Dupa trei luni de la investire, Guvernul Orban a fost demis, miercuri, prin motiune de cenzura, cu votul a 261 de senatori si deputati de la PSD, UDMR si de la alte partide.
Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD, a anuntat ca va discuta cu Victor Ponta, presedintele Pro Romania, in privinta unei propuneri comune de premier, cu care cele doua partide se vor prezenta la Cotroceni.
In aceste conditii, Guvernul Orban va continua sa isi desfasoare activitatea la Palatul Victoria, dar va avea atributii restranse, in calitate de Executiv interimar pana la numirea unui nou premier si instalarea altui Guvern.
Pasul urmator trebuie facut de presedintele Klaus Iohannis, care trebuie sa invite partidele parlamentare la consultari pentru desemnarea viitorului premier.
Daca doua propuneri consecutive de premier vor fi respinse de senatori si deputati, presedintele Romaniei poate dizolva Parlamentul, urmand sa fie convocate alegeri legislative anticipate.
Motiunea de cenzura a fost depusa de PSD, sustinut de UDMR, dupa ce Guvernul Orban si-a angajat raspunderea pe legea care prevede alegerea primarilor in doua tururi. Pentru ca Guvernul Orban sa fie demis erau necesare cel putin 233 de voturi.
Sedinta plenului reunit al Parlamentului a fost programata sa inceapa la ora 12, dar s-a intarziat cateva minute pentru ca premierul Ludovic Orban a tinut sa dea declaratii despre ordonantele de urgenta adoptate marti seara.
Dezbaterile au fost marcate de replici acide, dar si de atacuri suburbane, venite dinspre ambele tabere.
Ziare.com a prezentat principalele informatii si declaratii in format LIVE TEXT:
Puteti urmari imagini video de la sedinta aici:
15:47 - "Guvernul adopta motiunea de cenzura si retrage increderea Guvernului", anunta Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor, care declara sedinta inchisa.
15:46 - Lia Olguta Vasilescu, secretar al Camerei Deputatilor, anunta rezultatul final al votului:
"Guvernul Orban este demis", anunta Vasilescu.
15:41 - "Asteptam sa fim chemati la Cotroceni de presedintele Romaniei. O sa am o discutie si cu dl Ponta pentru a face o propunere comuna pentru Cotroceni", a declarat presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
15:35 - Motiunea de cenzura a fost votata de 261 de parlamentari, relateaza televiziunile de stiri. Rezultatul motiunii a fost confirmat de Marcel Ciolacu.
15:31 - Au terminat de votat si senatorii. Urnele cu bile au fost preluate pentru numaratoare, in birourile permanente.
In scurt timp vom afla daca motiunea a fost adoptata si Guvernul Orban a trecut sau daca ne vom alege primarii in doua tururi de scrutin.
15:12 - Deputatii au terminat de votat, urmeaza senatorii. Lista este citita de secretarul Senatului George Dirca (USR).
14:43 - Marcel Ciolacu anunta inchiderea dezbaterilor si spune ca nu mai da drept la replica nimanui. Incepe votul secret, cu bile.
Parlamentarii sunt invitati la vot, in ordine alfabetica, de Lia Olguta Vasilescu (PSD), secretar al camerei.
14:30 - Premierul Orban revine la tribuna, conform procedurii, pentru a da drept la replica acuzatiilor aduse.
"Nu voi raspunde la nicio badaranie si minciuna rostita de la acest microfon", a precizat Ludovic Orban, continuand cu prezentarea de argumente si exemple legate de imprumuturile facute de Guvern sau ordonantele de urgenta.
"De ce suntem noi obligati sa luam imprumuturi? Pentru cheltuielile facute de noi?! Pentru deficitul bugetar pe care ni l-ati lasat in carca!", afirma premierul, oferind date exacte.
Pentru ca in spatiul public au aparut zilele acestea fotografii din perioada USL, in care apar Ludovic Orban si Liviu Dragnea facand schimb de geci, adica o apropiere intre ei doi, premierul a tinut sa explice ce s-a intamplat atunci, istorisind cum a ajuns Dragnea sa poarte geaca galbena.
"Eu nu am iesit la conferinta de presa in geaca rosie, pentru ca mi-ar fi fost rusine tot restul vietii sa port geaca rosie, pe care nu voi accepta niciodata sa o port!", a mai spus Ludovic Orban, in aplauzele liberalilor.
Pe de alta parte, premierul PNL a declarat ca exista un precedent pentru numarul mare de ordonante adoptate de Guvern. "Iulie 2005, cand s-au adoptat 197 de acte normative din care 49 OUG. Daca e tot asa sa ne aducem aminte de istorie si sa facem evidenta datelor reale", a spus premierul.
14:18 - Vine la microfon Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD si presedintele Camerei Deputatilor.
"Daca pana ieri, inainte de sedinta de guvern, eram ingrijorat de ceea ce se intampla, dupa sedinta de ieri si dupa discursul dvs, dle Orban, sunt chiar revoltat. Ma mir ca un om cu o asemenea structura antidemocratica, un om care nu poate digera in niciun fel democratia, a putut sa ajunga primul ministru al Romaniei", a spus Ciolacu, in aplauzele colegilor social-democrati.
"In loc sa guvernati Romania, de trei luni stati si visati cum sa va pastrati scaunul (...) Tara nu poate fi condusa prin angajari de raspunderi si zeci de ordonante de urgenta. Nimeni nu si-a mai permis asta. O tara nu poate fi condusa doar cu imprumuturi uriase", a mai afirmat, printre altele, Marcel Ciolacu.
"Nu aveti un plan pentru romani, in zgomotul creat taiati si va imprumutati", spune el.
Ciolacu sustine ca Guvernul Orban a readus FMI-ul in tara.
"Cu Guvernul PNL riscam sa ne culcam sanatosi si sa ne trezim morti", a mai spus el.
"Unde sunt banii? Nu mai fugiti de Parlament. Veniti si spuneti-le oamenilor unde sunt banii!", mai spune liderul PSD.
14:08 - Deputatul PSD Florin Iordache afirma ca in acest moment ar fi deja cel putin 250 de voturi in favoarea motiunii, informeaza Digi24.
13:58 - Florin Roman, liderul deputatilor PNL, spune ca "motiunea e neserioasa, scrisa pe genunchi, de catre portarul de la PSD".
"V-am batut in 26 mai, v-am batut la referendum, v-am batut la prezidentiale, o sa va batem si la locale, si la parlamentare", se mai arata increzator deputatul PNL.
"Si apropo, de la betie cred ca iti mai revii, din prostie si din lipsa de caracter niciodata (...) Cine a stat 5 ani la rusi nu poate gandi ca Bush. Sa va cerem sa intelegeti sanatatea e o utopie", a mai spus, printre altele, Florin Roman, dandu-i replica lui Victor Ponta.
13:50 - Senatorul PSD Titus Corlatean acuza PNL si USR ca "au recurs in aceste trei luni, in aceste saptamani, si in tara, si in afara tarii", la minciuni si manipulari pe tema schimbarii sistemului electoral.
"Nu v-a ajuns un presedinte, un guvern si o majoritate parlamentara, ati dorit sa luati cu japca si administratia locala din Romania", acuza Corlatean.
13:40 - "Orice roman care citeste motiunea PSD vede cu ochiul liber ca va este frica de democratie, de reprezentativitate, de legitimitate", le spune social-democratilor senatorul PNL Daniel Fenechiu.
13:38 - Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, isi exprima nemultumirea ca in sala nu este si ministrul Sanatatii, Victor Costache, si afirma, ironic, ca fiind miercuri, probabil opereaza la Polisano, aluzie la scandalul care il are ca protagonist pe ministru.
Insa, astazi, chirurgul Victor Costache se afla in Franta, pentru a fi primit ca membru in Academia Nationala de Chirurgie din Franta, cea mai veche institutie franceza de acest gen. Cu acest prilej, el va sustine un curs in fata membrilor Academiei, cu tema "Chirurgia cardiaca si vasculara in era procedurilor minim invazive".
13:37 - Marcel Ciolacu ii invita sa iasa pe toti cei care stau in sala, desi nu sunt parlamentari. "Stiu ca PNL nu are nicio treaba cu democratia, dar haideti sa incepem, incet, incet!", le-a spus Ciolacu liberalilor.
13:32 - Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, anunta de la microfon: "Eu si colegii mei nu vom vota aceasta motiune".
13:29 - Marius Pascan (PMP) ii acuza pe cei de la Pro Romania de ipocrizie, sustinand ca au fost alaturi de guvern cand au primit bani publici cu sprijinul Guvernului Orban. El mai spune ca o cadere a Guvernului va insemna "o indatorare suplimentara, plata unor dobanzi mult mai mari pentru o tara instabila".
"PMP nu participa la acest vot, este un vot odios!", mai spune deputatul PMP.
13:20 - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune ca toata lumea isi doreste sa o ducem la fel de bine ca in vest, dar asta inseamna ca si politicienii trebuie sa se comporte ca atare.
"In primul rand, sa respectam intelegerile facute. Ar trebui sa dezvoltam o cultura politica bazata pe credibilitate, dle Dan Barna. Sa lasam ipocrizia in afara Parlamentului", mai spune liderul UDMR.
"Nu se poate spune dimineata ca o recomandare a Comisiei de la Venetia trebuie luata in serios si seara nu", mai spune Kelemen Hunor, printre altele, cerand si sa se renunte la sintagma "scopul scuza mijloacele".
Liderul UDMR mai subliniaza ca Guvernul Orban nu avea voie sa isi angajeze raspunderea pe un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara, asa cum a spus CCR, chiar recent.
13:16 - Vine la microfon Victor Ponta.
"Nu mai avem nicio legatura cu alegerile in doua tururi ale primarilor", sustine liderul Pro Romania, invocand o declaratie a ministrului Predoiu, legata de o decizie a CCR.
"E o intelegere sa pice acest guvern, doar cei de la USR inca nu si-au dat seama", sustine Ponta ironic, referindu-se la o intelegere intre PSD si PNL.
Liderul Pro Romania anunta ca el si colegii sai vor vota motiunea.
"Draga Ludovic, sa stii ca eu m-am operat de picior, nu am fost la o cura de dezalcoolizare. Acelea sunt doar privatizate, incepand de azi le puteti plati din bani publici. Succes!", a mai spus el.
13:07 - Liderul USR, Dan Barna, ia cuvantul si spune ca astazi ar fi trebuit sa se discute despre autostrazi si alte proiecte importante.
"Dar dvs, dlor din PSD si UDMR, ati vrut ca astazi sa discutam despre Ev Mediu si despre baroni, despre o mana de primari fricosi carora le este frica de votul oamenilor (...) Cum veniti sa ne vorbiti despre democratie, cand timp de 3 ani ati incercat sa il salvati pe Dragnea de puscarie?", a intrebat Dan Barna.
"Va este frica de alegeri, simtiti ca va fuge pamantul de sub picioare", mai spune liderul USR.
Dan Barna reaminteste ca primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost ales intr-un singur tur si si-a intrebat colegii daca sunt multumiti de cum arata Bucurestiul si daca "este un oras in care sa iti cresti copiii".
"Astazi reducem democratia. Va cer sa nu votati motiunea!", spune Dan Barna
13:06 - "Astazi ati prezentat o motiune a ineptiilor, a fricii. Va e frica sa va asumati angajamente!", a declarat, printre altele, de la tribuna, deputatul PNL Victor Paul Dobre.
"Daca veti vota aceasta motiune inepta, veti deschide calea anticipatelor si veti pierde cum n-ati pierdut niciodata!", mai spune liberalul adresandu-se social-democratilor.
13:01 - Purtatorul de cuvant al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat pentru Libertatea ca, probabil, cei mai multi dintre colegii sai "nu vor vota motiunea, dar nici nu vor pune o bila in urne impotriva motiunii", acesta fiind un protest simbolic fata de actiunile recente ale guvernului Orban
12:56 - Incep dezbaterile. PSD are la dispozitie 34 de minute, proportional cu reprezentarea in Parlament. Primul care ia cuvantul este senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sanatatii.
"Un guvern care da vina pe Parlament pentru propria sa incompetenta trebuie sa plece", spune el.
12:45 - Premierul Ludovic Orban ia cuvantul, conform procedurii. "Aveti probleme cu cititul, sunteti parlamentari facuti din pixul lui Dragnea. Ani de zile ati sustinut toate actiunile anti-romanesti!", a declarat liderul PNL, in aplauzele liberalilor.
"Nu ma las judecat de voi! Ani de zile nu ati adus decat saracie, dezinformare, minciuna, slugarnicie. Nu ati adus nimic bun Romaniei", le-a mai spus premierul parlamentarilor social-democrati, continuand sa dea replici la acuzatiile aduse in textul motiunii de cenzura.
"Voi ati dat OUG13, noi am dat OUG pentru masa calda", a mai declarat premierul liberal.
Ludovic Orban respinge rand pe rand acuzatiile aduse de social-democrati si se arata revoltat de "demagogia si minciunile" lansate in spatiul public de PSD, inclusiv in ceea ce priveste ordonanta de urgenta pentru Sanatate.
"Cel mai tare m-a mirat ca l-am auzit pe un alt lider politic, proaspat colaborator al dvs dupa ce v-a injurat vreo doi ani, ca are o atitudine critica la adresa spitalelor private. Pai, unde s-a operat domnia sa?", a mai declarat, printre altele Ludovic Orban, facand, cel mai probabil, trimitere la Victor Ponta.
12:44 - Stelian Ion (USR) isi invita colegii care mai sesizeaza vicii de procedura sa le adune pe toate, pentru o sesizare la CCR impotriva acestei "motiuni odioase", care face ca romanii sa nu poata beneficia de alegerea primarilor in doua tururi.
12:42 - Conform Digi24, parlamentarii PSD negociaza cu fostii colegi de la ALDE, chiar in timpul sedintei.
12:40 - Florin Manole este acuzat de PNL ca a incalcat regulamentul pentru ca nu a citit textul motiunii in integralitate, ci "a sarit o pagina", ceea ce ar fi motiv de anulare a procedurii, sustine un deputat PNL.
Florin Manole revine la microfon si citeste si pagina sarita, care contine decizii ale CCR.
12:15 - Membrii Guvernului intra in sala de plen. Sedinta poate incepe. Sunt prezenti 350 de senatori si deputati, anunta presedintele de sedinta, Marcel Ciolacu.
In cateva minute au venit in sala 373 de parlamentari, conform votului electronic dat pentru stabilirea timpilor de dezbatere.
Incepe dezbaterea motiunii, care este din nou citita de la tribuna, de deputatul PSD Florin Manole.
12:11 - Premierul spune ca merge la sedinta de plen. In acest moment, in sala nu e niciun membru al Guvernului. Marcel Ciolacu discuta cu liderii de grup prezenti.
Senatorul PMP Robert Turcescu declara la Digi24 ca el nu crede ca motiunea va trece.
"Si daca o sa cada, Guvernul o sa cada in picioare", a mai declarat premierul Orban, citat de Digi24.
12:00 - Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, isi exprima intentia de a deschide lucrarile plenului si intreaba daca premierul va fi prezent in sala. In paralel, premierul Ludovic Orban sustine cateva declaratii de presa in care explica de ce a fost nevoie de adoptarea celor 25 de ordonante de urgenta in sedinta de marti seara. Declaratiile liderului PNL sunt transmise de toate televiziunile de stiri.
Ludovic Orban este intrebat de jurnalisti si le explica acestora, rand pe rand, de ce a fost nevoie de adoptarea fiecarei ordonante de urgenta.In acelasi timp, Marcel Ciolacu ii intreaba pe liberali daca premierul vine sau nu la sedinta.
"Toate ordonantele pe care le-am adoptat sunt fundamentale", a subliniat premierul.
Puteti urmari aici declaratiile premierului Orban:
11:55 - Sedinta Parlamentului trebuie sa inceapa in cateva minute.
11:40 - Traian Basescu, in prezent europarlamentar PMP, spune ca motiunea nu va trece, pentru ca nimeni nu are niciun interes.
"Victor Ponta si-a vandut voturile la toata lumea. In baza promisiunii ca nu va vota motiunea, Orban i-a dat subventie partidului ca si cum ar fi participat la alegeri. Acum a luat si ceva de la Ciolacu.
In realitate, nu cred ca va cadea guvernul, pentru ca nimeni nu are niciun interes. Socialistii nu vor sa cada guvernul pentru ca vor sa ii lase sa isi asume toate consecintele guvernarii lor dezastruoase (...) Pe logica politica, motiunea nu va trece", a spus Traian Basescu, intr-o interventie telefonica la Digi24.
Iar daca motiunea totusi va trece, va urma o perioada proasta, spune Traian Basescu, in conditiile in care la Bruxelles se discuta bugetul, iar acolo un cuvant de spus il are guvernul Romaniei, nu presedintele. "Ce forta are un guvern interimar? Va fi o slabiciune teribila a Romaniei, intr-un moment extrem de dificil. Sunt lansate trei programe mari (...) toate insemnand bani din acelasi buget", spune acesta.
11:12 - Premierul Ludovic Orban a ajuns la Parlament.
"Emiterea ordonantelor de urgenta s-a facut in deplina transparenta si ele rezolva problemele Romaniei si romanilor. (...) Dupa motiune, in functie de rezultat, vom convoca conducerea PNL si vom lua toate deciziile care se impun, in functie de situatie. Suntem pregatiti pentru orice varianta", a declarat liderul PNL, premierul Ludovic Orban.
11:03 - Marcel Ciolacu a facut cateva scurte declaratii, exprimandu-si nemultumirea fata de actele adoptate marti in sedinta de Guvern si convingerea ca motiunea de cenzura va trece la vot.
"Vom scrie mai multi presedinti de partide Avocatului Poporului sa se sesizeze cu privire la ordonanta de modificare a sistemului electoral. O sa sesizam Comisia de monitorizare de la APCE, Comisia de la Venetia (...) O sa revenim dupa motiunea de cenzura, care va trece. Dupa motiunea de cenzura am sa va stau la dispozitie", a declarat presedintele PSD.
PSD are in acest moment 202 parlamentari, UDMR - 30, iar Pro Romania - 24.
10:52 - La ora 11 senatorii si deputatii PNL se reunesc in sedinta.
10:50 - Victor Ponta a anuntat ca parlamentarii Pro Romania vor vota asa cum crede fiecare de cuvinta, cel mai probabil pentru motiune.
"Dupa cum stiti, nu am votat investirea guvernului PNL, nu am avut incredere ca pot sa gestioneze tara. Am avut dreptate. (...) Regret faptul ca in urma intelegerii dintre PSD si PNL nu o sa avem nici alegerea primarilor in doua tururi, cred ca si-au dat mana impotriva partidelor mai mici, USD, Pro Romania (...) Cel mai rau e ce s-a intamplat aseara, cand s-au adoptat 25 de ordonante, 'noaptea ca hotii!'. (...)
Astazi, fiecare parlamentar Pro Romania va vota asa cum crede ca este bine, si probabil cei mai multi vor vota pentru motiune. Eu votez pentru motiune", a declarat Ponta, citat de Digi24.
10:40 - Senatorul PSD Lucian Romascanu s-a aratat increzator ca motiunea va trece, invocand printre argumente si ce s-a intamplat marti seara la Palatul Victoria.
"A trece 63 de documente intr-o singura sedinta de guvern, dintre care 25 de OUG, nu s-a mai intamplat niciodata. Acest lucru sigur a nemultumit si alte partide", a declarat senatorul PSD la Digi24.
"Vom propune un premier de stanga, cu un profil de nerefuzat. Daca motiunea va trece, si cred ca va trece, astazi vom avea un CEx si de acolo va iesi propunerea", a mai anuntat el.
10:00 - Liderul Pro Romania, Victor Ponta, discuta cu presedintele PSD, Marcel Ciolacu, la Parlament. De asemenea, grupurile parlamentare ale celor doua partide au fost convocate in sedinta. Victor Ponta a dat de inteles, prin postari pe Facebook, ca ar sustine motiunea de cenzura.
Conform Digi24, pe lista de posibili "premieri intelectuali de stanga" ai PSD, asa cum anunta Marcel Ciolacu ca si-ar dori, s-ar afla Cristian Socol, Vasile Dancu si Remus Pricopie.
Citeste mai multe despre: Motiunea de cenzura - dezbatuta si votata miercuri
Motiunea de cenzura, intitulata "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti" si semnata de 208 parlamentari PSD si UDMR, a fost prezentata, luni, in plenul Parlamentului.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, dupa prezentarea motiunii de cenzura de catre deputatul sau senatorul desemnat de initiatorii acesteia, presedintele care conduce sedinta comuna da cuvantul prim-ministrului, pentru prezentarea pozitiei Guvernului.
In continuare, iau cuvantul deputatii si senatorii, in ordinea inscrierii lor la cuvant.
Dupa incheierea dezbaterilor, se trece la votarea motiunii de cenzura. Guvernul este demis daca motiunea de cenzura depusa a fost adoptata. Daca Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.
PNL s-a aratat increzator ca motiunea de cenzura nu va fi adoptata, dar s-a pregatit si pentru o astfel de eventualitate, adoptand marti seara, intr-o sedinta de guvern maraton, peste 20 de ordonante de urgenta care vizeaza atat alegerile, cat si alte domenii precum sanatatea sau educatia, stiut fiind ca un guvern demis de Parlament nu mai poate adopta OUG.
Conform unor surse din PSD, citate de Digi24, miercuri dimineata social-democratii se bazau pe 237 de voturi, suficiente pentru daramarea guvernului PNL.
PSD, UDMR si Forta Nationala, partidul condus de Teodor Melescanu, au spus public ca sustin motiunea, in timp ce PNL, USR, PMP si ALDE sustin ca nu vor ca motiunea sa treaca. De altfel, PNL si USR au spus ca vor vota la vedere, in conditiile in care procedura prevede un vot secret, cu bile.
Cateva voturi ar putea sa vina si de la deputatii care reprezinta minoritatile nationale.