Mai are rost sa faca Opozitia motiune de cenzura, dupa ce Dragnea a mai castigat o runda?

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 07:28
5469 citiri
Mai are rost sa faca Opozitia motiune de cenzura, dupa ce Dragnea a mai castigat o runda?

In mod neasteptat, senatorul Traian Basescu declanseaza un atac virulent in directia celorlalti lideri ai Opozitiei, care, dupa ce toata vara au trambitat nevoia unei motiuni de cenzura "imediat ce incepe noua sesiune", iata ca acum, dupa "epistola celor trei", nu prea isi mai regasesc un drum clar.

Ca de obicei, fostul presedinte isi sustine afirmatiile cu argumente nici neglijabile, dar nici convingatoare, atata vreme cat nu le pune fata in fata cu altele contrare, conform dictonului imbatabil audiatur et altera pars, adica ascultati-i si pe ceilalti.

Incerc sa suplinesc acest mic gol si sa trag concluziile mele, dupa ce pun in cumpana argumentele si contra-argumentele, asa cum se prezinta ele in acest moment, cand Opozitia socoate ca esecul dizidentilor din PSD n-a afectat-o nicicum, intrucat ea n-a participat la eveniment.

Pe scurt, ce spune fostul presedinte Basescu

* Guvernul s-a dovedit incompetent la gestionarea crizei pestei porcine, care macina economia.

* Dreptul la libera exprimare a fost inabusit sub comanda politica, prin interventia exagerat de violenta a jandarmilor impotriva manifestantilor din 10 august.

* Guvernul Dancila s-a dovedit incapabil sa utilizeze fondurile europene.

* Alianta PSD+ALDE este subrezita, din cauza ambitiilor prezidentiale ale lui Tariceanu si a blocarii amnistiei si gratierii.

* PSD este slabit de lupta clicilor din interior pentru bani si putere.

* UDMR nu este multumit de colaborarea cu Guvernul Dancila.

* Aripa Ponta continua batalia cu Dragnea.

* Acum, cand destui parlamentari ai PSD vor capul presedintelui social-democrat Liviu Dragnea, momentul pare propice pentru depunerea unei motiuni de cenzura.

Este suficient sa ai dreptate, ca sa depui o motiune de cenzura?

Dl Basescu are dreptate si este bine sa ai dreptate, dar categoric nu suficient. Asta pentru ca scopul motiunii nu este sa demonstrezi lumii dreptatea ta, ci sa cenzurezi Guvernul, adica sa demonstrezi parlamentarilor ca ar fi in interesul lor sa-l trimita acasa.

Dar unde s-a mai vazut politician gata sa dea vrabia din mana pentru cioara de pe gard? Ca sa-l convingi de asa ceva, trebuie sa ai argumente palpabile si credibile, nu sa-l momesti numai cu ce ai scris in motiune.

Decat sa te lauzi ca ai avertizat, atentionat si ca ai tras semnalul de alarma, privind la televizor cum iti cade motiunea provocand ilaritatea celor vizati, mai bine stai in banca ta.

Deci intrebarea este simpla: va cadea Guvernul prin vot in Parlament, cand isi vor da seama alesii nostri cat adevar si cata dreptate se ascund in cele opt argumente aratate mai sus, plus inca multe altele, care fara indoiala exista si ele?

Raspunsul este: NU. Pe alesi nu-i intereseaza nici adevarul, nici dreptatea, nici altceva, decat numai interesul si iar interesul, cascavalul si ciolanul, ceva care nu seamana deloc cu ceea ce promiteau chiar ei in campanie si prezentau chiar ei in programul de guvernare si pe care se lauda chiar ei acum ca-l indeplinesc "la virgula".

Pesta porcina, violenta impotriva manifestantilor, capacitatea Guvernului si toate celalalte palesc in fata nevoii de a ramane la putere, nevoie pe care ciolanofilii o au inoculata in sange. Ca sa ramai la putere, nu-ti trebuie sa ai dreptate, e suficient sa ai sustinere. Iar potentatii se sustin disperati unii pe altii si toti la un loc il sustin pe Dragnea.

Ca sa se mentina la putere, Dragnea a impartit promisiuni celor slabi. Ca sa-i subrezesti puterea lui, trebuie sa ti-i atragi tot pe cei slabi. Doamna Firea n-a reusit si a ramas doar cu cei cativa, tari ca stanca.

Ma intreb: cat de tari ca stanca trebuie sa fie altii, slabi si ei, ca sa dea de pamant cu promisiunile lui Dragnea si sa se declare atrasi de farmecele domnului Orban si ale celuilalt domn, care reprezinta si el Opozitia, plus domnul Basescu, un fel de opozitie sui generis?

Dar daca nici pe dreptate nu mai poti conta, atunci pe ce?

* Cat valoreaza dreptatea s-a vazut la votarea "epistolei" nemultumitilor din PSD. N-a invins nici dreptatea, nici logica. Au invins promisiunile lui Dragnea si tratativele duse desigur la sange si de la om la om.

Dl Orban are doua variante: ori convinge chiar colegi din barca Puterii ca are atractii mai ispititoare decat cele ale dlui Dragnea, ori paraseste lupta si lasa ingrata sarcina unui alt luptator mai capabil, mai intelept, mai abil, mai convingator, cu alte cuvinte uns cu toate alifiile, cum zice romanul.

* Principalul motiv pentru care intreaga protipendada a puterii tine cu dintii de actualul Executiv este teama ca, mazilindu-l, partidul insusi ar pierde guvernarea.

Daca motiunea de cenzura ar lua in calcul mentinerea unui Guvern PSD, dar cu alt premier decat Viorica Dancila, sansele de reusita ar creste mult.

Dorinta dlui Orban de a ajunge rapid la Palatul Victoria este de inteles, dar incurca in loc sa ajute. Ar ajuta doar varianta unui nou premier tot din PSD, nu din alta parte, adica respectand scrutinul din 2016 si dand sansele multor lideri PSD sa se viseze inca de pe acum premieri, ministri, demnitari de orice fel, si sa-si puna la treaba toti sustinatorii de care sunt capabili.

* Ca sa ajungem insa acolo, principala tema pe care Opozitia ar trebui sa o rezolve inainte de a demara vreo motiune este modul de votare.

Daca se continua votul cu bila "la vedere", daca nu se respecta secretul votului, inseamna sa i se dea din nou in mana dlui Dragnea exact arma cu care ii domina de fiecare data pe toti.

Este motivul pentru care liderul PSD n-ar accepta in ruptul capului un alt fel de votare, dar acesta ar putea avantaja multi parlamentari PSD, care ar putea pune umarul sprijinind secretul votului.

Cu asigurari ca actuala majoritate va fi respectata si de Opozitie pana in 2020, cu secretizarea votului in Parlament, cu perspectiva ca viitorul premier sa poata aparea din mijlocul altor lideri decat cei alesi de dl Dragnea, motiunea nu numai ca ar putea avea succes, dar ar putea fi salutata chiar si de catre multi reprezentanti ai Puterii.

Daca nu, nu.

Ar fi acum momentul potrivit pentru o motiune de cenzura a Opozitiei?

Categoric, nu. Va fi momentul atunci cand dezideratele expuse mai sus vor fi realizate sau macar pornite spre realizare. Inca o motiune prabusita inseamna inca un fiasco si nimic mai mult.

Dar, pana la incheierea acestei sesiuni parlamentare, mai este destul timp, pentru ca intreaga actiune pregatitoare sa fie desfasurata si, poate prin luna noiembrie, sa fie demarat atacul.

Poate ca, spre deceptia multor membri sau simpatizanti ai Opozitiei, atacul n-ar duce la o guvernare mai de dreapta, dar in aceasta faza este suficienta una care sa asigure gestionarea corecta a intereselor tarii pana in 2020.

Plus, bineinteles, si remedierea macar in parte a raului facut tarii de guvernarile desfasurate dupa capul lui Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Opozitie motiune de cenzura, #Traian Basescu motiune cenzura, #program guvernare indepliniri, #Viorica Dancila demiere, #Viorica Dancila motiune cenzura , #motiune cenzura