Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Alternativa la Guvernul Ungureanu

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 07:49
7516 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Alternativa la Guvernul Ungureanu

Circula de cateva zile o diversiune jenanta, ca nu pot suspecta pe nimeni de atata prostie, cum ca alternativa la Guvernul Ungureanu ar fi un Guvern Ponta.

Pentru cine nu intelege de ce Guvernul Ungureanu este in pericol, raspunsul e simplu, din cauza ca nu are majoritate, si cea pe care statea Guvernul Boc 2 era o improvizatie trasesista, si asta la fel, o tara nu poate fi guvernata in timpuri grele cand numarul sustinatorilor Guvernului e de fapt mai mic in Parlament decat al oponentilor, numai ca inca inferior pragului unei motiuni de cenzura.

Ce sa mai vorbesc ca guvernul fara majoritate are tot felul de ambitii care ar fi mari si pentru un guvern mai solid, vrea sa dea peste cap sanatatea, sa vanda energia la companii straine, si asa mai departe.

Daca problema e o majoritate de mantuiala, atunci o alta in locul ei nu serveste la nimic. Alternativa la Guvernul MRU nu e un alt guvern politic condus de altcineva, ci un guvern de tehnicieni cu mandatul de a gestiona tara pana la alegeri, ideal cat mai repede.

Iar solutia cea mai buna este crearea prin alegeri a unei majoritati mai consistente, cu un mandat la zi din partea votantilor, numai acela va putea guverna, indiferent de culoarea sa ideologica.

Existenta unei baze a guvernarii in Parlament, devenit fluid dupa ce era doar vascos, e prioritatea numarul unu pentru redresarea eficientei guvernarii. Cine vine cu ideea ca pe acest Parlament trebuie sa aduci Opozitia nu intelege ca majoritatea parlamentara rezultata din vot si numai ea sta la temelia stabilitatii si eficientei actului de guvernare.

Cea actuala e degradata si depasita, trebuie una proaspata, aleasa azi, pe care s-o respecte toata lumea, inclusiv seful statului prin desemnarea ca propunere de premier care reprezinta noua majoritate.

Sunt sigura ca unii vor spune ca MRU era tot ca un guvern de tehnicieni pana la alegeri. Acest lucru e fals: prin anuntarea unei cresteri salariale si distribuirea politica a fondului national, Guvernul de fata a aratat ca nu e decat o continuare a Guvernului Boc, adica un guvern politic care incearca pana in ultima clipa sa foloseasca resursele publice nu in interes public, ci pentru a castiga sau pastra alegatori.

Nu e si nu a fost nicio secunda autonom fata de Traian Basescu si conducerea PDL.

Daca nu avem alegeri anticipate, cum ar fi trebuit si era cel mai bine, nu este ca ne opreste vreo lege, ci ca unii nu vor sa plece de la putere si nu isi dau demisia. Haosul si instabilitatea sunt create si intretinute, cand singurul lucru sanatos pentru politica noastra publica ar fi sa mergem la urne azi.

Indiferent ce iese din ele, va genera un guvern mai capabil, pentru ca va fi mai legitim. Singura nenorocire reala ar fi sa nu avem o majoritate clara, atunci ar trebui sa ne intoarcem la solutia recomandata de mine de cand a inceput criza, guvern de uniune nationala, dar nu am auzit pe nimeni altcineva sa prefere aceasta solutie.

Va dati seama cat ar scadea partea fiecaruia atunci cand ar trebui sa imparta cu atatia? Aici e problema.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...