cazut. Prima motiune de cenzura inaintata de USL impotriva Executivului condus de MRU a primit 235 de voturi pentru, cu patru peste cate avea nevoie pentru a fi aprobata.

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, imediat dupa anuntul ca motiune a trecut, ca el este propunerea USL pentru functia de premier. Au urmat consultari-fulger intre presedinte si liderii partidelor parlamentare, la sfarsitul carora Traian Basescu l-a numit pe Victor Ponta premier desemnat.

Ziare.com v-a prezentat LIVE cele mai importante declaratii si evenimente:

23:00: - Decretul privind desemnarea de catre presedintele Traian Basescu a presedintelui PSD, Victor Ponta, pentru functia de prim-ministru a fost publicat, vineri seara, in Monitorul Oficial.

22:52: - Vicepresedinte PNL, Relu Fenechiu, a afirmat, la B1 Tv, ca varianta de guvernare USL-UNPR nu este una fezabila, precizand insa ca lista cu potentialii ministri este deja facuta.

22:47: - Fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, a declarat ca Victor Ponta nu este pregatit sa fie premierul Romaniei.

"Victor Ponta nu e pregatit sa fie prim-ministru, iar USL e un agregat, acolo, cu multe tabere, iar cei mai intelepti dintre ei au stiut ca nu ar fi trebuit sa vina la guvernare, insa cei mai flamanzi au decis", a mentionat Sebastian Lazaroiu, la B1 Tv.

22:32: - Liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian, vehiculat ca posibil ministru al Comunicatiilor in Guvernul USL, a declarat vineri seara ca nu vrea sa fie ministru pentru ca nu ii place sa semneze hartii si sa aiba un orar fix.

22:28: - Theodor Paleologu a povestit culisele scenei in care Sorina Placinta a izbucnit in plans, in plenul Parlamentului.

"Mi-a atras atentia cineva care se uita la televizor ca plange doamna Placinta si am procedat asa cum trebuie sa procedeze un gentleman. Ce vreti? Sa se vada rimelul curs, plansete si telenovele? Nu e cazul. S-a nimerit sa fiu foarte aproape si m-am pus in fata. Colegi de-ai dumneavoastra spuneau ca sunt in cadru. Da, sunt in cadru, cu atat mai bine, uitati-va la mine. A putut fi admirat si spatele meu", a declarat Paleologu la Realitatea Tv.

22:10: Deputatul PNL Ludovic Orban considera ca unii dintre colegii sai de partid se bucura prea tare de investirea lui Victor Ponta in functia de premier.

"Multi au lasat garda jos si s-au inmuiat in atitudinea fata de RAUL CEL MARE. Eu continui sa cred ca prin demiterea Guvernului nu am facut decat un pas inainte, necesar, dar nu suficient. Fara discutie, era obligatorie asumarea raspunderii guvernarii de catre PNL si PSD, pentru ca Romania are nevoie de stabilitate politica, a scris Ludovic Orban, pe contrul personal de Facebook.

21:47 - Presa vehiculeaza lista neoficiala a ministrilor lui Victor Ponta, lista care include nume ca Varujan Vosganian, Calin Popescu Tariceanu, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu sau Mircea Geoana.

- Ministerul de Finante: Daniel Chiritoiu sau Claudiu Doltu. Romania Tv inainteaza inca doua nume: Varujan Vosganian si Liviu Voinea.

- Ministerul Transporturilor: Eduard Hellvig, secretar general al PNL si apropiat al lui Crin Antonescu, este candidatul propus de PNL. Pe lista apare si Relu Fenechiu

- Ministerul Educatiei: Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu sunt candidatii pentru a prelua sefia acestui minister.

- Ministerul Culturii: Senatorul PNL Mircea Diaconu, propunerea fiind agreata si de social-democrati.

- Ministerul Muncii: Mariana Campeanu ar putea reveni la Ministerul Muncii, pe care l-a mai condus in timpul Guvernului Tariceanu. Un alt candidat este Corina Cretu.

- Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin, liderul PC, este favorit.

- Ministerul Apararii: Corneliu Dobritoiu, propus de PNL.

- Ministerul de Interne: Liviu Dragnea, iar Antena 3 vehiculeaza ca Dan Nica ar putea prelua acest minister. Ioan Rus si Victor Paul Dobre sunt alti doi posibili ministri MAI in Cabinetul Ponta.

- Ministerul de Externe: Titus Corlatean este candidatul favorit pentru a prelua acest portofoliu.

- Ministerul Justitiei: Dan Sova sau Ion Chelaru sunt in carti pentru acest minister. De asemenea, singurul ministru din Cabinetul Ungureanu care si-ar putea continua mandatul, fiind de altfel si cel mai longeviv ministru, este Catalin Predoiu.

- Ministerul Sanatatii: Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Florian Popa, Eugen Nicolaescu sau deputatul Nicolae Banicioiu sunt numele vehiculate pentru a prelua acest minister.

- Ministerul Mediului: Carmen Moldovan; Adevarul scrie ca vicepresedintele PNL, Rares Manescu sau Nicolae Nemirschi (PSD) ar putea prelua acest portofoliu, iar Mediafax mai inainteaza un nume: Rovana Plumb.

- Ministerul Comunicatiilor: ar putea fi preluat de Varujan Pambuccian (minoritati)

- Ministerul Turismului: Singurul candidat speculat este Alin Burcea.

- Ministerul Economiei: Analistul Liviu Voinea este numele vehiculat cel mai des. Totusi, printre potentialii candidati apar si Calin Popescu Tariceanu sau Iulian Iancu.

- Ministerul Afacerilor Europene: Mircea Geoana este numele vehiculat de Mediafax pentru acest minister.

- Secretar general al Guvernului: Eugen Bejenariu

- Purtator de cuvant al Guvernului: Bogdan Teodorescu

21:27 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca desemnarea lui Victor Ponta ca premier era de asteptat, precizand ca "viitorul Guvern trebuie sa treaca foarte repede la actiune, pentru ca are toate premisele bugetare pentru a face ce asteapta romanii, adica reintregirea salariilor".

21:19 - Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a precizat, vineri, ca partidul sau va vota pentru investirea Guvernului condus de premierul desemnat, Victor Ponta.

"UNPR va vota pentru stabilitatea acestei tari. Noi vom sprijini Guvernul condus de Victor Ponta", a declarat Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea: UNPR sustine Guvernul condus de Victor Ponta

21:08 - Totodata, seful statului declara, in urma cu un an, ca Victor Ponta este doar un copilot, fara calitati sa conduca o masina "de trei metri", deci in consecinta nu va fi desemnat premier, deoarece nu poate fi "pilot de tara" si nu i se poate da "mansa in mana".

"Dar domnul Ponta este copilot la o masina, stiti, dansul mai participa la raliuri si are sponsori necunoscuti, desi se prezinta a fi un soi de fata mare asa, de Fecioara Maria, cu sponsorii astia necunoscuti a reusit sa ajunga copilot", spunea Basescu.

Basescu: Copilotului Ponta nu-i da nimeni volanul in mana, cum sa-i dai tara!?

20:58 - Presedintele PSD sustinea, pe 19 martie, ca nu vrea sa fie si ca nu va fi niciodata premierul lui Traian Basescu.

Victor Ponta: N-o sa fiu niciodata premierul lui Traian Basescu

"Eu n-o sa vreau sa fiu niciodata prim-ministrul lui Traian Basescu (...) Eu nu o sa primesc niciodata nimic de la Basescu. Singurii care vor decide daca voi conduce sau nu Guvernul Romaniei sunt romanii. Eu nu sunt nici Emil Boc, nici Mihai Razvan Ungureanu, sa ma puna Basescu in functii cand vrea el, nici macar la misto", a subliniat Victor Ponta.

20:52 - Vicepresedintele PDL Gheorghe Stefan a declarat vineri seara pentru NewsIn ca intreaga conducere a partidului, intregul Birou Permanent National ar trebui sa isi asume esecul motiunii de cenzura si sa demisioneze, iar in locul acestora sa fie aleasa o noua echipa, cu Vasile Blaga presedinte al PDL.

20:47 - "Nu pot sa fii bucuros cand pleci de la guvernare. (...) Trebuie sa facem o analiza serioasa la ce s-a intamplat si fiecare membru al conducerii trebuie sa-si asume responsabilitatea, fara retineri", a comentat secretarul general al PDL, Ioan Oltean, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

20:40 - Mihai Razvan Ungureanu ia in calcul posibilitatea de a se inscrie in competitia electorala de la Iasi, candidand la functia de primar al orasului, MRU urmand sa dea un raspuns cert, cel tarziu pana luni, potrivit unor surse citate de presa locala.

De asemenea, surse citate de televiunile de stiri spun ca Ungureanu ar putea prelua conducerea PDL.

20:25 - Victor Ponta confirma ca este noul premier desemnat.

"- Mi s-a incredintat de catre presedinte un mandat de a incerca sa formam un nou Guvern.

- Este un moment special in viata noastra politica si inteleg alaturi de colegii din USL sa accept acest mandat si sa incerc sa-l duc la indeplinire cu toate puterile.

Victor Ponta: Accept mandatul de premier si incerc sa il duc la indeplinire

- Ma bazez in special pe USL si pe toti ceilalti parlamentari care vor intelege sustinerea unui asemenea Guvern cu un mandat limitat pana la alegerile locale.

- Responsabilitatea care trebuie sa-i revina fiecarui om politic trebuie sa functioneze si voi incerca sa asigur o guvernare pana la alegeri, care sa le dea romanilor speranta ca lucrurile se indrepata in directia cea buna.

- Voi prezenta in scurt timp programul de guvernare si lista Guvernului".

20:19 - Presedintele Traian Basescu anunta ca Victor Ponta este premierul desemnat.

- "Minoritatile au spus ca vom ramane consecvente abordarii pe care au avut-o intotdeauna, vor sustine orice premier desemnat.

UNPR nu a avut o propunere pentru functia de ministru. UDMR-ul nu a avut o optiune pentru desemnarea unui premier, PDL nu a avut o optiune.

PSD este singurul partid care a avut o optiune, optiune sustinuta si de PNL si de PC. Ca atare, exista un singur nume pronuntat in cadrul consultarilor si acela este Victor Ponta. L-am invitat pe Ponta la Cotroceni, am semnat decretul", a spus Basescu.

Traian Basescu: L-am desemnat pe Victor Ponta premier. Nu exista motive de panica

- "As vrea sa aseam putin calmul. Azi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru Romania S-a probat ca Guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate. Optiunea catre Victor Ponta a fost cu atat mai legitima.

- Misiunea FMI ramane la nivel tehnic si isi continua activitatea.

- Trebuie sa mai stiti ca in momentul de fata nu exista motive de panica pe piete, cu atat mai mult cu cat e cunoscut ca Romania are o rezerva consistenta la Ministerul Finantelor, cu care poate face fata oricaror evenimente.

- O comparatie: Guvernul Emil Boc a preluat guvernarea cu zero resurse, iar dobanzile la care ne imprumutam erau de 14,26% pe piata interna. Azi, Romania s-a imprumutat cu 6,6% ceea ce arata o evolutie de credibilitate, iar in rezerva Ministerului Finantelor se afla 5 miliarde euro.

- Sper ca ceea ce eu am rugat in Parlament, legat de obligatia morala, politica si economica revenirea la salariile din 2010, sa se produca in timp util."

20:13 - Misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene va continua activitatea pe partea tehnica cu autoritatile romane si le va furniza constatarile preliminare ale misiunii, urmand sa reia discutiile oficiale cu noul guvern, cand acesta se va forma.

19:53 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu le-a transmis ministrilor, in discutia avuta la Palatul Victoria, ca nu trebuie sa le fie rusine pentru caderea Guvernului, deoarece Cabinetul iese din scena politica tinand "capul sus", si le-a multumit pentru activitatea in perioada scurta a mandatului sau.

19:43 - Liderul PSD Victor Ponta este in drum spre Cotroceni, unde presedintele Traian Basescu ar urma sa-l desemneze prim-ministru, in jurul orei 20.00, sustin surse din USL, citate de Mediafax.

19:39 - Presedintele Traian Basescu va sustine vineri o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, la ora 20.00, in urma consultarilor generate de demiterea prin motiune de cenzura a Guvernului Ungureanu.

19:35 - Titus Corlatean, Ecaterina Andronescu si Liviu Voinea ar putea face parte din viitorul Guvern Ponta, conform unor surse politice citate de Jurnalul.ro.

19:25 - Presedintele Traian Basescu se consulta, la acest moment, cu liderii UNPR.

19:13 - Premierul Ungureanu a cerut ministrilor sa pregateasca proiectele restante de hotarari de guvern pe care Executivul demis le mai poate aproba pana la instalarea unui nou Cabinet, anuntandu-i ca intentioneaza sa programeze miercuri o ultima sedinta de guvern, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

19:05 - Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a infirmat ca s-ar discuta in partid despre demisia lui Emil Boc. "Presedintele Emil Boc ramane seful partidului. Niciun lider PDL nu a cerut demisia domnului Boc, nu e in spiritul discutiior de acum. Discutiile sunt informale, nu e o sedinta, nici vorba de demisii", a spus Voinescu.

18:54 - Lideri ai PDL au inceput deja sa soseasca la sediul central al partidului.

Surse din PDL au precizat ca este posibil sa se discute si despre o eventuala demisie a presedintelui Emil Boc.

18:50 - Liderii PDL se vor reuni, vineri seara, cu presedintii de organizatii judetene, pentru a analiza situatia creata prin caderea Guvernului Ungureanu, informeaza Mediafax.

18:46 - Presedintele Traian Basescu le-a transmis pedelistilor ca cel pe care-l va desemna premier va fi Victor Ponta, au declarat pentru NewsIn surse politice.

In acest moment, consultarile sunt inca in desfasurare la Palatul Cotroceni.

18:41 - Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, a declarat, vineri, ca il prefera tot pe Mihai Razvan Ungureanu in functia de premier, deoarece Victor Ponta, liderul PSD, este "o alternativa sinucigasa".

Pentru Cristian Preda, rezultatul motiunii de cenzura este o "surpriza".

18:33 - Liderii minoritatilor se afla la aceasta ora la consultarile cu presedintele Basescu. Consultarile cu PDL, USL si UDMR s-au incheiat foarte repede. Emil Boc a anuntat ca PDL nu mai nominalizeaza premier, iar cei care au trecut motiunea de Parlament trebuie sa-si asume guvernarea.

La randul lor, cei de la USL si-au aratat disponibilitatea de a lua puterea si l-au propus pe Victor Ponta premier, propunere de care Traian Basescu "a luat act".

18:22 - PSD si PNL isi vor imparti paritar locurile din viitorul Guvern, daca presedintele Traian Basescu il va desemna premier pe Victor Ponta, potrivit unor surse citate de Adevarul.

Printre ministerele pe care le-ar putea lua liberalii se numara cel al Finantelor, pentru care PNL l-a pregatit pe Claudiu Doltu, profesor la ASE. Ministerul de Interne va reveni, cel mai probabil PSD si ar putea fi preluat fie de Liviu Dragnea, fie de Dan Nica. Secretarul general al PNL, Eduard Helvig, ar putea fi nominalizarea liberalilor pentru Minisiterul Dezvoltarii Regionale si al Transporturilor.

18:10 - "Noi consideram ca ne-am indeplinit datoria si angajamentele facute in 2009. Este nevoie urgenta de un nou Guvern", a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Am sustinut inca de anul trecut necesitatea anticipatelor. Parlamentarii nostri vor sustine anticipatele. Daca exista in clasa politica un consesns, chiar in septembrie am putea organiza alegeri generale", a spus Hunor, dupa consultarile cu Traian Basescu.

18:08 - "Ma bucur ca domnul Ungureanu a spus ca nu si-a pierdut resursele. PDL a avut guvernarea in plina criza, anumite roade economice se pot culege deja. Prin comportamentul 'foarte etic' al minoritatilor s-a inclinat balanta. As vorbi mai degraba de o lovitura de Parlament decat de o evolutie democratica", a comentat prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi.

17:59: - Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, vineri, pentru Mediafax, dupa votarea motiunii de cenzura, ca tot ceea ce s-a intamplat "este perfect pliat pe ceea ce inseamna 'Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!'" si ca daramarea Guvernului este integrata in "gandirea mica" a lui Ponta si Antonescu.

17:55 - Antonescu si-a exprimat speranta ca presedintele Traian Basescu este conectat la realitate si nu-l va propune pe Mihai Razvan Ungureanu pentru functia de premier a doua oara.

17:40 - "Consideram ca in situatia politica survenita nu mai avem o majoritate asa cum a fost ea asezata si, in aceste conditii, cel mai mare grup politic si cel mai capabil este USL. I-am prezentat presedintelui aceasta solutie, impreuna cu propunerea ca Victor Ponta sa fie desemnat premier. Presedintele a luat act de propunerea noastra si va anunta, cat de curand, ce a decis", a declarat Crin Antonescu, dupa consultarile cu presedintele. Intalnirea a durat in jur de zece minute.

17:34 - Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat ca PDL "trebuie sa-si inteleaga greselile" si sa treaca in Opozitie, aratand ca "USL-ului i-a fost indeplinita dorinta".

17:34 - Liderii celor trei partide din USL, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin au intrat la consultarile cu presedintele Traian Basescu. Potrivit unor surse citate de Realitatea Tv, Ponta ar fi avut o discutie separata cu seful statului.

17:23 - "Actuala coalitie guvernamentala care a sustinut Cabinetul Ungureanu nu mai exista. PDL nu nominalizeaza un premier.. PDL apreciaza ca cei care au reusit sa intruneasca majoritatea trebuie sa isi asume imediat guvernarea tarii si sa formeze un nou guvern", a declarat presedintele PDL, Emil Boc, dupa consultarile cu seful statului.

17:20 - UNPR considera ca, in acest moment, nu se poate vorbi despre o victorie sau despre o infrangere pentru niciunul dintre partidele parlamentare.

"Este un moment de cumpana pentru Romania si trebuie privit cu toata responsabilitatea de catre fortele politice. UNPR isi exprima speranta ca, in urma consultarilor, sa se contureze o majoritate parlamentara capabila sa continue drumul corect pe care Romania s-a angajat in ultimii ani", se arata intr-un comunicat UNPR, remis Ziare.com.

17:14 - Ungureanu a revenit la Guvern, dupa ce a participat la Cotroceni la o discutie cu presedintele Basescu si mai multi lideri PDL.

17:08 - Presedintele PSD, Victor Ponta, a discutat cu deputatii minoritatilor nationale. Dupa intrevedere, liderul social-democrat a spus presei ca "minoritatile n-au tradat, au raspuns unui apel de bun simt". In alta ordine de idei, co-presedintele USL a comentat episodul in care senatorul PDL Sorina Placinta a plans in plenul Parlamentului. "Am vazut-o cu totii pe doamna Ciuperca plangand in fata Elenei Udrea", a spus Ponta.

17:01 - Presedintele Traian Basescu va avea primele consultari, la ora 17:00, cu liderii PDL, desi initial acestia fusesera chemati ultimii, iar la 17:30 va purta discutii cu USL.

16:50 - Leul a ajuns la minimum istoric pe piata interbancara, dupa caderea Guvernului Ungureanu, cursul trecand de 4,4 lei/euro.

Leul si-a accentuat scaderea, cotatiile pe piata interbancara urcand in 10 minute de la anuntul ca motiunea a trecut, de la 4,38 lei/euro, la 4,39 lei/euro.

Caderea Guvernului depreciaza masiv leul. Moneda nationala, la minimul istoric

16:34 - Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, vineri, ca, in opinia sa, in urma adoptarii motiunii de cenzura, ar fi bine sa fie numit un Guvern interimar politic, nu de tehnocrati.

16:25 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca USL vrea sa isi asume sarcina formarii unui nou guvern dupa demiterea Cabinetului Ungureanu de catre Parlament, insa trebuie sa vada cum alcatuieste majoritatea, intrucat are doar 227 de parlamentari, insuficienti pentru investirea unui nou Executiv.

"La consultarile de la Cotroceni, presedintele trebuie sa degaje daca exista o majoritate sau cine are sansa mai mare de a obtine o majoritate. Deocamdata e clar mandatul nostru, USL considera ca e obligatia ei sa-si asigure, are grupul cel mai mare din Parlament.

Antonescu: USL are 227 de voturi, nu sunt suficiente pentru Guvern, dar suntem pregatiti

16:23 - Cristian Radulescu, liderul de grup al senatorilor PDL, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca PDL ar trebui sa ramana in Opozitie, pana la alegerile parlamentare la termen, pentru a da ocazia USL sa demonstreze ceea ce stie.

"Abia astept ca USL sa preia guvernarea, cu Ponta premier, ca sa puna imediat in aplicare ce au promis - sa creasca ei salariile si pensiile, sa scada CAS-ul. (...) Abia astept sa treaca USL de la liber alese la impuse", a spus senatorul PDL. "Daca ar fi dupa mine, PDL ar trebui sa ramana in Opozitie pana la alegerile parlamentare", a mai spus Radulescu, citat de NewsIn.

16:19 - Presedintii partidelor din USL, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, vor merge impreuna la Cotroceni, la consultarile cu Traian Basescu, desi cele trei partide fusesera invitate separat.

16:07 - Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a comentat, vineri, rezultatul votului de la motiunea de cenzura, afirmand ca acesta este confirmarea degringoladei in care se afla actuala Putere, iar Guvernul care va urma va fi unul "de serviciu".

"Degringolada partidului de la guvernare era vizibila si asta a dus la acest rezultat. Guvernul nu mai avea sustinerea necesara nici macar in partidul de baza al aliantei Puterii. Rezultatul e o confirmare a unei degringolade in care se afla actuala Putere", a spus Iliescu la RFI Romania.

16:02 - Mihai Razvan Ungureanu si Emil Boc se afla la Cotroceni, la consultari cu presedintele Basescu.

Basescu, consultari pentru un nou guvern - USL, chemata separat

15:54 - Presedintele Traian Basescu a chemat partidele la consultari, incepand cu ora 17, dupa urmatorul program: PSD - ora 17, PNL - ora 17.30, PC - ora 18.00, UDMR - ora 19.00.

15:45 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu si ministrii s-au reunit la Guvern imediat dupa votul din Parlament pentru motiunea de cenzura, pentru a discuta masurile aferente perioadei urmatoare.

15:44 - Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca PDL merge in Opozitie si ca deputatii minoritatilor sunt cei care nu au respectat decizia luata in Coalitie si au mers la vot.

15:42 - Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, vineri, pentru Mediafax, dupa votarea motiunii de cenzura, ca "PDL se ocupa de campania electorala, pentru ca vor fi alegeri locale". Intrebat daca PDL va face acest lucru in Opozitie, Radu Barceanu a spus: "Nu stiu, o sa vedem ce decide presedintele, cui ofera posibilitatea de a forma Guvernul".

15:39 - "Presedintele Emil Boc nu este responsabil pentru caderea Guvernului, pentru ca domnul Emil Boc nu a putut controla minoritatile", a comentat Silviu Prigoana.

15:36 - La ora 17:00 vor avea loc consultari la Palatul Victoria.

15:34 - Liderul deputatilor PNL Calin Popescu Tariceanu i-a chemat vineri pe parlamentarii USL intr-o reuniune a grupurilor, dupa ce s-a anuntat rezultatul oficial al motiunii de cenzura, care a dus la demiterea Guvernului Ungureanu.

Si presedintele PSD Victor Ponta a anuntat ca va participa la sedinta grupurilor, precizand si ca lansarile de candidati USL vor continua, in tara, inclusiv in zilele urmatoare.

15:32 - Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeana si Bancii Mondiale va intrerupe negocierile cu autoritatile romane, dar va continua discutiile tehnice atat in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, cat si perspectivele macroeconomice, urmand sa mai stea in tara cel putin cateva zile, potrivit Mediafax.

15:30 - Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, vineri, dupa caderea Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, ca parlamentarii Uniunii si-au facut datoria si au facut ce trebuiau sa faca pentru Romania.

Hunor a reiterat ca UDMR este de acord cu anticipatele: "Da, suntem de acord cu alegeri anticipate. Am sustinut inca de anul trecut necesitatea anticipatelor. Parlamentarii nostri vor sustine anticipatele", a adaugat presedintele Uniunii.

15:28 - Sulfina Barbu spune ca este sigura ca Emil Boc isi va asuma consecintele.

15:24 - "Votul este o victorie a traseismului si a oportunismului in politica. Este concluzia mea persoanala si vorbesc in nume propriu: traseismul si lipsa de caracter pot compromite stabilitatea economica a tarii. (...)

Daca grupul minoritatilor nu ar fi votat motiunea de cenzura, Guvernul ar fi ramas in exercitiu. Am stat atat timp la aceeasi masa a Coalitiei si nu mi s-a spus ca e vreo problema. In democratia damboviteana sa prefera sa spui una si sa infingi un cutit in spate", a declarat presedintele PDL Emil Boc.

15:22 - Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat ca PDL "o sa ramana in Opozitie", precizand ca majoritatea "dicteaza".

15:15 - MRU le-a multumit ministrilor care au format Cabinetul Ungureanu timp de 79 de zile. "Nu mi-am spus ultimul cuvant", le-a declarat Ungureanu jurnalistilor.

Ungureanu, dupa demiterea Guvernului: Nu mi-am spus ultimul cuvant

15:13 - Victor Ponta anunta ca el va fi propunerea pentru premier. "In ciuda celui mai degradant moment in care un prim ministru si un Guvern se agata de Putere, fara a mai fi sprijinit de nimeni...in ciuda unui sistem abuziv...iata ca uneori se mai face dreptate. Astazi s-a facut dreptate", a spus Ponta.

"USL este dispusa sa isi asume responsabilitatea conducerii Guvernului pana la alegeri. Voi fi propunerea USL pentru a conduce acest Guvern", a adaugat liderul PSD.

15:06 - Deputatul PSD Georgian Pop anunta rezultatul oficial: si-au exercitat votul 248 de parlamentari, dintre care patru voturi au fost anulate. 235 de parlamentari au votat pentru motiunea de cenzura. Noua parlamentari au votat impotriva motiunii, iar patru s-au abtinut. De asemenea, in urna de vot a fost gasit si un Piramidon.

15:03 - Valeriu Zgonea anunta ca 235 de parlamentari au votat pentru motiune.

15:02 - Si Dan Radu Rusanu sustine ca sunt 236 pentru motiune. Uselistii se strang in brate in sala, iar liderul PSD Victor Ponta este felicitat de parlamentarii PDL.

14:55 - Liberalul Puiu Hasotti anunta ca motiunea a trecut cu 236 de voturi.

14:47 - Urnele au fost intoarse in sala. Deputatul PSD Georgian Pop acuza ca nu a apucat sa voteze. In timpul votului, Pop statea de vorba cu jurnalistii.

14:45 - Elena Udrea neaga acuzatiile "tristului politruc" Victor Ponta ca ar fi amenintat-o pe Sorina Placinta.

"Dezmint categoric prostiile spuse de Victor Ponta. Niciodata nu as putea sa o amenint pe Sorina Placinta sau pe oricine altcineva sa voteze sau nu motiunea de cenzura. Sorina e un om la care tin foarte mult. Am investit foarte multa incredere in ea si ma bucura faptul ca nu a votat motiunea. Victor Ponta dezinformeaza ca de obicei. Nu e decat un trist politruc care se deda la intoxicari dintre cele mai grosolane", scrie Udrea pe contul sau de Facebook.

14:42 - Votul s-a incheiat.

14:40 - Deputatii Oana Mizil si Daniel Oajdea au votat in favoarea motiunii de cenzura, in aplauzele parlamentarilor USL.

14:36 - Deputatul PDL Daniel Barbulescu a confirmat, la B1 Tv, ca a votat pentru motiune. "Intentia mea este sa raman membru in PDL si nu am discutii cu nicio formatiune politica", a spus pedelistul.

14:31 - Deputatul Daniel Oajdea, care anuntase ca va vota pentru caderea Guvernului Ungureanu, si-a anulat votul.

14:24 - Deputatul PDL Daniel Barbulescu a votat la motiune, in ciuda directivei partidului de a nu participa la vot, potrivit Romania Tv.

14:22 - Votul la Senat s-a incheiat. Urmeaza votul deputatilor.

14:20 - A votat si senatorul UNPR, Ion Vasile. Deputatul Marius Dugulescu, care si-a anuntat recent trecerea de la PDL la PNL, nu a fost prezent in plen la momentul in care a fost strigat de chestorul Camerei Deputatilor pentru a-si exprima votul.

14:16 - Se vehiculeaza ca ar vota pentru motiune Oana Niculescu Mizil, Aura Vasile, Ion Vasile si Mihai Nita, potrivit Romania Tv.

14:10 - "Nu am purtat niciun fel de negociere. Doamna Placinta a decis sa voteze aceasta motiune. Ati vazut in mijlocul Pralamentului ce se intampla: amenintari in direct, lucruri de cea mai grava factura", a comentat liderul PNL Crin Antonescu.

14:07 - Sorina Placinta nu s-a prezentat la vot.

14:03 - Potrivit Realitatea TV, Opozitia se pusese de acord cu grupul minoritatilor sa voteze motiunea, insa acestia s-au razgandit in ultimul moment si au ramas de partea Puterii. Aceeasi sursa spune ca acest lucru l-a infuriat pe liderul PSD, Victor Ponta, care a "urlat" la deputatul minoritatii rrome, Nicolae Paun.

14:00 - A inceput votul. Votul este secret, cu bile.

13:57 - S-au terminat discursurile, incepe votul.

13:55 - Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a acuzat-o pe senatoarea PSD ca dezinformeaza plenul.

13:54 - Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a luat cuvantul in plen, inainte de inceperea votului asupra motiunii de cenzura si a sustinut ca deputatul PDL Sorina Placinta, care a anuntat ca sustine demersul USL, ar fi incuiata in biroul democrat-liberalei Raluca Turcan pentru a nu-si putea exprima votul.

13:50 - Schimbul de replici intre Ponta si Ungureanu continua. Liderul PSD i-a transmis premierului, de la tribuna Parlamentului, ca "va multumesc in numele bonei mele, pentru ca nu ati spus nimic de ea".

13:45 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu a luat cuvantul in plen.

"Sunt convins ca se poate face un altfel de politica, in care sa existe bun simt, sobrietate, sa fie pretuit meritul, nu zgomotul. Ati avut cu totii prilejul de a observa 2 moduri de adresare de la tribuna, unul al fostului prim ministru Adrian

Nastase, caruia ii multumesc, si a unuia care vrea sa fie prim ministru si caruia nu pot sa-i multumesc, domnul Ponta.

Eu sunt cel care pune motiune impotriva dumneavoastra, cred ca e nevoie de o alta motiune, de o alta politca, in care cetatenii sa se recunoasca", a spus MRU.

13:38 - Presedintele PDL Emil Boc a subliniat ca "cine voteaza pentru motiune va fi exclus din PDL". Fostul premier a declarat ca este convins ca motiunea nu va intruni voturile necesare, indiferent de optiunea Sorinei Placinta.

13:36 - De la tribuna vorbeste din nou liderul PNL Crin Antonescu.

13:30 - Senatorul PDL Sorina Placinta a anuntat ca voteaza motiunea. Placinta a parasit sala de plen, insotita de senatorul Radu F. Alexandru, vizibil iritata de faptul ca a fost filmata in timp ce plangea.

Senatorul PDL Sorina Placinta plange: Nu mai pot! Votez motiunea

"Intrati in vietile oamenilor! Am plans pentru ca ma doare burta. Pe mine nu ma poate ameninta nimeni, doar dumneavoastra m-ati amenintat cu fiul meu", le-a spus Placinta jurnalistilor prezenti.

13:28 - La cateva momente dupa ce toate televiziunile au inceput sa dea imagini cu aceasta plangand, deputatul PDL Theodor Paleologu s-a pus in fata ei, vorbind la telefon. Dupa modul in care se muta ba la stanga, ba la dreapta, pentru a o masca pe colega sa, se pare ca acesta primea indicatii la telefon despre cum sa apara in cadru.

13:20 - In plenul parlamentului vorbeste Calin Popescu Tariceanu, desi Crin Antonescu a consumat timpul alocat pentru discursurile PNL.

13:12 - Elena Udrea a ajuns in plenul Parlamentului si sta de vorba cu Sorina Placinta. Senatorul PDL a inceput sa planga. "Nu mai pot", ii spune Placinta Elenei Udrea.

13:09 - Presedintele PDL Bucuresti a infirmat informatiile vehiculate de presa, conform carora senatorul PDL Sorina Placinta negociaza trecerea in barca Opozitiei.

"Personal, am investit foarte multa incredere in doamna Sorina Placinta, deci nu cred ca a abandonat principiile de ieri pana azi si nu cred ca negociaza cu USL. (...) Am venit sa fiu in sala, dar momentul e important pentru Guvernul Ungureanu. Motiunea nu va trece, apoi vom vedea ce va face USL dupa ce saptamani la rand a incercat - fie prin amenintari, fie prin cumparari de voturi - sa aduca oameni care voteaze impotriva Guvernului", a spus Udrea.

12:59 - Deputatul de Timis Marius Dugulescu, care si-a anuntat recent trecerea de la PDL la PNL, a declarat pentru Mediafax ca nu isi va exprima votul la motiunea de cenzura.

"Nu pot sa votez caderea unui om de dreapta ca sa vina un om de stanga in locul sau. E contrar principiilor mele. Nu mi-am semnat inca adeziunea la PNL, nu am anuntat trecerea mea la PNL in plenul Parlamentului, asa cum se procedeaza, asa ca voi actiona independent", a spus Dugulescu.

12:55 - Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, da asigurari ca motiunea nu va fi votata. "Eu va spun ca motiunea nu va trece. Din toate claculele noastre, care nu pot fi gresite, pentru ca adunarea o stim foarte bine, motiunea va fi respinsa", le-a spus Oltean jurnalistilor.

12:48 - "Eu refuz sa stau in banca, ca nu mai admit sa inghit umilinte. Voi vota cu bilele la vedere. As fi dorit sa fie la vot si colegi ardeleni care sa voteze cum le dicteaza constiinta, care sa le permita sa-si priveasca parintii si copiii in ochi, sa mearga cu sufletul impacat sa aprinda o lumanare la mormantul strabunilor", a explicat Croitoru demisia sa din PDL.

12:44 - Crin Antonescu a consumat timpul alocat discursurilor PNL, niciun liberal nu va mai lua cuvantul. De la tribuna vorbeste senatorul PDL Radu F. Alexandru.

12:42 - "Limba romana va cere sa o ajutati!" a facut apel Antonescu la parlamentari sa voteze motiunea de cenzura, adaugand ca nu mai este momentul pentru a ramane ascunsi.

12:38 - Crin Antonescu isi continua discursul. "Este jenant sa ne spuneti povesti despre nationalism si patriotism luminat de la inceputul anilor '90. Nimeni dintre noi nu a negat niciodata dreptul minoritatilor la identitate lingvistica si culturala.

PSD si PNL au guvernat impreuna cu UDMR si au facut lucruri findamentale pentru minoritatea maghiara. PNL nu va accepta niciodata ideea ca limba romana nu mai este singura limba oficiala in statul roman. Facem facultati in cate limbi vreti, dar statul roman, cat timp exista, cat nu l-ati dus acasa in Modrogan, statul are obligatia sa dea dreptul oricarui cetatean sa mearga la medic si sa vorbeasca limba oficiala - limba romana", a mai spus liderul liberal.

12:31 - Deputatul Daniel Oajdea (PP-DD) va sustine Guvernul la votul pe motiunea de cenzura a Opozitiei, informeaza Romania TV.

12:27 - De la tribuna Parlamentului vorbeste liderul liberal Crin Antonescu. "Ne-ati prezentat, domnule prim-ministru, perimetre, adancimi de puturi, hotarari de Guvern din 2004. Nu despre asta e vorba. Noi, cei din PNL, credem ca atunci cand e vorba de privatizari care presupun resurse naturale ale Romaniei, trebuie sa avem transparenta, studii serioase din surse serioase, dezbateri publice, o dezbatere in Parlament si trebuie sa integram fiecare privatizare intr-o strategie de dezvoltare economica a acestei tari, daca o avem", a spus co-presedintele USL.

12:25 - Catalin Croitoru a luat cuvantul. "M-am saturat sa sau in banca si sa indur umilinte. Este motivul pentru care astazi voi vota si voi vota cu bilele la vedere", a spus Croitoru, in aplauzele uselistilor. Croitoru a anuntat, de la tribuna Parlamentului, ca va parasi PDL si se va inscrie in PSD.

12:20 - Presedintele PSD Victor Ponta le-a spus jurnalistilor de pe holurile Parlamentului ca "pot garanta ca Opozitia are 227 de voturi".

12:18 - Sever Voinescu a luat cuvantul de la tribuna. "Premierul a facut praf motiunea cu o logica imabatila", a spus pedelistul.

"Ma intreb de ce ar dori aceasta noua majoritate teoretica sa vina la putere. Nu are programe, proiecte, se bazeaza pe o mana de oameni care, la un moment dat, isi pot schimba directia in functie de sondaje, am vazut. De fapt, avem de ales, la aceasta motiune, intre doua tipuri de politicieni: de-o parte primul ministru, de cealalta parte, domnhul Ponta. Il asteptam si pe adjunctul dlui Ponta, Crin Antonescu", a spus Voinescu.

12:15 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu, precum si liderii PDL Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean si Emil Boc s-au reunit in biroul presedintelui Camerei, in timp ce in plen se dezbate motiunea de cenzura, potrivit Romania Tv.

12:09 - Reprezentanti ai PSD si PDL negociaza chiar in timpul dezbaterii motiunii de cenzura, pentru atragerea de voturi prin apelarea telefonica a unor parlamentari care se aflau in sala de plen si ascultau discurusrile, relateaza B1. De asemenea, Mediafax transmite ca de pe culoarele Parlamentului sau din bufetul de langa sala de plen, parlamentarii PSD Ilie Sarbu si Constantin Nita au incercat sa mai obtina voturi pentru motiune, in timp ce textul acesteia era prezentat in plen, si i-au sunat la telefon pe parlamentari ai puterii aflati in sala de plen

12:04 - Udemeristul Marko Bela vorbeste de la tribuna. "Vorbesc intr-o singura limba, in romana", a declarat el, subliniind ca nu a inteles ce a zis penelistul Ciprian Dobre, care a tinut o scurta alocutiune in maghiara.

"In pofida a celor 22 de ani de cand sunt in Parlament, trebuie sa imi dau seama ca mai am de invatat in ceea ce priveste tacticile de supravietuire a politicienilor. Concluziile pe care le ofera motiunea: le-as recomanda autorilor - incearca sa spui numai si numai adevarul. Niciun Guvern nu este perfect, poate fi imbunatatit. Degeaba ar fi formulat si pareri pertinente la adresa Guvernului, fiindca observand cat de fals este capitolul legat de relatii interenice, pentru mine nu mai are credibilitate restul motiunii, deoarece trebuie sa presupun ca si celelalte capitole au fost scrise cu aceleasi porniri", a spus Marko Bela.

"Daca esti in PSD, trebuie sa uiti ca te-ai lasat sustinut de voturile UDMR in 2000-2004 si ca te-ai lasat santajat de acesti santajisti oridinari, acceptand adoptarea legii administratii. Mai mult, pentru a ramane la putere ai modificat Constitutia Romaniei impreuna cu acesti udemeristi care fac un santaj permanent, in asa fel ca aceasta utilizare a limbii materne sa se extinda in institutii deconcentrate si la justitie", a spus Marko Bela.

11:59 - Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca motiunea sa se dezbata fara invitati, informeaza Romania TV.

UDMR nu voteaza motiunea, doar 13 parlamentari maghiari vor sta in banci

11:54 - Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat ca "nu am nicio emotie, dar nu pot vorbi pentru altii". Potrivit acestuia, in plen se afla 13 membri ai UDMR.

11:52 - Deputatul PNL Ciprian Dobre a luat cuvantul de la tribuna. Liberalul s-a adresat parlamentarilor in limba maghiara, engleaza si romana, argumentand ca "vorbim astazi in toate limbile lumii".

11:50 - Victor Ponta si-a incheiat discursul. Premierul Ungureanu a iesit din sala.

11:42 - "De soarta acestei motiuni depinde soarta a milioane de oameni. Legile trebuie sa se aplice din nou, trebuie oprit haosul, trebuie adoptate masuri srimulative pentru mediul economic aflat in recesiune. Trebuie sa asiguram o administratie depolitizata, o corecta utilizare a banilor publici, sa consideram o prioritate lupta impotriva crimei organizate. Nu sunt multe lucruri care se pot face in sase luni, dar pot fi oprite multe greseli", a spus Ponta, subliniind ca "de maine sunt gata sa-mi asum conducerea tarii".

11:38 - Deputatul independent Daniel Oajdea a declarat, pentru Gandul, ca va vota motiunea de cenzura.

11:27 - De la tribuna vorbeste liderul PSD Victor Ponta. Co-presedintele USL i-a transmis premierului Ungureanu ca "eu nu am mers niciodata in vacanta pe banii de la OMV".

"Domnule prim ministru Ungureanu, va rog sa fiti foarte linistit, nu ne aflam aici pentru a va critica, admonesta sau ameninta. Apreciez grija dumneavostra, a SIE, pentru vacantele mele. Va asigur ca nu am fost niciodata in vacanta pe banii celor de la OMV Petrom. Anul trecut se ocupa de vacanta mea mentorul dumneavostra, Traian Basescu. Noi nu o sa ne preocupam de unde o sa fiti dumneavostra in vacanta de saptamana viitoare", a spus Ponta.

11:22 - Paleologu ii adreseaza "o amicala sugestie" lui Ponta: sa citeasca partea a doua din Iliada. De asemenea, vicele pedelist le trasmite parlamentarilor Opozitiei "Votati, nu impuscati!", facand aluzie la declaratiile recente ale presedintelui PSD.

Theodor Paleologu: Votati, nu impuscati!

11:19 - Vicepresedintele PDL Theodor Paleologu a luat cuvantul: "Domnule Ponta, ma uit la dumneavoastra si va spun: Nu umblati cu cioara vopsita. Aplicati-va dumneavoastra insiva aceleasi criterii de performanta: aratati ca puteti sa faceti in 7 luni, pana la alegeri, ceea ce nu a putut sa faca acest Guvern in doua luni. Fapte, nu critici", a spus Paleologu.

"Nu a scazut CAS-ul, nu au crescut pensiile. Rade ciob de oala sparta. Daca cumva trece motiunea, aratati in sapte luni ca puteti sa faceti ce nu a facut actualul Guvern in doua luni", a spus Paleologu.

11:13 - De la tribuna Parlamentului vorbeste presedintele CN al PSD, Adrian Nastase. "In acest moment nu exista o baza legala pentru exploatarea gazelor de sist. Guvernul nu avea dreptul sa dea licenta pentru un acord de explorare-exploatare. Daca Guvernul a acceptat acest lucru, s-a facut fara o baza legala", a spus fostul premier.

11:10 - Dupa 55 de minute, premierul Ungureanu si-a incheiat discursul.

11:06 - Deputatul PSD Ioan Narcis Chisalita a venit la Parlament, in scaun cu rotile, pentru a vota motiunea. "Prin gestul prin care il fac parlamentarii Puterii arata romanilor ca au un dispret fata de suferintele lor. Raman in politica. Pot si imi doresc. Chiar daca sunt in scaun cu rotile vreau sa dau un exemplu. Eu l-am sunat pe Ponta si l-am rugat si i-am zis ca imi doresc sa fiu prezent azi aici pentru a pune un vot pentru daramarea acestui Guvern", le-a spus Chisalita jurnalistilor.

11:01 - "Ne acuzati de instrainarea rapida a ultimelor resurse aflate in mana Romaniei. Alte resurse au fost deja instrainate, inteleg. Cineva, anterior, a vandut majoritatea resurselor Romaniei, nu doar fara strategie, nu s-a facut rapid, ci din contra. E un proces demarat in urma cu ani de zile si prapadit in urma intereselor nelegitime.

La adresa carui guvern e indreptata aceasta motiune? La adresa guvernelor care au facut privatizari pe un dolar sau la adresa acestui guvern, care a vandut actiuni pe bursa?", a mai spus MRU de la tribuna Parlamentului.

10:57 - Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu anticipeaza, pe pagina sa de Facebook, caderea Guvernului Ungureanu vineri, dupa votul asupra motiunii de cenzura depuse de USL si evoca posibilitatea ca Mircea Geoana sa fie numit premier.

Lazaroiu: Geoana premier?

10:52 - Deputatul Catalin Croitoru a anuntat, vineri, ca va parasi PDL. Croitoru intentioneaza sa se inscrie in PSD. In urma ca cateva zile, Croitoru spunea, intr-un interviu Ziare.com, ca nu reprezinta o preocupare pentru el "plecarea sau neplecarea din PDL". Intrebat daca isi pune in acest moment problema plecarii la USL, la fel ca si fostii sai colegi, Catalin Croitoru a raspuns sec: "Deocamdata nu imi pun niciun fel de problema".

Catalin Croitoru: PDL da senzatia ca nu e condus de nimeni

10:40 - "Ce ne mai spune motiunea? Ca modernizarea Romaniei e un obiectiv gresit, ca privatizarile nu sunt in interesul acestei tari. A avea dezbateri care incurajeaza ideea ca nationalizare e un lucru de dorit ma descumpaneste. Instrumente moderne de actiune economica au fost criticate constant. Nu inteleg cum poate fi respinsa ideea unei listari la bursa.

Ungureanu: Distrugeti ideea de Opozitie, motiunea e caderea in xenofobie

Guvernul pe care am onoarea sa-l conduc nu a facut nici concesiuni preferentiale nici privatizari intempestive. Acest Guvern continua politicile asumate de guvernele anterioare, e o chestiune de credibilitate externa a Romaniei. Ne-am obisnuit sa negam tot ce au facut alte guverne, sa invocam mosteniri dezastruoase. Acest Guvern a vorbti de continuitate, stabilitate, predictibilitate. Acest guvern nu poate fi acuzat de lipsa de trnasparenta din cauza lipsei unora de informare sau de incapacitatea de a intelege. Toate aspectele imputate nu doar ca nu au fost ascunse, dar au fost publicate pe site-urile guvernamentale si in Monitorul Oficial", a adaugat premierul.

10:28 - Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca motiunea va fi "un fel de finala in plan politic" si ca "le tin pumnii" parlamentarilor USL.

10:23 - "Am fost intrebat daca am emotii. Trebuie sa recunosc o oarecare emotie, dar nu are legatura cu persoana mea. Mi-e teama ca e un test pentru intreaga clasa politica si un test al valorilor pe care alegem sa le promovam. Am citit un text careia ii lipseste forta argumentatiei. Nu ezit sa va impartasesc mahnirea fata de acest text. Daca viitorul tarii se construieste in functie de ideile motiunii, imi este teama ca suntem mult mai departe de Europa. Am avut senzatia unei caderi in timp unde nationalismul intunecat se amesteca cu lozinci de tipul 'nu ne vindem tara'", a adaugat MRU.

10:18 - "Opozitia are in esenta un rol pozitiv, dar ceea ce faceti dumneavoastra e sa distrugeti insasi ideea de opozitie. Opozitia inseamna responsabailitate fata de interesul national", a spus Ungureanu, de la tribuna Parlamentului.

10:13 - Premierul Ungureanu vorbeste de la tribuna Parlamentului. "Chiar si in aceasta forma, ma bucur ca am reusit sa aduc Opozitia in Parlament", a spus Ungureanu, precizand ca incearca sa detecteze "miza acestei actiuni a Opozitiei".

10:11 - "A pune Romania in instabilitate politica ar fi in dezinteresul fiecarui cetatean al acestei tari. Sunt convins ca si in tabara opozitiei vor fi defectiuni, fie prin neprezenta, fie prin votul impotriva motiunii. 'Transferurile' s-au incheiat, sunt putine sanse sa mai aparta surprize", a declarat presedintele PDL Emil Boc. Presedintele PDL a subliniat ca "motiunea nu va intruni numarul de voturi, va spune unul care a scapat de zece ori".

Emil Boc: Opozitia nu are capacitatea sa adune cele 231 de voturi

10:09 - Premierul Ungureanu si liderii PDL au numarat parlamentarii Puterii care, conform analizelor, nu vor sustine motiunea de cenzura si care sprijina Guvernul, concluzia fiind ca Opozitiei ii mai lipsesc doua voturi pentru a demite Executivul, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

"A fost efectiv o numaratoare 'pe cap de om' a parlamentarilor care, conform analizelor, nu vor vota motiunea de cenzura, ci continua sa sprijine Guvernul. Concluzia numaratorii a fost ca Ppozitiei ii mai lipsesc doua voturi", au spus sursele participante la negocieri.

10:08 - Grupului parlamentar PDL i-au fost alocate 53 de minute pentru dezbatere, in timp ce PSD are la dispozitie 44 de minute. Liberalilor li s-au alocat 29 de minute, UDMR are la dispozitie 9 minute, in timp ce minoritatile si independentii au la dispozitie 6 minute pentru discursuri.

10:03 - Se citeste in continuare motiunea de cenzura, documentul are 15 pagini.

09:53 - Deputatul PDL Catalin Croitoru nu a dorit sa comenteze daca va vota sau nu la motiunea de cenzura. "Nu confirm nimic, nici nu infirm", le-a spus reporterilor.

09:50 - Deputatul PDL Alin Popoviciu a spus ca a incercat sa faca niste pariuri cu parlamentarii din USL ca motiunea de cenzura nu va trece, dar acestia au refuzat acest lucru

09:41 - "Sper ca vor fi patru oameni care vor avea curaj sa treaca peste amenintarile pedelistilor. Pot sa va garantez ca cei 226 de membri ai USL plus domnul Geoana vor vota la vedere pentru a opri din fasa aceasta propaganda cotrocenista. Speranta mea este ca macar patru parlamentari ai Puterii sa redevina oameni si sa revina la vot. Convingerea mea absoluta este ca USL-ul face astazi ce trebuia facut pentru tara", a spus Ponta de pe holul Parlamentului.

09:33 - Lia Olguta Vasilescu citeste de la tribuna motiunea de cenzura la adresa Guvernului Ungureanu.

09:30 - Senatorul independent Cezar Magureanu a anuntat ca va vota pentru motiunea de cenzura, dupa ce s-a consultat cu PNL-istul Dan Radu Rusanu

09:27 - "Nu e momentul ca Opozitia sa preia puterea. Diferenta in favoarea Puterii este de 6-7 parlamentari, o diferenta enorma", a declarat si pedelistul Silviu Prigoana.

09:22 - Membrii Cabinetului Ungureanu incep sa ajunga in Parlament. Premierul sta de vorba cu pesedistul Adrian Nastase.

09:19 - "Din partea mea, a PNL si a USL, nu veti avea nicio surpriza. Nu am unde sa stiu ce vor face democrat-liberalii", a spus co-presedintele USL Crin Antonescu.

09:16 - Victor Ponta a declarat ca Opozitia ar mai avea nevoie de patru voturi din randurile Puterii sau ale minoritatilor nationale, pentru ca motiunea sa treaca.

09:11 - Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, si-a exprimat increderea in colegii "care au mai ramas in PDL". "Ei sunt responsabili si stiu ca nu e momentul sa avem o criza politica si am speranta ca motiunea va fi respinsa si Guvernul isi va continua drumul", a spus Oltean.

09:07 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu a discutat cu liderii PDL in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, inaintea votului la motiunea de cenzura, potrivit Mediafax.

09:00 - Parlamentarii USL si-au ocupat locurile din sala de plen, cei ai Puterii nu au ajuns, astfel ca startul sedintei se amana. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a ajuns si el la Parlament. "Altii trebuie sa aiba emotii, nu eu", a fost singura declaratie a primului ministru.

08:55 - Presedintele PNL Crin Antonescu le-a transmis parlamentarilor "sa nu se ascunda", precizand ca, indiferent de formatiunea din care fac parte, au obligatia "fata de cetatenii care i-au mandatat" sa voteze.

08:57 - "Nu cred ca voi vota, vreau sa vad majoritatea USL-ului", le-a spus jurnalistilor Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL.

08:53 - Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a ajuns in Parlament.

08:49 - Deputatul PDL Valeriu Tabara a precizat, intr-o interventie la Realitatea Tv, ca este convins ca nu se vor intruni suficiente voturi pentru ca motiunea de cenzura sa treaca.

08:47 - Liderul grupului de senatori PNL, Puiu Hasotti, a mentionat ca "daca ar fi sa socotesc cati au promis ca voteaza, va trece lejer motiunea", precizand insa ca, "daca ar fi socotesc cine a promis ca va vota, sunt sceptic". "Sa nu vorbim de funie in casa spanzuratului, pentru ca PDL-ul a promovat tradarea si traseismul", a afirmat liberalul, inaintea votului la motiunea de cenzura.

08:42 - Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a cerut inca o data parlamentarilor Puterii sa voteze motiunea de cenzura discutata vineri.

Ponta, catre Ungureanu: Cereti-le parlamentarilor Puterii sa voteze la motiune!

Prin intermediul premierului Mihai Razvan Ungureanu, caruia ii adreseaza o noua scrisoare deschisa, Victor Ponta le cere parlamentarilor PDL, UNPR si UDMR sa "se ridice din banci si sa voteze".

Cum se impart voturile Opozitiei:

La Senat, grupul PSD are 42 de membri, inclusiv fostul pedelist Petru Filip. De asemenea, PNL numara 27 de membri. Nu a mai fost contabilizat senatorul de Bistrita-Nasaud Ioan Sbirciu, care, desi si-a anuntat luni trecerea la grupul parlamentar al PNL-PC, peste cateva ore a precizat ca mai are nevoie de timp de gandire.

Astfel, in Senat, USL se bazeaza pe votul a 69 de parlamentari, in timp ce Puterea are doar 63. Si aici exista doi independenti.

In Camera Deputatilor, Puterea are inca majoritate si numara 167 de deputati, in timp ce USL are 156 de alesi. Exista insa si 8 independenti, dintre care doi sunt privati de libertate in acest moment.

Intalniri si planuri inainte de motiune:

Pedelistii s-au reunit, joi, intr-o sedinta, la sediul partidului, pentru a discuta despre motiunea de cenzura. De asemenea, grupurile USL au pus la punct, la Palatul Parlamentului, ultimele detalii legate de sedinta de a doua zi.

Planul de guvernare al USL, daca va trece motiunea de cenzura

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat inaintea intalnirii grupurilor parlamentare ale USL, ca aceasta motiune are cele mai mari sanse de reusita.

"Cred ca este motiunea de cenzura cu cele mai mari sanse de reusita. In acelasi timp, nu cred ca pot garanta si nu poate garanta nimeni un rezultat sau altul pentru maine, ramane sa vedem, e chiar cu suspans", a spus Antonescu.

Ponta despre motiune: USL are 227 de voturi, unul este al lui Mircea Geoana

Colegul sau de alianta, Victor Ponta, a declarat ca nu exclude varianta ca USL sa intre la guvernare in cazul in care motiunea de cenzura va fi adoptata. Liderul PSD a precizat ca tara nu trebuie sa ramana neguvernata nici macar o zi dupa eventuala demitere a Cabinetului Ungureanu.

"Motiunea USL este una constructiva. Nu doar vrem sa dam jos Guvernul Ungureanu, vrem sa explicam ce trebuie facut in urmatoarele sase luni. (...) In momentul in care avem o motiune constructiva, inseamna ca avem si o alta solutie, pe care o propunem", a declarat Ponta.

Avertismentul premierului

Premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat joi seara la Varsovia, a transmis un mesaj clasei politice, inaintea votului la motiunea de cenzura depusa de Opozitie la adresa Guvernului.

Premierul a aratat ca politicienii trebuie sa sesizeze ca intre stabilitatea politica si cea economica exista o legatura importanta. "Facand trimitere si la ziua de maine (vineri, cand va fi votata motiunea de cenzura - n.red.), spun ca exista deja o legatura foarte clara, pe care clasa politica trebuie sa o sesizeze, intre stabilitatea economica si stabilitatea politica", a spus Ungureanu.

USL a depus, saptamana trecuta, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!".

Motiunea de cenzura a fost citita luni seara in plenul Parlamentului, iar vineri, incepand cu ora 9.00, au loc dezbaterea si votul.

Precedenta motiunea de cenzura a fost depusa in decembrie la adresa Cabinetului Boc. Intitulata "Dupa 22 de ani democratia este in pericol", USL reclama comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Motiunea a fost respinsa pe 22 decembrie, in favoarea ei inregistrandu-se 209 voturi "pentru", in conditiile in care erau necesare 234 de voturi favorabile.

Au lipsit astfel 25 de voturi pentru ca Guvernul Boc sa cada. Guvernul avea sa fie, insa, schimbat dupa ce la inceputul lui februarie Emil Boc a demisionat.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#motiune cenzura Ungureanu, #vot motiune USL Guvern , #motiune cenzura