Lazaroiu: Basescu ar accepta un premier din partea actualei Opozitii

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 16:46
3240 citiri
Lazaroiu: Basescu ar accepta un premier din partea actualei Opozitii
Foto: roncea.ro

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu afirma ca presedintele Traian Basescu ar accepta un premier din partea actualei Opozitii cu conditia ca acesta sa fie competent si sa aiba un program realist, si dezvaluie care au fost de fapt planurile PSD in cazul in care notiunea de cenzura ar fi trecut miercuri.

"Teoretic, daca ei vin cu un program realist, cu un premier competent, care intelege care e drumul pe care trebuie sa-l urmam, n-ar fi fost nicio problema sa avem o alta majoritate PSD - PNL, cu un alt premier, dar care sa tina drumul drept, nu sa faca mici curbe. De fapt, aici e marele secret. Ei au luat in calcul ca ar putea sa treaca motiunea, desi nu si-au dorit asta, si atunci ei au prezentat acel program, in care spun: 'In primele 6 luni, o sa anulam toate masurile de austeritate, inghetam totul, redevenim populisti si demagogi'.

Se asteptau sa ia scoruri formidabile in sondaje, 70 - 80 la suta PSD si PNL, pentru ca lumea ar fi rasuflat usurata, dupa care ar fi incercat sa-si convinga propriii parlamentari sa mearga la anticipate. Dupa alegeri, cand si-ar fi constituit o majoritate solida, ar fi revenit evident la masurile de austeritate, pentru ca nu au incotro. Asta era planul in caz ca motiunea ar fi trecut", a declarat Sebastian Lazaroiu intr-un interviu acordat pentru Gandul.

Totodata, acesta a explicat in ce conditii seful statului ar fi desemnat un candidat din partea Opozitiei sa formeze un nou guvern in cazul in care trecea motiunea de cenzura.

"Atributul numirii candidatului de premier ramane la presedinte. Daca PSD si PNL ar fi venit cu un premier credibil, care sa nu intre pe panta populismului si a demagogiei, si cu un program credibil, presedintele putea incredinta mandatul acelei persoane, dar ea trebuia sa treaca de votul Parlamentului.(...) Ar fi luat in calcul majoritatea care ar fi dus lucrurile mai departe, nu care sa ne intoarca inapoi, in 2007, 2008, adica iar deficite excesive, iar aruncam cu bani, iar ii amagim pe oameni. N-ar fi facut asta. Daca ne referim strict la programul prezentat de PSD, nu se punea problema numirii unui candidat", a subliniat consilierul prezidential.

Motiunea de cenzura a PSD a cazut miercuri la votul din Parlament, cu doar 219 voturi fata de cele 235 necesare. Cu cateva ore inainte de vot, liderul PSD Victor Ponta anuntase ca au fost stranse aproape toate voturile de care Opozitia avea nevoie, ceea ce i-a facut pe multi comentatori sa aprecieze ca PSD si PNL ar fi putut darama miercuri Guvernul, dar nu si-au dorit sa ajunga la putere intr-o perioada atat de dificila din punct de vedere economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Sebastian Lazaroiu motiune cenzura, #Lazaroiu premier PSD, #Lazaroiu Basescu premier Opozitie , #motiune cenzura